Luna în decembrie 2016

andreea-talmazan-luna

Luna în creștere 1- 14 decembrie 2016

La început de decembrie, Luna se află în Săgetător, în conjuncție cu Mercur. Întrucât și contextul social o favorizează, prima zi a lunii este despre principii și aderarea la anumite sisteme și valori morale de referință. Modul în care se face o alegere a direcției, ca în orice altă situație este dat de modul de gândire: rațional sau irațional.

Pentru că Mercur se află în exil, și astfel caracteristicile gândirii raționale sunt perturbate, există riscul ca alegerile să fie luate în baza trăirilor pe care le trezesc anumite persoane, investite la nivel individual cu încredere, dar care nu sunt neapărat modele de virtute și respect față de valorile considerate importante. În funcție de nivelul de dezvoltare al capacității de discernământ, reperele sunt alese rațional.

În 2 și 3 decembrie Luna se află în Capricorn, unde formează pe rând conjuncții cu Pluton și Venus. După entuziasmul pe care Luna Nouă în Săgetător îl promitea, vin două zile de sentimente și atitudini rezervate, cu o stare emoțională similară cu introvertirea. Apropierea sufletească poate fi dificilă sau condiționată de anumite gesturi, vorbe sau atitudini ale celorlalți. Partea bună este că energiile acestor zile, cu Luna în creștere, pot fi folosite pentru dezvoltarea individuală, autoanaliză sau pentru implicarea constructivă în proiectele personale.

Luna tranzitează Vărsătorul în 4 și 5 decembrie, realizând o conjuncție cu Marte și aspecte pozitive cu Soarele și Saturn din Săgetător și cu Uranus din Berbec. Starea generală poate fi una de înflăcărare, de aderare la anumite viziuni mărețe asupra vieții individuale, dar mai ales de grup, de societate. Am putea spune că atmosfera generală poate fi una de revoltă, cu puternice sentimente izvorâte din nevoia de libertate și eliberare, din nevoia mocnindă de schimbare. Pot fi prezente atitudini agresive, dar și unele pline de curaj și inițiativă.

În cele două zile în care Luna se află în tranzit prin Pești, formează conjuncții cu Nodul Sud, Neptun și Chiron, favorizând stările reflexive, de reverie. O nouă nevoie de izolare poate fi acută. Folosită înțelept, cu asumare, această stare poate avea ca rezultat descoperirea unor noi puncte de ancorare în propria ființă și astfel să ducă la descoperirea unor noi resurse psihice interioare. Beatitudinea este o stare a minții, a psihicului, care poate aduce beneficii concrete.

O zi importantă este data de 10 decembrie când Luna se află în Berbec, în conjuncție cu Uranus, trasând un trigon la conjuncția Soare-Saturn din Săgetător și un sextil la Marte în Vărsător. Ambii guvernatori ai Vărsătorului sunt „legați” prin relația cu Marte de zodia de domiciliu. În plan simbolic, am putea spune că „lupta dintre generații” poate găsi o formă de reconciliere, de armistițiu. Cum se va produce asta? Greu de anticipat la nivel de comunitate.

ar la nivel individual, putem presupune că se produce o modificare la nivel de gândire, de abordare a vieții, de înțelegere reciprocă. Dar, ca de obicei, asta depinde foarte mult de disponibilitatea fiecăruia de a negocia, de a asculta, de a păstra nivelul discuțiilor în planul ideilor și de a evita atacurile la persoană. „Ușor de zis, dar greu de făcut”, spune o vorbă. Însă nu e chiar așa. Mergând pe ideea că fiecare individ are dreptul la educație, și că auto-educația este un element important în dezvoltarea omului, se pot deschide căi de dialog. Și este important, în special în acest an, și în această zi, să se întâmple acest lucru.

Până la Luna Plină din Gemeni vor fi zile într-o oarecare măsură liniștite, cu o frumoasă piramidă pe semne de Pământ, în care Luna este implicată împreună cu Nodul Nord din Fecioară și Mercur din Capricorn. Aspectul se formează pe 11 decembrie și putem spera că, la nivel individual, în funcție de harta personală și de deschiderea psihică a fiecăruia, va avea un efect constructiv la nivel de societate.

Luna Plină 14 decembrie 2016

Aspectul exact se formează la ora 2:06, ora României, pe Axa Cunoașterii, cu Soarele în Săgetător, în casa a III-a și în conjuncție cu Saturn, iar Luna în Gemeni și în casa a IX-a. Ascendentul momentului se află în Balanță, în conjuncție cu Jupiter. Am putea spune că este o Lună Nouă jupiteriană, care îndeamnă la cunoaștere, la obținerea echilibrului prin înțelepciune și educație.

Opoziția Luna-Soare, formează și o configurație numită de Zmeu, la orb de 3-5 grade, cu Marte din Vărsător și Jupiter din Balanță, vârful aparținând Lunii din Gemeni și din casa a IX-a. Adunăm resurse din toate direcțiile, din toate colțurile minții și le punem în slujba dezvoltării. Asta ar trebui să se întâmple la modul ideal. Dar, cum idealurile nu întotdeauna sunt atinse, și de multe ori înverșunarea duce la conflict, această Lună Plină îndeamnă la mai multă flexibilitate emoțională și la acceptare.

