Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în noiembrie 2017

Luna în creștere, 1 – 4 noiembrie 2017

Noiembrie începe cu Luna aflată în creștere, în prima parte a zilei aflată în Pești, iar mai apoi având loc ingresul în Berbec, de unde formează o opoziție cu Marte din Balanță. Până la momentul de Lună Plină, parcurge zodia Berbecului și primul decan al Taurului, timp în care se află, rând pe rând, în cuadratură cu Pluton din Capricorn, conjuncție cu Uranus, dimpreună cu care se află într-o piramidă pe semne de Foc în care se mai află Nodul Nord din Leu și Saturn din Săgetător, precum și-ntr-o opoziție cu Venus din Balanță.

Am putea spune că este un început de noiembrie tumultuos din punct de vedere emoțional. Stările alternează de la furie și agresivitate, la bucurie și entuziasm. Poate că cea mai bună atitudine de adoptat este cea în care putem utiliza ceea ce simțim într-un mod creativ. Excesul de energie poate deveni sufocant, mai ales pentru persoanele care își propun să facă mai multe lucruri deodată. Este esențial, totuși, pentru a obține mai multă eficiență, să folosim tehnica scrierii creative pentru a elibera mintea de surplusul de gânduri.

Luna Plină în Taur, 4 noiembrie 2017

Aspectul exact se formează la ora 7:22, ora României, cu Luna aflată în Taur și în casa a VI-a a momentului, iar Soarele în Scorpion și în casa a XII-a, în conjuncție cu Jupiter și cu Ascendentul. Opoziția Lună-Soare pe Axa Vindecării prin sacrificiu, cu ascendentul momentului în Scorpion și cu Mercur în casa I ne duce cu gândul la nevoia interioară de transformare, cu scopul unei vindecări mai degrabă psihice, emoționale. Întreaga hartă sugerează ideea unui proces alchimic în care să fim implicați conștient, asumat. Acest lucru presupune acceptarea unor caracteristici ale zodiilor implicate (Taur și Scorpion) și anume: răbdare, strategie, consecvență, tăcere, introspecție.

Jupiter în conjuncție cu Soarele, aflat în casa a XII-a a momentului, poate juca rolul protectorului divin. Pentru aceia cărora le este greu să găsească resurse interioare necesare procesului de autocunoaștere, să apeleze la un ajutor extern poate fi util și chiar necesar. Se evită astfel stările de deznădejde, care nu sunt cazuri izolate în această perioadă a anului.

Prezența lui Mercur în prima casă a momentului de Lună Plină sugerează necesitatea schimbării modului de a gândi, precum și demararea unui proces de armonizare a minții cu sufletul, de creare a unui câmp de dialog între logica minții și cea a inimii. Cum bine știm, emoționalul, atunci când nu este înțeles, are o forță mai mare de a se impune în fața raționalului, atunci când sunt depășite limitele toleranței. Iraționalul se comportă ca un copil furios pentru care cuvintele nu au înțeles, și care caută să-și satisfacă nevoi naturale de acceptare, susținere, protecție și mai ales recunoaștere a individualității.

Ne putem aștepta la stări de tristețe și/sau melancolie, pentru care niciuna dintre metodele de combatere nu se arată eficiente. Pentru că mintea, obișnuită să lupte cu suferința, găsește în permanență gânduri care să o susțină sau, dimpotrivă, să întărească apărările interne până spre limita patologicului. Când astfel de situații devin evidente, atât la propria persoană, cât și la persoanele din jur, este important să se intervină cu ajutor de specialitate.

Și nu în ultimul rând, această Lună Plină sugerează importanță onorării înaintașilor, împăcarea cu trecutul personal și transgenerațional. Nu întâmplător în toate culturile începutul lui noiembrie este asociat cu morții, cu viața de dincolo, cu lumea spiritelor și cu întunericul. Este o perioadă în care întreaga suflare vie a emisferei nordice se pregătește de iarnă, de un întuneric mai lung, propice plămădirii unei noi stări sufletești. Este perioada în care oamenii se apropie unul de altul ostoindu-și tristețea și teama de necunoscut cu povești care să facă întunericul și răutatea suportabile.

Ca o concluzie, această Lună Plină sugerează nevoia de a mări capacitatea de simbolizare, de reprezentare a lumii, astfel încât omul să nu se simtă exclus dintr-o lume în continuă mișcare.

Luna în descreștere, 5 – 18 noiembrie 2017

În această perioadă, Luna tranzitează zodiile de la Gemeni la Scorpion. Este de reținut data de 7 noiembrie când are loc ingresul în Rac, iar Luna formează o opoziție cu Saturn din Săgetător, un trigon cu Venus proaspăt intrată în Scorpion și un sextil cu Uranus din Berbec. După o scurtă pauză de respiro emoțional, în zilele în care era găzduită de Gemeni, energia lunară retrezește în unii dintre noi emoții specifice melancoliei și nostalgiei. Nevoia de siguranță afectivă devine mai puternică și poate genera stări de frustrare în anumite relații.

