Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în octombrie 2015

Luna în descreştere 1-13 octombrie

Începutul lui Brumărel găseşte Luna în Taur, implicată într-o Piramidă pe semne de Pământ cu Jupiter din Fecioară şi Pluton din Capricorn. Ar putea fi ilustrarea astrologică a vorbei „toamna se numără bobocii”. Ca orice aspect puternic format pe semne de Pământ şi acesta ne trimite cu gândul la seriozitate, determinare, motivare, consecvenţă, caracteristicile acestor zodii. Cu alte cuvinte, munca şi nevoia de rezultate concrete, palpabile, care pot fi expuse lumii şi astfel să aducă după sine laude, apreciere şi valorizare, sunt mai puternice. Este ca şi cum, odată ce vacanţa s-a încheiat, ne-am tras şi sufletul de după vacanţă şi ne-am readaptat la ritmul cotidian, începem să ne dedicăm atenţia, energia şi resursele proiectelor personale care au o valoare pentru fiecare dintre noi.

luna-soare-balance

În acest interval, Luna parcurge zodiile de la Taur până la Balanţă. Între 2 şi 4 octombrie Luna tranzitează Gemenii, formând întâi relaţii armonioase cu Soarele şi Mercur retrograd din Balanţă şi cu Axa Nodurilor Lunare, ca mai apoi să formeze relaţii tensionate cu Marte şi Jupiter din Fecioară şi cu Neptun din Peşti. Aceste accente pe semne mutabile favorizează comunicarea, mentalizarea, culegerea de informaţii, sedimentarea acestora, dar şi relaxarea şi detaşarea. Sunt zile în care sunt accentuate tendinţele duale, indiferent de domeniul în care se manifestă. Este o oportunitate de conştientizare şi acceptare a naturii duale cu care suntem înzestraţi de la natură, şi implicit de a învăţa să gestionăm această dualitate cu discernământ.

Începutul tranzitului prin domiciliul său din Rac, din 4 octombrie, stă sub influenţa careului în T pe care Luna îl formează cu Axa Nodurilor Lunare, în care mai sunt implicaţi Soarele şi Mercur retrograd din Balanţă, aflaţi în conjuncţie cu Nodul Nord. Presiunea de a face faţă satisfacerii propriilor nevoi vine în conflict cu presiunea de a satisface nevoile celorlalţi. Acest conflict interior pune în pericol siguranţa spaţiului intim, vital. Pot să apară conflicte cu oamenii apropiaţi, cu membri familiei, care, în lipsa unor limite clar stabilite în timp, tind să pretindă mai mult de la cei din jur. O resursă importantă pentru aplanarea şi degenerarea situaţiilor tensionate constituie capacitatea de a privi raţional problemele şi de a căuta soluţii practice. Cu alte cuvinte, de a face un pas în spate şi de a observa situaţia în ansamblu. Finalul tranzitului prin Rac este mai relaxat şi poate avea ca şi consecinţă o echilibrare emoţională şi o concentrare mai mare asupra propriei persoane, adică a satisfacerii propriilor nevoi.

Începutul tranzitului prin Leu, din 6 octombrie, este sub influenţa unei Piramide pe semne de Foc, pe care Luna o fomrează cu Nodul Sud din Berbec şi cu Saturn din Săgetător. Această zi şi următoarele două zile sunt animate şi „înflăcărate”. Entuziasmul poate fi debordant, în special la nativii cu accente puternice în zodiile de Foc. Intuiţia este mai puternică. În general, toate acţiunile noastre pot fi pline de înflăcărare.

Tranzitul prin Fecioară face ca energiile lunare să amplifice influenţele lui Marte şi ale lui Jupiter, aflate la rândul lor în această zodie. Zilele de 9, 10 şi 11 octombrie sunt unele în care putem resimţi acut nevoia de curăţenie, atât exterioară cât şi interioară. Dând curs acestui impuls este important să ţinem cont de limitele personale, astfel încât să nu se ajungă la epuizare fizică şi psihică. Detaliile oricărei situaţii ne vor ţine mintea ocupată şi ar putea fi surse de nemulţumire.

Pe 12 octombrie are loc ingresul Lunii în Balanţă, dată în care va forma conjuncţii cu Mercur şi cu Lilith. Este o zi în care nevoia de socializare va fi puternică, dar dublată de teama de intimitate. Este posibil să fie prezente fie teama de exprimare, fie conversaţiile sterile. Nemulţumirile prezente în anumite relaţii pot lua amploare şi pot să transforme nişte momente plăcute în certuri în care nimeni nu mai ştie de la ce s-a pornit. Aşadar, este recomandat să se păstreze un anumit echilibru şi exprimarea fără furie a sentimentelor şi emoţiilor, astfel încât să se evite atacurile la persoană.