Chiar dacă prezența lui Saturn are un efect puternic conservator asupra modului de gândire și de abordare a unor subiecte considerate a fi importante pentru viața personală și a comunității, există nu una, ci două portițe de ieșire din modul rigid de raportare la anumite principii călăuzitoare. Una este cea dată de Marte din Vărsător, care sugerează adoptarea unei atitudini pline de curaj în fața necunoscutului și a nevoii de schimbare. Cea de a doua este oferită de Jupiter din Balanță, care oferă garanția bucuriei bazate pe înțelegere, pe capacitatea de sinteză, pe comunicare simbolică și diplomatică.

Per ansamblu este un eveniment astrologic care oferă condițiile pentru cunoaștere, pentru educație, pentru renunțarea la înverșunare și abordări obtuze, pentru adoptarea unei gândiri raționale în defavoarea uneia emoționale.

Luna în descreștere 15 – 29 decembrie

În cele două zile ce urmează Lunii Pline, Luna se află în domiciliu, iar pe 15 decembrie se află în opoziție cu Mercur și Pluton din Capricorn, aflate în conjuncție. Sunt zile în care melancolia poate fi starea de spirit principală. Partea bună este că există posibilitatea asumării unei schimbări în modul de a aborda viața și problemele de zi cu zi.

Pe 17 decembrie, din Leu, Luna formează o opoziție cu Venus din Vărsător. Poate fi o zi plină de conflicte, izvorâte din atitudinile egoiste, din orgoliu, din incapacitatea de a tolera diferențele de gândire dintre sine și ceilalți. În aspectul său pozitiv, această opoziție favorizează complementaritatea și trezirea unor aspirații mai înalte, ce depășesc granițele propriei persoane.

Pe 18 decembrie, Luna formează o piramidă pe semne de Foc, cu Uranus din Berbec și cu Saturn din Săgetător. Este o zi „de Foc” și toate caracteristicile acestui element pot găsi forme de manifestare de la intuiție până la agresivitate, de la orgoliu până înțelepciune. Modul de „ardere interioară” depinde, ca de obicei, de gradul de maturitate psihică a fiecăruia. Unii pot arde puternic, ca o văpaie, să se aprindă și să se stingă, mânați de emoții puternice, mistuitoare. Alții pot să ardă mocnit, încet, ca un foc dătător de viață.

19 decembrie este o zi în care Luna se află în Fecioară, în conjuncție cu Nodul Nord. Trăirile interioare pot fi mai reținute, iar atenția poate fi canalizată spre acțiuni concrete, domestice, practice. Este o zi în care preocuparea pentru sănătate ar putea să fie ceva mai ridicată.

Următoarele zile sunt mai liniștite din punct de vedere emoțional. Pe 22 decembrie, Luna formează o conjuncție cu Jupiter din Balanță, favorizând relaționarea, distracția și buna dispoziție. Opoziția cu Uranus indică fie apariția unor conflicte, puțin probabile, fie nașterea bruscă a unor relații de prietenie sau parteneriate.

Până pe 29 decembrie, Luna tranzitează Scorpionul și Săgetătorul, formând în general aspecte armonioase cu restul planetelor. În aceste zile, premergătoare aspectului de Lună Nouă, cu foarte mici excepții, este de așteptat să trăim momente frumoase, de echilibru și înțelegere, de acceptare. Sunt zile în care poveștile cu tâlc ne pot umple serile și sufletele.

Luna Nouă în Capricorn 29 decembrie 2016

Aspectul exact se formează la ora 8:52, ora României, în casa a XII-a a momentului, având Ascendentul în Capricorn și Pluton în conjuncție cu acesta la orb de 6 grade.

În conjuncție cu Soarele și Luna se află și Mercur retrograd și împreună trasează aspecte pozitive Axei Nodurilor Lunare, unde Nodul Nord este în Fecioara și în casa a VII-a, iar Nodul Sud este în conjuncție cu Marte și cu Neptun în casa I.

Privind harta Lunii Noi mi-a venit în minte filmul ”Blindness” cu Julianne Moore, al cărui subiect este molima care cuprinde omenirea. Fără o cauză, oamenii orbesc. În timp, trebuie să învețe să se obișnuiască cu noua stare și să învețe să aibă încredere și să se bazeze pe cei din jur.

Cam așa arată și această Lună Nouă din Capricorn, conjunctă cu Mercur retrograd, cu Pluton în proximitate. Starea de izolare și neputință poate fi una puternică. Dincolo de revolta și agresivitatea pe care le poate genera, aceasta îndeamnă la dezvoltarea „organului intern”, a capacității de a avea încredere în cei din jur și de a te baza pe oameni. Starea de „credință” nu vine din exterior. Mai ales în această zi. Ea vine din interior și presupune tolerarea unui anumit grad de suferință născut din sentimentele de abandon sau de respingere.

Luna în creștere 29-31 decembrie

Finalul lui decembrie poate fi caracterizat de o stare de liniște sufletească și o detașare înțeleaptă, dar și de un soi de atașament sănătos față de acele persoane de încredere, (re)descoperite pe parcursul întregii luni. Luna încheie anul 2016 în Vărsător, sădind speranța în sufletele muritorilor.

Un An Nou mai bun!

Andreea Talmazan

andreea-talmazan