Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna in octombrie 2014

Luna in crestere, 1-8 octombrie

Octombrie incepe mai furtunos ca lunile precedente. Luna, in crestere, se afla, in prima zi a lui Brumarel, implicata intr-un careu in T pe semne cardinale, amplificand starile conflictuale, interioare sau exterioare. Pana la momentul de Luna Plina in Berbec si al Eclipsei de Luna, cresc in intensitate toate frustrarile, nemultumirile, revolta fata de orice forma de constrangere. O doza consistenta de agresivitate se poate manifesta in primele zile ale lunii, in special in relatiile de parteneriat sau in cele legate de autoritate. Nevoia de manifestare a propriei identitati, sau cel putin de a salva sau de a intari imaginea de sine, creste proportional cu impunerea unor reguli noi, impunerea unor viziuni diferite de cele personale, fortarea unor limite. In egala masura, incercarile de a evita confruntarea cu propriile trairi interioare, pot avea ca si consecinta cresterea agresivitatii interioare.

Foto: Jay Michael
Foto: Jay Michael

Important este sa identificam factorii care declanseaza sau mentin starile de stres, care au efecte nocive pentru relatiile cu cei din jur. Pe masura ce apar starile de disconfort emotional este necesar sa le analizam si sa nu incercam sa ne refugiem in activitati care ne tin mintea ocupata.
Exista si un aspect pozitiv in aceasta saptamana, si anume ca suntem dispusi sa dam o noua sansa unor relatii sau unor vise si aspiratii pe care le-am abandonat candva pe parcursul vietii. Putem ajunge in contexte sociale, in grupuri de oameni care, prin prezenta lor, prin farmecul lor, sa ne motiveze sa reluam anumite activitati care in trecut ne produceau placere.

Luna plina in Berbec si Eclipsa de Luna, 8 octombrie ora 13;50

Acest eveniment astrologic este plin de viata. Sunt animate relatiile, fie cele de cuplu, fie cele de parteneriat. Miza acestei energii este propria individuatie, constientizarea potentialului interior si pastrarea integritatii emotionale in orice situatie. Luna, in conjunctie cu Nodul Sud si cu Uranus retrograd, este implicata intr-un Trigonum aureum (Trigon de Aur), impreuna cu Jupiter din Leu si cu Marte din Sagetator. Cu atata foc pus in miscare ne este dificil sa stam locului si sa nu actionam. Animati de cele mai indraznete vise si aspiratii, prindem curaj sa facem cele mai neasteptate actiuni. Curajul este cuvantul cheie al acestei Luni Pline. Curajul nu doar de a face ceva ce nu am mai facut, de care ne era teama, dar mai ales curajul de a fi coerenti cu noi insine in orice situatie. Toate acestea in limitele care nu ne pun viata in pericol si care nu pun nici vietile altora in pericol. Si, in acest context, este esential sa ne stim limitele, sa nu fortam nota, si sa nu ne bazam ca orice am face si orice s-ar intampla norocul sta de partea noastra. Pentru ca sub aceleasi stele ne aflam cu totii, si norocul unuia poate fi ghinionul celuilalt atunci cand limitele sunt difuze.

Este insa o perioada care ne motiveaza sa cunoastem mai mult despre lumea care ne inconjoara, sa invatam mai mult despre noi si viata, sa descoperim mecanismele prin care setea de cunoastere i-a transformat pe unii pamanteni in oameni faimosi in diferite domenii, in oameni de stiinta remarcabili. In acest sens, daca nu ne intoarcem pe bancile scolilor pentru specializari, este suficient sa citim biografia unor personalitati care au schimbat istoria stiintelor astfel inca prezentul sa arate asa cum este.

Luna in descrestere, 8 – 24 octombrie

In aceasta perioada, trairile noastre sunt mai blande decat cele de la inceputul lunii, mai reflexive, mai orientate spre lucrurile de baza ale existentei noastre. Atentie insa la zilele de 13 si 15 octombrie, cand Luna se afla in opozitie cu Marte din Sagetator, respectiv implicata intr-o Cruce Cosmica pe Semne cardinale cu Axa Nodurilor Lunare, Uranus (Berbec), Soare (Balanta) si Pluton (Capricorn). Conflictele care pot sa apara, au la baza o proasta comunicare, o diferenta de principii, viziuni diametral opuse asupra vietii, sau cele mai frecvente situatii, cand parca vorbim limbi diferite pentru ca unii incearca sa pastreze conversatia la nivel concret, in timp ce altii o muta la nivelul ideilor.

Ca sa descriu cea mai buna recomandare pentru aceste zile, am sa folosesc amintirea unui “afis” dintr-o sala de clasa de la gimnaziu: “Imi respect cuvantul! Iti respect parerea! Vom reusi sa ne intelegem!”

Luna Noua in Scorpion, 24 octombrie ora 0:56

Aceasta Luna Noua, in ciuda faptului ca se produce in zodia cea mai “intunecata” dar cea mai bogata in resurse interioare, este un eveniment astrologic plin de tandrete si melancolie. Conjunctia luminariilor este intarita de influenta venusiana, aflata la randul sau in conjunctie cu Soarele si Luna. Aceasta reuniune este tinuta sub observatie, de la o distanta de 20 de grade, de Saturn. Aspectul se formeaza in casa a IV-a a momentului, casa sufletului, a caminului, a familiei, a relatiei cu mama si cu familia de origine. Principalele influente le vom simti in aceste domenii de viata. Odata cu acest eveniment se da parca startul la insight-uri profunde, complete, nu doar intelectuale, ci si emotionale, care sa aiba un efect major asupra intregii noastre personalitati. Eliberati de o anumita incarcatura emotionala, putem deveni constienti de abilitatea de a vedea o anumita situatie din trecut, din familie, din istoria familiei, cu alti ochi, mai relaxati, mai putin necrutatori.

Ascendentul evenimentului este in Leu, cu Jupiter si Lilith in apropiere de acesta si in casa I, a personalitatii. Marea provocare a acestui evniment astrologic este aceea de a incepe sa ne iubim pe noi insine. Sa manifestam fata de noi tandretea, toleranta si blandetea cu care i-am trata pe cei mici, nu doar la nivel declarativ, ci si la nivel de simtire.

Luna in crestere, 25 -30 octombrie

Cu exceptia zilei de 26, cand vom avea de infruntat autoritatea, sub orice s-ar manifesta ea: interior sau exterior, finalul lui Brumarel este unul bland si constructiv, cel putin din punct de vedere emotional. Infruntarea autoritatii se poate manifesta nu doar printr-o revolta concreta impotriva unor reguli, legi, persoane aflate in functie ierarhica superioara noua, ci mai ales prin forme de auto-limitare, ingradire, pedepsire, intoleranta pe care fara sa vrem constient, ni le aplicam. Instanta psihica din noi, nascuta si crescuta odata cu noi in mediul de famillie, care joaca rolul de Judecator Intern cu drepturi depline, dar care este necesar sa se relaxeze si sa intre in echilibru cu intreaga noastra structura psihica. Recomandarea vizeaza regulile si principiile de viata ale fiecaruia dintre noi, sa devenim constienti de ele si de modul in care sanctionam orice incalcare a acestora, care are repercusiuni asupra vietii noastre de zi cu zi, producandu-ne necontenit suferinta.

In ultima zi de octombrie Luna se afla tot in Capricorn, ca si in prima zi, impreuna cu Pluton si cu Marte. Determinarea, seriozitatea, disciplina sunt, poate, principalele castiguri emotionale pe care le avem dupa aceasta calatorie a Lunii pe cerul astrologic, in luna a X-a a anului calendaristic!

Note tehnice

Perioadele de mers in gol ale Lunii:
30 sept., 6:28 – 1 oct., 7:41
2 oct., 19:18 – 3 oct., 11:00
4 oct., 21:32 – 5 oct., 12:24
6 oct., 22:38 – 7 oct., 13:07
8 oct., 17:20 – 9 oct., 14:44
11 oct., 3:49 – 18:51
13 oct., 20:58 – 14 oct., 2:30
16 oct., 2:27 – 13:29
18 oct., 16:10 – 19 oct., 2:08
21 oct., 6:30 – 14:12
23 oct., 20:22 – 24 oct., 0:10
25 oct., 19:11 – 26 oct., 7:40
27 oct., 18:18 – 28 oct., 12:03
30 oct., 5:01 – 15:52

Aspectele exacte Luna-Soare:
Careu: 1 oct. 22:32, gr. 9 Ca/Ba, 15 oct. 22:12, gr. 23 Ra/Ba si 31 oct. 4:48, gr. 8 Va/Sc.
Trigon: 4 oct. 4:54, gr. 11 Va/Ba si 13 oct. 7:03, gr. 20 Ge/Ba.
Opozitie: 8 oct. 13:50, gr. 16 Be/Ba.
Conjunctie: 24 oct. 0:56, gr. 1 Sc.
Sextil: 18 oct. 16:09, gr. 26 Le/Ba si 28 oct. 21:17, gr. 6 Ca/Sc.

Ingresul Lunii in zodii: Sagetator/Capricorn – 1 oct., Varsator – 3 oct., Pesti – 5 oct., Berbec – 7 oct., Taur – 9 oct., Gemeni – 11 oct., Rac – 14 oct., Leu – 16 oct., Fecioara – 19 oct., Balanta – 21 oct., Scorpion – 24 oct., Sagetator – 26 oct., Capricorn – 28 oct., Varsator – 30 oct.

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor