Luna in decembrie 2013

de Diana Spinean

metaphysical-interior

Interior metafizic cu soare care moare, Giorgio de Chirico, 1971

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

“Acest moment, ca toate momentele, este unul foarte bun, cu conditia sa stim cum sa-l folosim.”(Ralph Waldo Emerson)

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada desfasuratii activitatii in cauza.

.

luna-7Luna in descrestere: 1, 2 si 18-31 decembrie

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, curatenia, operatiile chirurgicale (inclusiv extractiile dentare) si curele de slabire. Atentie, insa, la tratamente.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

 • 1 decembrie: este momentul sa demonstram mai multa seriozitate, putere de concentrare si consideratie pentru autoritati, sponsori si, in general, pentru persoanele cu “greutate” in chestiunea in cauza. O alta idee ar fi sa ne fixam atentia asupra unui singur lucru – poate un proiect mai vechi, o propunere, o idee sau un sfat primit mai demult – pe care sa il judecam in profunzime, din mai multe unghiuri, alaturi de specialisti. Luna este in Scorpion impreuna cu Saturn si Mercur; aplica spre aspecte armonioase cu Jupiter rx., Venus si Marte.
 • 2 decembrie: vezi Luna Noua.
 • 18 si 19 decembrie: ca sa nu fim constransi de imprejurari “sa facem ceva, orice” sau sa ne largim fortat orizonturile si sa descoperim astfel ce anume nu dorim de la o anumita situatie, haideti sa alegem deliberat cum si in ce directie sa activam acum, pentru ca momentul reclama actiune, expansiune; de preferinta o expansiune controlata! Este necesar ca eforturile sa ne fie bine dozate si pe cat posibil planificate in timp. De asemenea, poate fi o idee buna sa ne lasam ghidati, inspirati si sustinuti de persoane cu mai multa experienta in domeniu. Luna in Rac, impreuna cu Jupiter; in relatii tensionate cu Marte, Uranus, Pluton si in relatii armonioase cu Nodurile, Saturn si Neptun.
 • 20, 21 si 22 decembrie: momentul poate reclama o afirmare, o clarificare, o conturare precisa a ceva/cuiva. O idee ar fi “sa conturam” mai clar si mai ferm imaginea, statutul si implicarea nostra in activitatea pe care (dorim sa) o realizam, fara a fi rigizi sau limitativi. Ideile si propunerile neobisnuite s-ar putea dovedi binevenite; actiunile sau atitudinile iresponsabile, adica fara consideratie vizavi de norme, proiecte anterioare, implicatii asupra celorlalti, ar putea fi taxate. Luna in Leu in relatii tensionate cu Nodurile si Saturn si in relatii armonioase cu Mercur, Uranus si Marte (in plus, Soarele intra-n Capricorn si Venus in miscare retrograda).
 • 23 si 24 decembrie: demonstrand flexibilitate, dispozitie pentru cooperare, bunavointa in a realiza ajustari sau in a cauta si alte abordari pentru activitatea pe care o realizam, ne putem simti sustinuti sau, altfel spus, “in ton” cu momentul. Eventuala neatentie, lipsa de concentrare sau dezorganizare pot indica necesitatea de a ne detasa, de a lua scurte pauze pentru a contempla ansamblul, pentru a ne relaxa si pentru a beneficia astfel de o improspatare a modului de gandire. Luna in Fecioara (cu Mercur schimband semnul), in relatie tensionata cu Neptun si in relatii armonioase cu Soarele, Pluton, Venus, Nodurile, Saturn si Jupiter.
 • 25 si 26 decembrie: zilele de Craciun sunt, de regula, dar mai ales acum, o provocare nu numai in ceea ce priveste echilibrul alimentar, dar si cel emotional sau sentimental. Spre exemplu, am putea observa acum daca ne simtim obligati social sa mimam armonia de sarbatori sau chiar ne simtim in pace cu noi, partenerul, familia. Daca nu ne place ceea ce observam si consideram ca nu-i acum momentul sa luam initiativa pentru a reechilibra balanta sau suntem indecisi, s-ar putea ca ea sa se echilibreze de la sine, lasandu-ne fara optiunea de a alege cum sa o faca… Luna in Balanta, impreuna cu Marte; in relatii tensionate cu Mercur, Soare, Uranus, Pluton, Jupiter rx. si Venus rx.
 • 27 (dupa pranz), 28 si 29 decembrie: poate fi un moment bun pentru a renunta la ceva, fiindu-ne mai usor acum sa evaluam functionalitatea sau importanta acelui lucru in activitatea pe care ne-am propus-o. De asemenea, sa urmarim modul in care reactionam instinctiv la situatiile care apar acum pentru ca ne-ar putea dezvalui ceva important despre noi insine. Luna in Scorpion, impreuna cu Saturn si Nodul Nord, in relatie armonioasa cu Neptun, Mercur, Soare, Pluton, Jupiter rx. si Venus rx.
 • 30 si 31 decembrie: putem folosi momentul pentru a dezvolta un proiect, un concept, lasandu-ne inspirati si entuziasmati de idei noi, neobisnuite sau avangardiste. Inspirati, dar nu ademeniti sau indusi in eroare, in confuzie! Cei care de regula suntem mai putin inclinati spre latura pragmatica a vietii, ar fi o idee sa fim mai vigilenti acum. Luna in Sagetator, in relatii tensionate cu Neptun si in relatii armonioase cu Uranus si Marte.

luna-0Luna noua: 3 decembrie

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

Momentul poate fi folosit pentru a arunca o privire in viitor, in cautare de inspiratie sau ghidaj in chestiunea care ne intereseaza sau pentru a estima/stabili amploarea proiectului pe care dorim sa-l incepem. Putem apela la consultanta de specialitate sau/si putem fi mai atenti la mesajele care ne vin pe diverse cai (vis, rugaciune, meditatie activa, idei spontane, sfaturi, coincidente s.a.). In plus, este recomandat sa fim deschisi la invitatiile de a lua contact cu teritorii (fizice sau de cunoastere) straine noua.

In aceste zile, de 2 si 3 decembrie, este suficient sa observam si sa realizam corelatii mentale intre evenimente pentru ca putem asambla mai usor puzzle-ul situatiei in care ne aflam. Daca simtim nevoia sau suntem impinsi sa si actionam, atunci sa o facem cu mare bagare de seama! De asemenea, la modul practic, se recomanda mai multa prudenta in deplasari si in manuirea utilajelor si aparaturii.

Nativii semnelor mutabile – Sagetator, Gemeni, Fecioara, Pesti – si cei care au Luna, Ascendentul sau alte planete din harta natala in aceste zodii, pot fi mai senzitivi la influentele acestei Luni noi, care se manifesta pana la sfarsitul anului.

Luminatorii se afla in Sagetator, in conjunctie cu steaua fixa Antares; in relatie armonioasa cu Uranus rx. si tensionata cu Neptun si Marte. Luna este in receptie mutuala cu Jupiter rx.

luna-3Luna in crestere: 4-16 decembrie

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate. Atentie la ingrasare, eforturile fizice prea mari si interventiile chirurgicale.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem zilele de:

 • 4 si 5 decembrie: intuitia (sau bunul nostru simt), perspectiva clara, disponibilitatea de a coopera si determinarea de a atinge scopul propus sunt ingredientele principale in aceste zile, daca dorim sa initiem cu succes o actiune. Sfatul unui expert sau al unei persoane in etate se poate dovedi util; de asemenea si parerea unei persoane cu inclinatii artistice. Chestiunile financiare, juridice sau etice ar fi bine sa ne retina atentia mai mult decat de obicei; la fel si relatia cu sponsorii si indrumatorii – sa ne asiguram ca nu suntem surprinsi nepregatiti sau in neregula la un eventual control! Luna in Capricorn, impreuna cu Pluton si Venus; in relatii armonioase cu Neptun, Nodurile, Saturn, Venus si Marte; in relatie tensionata cu Uranus si Jupiter retrograde.
 • 6 si 7 decembrie: deschiderea spre noi idei si orizonturi, spre modalitati inedite de a face lucrurile, alaturi de entuziasm si incredere in propria reusita sunt atitudini care ne sprijina eforturile in aceste zile si pot atrage de partea noastra colaboratori importanti. Putem avea/primi idei stralucite daca suntem atenti, prezenti, focusati, realisti. Planificarea, normele, detaliile tehnice referitoare la siguranta si functionalitatea proiectului, persoanele mai experimentate care ne releva limitele acestuia, toate ne pot solicita si mai mult decat este cazul daca facem imprudenta de a le minimaliza importanta. Luna in Varsator in relatii tensionate cu Nodurile si Saturn; in relatii armonioase cu Mercur, Uranus rx. si Soarele.
 • 8 si 9 decembrie: activitatile artistice sau, in general, cele creatoare pot fi sustinute, insa nu fara scanteia care aprinde motorul. Altfel spus, am putea gasi inspiratie sau calauza tocmai in momentele tensionate, cand ideile sau convingerile noastre se bat cap in cap, sau in cele de aparenta neatentie, ratacire, cand situatia pare sa o ia razna. Daca am reusi sa ne ratacim constient si cumva controlat, am putea gasi exact ceea ce avem nevoie pentru activitatea pe care dorim sa o desfasuram acum. Cei care avem de regula o predispozitie nativa mai mare spre visare, sa ne straduim sa fim totusi cu bagare de seama la detaliile concrete. Luna in Pesti, impreuna cu Neptun; in relatii tensionate cu Mercur si Soarele; in relatii armonioase cu Nodurile, Saturn, Jupiter rx., Pluton si Venus.
 • 10 (dupa pranz), 11 si 12 decembrie: o idee ar fi sa ne mobilizam voluntar, sa fim activi si intreprinzatori; altfel, energia nefolosita ne-ar putea consuma dupa bunul ei plac. Cei care suntem de regula mai agitati, ar fi bine sa nu suplimentam focul cu si mai multe paie, ci sa constientizam ca sunt suficiente! Atitudinea recomandata este aceea de a ne baza ferm pe noi insine, chiar daca ni se ofera sustinere si o acceptam; sa ne folosim din plin indemanarea si sa nu ratam oportunitatile de a realiza schimburi (informationale sau materiale). Luna in Berbec, impreuna cu Uranus; in relatii tensionate cu Marte, Pluton, Jupiter rx. si Venus; in relatii armonioase cu Mercur si Soarele.
 • 13 si 14 decembrie: o sugestie ar fi sa incetinim voit ritmul desfasurarii lucrurilor sau chiar sa luam o pauza; sa ne orientam spre noi insine, spre satisfacerea placerilor noastre, spre o mai eficienta gestionare a resurselor sau spre evaluarea cu mai multa atentie a ancorelor care ne tin in loc sau a acelui ceva (din noi) care ne stabilizeaza si ne tine la un loc. Altfel, daca tinem mortis sa o luam inainte cu viteza, ne-am putea trezi somati de situatie sa suspendam sau sa oprim orice demers. Luna in Taur, impreuna cu Nodul Sud; in relatie tensionata cu Saturn si in relatii armonioase cu Pluton, Venus, Neptun si Jupiter rx.
 • 15 si 16 decembrie: vezi Luna plina.