De asemenea, relația cu mama, reală sau interiorizată, joacă un rol important în economia psihică. Cu cât este sau a fost mai armonioasă și mai satisfăcătoare din punct de vedere al satisfacerii nevoilor afective, pe atât va fi mai ușor să activăm mecanisme reglatoare. Cu alte cuvinte, cu atât mai repede vom găsi capacitatea de ne bucura de stările de solitudine, de activitățile domestice, de intimitatea căminului, departe de zgomotul orașului. Această gamă de trăiri este accentuată pe 8 noiembrie când Luna, împreună cu Soarele din Scorpion și Neptun din Pești formează o Piramidă în semne de Apă. Sunt amplificate intuiția și comunicarea de la inconștient la inconștient, ceea ce numim telepatie. Putem avea mai multe momente de deja-vu. De asemenea, visele sunt mai intense, mai clare și somnul mai profund. În funcție de nivelul de echilibru interior, activitatea onirică poate fi o cale prin care demersurile de autocunoaștere demarate de Lună Plină să fie eficiente.

10 și 11 noiembrie sunt zile în care Luna se află în Leu, unde formează o conjuncție cu Nodul Nord și o Piramidă în semne de foc cu Uranus din Berbec și Saturn din Săgetător. Sunt din nou două zile în care creativitatea are nevoie să se manifeste. Fie că alegem jocurile, fie că alegem activități recreative care presupun creație (scriere creativă, olărit, pictură, desen etc.), este important să investim energia acestor zile și să culegem bucuria de a fi făcut ceva pentru noi, pentru starea noastră de bine. Așadar, în aceste zile este important să dăm atenție imaginii și stimei de sine.

Pe 12 noiembrie, pe când se află în tranzit prin zodia Fecioarei, Luna formează o opoziție cu Neptun retrograd din Pești. Este o zi în care simțim nevoia de purificare și putem începe cu activități domestice, timp în care curățăm și trupul și mintea. Orice efort depunem în aceste zile ale tranzitului prin Fecioară, are efect și la nivel fizic, și la nivel mintal. Putem observa cu ușurință că mintea ne devine mai organizată și mai logică. Important este să nu pierdem contactul cu realitatea și să ne avântăm prea mult pe tărâmul fantasmelor.

Între 14 și 16 noiembrie Luna se află în tranzit prin Balanță. Pe 15 noiembrie formează o conjuncție cu Marte și o cuadratură cu Pluton din Capricorn. Sunt zile în care interesele noastre sunt mai accentuate în zona relațiilor și a parteneriatelor. Lucruri care nu au fost spuse la momentul oportun, care au fost „îngropate” sau „încuiate în sertărașe” sau „ascunse sub preș” (indiferent de formulare, ideea este aceeași) riscă să „explodeze” în anumite relații. Pentru că are loc o confruntare între irațional și rațiune, este greu să fie aduse argumente logice. Așa că, cel mai bun sfătuitor este experiența de viață, înțelepciunea dobândită în urma evenimentelor din viața personală.

„Înțeleptul cedează” spune o vorbă din străbuni. Dar a ceda nu înseamnă a capitula. Ci a conștientiza încărcătura emoțională a momentului, a evita intrarea într-un conflict cu o persoană aflată într-un moment în care nu poate primi argumente logice și a amâna o clarificare până când tensiunea trece și simțul realității revine la un nivel rezonabil.

Pe 17 noiembrie, Luna formează o conjuncție cu Jupiter și Venus și împreună trasează un trigon la Neptun retrograd din Pești. Este o zi încărcată din punct de vedere afectiv, dar am putea spune că balanța înclină spre emoții și sentimente pozitive. O privire de ansamblu asupra vieții în general poate oferi o perspectivă optimistă asupra viitorului. Este important să acordăm o atenție sporită dorințelor noastre neexprimate, cele mai profunde, să căutăm resursele necesare în experiențele similare din trecut și să construim strategia pentru satisfacerea lor în viitor.

Luna Nouă în Scorpion, 18 noiembrie 2017

Aspectul exact se formează la ora 13:40, ora României, pe cuspida casei a IX-a, având ascendentul în Pești, conjunct cu Neptun retrograd. La granița dintre sectorul morții și al vieții și cel al înțelepciunii dobândite în urma acestor experiențe de a muri și a renaște în fiecare zi, această Lună Nouă sugerează ideea dezvoltării capacității de sinteză. Din orice experiență trăită fiecare om învață ceva: ceva legat de lumea înconjurătoare; ceva legat de modul său de a fi; ceva despre modul său de a simți; ceva despre capacitatea de a simboliza, cea de a visa sau cea de a-și imagina.

