Pluton în Capricorn, între individual şi social

Un politician smerit este o persoană care pune la încercare conceptul puterii exterioare şi aduce pe scena politică neliniştile sufletului. (Gary Zukav – “Lăcaşul sufletului”)

2008-2024. Pluton în Capricorn. Ne aflăm, aşadar, în zona de mijloc a acestui interval. Am avut timp să ne acomodăm cu exigenţele şi scopurile tranzitului, dar, ca în cazul oricărei dinamici plutoniene, senzaţia că din ascuns pândesc surprize gata oricând să ne tulbure ordinea prestabilită este presantă, greu de controlat, susţinută parcă de o forţă dincolo de capacitatea noastră de contraponderare. Cum şi ce trebuie să calibrăm în noi pentru a coopera cu intenţiile unui astfel de prezent astrologic?

În primul rând, să descindem în simbolistica lui Pluton, aşa cum o regăsim explicată în materialele de profil, dar mai ales aşa cum o putem actualiza în urma confruntării continue, la nivel personal şi social, cu maniera lui de acţiune.

Mi-am păstrat întotdeauna rezerva când am găsit în diverse cărţi sau articole de astrologie menţiunea că planetele transsaturniene (Uranus, Neptun şi Pluton) sunt planete de generaţie şi că, prin urmare, nu îşi aduc în mod direct contribuţia în cadrul destinului individual. Primul argument pentru reţinerea mea a fost observaţia practică a faptului că sunt foarte rare hărţile natale în care să nu existe niciun aspect major între o planetă transpersonală şi una dintre planetele personale şi, totodată, niciuna dintre transsaturinene să nu fie nici măcar angulară.

Al doilea motiv pentru care acord mai mult credit planetelor grele decât acela al unui context detaşat de povestea personală a unui om este certitudinea, confirmată şi de atâtea descoperiri ale ştiinţei, că suntem, fiecare dintre noi, mult mai mult decât cercul de procese conştiente în care avem iluzia că ne rotim în succesiunea zilelor noastre. Suntem mai mult şi decât zona amplă a experienţelor anterioare pe care le arhivăm în inconştient şi pe care subconştientul le aduce în atenţia conştientului, asemeni unei interfeţe între celelalte două paliere ale psihicului. Dacă ar fi să reprezentăm aceste trei structuri într-o schemă simplă, le-am vedea repartizate stratificat, începând cu inconştientul, apoi subconştientul şi apoi conştientul. Este oare suficient?

Am avut întotdeauna tendinţa să asociez mental planetele transsaturniene cu un al patrulea nivel, deasupra conştientului şi, deşi nu ştiu dacă există cercetări care să sprijine această corelaţie, îndrăznesc să încurajez astfel de explorări la nivel individual de către pasionaţii de astrologie, dincolo de teorii şi concepte. Uranus, Neptun şi Pluton se regăsesc în fiecare dintre noi, ne forţează să ni le revendicăm din interior, căci, odată cu descoperirea lor astronomică, a sosit şi vremea perspectivelor extinse asupra mecanismelor şi graniţelor vieţii.

Revenind la simbolistica astrologică a lui Pluton, ştim că el acţionează printr-o strategie aparentă a distrugerilor fără drept de apel, printr-o prăbuşire răscolitoare care ne impune confruntarea cu cele mai adânci frici şi răni ascunse în noi. Ca orice planetă lentă, Pluton pregăteşte îndelung terenul pentru astfel de momente; construieşte în amănunt în decursul mai multor ani fundalul unor asemenea desfăşurări complexe, în timp ce noi poate că îl presimţim când şi când din umbră, dar suntem tentaţi să ne trăim în continuare în viteză cotidianul, episoadele mai scurte şi mai simple ale vieţii.

Momentul ridicării cortinei, al descoperirii lucrării plutoniene şi al traducerii sale efective în teatrul evenimentelor este întotdeauna orchestrat de planetele rapide. Practic, dacă un punct major al hărţii noastre este prins pe termen lung într-un aspect cu Pluton, el se va materializa abia când tranzitele planetelor rapide se aliniază în aşa fel încât cel puţin una dintre acestea activează, la rândul său, o poziţie-cheie a ecuaţiei noastre personale. De reţinut, aşadar, aceste indicii atunci când dorim să îl identificăm pe Pluton între ingredientele întâmplărilor noastre individuale.

