Astrele in martie 2013

de Carmen Codirla

astrele in martie“A trecut o ploaie de primavara si s-a tesut in zare braul frant de matasa al curcubeului; cu el imi incing mijlocul si ma duc.” (Ionel Teodoreanu)

Debutul lunii lui Marte, de apa si mutabil, ne predispune la receptivitate, senzitivitate si instabilitate, pe cand finalul, de foc si cardinal, ne trezeste elanul creator si dorinta de actiune.

Intorcandu-ne la universul povestilor care ne-au incantat copilaria, in acest inceput de luna il regasim pe micul Jiminy Cricket, constiinta lui Pinocchio din frumoasa poveste cu acelasi nume a lui Carlo Collodi, care ne sopteste rabdator la ureche semnificatia profunda a fiecarui gand, a fiecarui gest, a fiecarei dorinte si a fiecarei fapte si ne lamureste cum acestea se repercuteaza in viata noastra de fiecare zi. Ascultandu-l, am putea sa intelegem ca universul material care ne inconjoara este doar o reflectare a gandurilor, simtirilor si actiunilor noastre. Privind cu ochi mari si senini, de copil, oglindirea netulburata a apei am putea sa descoperim in momentul prezent ingemanarea dintre trecutul, inteles si consumat, si viitorul potential catre realizarea caruia ne indreptam.  

De unde si pana unde se vor deplasa planetele in luna martie si despre ce ne vorbesc tranzitele lor in aceasta perioada

Soarele -energia vietii- isi va continua tranzitul prin semnul Pestilor pana pe 20 martie cand, pasind peste ecuatorul ceresc, va accentua cu stralucirea sa momentul special al echinoctiului de primavara. Trecand din emisfera australa in cea boreala, Soarele isi va face intrarea in semnul sau de exaltare, Berbecul, si va da tonul inceputului primaverii astronomice in emisfera nordica. Pana la sfarsitul lunii el va parcurge primul decan al acestui semn zodiacal. In perioada 1-20 martie vom fi invitati in continuare sa proiectam in exterior bunatate si blandete, sa fim senzitivi, intelegatori si filantropi. In ultima decada a lunii  tranzitul Soarelui ne indeamna la actiune. El trezeste in noi forta si ardoarea pe care gingasul ghiocel le foloseste sa-si deschida cale spre lumina, prin pamantul bolovanos, si cu care noi, la randul nostru, putem sa ne croim mai departe calea; o cale noua, mai inalta, dupa propriile aspiratii.

Luna -energia subconstientului- se va afla pe 1 martie inca in Balanta sustinand interactiunea sociala armonioasa. Apoi, ea va parcurge pe rand semnele: Scorpionului (1,2,3 martie), Sagetatorului (3,4,5 martie), Capricornului (6,7,8 martie), Varsatorului (8,9,10 martie), Pestilor (10,11,12 martie), Berbecului (12,13,14 martie), Taurului (14,15,16,17 martie), Gemenilor (17,18,19 martie), Racului (19,20,21,22 martie), Leului (22,23,24 martie), Fecioarei (24,25,26 martie), Balantei (27,28,29 martie), Scorpionului (29,30,31). Pe 31 martie, Luna se va afla in semnul Sagetatorului. Faza de Luna noua va avea loc luni, 11 martie. Luna si Soarele se vor afla conjuncte in semnul Pestilor, la gradul 21º24, in cel de-al douazeci si optulea domiciliu lunar. Simbolul Sabian al acestui grad este: “Un profet aducand noua lege de pe muntele Sinai”. Faza de Luna plina va avea loc miercuri, 27 martie, cand Luna se va afla in Balanta, la gradul  6º52, in opozitie cu Soarele din Berbec.

Pe Mercur -energia mintii- il gasim in martie tot in semnul Pestilor, exilat si in receptie mutuala cu Jupiter in Gemeni, continuindu-si miscarea aparent retrograda inceputa in februarie. El ne predispune in continuare sa ne incetinim turatia mintii, sa ne reamintim ce este planul emotional, sa reanalizam si regandim semnificatia sa dintr-o noua perspectiva, mai cuprinzatoare si sa incercam sa descifram limbajul simtirilor noastre. Reflectand la valoarea sacrificiului individual, Mercur se va opri din retrogradare duminica, 17 martie, cand va ajunge la gradul 5°38 Pesti (Simbol Sabian: “O parada de ofiteri in uniforma de gala”).  El isi va relua mersul direct cu doar cateva zile inainte de intrarea Soarelui in Berbec, ajungand la finele lunii la gradul 14° Pesti.

Venus -energia dragostei- in perioada cuprinsa intre 1 si 21 martie isi va continua tranzitul prin semnul Pestilor predispunandu-ne sa-i intelegem pe cei de langa noi si sa ne exprimam cu usurinta sentimentele. Vineri 22 martie, prinzandu-si in par inele de foc si trezind pasiuni, semnificatoarea dragostei si socializarii se va exila in Berbec. Pana la sfarsitul lunii ea va parcurge primele 12 grade ale acestui semn zodiacal. Guvernand toate aspectele romantismului si avand corespondent numerologic numarul 6, emotional si artistic, Venus ne insufleteste si infrumuseteaza viata, mai ales in acest an (2+0+1+3=6). Parca intelegandu-si rolul si pregatindu-se sa preia stafeta, ea se va arunca in bratele Soarelui preluand caldura si fecunditatea daruite de acesta. Cele doua astre vor forma o conjunctie, electrizata de vecinatatea lui Uranus, pe 28 martie, semn de pasiune si creativitate nebanuite. Dupa conjunctia cu Soarele, Venus isi va face intrarea prima in toate semnele zodiacale (exceptie face ingresul lui Mercur in Rac din 31 mai, ingresul Venerei fiind pe 3 iunie). Putem sa spunem ca de acum incolo, vibratia semnelor zodiacale in 2013 va fi trezita de energia iubirii.

Marte -energia actiunii- pare sa fie vedeta lunii. Pana pe 11 martie il vom gasi in Pesti iar marti 12, isi va face intrarea in semnul sau de domiciu, Berbecul. In perioada 1 – 11 martie, fiind neaspectat, semnificatorul initiativei si competitivitatii transmite de fapt mesaje de suflet despre importanta purificarii interioare si puterea credintei catre toate astrele, aflate in decani sau in semne zodiacale pe care-i/le guverneaza, mai putin Mercur si Neptun. Tranzitul sau prin Berbec ne stimuleaza sa iesim din amortire si sa ne miscam. Ne alimenteaza curajul si ne da putere sa pasim catre luminita de la capatul tunelului. Sfarsitul lunii il gaseste pe Marte la gradul 15 Berbec.

Jupiter  -energia progresului- in continuare exilat in semnul Gemenilor tranziteaza in acesta luna intervalul cuprins intre 8 si 12 grade, trecand in al doilea decan al acestui semn zodiacal.

Saturn -energia organizarii si cumpatarii- sustinut in continuare de suflul plutonian puternic, transformator si regenerator, tranziteaza in luna martie, deplasandu-se in sens aparent retrograd, gradele 11 si 10 ale Scorpionului. Orientati spre interior, suntem predispusi sa ne concentram asupra instinctelor si simtirilor noastre, sa le organizam si sa le restructuram.

Uranus -energia intuitiei si inventivitatii- aflat in cel de-al doilea an de sedere neintrerupta in Berbec, inca in decanul lui Marte, aprinde fitilul si activeaza potentialul spiritual al fiecaruia, parcurgand in aceasta luna intervalul cuprins intre gradele 7 si 9. El ne provoaca sa descoperim si sa urmam noi idealuri nonconformiste si revolutionare si sa aflam cine suntem noi cu adevarat. Vineri 29 martie, Uranus va tranzita gradul 8°32 Berbec de la care si-a inceput retrogradarea anul trecut in iulie. In perioada martie-iulie Uranus va aduce elemente noi in atentia noastra, elemente asupra carora va reveni si cu care va lucra apoi tot anul.

