Loredana ChiperiSfatul astro-financiar

Sfatul astro-financiar pentru octombrie 2015

„ … Eu sunt, dragă, Brumărelul,
Îi răspunse voinicelul.
Eu vin seara, pe răcoare,
De mă culc pe sân de floare,
Și când plec voios, cu soare,
După mine floarea moare!”*

Luna octombrie e numită popular Brumărel. Acum încep să cadă bruma și frunzele copacilor. Țăranii se ocupă mai mult de treburile gospodărești și încep și însămânțările de toamnă. Poate vă întrebați de ce am început sfatul astrofinanciar cu un fragment dintr-o poezie de toamnă. Ce legătură este între o poezie și domeniul financiar? Aparent niciuna. Dar, dacă analizăm versurile poeziei observăm că ele ne fac să fim atenți la toate aspectele vieții. Dacă noi lăsăm, seara, lucrurile nesupravegheate, dimineața, s-ar putea să nu mai găsim nimic. Există o oarecare rutină care ar trebui îndeplintă zi de zi astfel încât lucrurile să funcționeze într-o normalitate înțeleasă de noi. Este un moment al schimbării, al pregătirii pentru noi începuturi, pentru trecerea la o nouă etapă. Este bine să ne conectăm la ritmurile naturii și să ținem cont de ce vor ele să ne transmită.

Foto: Dietmut Teijgeman-Hansen
Foto: Dietmut Teijgeman-Hansen

Astrologic, luna octombrie are un puternic accent pe semne mutabile: Marte și Jupiter (Fecioară) – Saturn (Săgetător) – Neptun (Pești). Am să trec direct la legătura cu poezia, la Neptun în Pești puternic activat. El ne povestește, în felul lui, despre motivația noastră interioară, acel ceva care ne dă puterea de a continua, de a merge pe drumul nostru. Modul de acțiune a lui Neptun (Pești) este unul artistic. Prin muzică, film, fotografie, pictură, desen, culoare. Fără limite și bariere. Poate ar fi mai bine să ne luăm mai puțin în serios, să ieșim din freamătul de zi cu zi și să observăm ce vrem cu adevărat. Semnele mutabile fac trecerea către noi începuturi. Și, dacă vrem să construim ceva trainic și de durată, este necesar mai întâi să facem curățenie, să îndepărtăm tot ce nu ne mai este folositor, să pregătim terenul. Ați văzut cum facem când plantăm o sămânță? Ne interesăm ce fel de pământ e bun pentru ea, ce fel de ghiveci îi trebuie, luăm și îngrășământ, punem și apă. Îi găsim un loc propice ei, cu soare, cu căldură, cu lumină sau umbră. Toate acestea sunt lângă noi când o plantăm propriu-zis. Cuadratura pe semne mutabile, activată de Luna (Gemeni) chiar la începutul lunii, este un aspect de durată și ne invită să fim deschiși spre noi oportunități, să acționăm în sensul creșterii productivității muncii dar și al respectării regulilor, procedurilor deja implementate, să ne descoperim punctele slabe care îngreunează, ne țin în loc și produc pierderi. ”Ce anume din activitatea mea zilnică mă împiedică să fiu mai eficient? Cum altfel aș putea face această activitate?” Este un moment foarte bun în care ne putem analiza activitățile de zi cu zi într-un mod obiectiv, cu mult curaj și mai ales dăruire. Să fim implicați în ceea ce facem și să avem încredere 100% în scopul nostru.

Mercur, planeta care guvernează două din cele patru semne mutabile, este în Balanță în mers aparent retrograd. Mesajul pe care ni-l transmite este de a ne opri un pic din mersul nostru, să ne uităm în jur și să vedem unde suntem. ”Este aceasta calea mea? Aici vreau eu de fapt să fiu?” În momentul în care întâlnim tot felul de obstacole, de opreliști în anumite acțiuni, este bine să ne mai gândim încă odată, să mai privim din alt unghi, să mai ascultăm de un expert, un consilier, o terță persoană care ne-ar putea susține și ajuta. Parteneriatele stau foarte mult sub lumina reflectoarelor. Un bun prilej să mai revedem termenii, condițiile și ce putem să aducem nou, ceva pentru a îmbunătăți situațiile existente. Toată atmosfera astrală ne îndeamnă mai întâi spre o interiorizare, o privire în interiorul propriei afaceri, mod de lucru, de a gândi și acționa și apoi la trecerea la detaliile care fac diferența. După o bună cunoaștere a noastră, a ceea ce ne dorim și vrem cu adevărat, putem începe negocierile, renegocierile cu partenerii noștri de afaceri. Pe de altă parte, în toată această ordine și curățenie care ne este cerută, s-ar putea să găsim o idee mai veche, un proiect prăfuit, care acum poate fi readus la viață cu multă implicare, dedicare, dăruire și pasiune.

