EditorialFulop Laszlo

Inginerul interior

Editorial de Fülöp László

Editorial VarsatorDraga cititorule, cum a fost Revelionul tau?

Pentru ca, in zona mea, oamenii s-au plans ca Revelionul lor a fost fastuos in exterior si trist in interior.

Cu toate ca si-au cumparat sampanie, crenvusti, mustar, vin sec si sunca. Cu toate ca au dansat pe cea mai buna muzica si cu toate ca au schiat pe cele mai bune partii. Cu toate ca toata lumea si-a montat pe chip zambetul cel mai sclipitor posibil. Ceva le-a lipsit, totusi.

Si au inceput sa caute. Iata ce au gasit – citez:

„Daca supermarketul imi prepara toate alimentele,

daca laptopul meu gandeste in locul creierului meu,

daca telefonul meu comunica in locul meu,

mie atunci ce-mi mai ramane?

Care mai este locul meu pe lumea asta?”

Si am mai citit despre viata din cluburi. Despre cat de mult se chinuie tineretul sa fie cat mai beton, cat mai Zen, cat mai cool posibil. Despre faptul ca in pofida zambetelor largi si a cantitatilor de alcool ingurgitat, vidul din inima transpare negresit pe „moaca” oamenilor. Iar astfel, imaginea beton-Zen-cool este doar o pelicula subtire care nu are radacini in interior.

Sper din toata inima ca si oamenii din cluburi isi pun intrebari.

Intrebari de genul: „Ce este necesar ca intr-adevar sa fiu atat de zen si atat de cool cum imi doresc sa arat?”

Omule drag care ai ramas cu un gust amar dupa Revelion sau dupa o noapte petrecuta in club, poti fi beton si Zen si cool daca stii precis ce vrei sa faci cu viata ta. Daca poti sa adaugi ceva, zi de zi, lumii in care te afli. Ceva bun, bineinteles. Sau, pe limba astrologilor: daca simti nelinistea specifica Varsatorului, o zodie care nu se multumeste niciodata cu versiunea actuala a existentei – Lume 1.1 – ci doreste sa-l dezvolte mai departe, spre versiunea Lume 1.2.

Omule drag, te-ai gandit cat de cool e sa te imbraci in salopeta si sa lucrezi in gradina ta, la ferma ta sau in atelierul tau? Sa stii ce faci si de ce faci? Cu bucurie in inima si cu zambetul pe fata? Si sa constati ca nu este nevoie de nimic in plus pentru a fi beton si cool si Zen, ci este suficient sa stii ce doresti de la existenta ta. Ca focul tau interior va fi aprins de constientizarea programului tau de viata si aceasta va aparea pe chipul tau. Si ca nu va fi nevoie de niciun artificiu suplimentar.

Poti fi beton si cool si Zen chiar daca nu esti nativ Varsator, dar ai inteles esenta acestei zodii. Daca ai realizat ca nu exista un scop final al existentei, ci doar ceea ce puteam adauga la ea, zi de zi, fiecare dintre noi. Poti sa te numesti Varsator daca stii ce doresti sa realizezi in existenta ta, cu mana ta, cu mintea ta si cu inima ta.

avionAsadar, care este secretul unei nopti de Revelion distractive si palpitante? Este bine sa vizualizam ce dorim sa intreprindem in anul care vine. Sa vizualizam ce anume si cum putem adauga lumii si vietii noastre.

Este suficient atat. In sensul ca, ne-am si putea ruga pentru reusita anului care urmeaza, insa… nu-i asa ca, rugaciunea inseamna ca avem inca indoieli? Omul care si-a insusit esenta Varsatorului, reusind sa trezeasca inginerul interior, stie ca… de fapt, intre el si Creator nu exista nicio diferenta. Deoarece ambii pot rosti, cu tarie maxima, propozitia: „Eu stiu ce vreau sa fac cu existenta mea!”

Aceasta este rugaciunea perfecta. O rugaciune care nici nu mai este o rugaciune veritabila, ci o expresie dinamica a afirmatiei „Eu sunt!”

Este esenta Varsatorului, chibritul focului interior si cheia existentei umane.