Neptun -energia credintei nelimitate – va parcurge gradele 3 si 4 ale semnului Pestilor. Dupa ce in februarie si-a deschis portile regatului salutandu-si rand pe rand vizitatorii (Marte, Mercur, Soare, Venus) in martie, agentul pentru progresul spiritual al omenirii se concentreaza sa capteze si sa ne transmita odata cu vibratia misterioasa si atotcuprinzatoare a semnului sau de domiciliu, influenta enigmatica si inaltatoare, spirituala a stelei fixe regale Fomalhaut. Sambata 2 martie, Neptun va tranzita gradul 3°10 Pesti de la care si-a inceput retrogradarea anul trecut in iunie si de unde acum, va demara un nou ciclu. Simbolul Sabian al acestui grad este: “Trafic de masini grele pe un istm ingust intre doua statiuni de litoral”. Perioada martie-iunie este cea in care Neptun va aduce elemente noi in atentia noastra.

Pluton -energia vointei divine- isi continua tranzitul prin Capricorn parcurgand in aceasta luna gradele 11 si 12. Aflat deja in cel de-al doilea decan al acestui semn zodiacal, asociat cu constelatia Delphinus si guvernat de Marte, el va continua sa ne surprinda cu elemente noi pe care le va revizui incepand din aprilie cand va intra in miscare aparent retrograda.

O privire de perspectiva asupra configuratiilor holistice pe care astrele in mersul lor le traseaza cu precizie de arhitect si a caror vibratii specifice pun in evidenta potentialul momentului

Pe fundalul tabloului astral al lunii martie se disting doua configuratii holistice. Ele emit fara oprire pe toate lungimile de unda despre maniera creativa cu care putem sa abordam nevoia de schimbare a momentului. Semnificatia lor va fi pusa in valoare si imbogatita de tranzitele rapide ale Lunii, mai ales in a doua jumatate a lui martie. Ambele configuratii grupeaza planete lente, fiind formate inca de la sfarsitul anului trecut. In acesta luna insa, vibratiile lor sunt mai puternice fiind activate de tranzitele planetelor rapide prin semnele Pestilor si Berbecului. Configuratia Aripi de Pasare Mici formata in semne mutabile si cardinale, de sextilele Chiron – Pluton si Jupiter – Uranus si cuadraturile Jupiter-Chiron si Uranus – Pluton este cea care ne invita sa incepem sa construim si sa ne transformam atat nemultumirile cat si dorinta de progres in noi inceputuri. La randul sau, Triunghiul Minor in semne feminine avand ca baza trigonul Saturn – Neptun/Chiron si focar pe Pluton ne stimuleaza sa actionam creativ si ne sopteste ca schimbandu-ne pe noi vom descoperi puterea de a schimba lucruri si in afara noastra.