Unele aspecte ale vieții, percepute ca fiind toxice, pot fi amplificate, cu scopul de a fi recunoscute ca atare și pentru forțarea psihicului de a lua măsuri în direcția rezolvării lor. Rezolvare care presupune acceptarea faptului că există, înțelegerea modului în care acționează, a modului în care s-au format și nu în ultimul rând, încercarea de a privi dintr-o altă perspectivă.

Mai apoi, avem sectorul înțelepciunii, al casei a IX-a, care necesită la rândul său o atenție specială. Aici vorbim despre înțelepciune, despre educație academică înaltă, despre profesorat, mentorat, despre principii și valori.

Cu doi ani în urmă eram entuziasmată și optimistă cu privire la tranzitul ui Saturn prin Săgetător. Prevesteam atunci că va avea loc o schimbare profundă de mentalitate la nivel de grupuri mari de oameni, de nații. Dar, la vremea respectivă nu luasem în calcul că poate mulți nu au experiența necesară pentru a lua hotărâri, pentru a face alegeri cu înțelepciunea izvorâtă din experiența de viață. Nu am sesizat lipsa valorilor, a mentorilor, a modelelor de urmat, care a devenit evidentă la jumătatea perioadei în care Saturn era găzduit de Săgetător.

Însă, optimismul caracteristic acestei zodii, ne forțează să vedem că nu poate avea loc o reconstrucție fără o distrugere totală înainte. Îmi amintesc de „Al cincilea munte” a lui Paulo Coelho, despre cetatea care este distrusă până la temelie, pentru a fi refăcută în întregime.

Ascendentul în Pești și conjuncția cu Neptun retrograd sugerează tendința spre un exces al stării de visare, de detașare față de lume, de rupere a contactului cu realitatea. Se poate accentua tendința de izolare, dar și gândirea intuitivă. Sunt importante visele și mesajele pe care inconștientul le transmite prin ele.

Așadar, Luna Nouă în Scorpion poate aduce o privire optimistă asupra propriei vieți și a vieții societății. Dar este necesar procesul de transformare a modului de gândire, simțire și acțiune.

Luna în creștere, 19-30 noiembrie 2017

În acest interval, Luna parcurge zodiile de la Săgetător la Berbec. Pe 20 și 21 noiembrie formează conjuncții cu Mercur și cu Saturn, amplificând nevoia internă de a sintetiza informațiile acumulate, experiențele care revin în amintire sau se repetă în fapt. De asemenea, sunt două zile în care se caută consistența în orice informație, situație sau experiență trăită. Se caută baze solide, argumentate, necesare pentru alegerile ce urmează a fi făcute.

Pe 22 și 23 noiembrie Luna se află în tranzit prin Capricorn unde formează conjuncții cu Pluton și cu Iunona. Este posibil ca în relațiile de cuplu să apară un soi de rigiditate afectivă, dar care poate fi ameliorată fie prin înțelegerea cauzelor, prin puterea de a vorbi despre nemulțumiri, fie prin concentrarea pe atingerea unor obiective comune.

Pe 24 și 25 noiembrie, aflată în Vărsător, Luna formează o conjuncție cu Nodul Sud și trasează un trigon la Marte din Balanță. Sunt zile cu mult entuziasm și dorința de a depăși limitele personale. Dar poate fi prezentă și o nevoie acută de a fi apreciați, admirați, lăudați. Este important să nu pretindem de la cei din jur mai mult decât ne pot oferi.

26, 27 și 28 noiembrie sunt zile în care Luna se află în Pești, unde formează o conjuncție cu Neptun retrograd și trasează o cuadratură la Saturn aflat pe ultimele grade din Săgetător. Sunt zile în care nevoia de izolare de solitudine poate fi mai mare ca de obicei. Unele persoane ar putea simți că sunt mai sensibile și mai receptive la suferința celor din jur. Alții pot simți că sunt neînțeleși, că nu se pot face înțeleși, că nu-și pot transmite eficient nevoile și dorințele. Ar fi utilă, într-adevăr, o detașare momentană de oamenii, situațiile sau gândurile provocatoare de stres. Practicile de meditație și control al respirației pot aduce o liniștire de moment.

Finalul lui noiembrie găsește Luna în zodia Berbecului, în conjuncție cu Uranus și trasând o relație de trigon cu conjuncția Mercur-Saturn din Săgetător. Sunt zile caracterizate de optimism și dorința de a acționa, de a face lucruri noi, cu mai mult curaj și mai mult entuziasm.

Un noiembrie inspirat, tuturor!

Andreea Talmazan
Andreea Talmazan