Luna Nouă în Balanţă – 13 octombrie

Evenimentul are loc la ora 3:05, ora României. Conjuncţia luminariilor se formează la grad perfect în casa a III-a a momentului, iar Ascendentul Lunii Noi se află în Leu, în conjuncţie cu Venus prospăt intrată în Fecioară. Soarele şi Luna sunt în opoziţie strânsă cu Uranus retrograd din Berbec. Imaginea generală a acestui eveniment astrologic indică faptul că principalele domenii în care este necesar să ne concentrăm energiile, eforturile sunt cele care ţin de relaţionare, de călătorii, dar mai ales de cunoaştere. Toate au menirea să sporească încrederea în forţele proprii şi să întărească stima de sine, indicată de ascendentul în Leu. Cu alte cuvinte este important să ne lărgim orizontul de cunoaştere prin cursuri de specializare, prin aprofundarea informaţiilor din domeniile în care activăm sau care reprezintă un hobby. Este necesar, în anumite situaţii, să ne „întoarcem la origini” în sensul de reluare a unor cunoştinţe dobândite în copilărie. Nu este exclus ca unii dintre noi să decidă brusc să se întoarcă la şcoală şi să îşi schimbe meseria, descoperind care le este vocaţia.

În ceea ce priveşte relaţiile, importantă este, ca de obicei, atitudinea pe care o adoptăm. Este important să ţinem cont de propria persoană, dar şi de nevoile celorlalţi. Dar, cred că cel mai important lucru îl reprezintă reluarea relaţiilor cu prieteni din copilărie, cu rudele îndepărtate. Revederea cu unele dintre aceste persoane poate să facă bine imaginii de sine, îmbogăţindu-se cu amintirile evocate şi cu părerile acestora despre noi.

Prezenţa lui Venus în proximitatea Ascendentului arată importanţa care ar trebui să fie acordată plăcerii şi pasiunii personale. Chiar dacă se află în zodie de Pământ, accentuând seriozitatea şi determinarea, Venus, prin energiile sale, aduce o notă de senzualitate şi satisfacţie oricărui efort depus în interes personal.

În ansamblu, această Lună Nouă favorizează iniţiativele, socializarea şi învăţarea, cunoaşterea. Precauţia şi discernământul trebuie să fie sporite în cazul şoferilor. Deplasările în ţară sau în străinătate, neplanificate, pot ridica probleme de organizare a vieţii personale. Este necesară multă diplomaţie şi înfruntarea unor frici legate de viaţa intimă.

Luna în creştere 14 – 27 octombrie

În acest interval, Luna parcurge zodiile cuprinse între Balanţă şi Taur, amplificând influenţele celorlalte planete cu care formează aspecte. Pe parcursul tranzitului prin Scorpion, până pe 16 octombrie, se află în relaţii armonioase cu planetele din Fecioară şi cu Neptun şi Chiron din Peşti. Fiind vorba de zodia care guvernează inconştientul, resursele comune şi sexualitatea, am putea spune că Luna în Scorpion favorizează conştientizarea şi impicit acceptarea, deci „vindecarea” unor probleme legate de bani şi sexualitate. Modelele de gândire precum şi afectele „legate” de aceste două domenii de interes pot deveni clare şi, odată cu aceasta, identificarea cauzelor care au dus la formarea lor. Odată conştientizate, raportarea la ele poate fi diferită şi va avea ca şi consecinţă o îmbunătăţire atât a vieţii sexuale, cât şi a relaţiei cu banii.

Pe 16 octombrie, odată cu ingresul în Săgetător, Luna formează o conjuncţie cu Saturn, iar împreună se află într-un careu în T cu Venus din Fecioară şi Neptun din Peşti. Raportarea individuală la sistemul de repere morale, spirituale, poate suferi de o doză ridicată de îndoială. În multe situaţii se poate constata că ceea ce s-a demonstrat multă vreme a fi valabil, moral, principial, începe să dea „rateuri”. Binele şi răul, relative aşa cum sunt, îşi răstoarnă polaritatea precum polii magnetici ai pământului: încet, dar sigur. Ideea de corect şi incorect, de asemenea, poate să sufere o schimbare tocmai pentru că fundamentul principial este slab sau slăbit. Nici detaşarea, nici încăpăţânarea nu sunt soluţii acceptabile termen lung. Apare, astfel, destul de clar nevoia de a spori şi întări capacitatea de adaptare şi de modificare a structurii individuale prin care se dă un sens vieţii personale.

În următoarea zi, Luna trasează un careu la conjuncţia Marte-Jupiter din Fecioară amplificând nevoia de a avea dreptate. Manifestările furioase nu sunt excluse, mai ales atunci când sentimentul de nedreptate este puternic.
În tranzitul prin Capricorn, Luna amplifică influenţa plutoniană, răscolind emoţii legate de amintiri din trecut care stau ca fundament pentru personalitatea actuală. Ca de obicei, când se intersectează cu Pluton, Luna, rece şi irascibilă în Capricorn, caută cu obstinenţă stabilitatea afectivă şi şi toate resursele de care are nevoie pentru a o atinge. De această dată suportul vine din partea conjuncţiei Venus-Marte-Jupiter din Fecioară care favorizează concentrarea şi punerea în valoare a detaliilor. Cu alte cuvinte, în situaţii de stres, de disconfort emoţional, într-o conjunctură clară, concretă, atenţia îndreptată spre detalii poate aduce şi soluţia.