luna-5Luna plina: 17 decembrie

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari. Atentie si la pericolul de accidentare!

Ideal ar fi sa ne angajam pentru vreo 3 zile (15, 16, 17 decembrie) in practica artelor martiale, a dansului, a meditatiei active sau, in fine, in orice activitate care ne trimite mintea in pauza sau ii da de lucru in folosul trupului.

Ar mai putea fi util de stiut ca acum putem gestiona mai bine situatiile daca actionam instinctiv, spontan, fara sa ne implicam in analize mentale sofisticate si in explicatii interminabile.

De asemenea, se recomanda prudenta in deplasari si mai multa vigilenta in activitatile in care detaliile sunt foarte importante.

Nativii semnelor mutabile – Sagetator, Gemeni, Fecioara, Pesti – si cei care au Luna, Ascendentul sau alte planete din harta natala in aceste zodii, pot fi mai senzitivi la influentele acestei Luni pline.

Luminatorii sunt dispusi pe axa semnelor Sagetator-Gemeni, impreuna cu Mercur; in relatie tensionata cu Neptun si armonioasa cu Marte si Uranus (care intra in mers direct in aceasta zi).

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).

Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

 • 2 dec. 3:33 – 8:31
 • 4 dec. 5:45 – 8:49
 • 6 dec. 7:31 – 8:53
 • 7 dec. 14:11 – 8 dec. 10:34
 • 10 dec. 8:40 – 15:05
 • 12 dec. 17:37 – 22:40
 • 15 dec. 4:54 – 8:40
 • 17 dec. 11:28 – 20:16
 • 20 dec. 6:36 – 8:47
 • 22 dec. 15:25 – 21:18
 • 25 dec. 5:54 – 8:16
 • 27 dec. 13:00 – 15:57
 • 29 dec. 15:54 – 19:36
 • 30 dec. 13:36 – 31 dec. 20:01

Aspecte exacte Luna-Soare:

 • Conjunctie: 3 dec. ora 2:22, gr. 11 Sa.
 • Sextil: 7 dec. ora 10:03, gr. 15 Va-Sa si 28 dec. ora 3:25, gr. 6 Sc-Ca.
 • Cuadratura: 9 dec. ora 17:11, gr. 18 Pe-Sa si 25 dec. ora 15:47 gr. 4 Ba-Ca.
 • Trigon: 12 dec. ora 4:13, gr. 20 Be-Sa si 22 dec. ora 23:44 gr. 1 Fe-Ca.
 • Opozitie: 17 dec. ora 11:28, gr. 26 Ge-Sa.

Informatii gratuite si personalizate referitoare la sectoarele in care va afecteaza Luna plina curenta, puteti gasi aici (este necesara cunoasterea orei de nastere): http://www.astrodex.ro/despretine-luna-plina.php