Iantrele, patrate magice

de Barbara Bacauanu

Iantrele sunt un tip specific de patrate magice, alcatuite cu un scop anume in gand, ce servesc totodata ca talisman sau ca instrument de meditatie si divinatie.

Primul patrat magic a fost descoperit in China, gravat pe carapacea unei broaste testoase, cu peste 5.000 de ani in urma, de catre un tanar pe nume Wu. Patratul era de forma 3×3, iar inauntru avea inscrise cifrele de la 1 la 9, astfel incat suma oricarei orizontale, verticale sau diagonale era 15. Se spune ca I Ching-ul, feng shui-ul, astrologia si numelorogia chineza s-au nascut datorita inteleptilor care au venit sa studieze acest patrat misterios.

Patratul lui Wu s-a raspandit rapid in intreaga lume, fiind studiat de mai multe ramuri esoterice. Cabalistii evrei credeau ca patratele cu 3 randuri si 3 coloane simbolizeaza numele interzis al lui Dumnezeu, iar alchimistii considerau ca ascund secretul transformarii metalelor comune in aur. Patratele au fost studiate si de catre Pitagora si discipolii sai, fiind utilizate ca metode de divinatie si cunoastere.  Benjamin Franklin, in autobiografia sa mentioneaza ca era interesat de patratele magice, astfel incat in tinerete isi petrecea ore in sir incercand sa descopere moduri de a alcatui patrate mai complicate. Metoda de realizare a patratelor magice a fost preluata si de misticii europeni, semnificative fiind lucrarile lui Agrippa van Nettesheim „Occulta Philosophia”(1533) si Cardan, „Practica Arithmetica”.

Patratul, una dintre cele mai cunoscute figuri geometrice, este larg raspandit in limbajul simbolic universal. I se atribuie o functie sacra si magica, fiind simbolul stabilitatii si perfectiunii, precum avand si puterea de a capta si a transforma in energie creatoare numerele si cifrele inscrise in el.

Includerea celor 9 cifre in diferite forme (cuvinte transpuse in cifre, combinatii de cifre sau simboluri) in casutele egale ale unui patrat, confera acestuia puteri supranaturale, asemanatoare amuletei sau talismanului.Timp de mii de ani, oamenii au purtat propriile lor patrate alcatuite din numere, pentru a fi protejati si pentru a atrage norocul, banii sau dragostea.

Exista doua tipuri de iantre sub forma de patrate magice: astrologice si personale. Iantrele astrologice se folosesc atunci cand dorim sa beneficiem de mai multa energie de la una dintre planete sau atunci cand o planeta este lezata in harta natala si dorim sa-I intelegem mai bine mesajul. Totodata, se folosesc cu rol de protectie sau pentru a stimula anumite energii arhetipale. Iantrele personale se alcatuiesc pe baza datei nasterii sau a numelui si au un caracter strict personal, iar despre ele si metoda lor de calcul, voi scrie in partea a doua a acestui articol.

Iantrele planetelor

Iantra lui Saturn sporeste oportunitatile de a obtine succesul lumesc si poate ajuta, de asemenea, la vindecarea depresiei, pesimismului si a

blocajelor personale. Aduce intelepciune, prevedere si constanta intr-o anumita problema. Este folosita si pentru a rectifica problemele provocate de un Saturn lezat in harta natala sau pentru a-I intelege mai bine semnificatiile.

Iantra foloseste numerele de la 1 la 9, iar suma fiecarei linii orizontale, verticale sau diagonale este 15.

Iantra lui Jupiter ii da purtatorului incredere, optimism, prestigiu, noroc si avansare pe mai multe planuri. Sporeste sansa de reusita in anumite probleme sau fereste de ghinioane. Este bine sa fie purtata atunci cand plecam la drum lung sau cand vrem sa ne raspundem la o intrebare profunda. De asemenea, ajuta la intelegerea unor probleme provocate de un Jupiter lezat in harta natala.

Iantra foloseste numere de la 1 la 16 si suma fiecarei orizontale, verticale sau diagonale este 34.

Iantra lui Marte il protejeaza pe purtator de accidente, lovituri sau scandaluri si ajuta la o mai buna gestionare a energiilor. Este bine sa fie purtat atunci cand initiem un proiect, cand tinem o dezbatere, cand plecam la drum sau in orice alta imprejurare, deorece ajuta la calmarea tensiunii. Este folositor si pentru intelegerea sau meditatia asupra unui Marte lezat in harta astrala.

Iantra foloseste numere de la 1 la 25, iar suma fiecarei linii in parte este 65.

Iantra Soarelui ofera pacea mintii, descoperirea sinelui si corectarea personalitatii. Ajuta la transformare personala, la energizare si protectie pe toate planurile, mai ales social.

Fiecare linie din Iantra Soarelui are suma 111, iar suma tuturor numerelor este 666.

Iantra lui Venus este cea mai populara deoarece face persoana mai atragatoare pentru sexul opus, aduce noroc in gasirea unui partener si face relatia actuala mai armonioasa, pazind-o de guri sau intentii rele. Ajuta la intelegerea unei Venus lezate in harta natala.

Foloseste numere de la 1 la 49 si suma fiecarei linii in parte este 75.

Iantra lui Mercur creste capacitatea memoriei si abilitatile de comunicare. Ajuta in perioadele de stress sau atunci cand dorim sa primim vesti bune, precum si in calatorii. Ajuta la intelegerea unui Mercur lezat in harta natala.

Foloseste numere de la 1 la 64 si suma oricarei linii componente este 260.

Iantra Lunii aduce prieteni buni, respect in comunitate, armonie in familie si o receptivitate crescuta. Ajua la o mai buna intelegere si gestinare a unei Luni lezate in harta natala.

Foloseste numere de la 1 la 81 si suma oricarei linii component este 369.

In mod ideal, Iantrele ar trebui facute conform orelor planetare, dar se pot face ori de cate ori simtim nevoia, atunci cand meditam sau intr-o situatie complicata. De cele mai multe ori, ele sunt desenate pe bucati de hartie sau material si sunt purtate un numar anume de zile sau pana la indeplinirea scopului propus.

Va urma…