Semnul Pestilor va fi puternic activat la inceputul lunii, mai ales in zilele de 10, 11 si 12 cand si Luna il va tranzita. Din cele 10 planete, 5 (Soarele, Mercur, Venus, Marte si Neptun) carora li se alatura si Chiron inca il traverseaza, grupandu-se pe rand doua cate doua. Mai intai Venus – Neptun (1 martie) apoi Soare – Mercur (4 martie) si Venus – Mercur (7 martie). Venus si Mercur, tranzitand cel de-al 10-lea grad al acestui semn, vor forma conjunctii si cu Chiron pe 6, respectiv 8 martie (Simbol Sabian 11° Pesti: “Oameni mergand pe o cale ingusta in cautarea iluminarii”). Conjunctia inferioara Soare – Mercur, asimilata ca si simbolistica momentului de Luna noua marcheaza luni 4 martie, un moment de inceput cand avem acces la idei noi, luminoase pe care sadindu-le, vom putea sa le exploram cu indrazneala si avant in perioada urmatoare. Semnificatia Simbolului Sabian a gradului 14º07 Pesti : “Un ofiter instruindu-si oamenii intr-un atac simulat”, cat si vibratia benefica a stelei fixe Achernar pe care aceasta conjunctie o receptioneaza, ne propun sa incercam o noua tactica de abordare a oricarei situatii in viata care ne poate garanta succesul, bazata pe dobandirea experientei prin exercitiu. Tot despre succes si obtinerea lui, de asta data prin concentrare si mobilizarea resurselor proprii, ne vorbesc si Careul in T mutabil format marti 5 martie de Luna in Sagetator, Jupiter in Gemeni si Venus in Pesti dar si configuratia Aripi de pasare Mari formata sambata 9 martie, de trigoanele Luna – Jupiter si Mercur – Saturn si cuadraturile Luna – Saturn si Jupiter – Mercur.

Daca in perioada 1-11 martie vibratia de apa a Pestilor ne invita la relaxare, contemplare si flexibilitate, intrarea lui Marte in Berbec, marti 12 martie, trezeste luptatorul din noi si deschide spectacolul focului -scanteie, lumina, iluminare.

Pe 20 martie Soarele intra si el in semnul Berbecului. Momentul echinoctiului de primavara marcheaza inceputul unei noi etape de constientizare a propriei individualitati in viata fiecaruia. Noua etapa pare sa ne conduca in acest an catre cresterea receptivitatii si catre descoperirea candorii sufletesti. Tranzitul Lunii prin semnul Racului activeaza semnele de apa dar si pe cele cardinale si da nastere la trei configuratii holistice care vor pune in evidenta amprenta vibrationala a momentului: Zmeul cu focar Luna in Rac, Pestele cu focar Saturn in Scorpion si Careul in T cu focar Uranus in Berbec.

Daca Zmeul si Pestele scot in evidenta potentialul creator si sensibilitatea de care dispunem si pe care putem sa le folosim prin practica si cu efort sustinut, Careul in T aduce in prim plan de echinoctiu tocmai elanul si initiativa semnelor cardinale de care avem nevoie. Saturn in dublu rol, mediator al Careului in T dar si focar al Pestelui, ne daruieste precum o ursitoare buna, seriozitatea, rabdarea si tehnica pasilor marunti si concentreaza eforturile noastre asupra echilibrarii emotionale. Cuadraturile Nicovalei din coada Pestelui (Jupiter – Mercur si Luna – Marte/Uranus) ne dezvaluie ca adevaratul nostru progres este cel spiritual si ca ascultandu-ne impulsurile launtrice vom dobandi o atitudine pozitiva, entuziasta si increzatoare in fata vietii. Lucrand asupra noastra am putea sa sesizam oportunitati si conjuncturi favorabile in viata publica pe care sa le materializam apoi cu usurinta.

Vineri 22 martie intra si Venus in Berbec. Energia focului trezita mai intai de pasul cadentat al lui Marte si activata mai apoi de stralucirea Soarelui ridica mercurul din termometrul sentimentelor noastre. Parca pentru a sarbatori intrarea Venerei in Berbec, Marte si Uranus lanseaza un foc de artificii prin conjunctia lor la grad perfect. Simbolul Sabian al acestui grad: “Un cititor in cristal” ne dezvaluie ca aceste doua astre vor demara un nou ciclu in care am putea sa invatam cum sa nu ne lasam distrasi, chiar de noi insine de la infaptuirea propriilor idealuri si aspiratii. In urmatorii doi ani (urmatoarea conjunctie Marte – Uranus va avea loc in martie 2015), am putea sa descoperim puterea concentrarii si sa ne exersam curajul si combativitatea purtand o cruciada cu propriile noastre limitari. Asupra aceluiasi lucru va puncta si tripla conjunctie Soare – Venus – Uranus pe 29 martie.

In intervalul 22-24 martie Luna in crestere tranzitand semnul Leului pune paie pe foc, intetindu-l. Pe de o parte ea sustine entuziasmul si dinamismul actiunilor in viata publica printr-un sextil catre Jupiter in Gemeni si un trigon catre Steliumul din Berbec (Soare, Venus, Marte, Uranus) si pe de alta parte recomanda ajustari “la interior” si  controlul imaginatiei, fiind focarul unui Yod  (format din sextilul Pluton – Kiron/Neptun/Mercur si Luna) si trasand un careu catre Saturn in Scorpion.

Ca sa intelegem mai bine mesajul astrelor in acest sfarsit de luna ar trebui sa facem o incursiune in trecut si sa ne oprim in ianuarie, pe care l-am inceput “exersand in sala de sport sub atenta supraveghere a doi antrenori…cu stiluri diferite: Saturn – prudent si limitativ – iar Jupiter – deschis si expansiv.” De atunci, in fiecare zi ne-am tot antrenat. Am devenit buni, foarte buni si acum a venit vremea sa ne testam deprinderile. Incepand din 23 martie si pana spre sfarsitul lunii Yodurile Saturn – Pluton – Jupiter (focar) si Jupiter – Uranus/Marte – Saturn (focar), ambalate artistic in fel si fel de configuratii holistice, ne trec din sala de antrenamente in fata simulatorului si ne invita sa ne ajustam permanent ca sa facem fata jocului. Dand frau liber imaginatiei si creativitatii, toate astrele formeaza in perioada 23-25 martie perechi de configuratii holistice: sambata, 23, o Casa cu fundatie Yin si acoperis Yang si o alta Casa cu fundatie Yang si acoperis Yin, iar luni, 25 martie, o Casa cu focar Saturn in Scorpion si o Corabie cu focar Jupiter in Gemeni. Configuratiile holistice care ascund Yodurile despre care aminteam ne invita ca pastrandu-ne echilibrul interior, sa descoperim armonia tuturor lucrurilor.

Tranzitand semnul Balantei si aflandu-se in opozitie cu Soarele (faza de Luna Plina), pe 27 martie, Luna activeaza din nou semnele cardinale si formeaza o configuratie holistica numita Pasare cu Steliumul din Berbec, si Triunghiul Minor Saturn – Kiron/Mercur – Pluton. Ea ne reaminteste sa ne canalizam surplusul de energie tot spre transformare si evolutie interioara, spre eliberarea potentialului creativ.

Joi 28 martie va avea loc conjunctia Soare – Venus la 8º08 Berbec. Aceasta conjunctie superioara, Venus fiind plasata dincolo de Soare si Pamant marcheaza momentul trecerii ei la apus de Soare, putand fi vazuta pe cer pentru urmatoarele 263 de zile ca “Luceafar de seara”. Conjunctia superioara venusiana cu parfum uranian (Uranus se afla la 8º28 Berbec) a carei semnificatie este asimilata fazei de Luna Plina ar putea sa fie un moment de nastere a dorintelor, de intrupare a lor, cand “Ce ne place” poate sa devina initiatorul faptelor noastre. Ascendentul temei conjunctiei (tema ridicata folosind coordonatele Bucurestiului) plasat in Balanta si Steliumul din Berbec pe Descendent ne sugereaza ca in acest moment de  efervescenta afectiva am putea sa ne oglindim in cel de langa noi si sa simtim ca “Ce ne place” este sa facem pe plac partenerului. La final de luna, constientizand puritatea, gratia si iubirea care exista in noi, suntem predispusi sa descoperim armonia in relatiile umane.

Concluzionand, martie ar putea sa fie luna in care, trecand de la contemplare si visare la initiativa si actiune, putem sa plecam in cautarea Merelor de Aur din propria noastra gradina, inarmati doar cu clepsidra timpului.