Spuneam că, în calitate de planetă transsaturniană, Pluton ţinteşte mai sus de graniţele personalităţii noastre conştiente aşa cum este ea construită la un moment dat. Pe ce mizează Pluton mai exact? La nivel personal, în harta natală şi prin dinamica produsă de tranzitele sale, Pluton “caută să ne predea misiunii noastre”, “ne ajută să ne identificăm mai bine cu umanitatea, să ne vindecăm sufletul şi să ne recuperăm energia necesară pentru a ne găsi o misiune în viaţă” (Steven Forrest, “The Changing Sky”).

Ne punem însă şi problema scopului tranzitelor plutoniene la nivel social, cu atât mai mult cu cât în prezent el activează semnul Capricornului, semnul rigorilor şi al structurilor administrative, al organizării unei comunităţi într-un sistem ce se doreşte eficient, funcţional, durabil. Capricornul este asociat totodată şi cu fenomenele timpului şi conţinutului material astfel încât, conştientizându-le limitările, să devenim mai focusaţi pe gestionarea lor competentă. Capricornul este un simbol al patriarhului şi al structurilor bazate pe învestirea cu autoritate a unui aşa-zis ministru, experimentat şi înţelept, care să poată dicta, pornind de la un sens impersonal al datoriei fată de lucrul bine făcut, paşii de îndeplinit de către cei pe care îi deleagă pe parcursul unui proiect de mare amploare.

Toate acestea sunt posibilităţi pozitive ale arhetipului capricornian, sintetizat magistral în sintagma “poiliticianului smerit”. De identificarea şi deconspirarea posibilităţilor sale negative, materializate şi perpetuate de-a lungul generaţiilor, se ocupă în prezent Pluton în Capricorn. Se poate spune, sub acompaniamentul acestei perechi astrologice, că efectiv se sfârşeşte un timp, un timp al accentelor patriarhale, al structurilor construite din considerentul unui “trebuie” denaturat de ambiţii, interese pentru putere şi influenţă socială, dar şi din împietrirea într-o stare de efort – căci Capricornul rezistă cu stoicism la munca îndelungă, însă îşi poate şi complica singur drumul printr-o atitudine anticipativă a greutăţilor pe care le va avea de îndurat.

Ce se întâmplă, aşadar, la nivel social în ţesătura lui Pluton în Capricorn? Sunt revizuite din temelii structurile patriarhale, iar tehnica de lucru este aceea a autoajustării pe crucea cardinală. Şi chiar dacă putem identifica uşor această lucrare în mecanismele sociale (în dinamica politică, de pildă, din ce în ce mai presată de nevoia restructurării), merită să sesizăm cum tabloul de ansamblu se obţine din tuşele individuale. De exemplu, devine din ce în ce mai evident cum în micile noastre poveşti de viaţă se face simţită tot mai mult revendicarea independenţei (Berbecul), renunţarea la relaţii (Balanţa) bazate pe alinierea la standardele sociale, recunoaşterea şi vindecare emoţiilor (Racul). Demolăm la nivel personal un trecut devenit rigidizant, ne reorganizăm şi, fie că ne dăm seama sau nu, începem să (ne) reconstruim.

Vom păstra – fiecare dintre noi, dar şi societatea ai cărei pioni suntem – doar cea mai pură esenţă a maturităţii şi responsabilităţii, câştigată prin efortul atâtor exerciţii de viaţă. Spuneam că Pluton lucrează în întuneric şi că ne doreşte extrem de puternici. Poate că, în întuneric, departe de forfota minţii conştiente, am construit în drumul îndelungat al devenirii noastre structuri magistrale, din care adevărata forţă este gată să irumpă. Poate că Pluton în Capricorn ne determină acum să reconstruim acest puzzle, să ne asamblăm fiinţele după noi reguli, acelea impuse de marile exigenţe ale sufletului, astfel încât prin noi, cei de acum, să se nască un nou timp şi un nou conţinut, mai adânc, al poveştii omenirii.

Cristiana Tănase

cristiana-tanase