Atmosfera astrală continuă în aceeași notă și se amplifică când Venus părăsește semnul Leului alăturându-se lui Marte și Jupiter în Fecioară. Pe 9 octombrie Luna este în semnul Fecioarei. Venus, planeta numerarului de mici dimensiuni, ajunge în punctul inițial al retrogradării, primul grad Fecioară și apoi își continuă mersul direct ieșind complet din ciclul retrogradării. Bariera se ridică, drumul este liber. Putem să încercăm să facem investiții pe termen scurt în titluri sigure (cu risc scăzut), în obligațiuni și titluri de stat. Pot fi chiar și depozite bancare cu o dobândă preferențială. Este de așteptat ca veniturile din această categorie să mai crească, moderat și cu prudență. Nu exclud și o intrare mai mare de numerar, în special din creanțe mai vechi, depășite cu mult la scadență. Cert este că numerarul existent în caserie (sau banii din buzunar) începe să crească. Se simte o revigorare în acest sens.

13 octombrie este o zi importantă și bună de fructificat. Avem pe cer aspectul de Luna Nouă într-o zodie relațională, Balanță, iar ascendentul momentului în Leu. Dacă totul este pus la punct și considerăm că putem demara lucruri noi, perioada de după Luna Nouă e una foarte benefică. Putem încheia noi parteneriate, putem lansa produse noi, putem veni în fața clienților noștri cu noi campanii de marketing și publicitate. Ideea este de a străluci, de a ne pune în valoare calitățile, de a ne valoriza. ”Cu ce vrem să atragem atenția? Cu ce vrem să cucerim publicul?” Haideți să fim inventivi, să îndraznim să facem lucrurile altfel, să aducem culoarea și magia și în mediul mai rigid și sobru al afacerilor. Să lăsăm crisparea și cu bucurie și fermitate să ne asumăm responsabilitățile pe care le avem și cu care vrem să obținem afaceri cât mai profitabile. Puțin risc este binevenit. Simțim pulsul afacerii și cu eleganță și stil facem pași pe drumul nostru.

După 20 octombrie, odată cu ingresul Soarelui în semnul Scorpionului, vibrația generală se schimbă. Trecem de la discuții și negocieri la stabilirea de contracte ferme, la acțiuni concrete și sigure. Planetele din Fecioară, Venus, Marte, Jupiter, lucrează cu Soarele (Scorpion) și cu Pluton (Capricorn) cu posibilitatea de a materializa ideile avute până în acest moment. Scorpionul este un semn de putere, cu multe implicații financiare. Managementul societății (Soarele) este ajutat de personalul din subordine (Venus) la susținerea activităților zilnice într-un mod profitabil și util. Marte și Jupiter nu se lasă mai prejos și acționează în interesul general – obținerea de lichidități și profit, cu asumarea unui risc cumpătat.

Un alt moment important este cel de Lună Plină, pe 27 octombrie, când axa financiară Taur – Scorpion este activată. Se formează un frumos trigon pe semne de pământ Lună (Taur) – Venus, Marte, Jupiter (Fecioară) – Pluton (Capricorn). Ne ajută să fim cu picioarele pe pământ, să concretizăm și să definitivăm acțiunile începute. Ascendentul momentului este în Vărsător, un semn al unicității și originalității. Uranus (Berbec), guvernatorul modern, situat în casa a III-a** și Saturn (Săgetător) în casa a XI a ne invită la cunoaștere, la dezvoltarea abilităților personalului prin cursuri, conferințe și seminarii atât în țară cât și în străinătate. De asemenea, se poate să ne afiliem la o grupare, asociație de peste granițele țării, care să ne confere o imagine mai puternică, un nume cu rezonanță pe piață. Atragem astfel noi oportunități de afaceri, ne pregătim terenul de joacă pe termen lung.

Și pentru că am început articolul în stil neptunian, am să-l termin tot așa. Cu un vers din aceeași poezie: „… sunt floare garofiță, răsărită-n grădiniță”.

Note:
*Brumărel, poezie populară culeasă de Vasile Alecsandri
**Autoarea lucrează cu sistemul de case pe semne întregi.

LOREDANA CHIPERI

loredana-chiperi-autor