Urmează zile de speranţă, de entuziasm şi mobilizare, odată ce Luna tranzitează Vărsătorul, de unde formează relaţii armonioase cu Mercur şi Soarele din Balanţă, şi Uranus din Berbec. Iniţiativa, curajul, capacitatea de a-i motiva pe alţii, dar şi dorinţa de a fi implicat în activităţi de grup sunt preponderente în aceste zile. Recomandarea este să se profite cât mai mult de această energie, pentru că urmează două zile în care, tranzitând Peştii, Luna va avea un alt efect. Oboseala cronică, sentimentele de epuizare şi dorinţa de evadare din cotidian şi chiar de izolare, vor fi mai intense, dar şi necesare pentru sănătatea psihică.

Tranzitul prin Berbec, va aduce cu sine o nouă stare de agitaţie şi o dorinţă de acţiune. Curajul nebunesc şi încrederea exagerată în forţele proprii pot avea ca şi consecinţe greşeli repetate, conflicte minore cu apropiaţii, dar şi mici accidentări. Este nevoie, aşadar, de precauţie şi o mai bună analiză a situaţiilor.

Luna Plină în Taur – 27 octombrie

Evenimentul are loc la ora 14:05, ora României. Opoziţia dintre Soare şi Lună se formează pe axa resurselor, iar Ascendentul este în Vărsător. Energiile Lunii Pline influenzează în mod special relaţia personală cu banii, modul în care ne raportăm la veniturile şi bunurile materiale, cum le utilizăm. De asemenea, un accent se pune pe disponibilitatea fiecăruia de a accesa resursele comune. Adică, curajul de a cere ajutor şi de a-l primi, asumarea responsabilităţii în faţa angajamentelor financiare pe care ni le luăm.

Pe de altă parte, acest eveniment astrologic se referă la simţurile şi percepţiile noastre. Tentaţiile sunt mari şi este nevoie de discernământ pentru a amâna satisfacerea unor plăceri, astfel încât frustrările să nu se acumuleze şi să fim în permanenţă furioşi, nemulţumiţi, reclacitranţi. Nu este exclus ca în unele situaţii, anumite frustrări mai vechi cu privire la subiecte ce ţin de domeniile în care Luna Plină se formează în hărţile natale, să se manifeste cu virulenţă.

Este recomandabil să se evite gândirea pozitivă forţată. În schimb, este de preferat adoptarea unei atitudini care să vizeze o privire de ansamblu. Influenţa Ascendentului în Vărsător se manifestă în această direcţie. Unii pot cădea în capcana gândirii pozitive, fugind din calea manifestărilor negative, în timp ce alţii vor încerca să privească optimist, adică vor încerca să ia urma cauzelor şi să le înţeleagă.

Luna în descreştere 28-31 octombrie

În acest interval Luna parcurge zodiile Taur şi Gemeni, iar finalul lui Brumărel o găseşte în domiciliu. Primele zile ale perioadei sunt liniştite din punct de vedere emoţional. Energiile sunt canalizate spre muncă. Dificultăţi pot să apară pe 30 octombrie când, din Gemeni, Luna formează o cuadratură cu Jupiter, Venus şi Marte din Fecioară. Atunci se „întâlnesc” nevoia de distracţie cu simţul datoriei. Rezolvarea vine de la Uranus şi se poate manifesta prin „soluţii salvatoare”, rezolvări neaştepate sau amânări ale unor proiecte, dar şi relaxarea programului de muncă.

Odată intrată în domiciliu, Luna formează un nou careu în T cu Axa Nodurilor Lunare, reaucând în lumină conflictele dintre lumea internă şi cea externă, adică dintre nevoia de a acorda prioritate propriei persoane şi tendinţa de a satisface nevoile celorlalţi.

Note tehnice
Perioadele de mers în gol ale Lunii:
1 oct. 13:44 – 23:03
3 oct. 20:18 – 4 oct. 3:22
5 oct. 14:04 – 6 oct. 11:31
8 oct. 0:10 – 22:50
10 oct. 1:12 – 11 oct. 11:45
13 oct. 3:06 – 14 oct. 0:38
15 oct. 3:58 – 16 oct. 12:18
18 oct. 11:48 – 21:52
20 oct. 23:31 – 21 oct. 4:38
23 oct. 7:22 – 8:18
24 oct. 14:18 – 25 oct. 9:22
26 oct. 14:25 – 27 oct. 8:07
28 oct. 17:20 – 29 oct. 8:24
31 oct. 4:52 – 11:09
Aspectele exacte Lună-Soare:
Trigon: 2 oct. 14:16 8°56’46” Ge
Careu: 5 oct. 0:06 11°19’04” Ra
Sextil: 7 oct. 14:39 13°53’16” Le
Conjuncție: 13 oct. 3:05 19°20’28” Ba
Sextil: 18 oct. 11:48 24°39’29” Sa
Careu: 20 oct. 23:31 27°07’47” Ca
Trigon: 23 oct. 7:21 29°26’37” Va
Opoziție: 27 oct. 14:05 3°44’55” Ta

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor