EditorialFulop Laszlo

Vorbe si ganduri

Editorial de Fülöp László

editorial-gemeni-2012De cateva zile, Soarele parcurge zodia Gemenilor, un semn eminamente intelectual. Ne-am propus sa meditam asupra raportului de forte dintre ganduri si vorbe. Asadar… unii vorbesc mult, altii mai putin, dar ceea ce conteaza cu adevarat este prelucrarea primara a gandului, inainte ca acesta sa fie exprimat in vorbe. Pentru ca, ce se intampla daca acest proces de prelucrare primara nu este finalizat? Imaginati-va ca trebuie sa soseasca la voi niste musafiri si incepeti sa pregatiti o masa festiva pentru ei. Avem nevoie de niste ingrediente pentru aceasta: niste cartofi, cateva rosii, castraveti, patrunjel, morcovi, si asa mai departe. Evident, nu veti pune cartofii pe masa asa cum i-ati scos din pamant: ii veti spala, ii veti curata, ii veti decoji si ii veti taia. Imaginati-va cum ar arata in farfurie, plini de pamant, noroi si resturi de vegetatie… La fel se intampla si in lumea gandurilor: daca doriti sa spuneti ceva si nu le „preparati” inainte, gandurile vor arata la fel. Daca veti servi musafirilor o masa gustoasa si frumos aranjata, atunci se vor simti bine si va vor darui cate ceva din comorile ascunse in sufletul lor. Insa, daca le veti servi niste cartofi plini de noroi, atunci cu siguranta vor deveni nervosi si vor pleca.

Chiar daca nu sunt la fel de evidente, lucrurile se petrec la fel si in lumea gandurilor. O vorba insuficient de elaborata poate avea un efect devastator. Mintea este bucataria gandurilor: este recomandabil sa ne preparam gandurile acolo si sa investim inima in functia de chelnerita, lasand-o pe ea sa le serveasca. Astfel, musafirii nostri se vor bucura de ele.

Tendinta ca vorbele sa fie mai rapide decat gandurile este simbolizata in horoscop de catre un Mercur, Jupiter sau Uranus primind aspecte disonante. Tendinta poate aparea si atunci cand aceste planete ocupa locuri privilegiate in horoscop, cum ar fi de exemplu in jurul Ascendentului sau in apropierea Mijlocului Cerului.

Distorsiunea se manifesta si in cazul in care gandul este imprumutat. Se mai intampla ca omul inca neobisnuit cu necesitatea elaborarii gandurilor sa citeze de la un mare filozof. Trecut prin filtrul mintii sale, citatul pierde din stralucirea sa originala, si chiar daca autorul l-a preparat asa cum trebuie, varianta retransmisa tinde sa produca o impresie nefavorabila.

Lumea gandurilor ni se pare extrem de usoara. Avem impresia ca la fotbal, la meteorologie si la activitatea de gandire ne pricepem cu totii. Insa, asa cum nicio mancare nu se prepara singura, ci este nevoie de priceperea bucataresei, la fel trebuie sa preparam gandurile noastre cu maiestrie.

Priviti-i pe marii Maestri contemporani: pe Osho, pe Mooji, pe Omraam Mikhael Aivanhov. Cand auditoriul li se adreseaza cu o intrebare, ei nu se grabesc sa raspunda imediat. Ei nu se sfiesc sa lase o pauza, pana incep sa vorbeasca. Pauza nu este menita sa creeze suspans: pur si simplu Maestrul isi acorda timpul necesar pentru ca mintea lui sa poata accesa cel mai bun raspuns disponibil in acel moment. El „isi prepara” gandul, chiar daca raspunsul se afla gata pregatit in mintea sa inca din momentul in care intrebarea a fost lansata. Maestrul este un bun bucatar, singura diferenta fiind ca el lucreaza in domeniul gandurilor. Munca lui hraneste sufletul.
„Omul nu traieste doar cu paine, ci si cu fiecare cuvant al lui Dumnezeu” – se spune si in Biblie.

In urmatoarele aproximativ trei saptamani – cat mai sta in Gemeni – Soarele ne preda lectii privind bucataria gandurilor. Este recomandabil asadar sa fim elevi buni, sa asimilam lectiile si sa fim foarte atenti asupra modului de procesare al gandurilor proprii.