Cristiana TanaseTranzitarium

Financiar-scorpionic

Foto: Cristiana Tănase

Scorpionul. Acest semn zodiacal ne atrage atenţia de obicei ca fază a confruntării cu tenebrele, cu frici care nu sunt dintre cele mărunte, sperieturile, ci mai degrabă dintre cele abjecte, grozăviile. Şi când le cercetăm, când învăţăm să le deşirăm ca pe o ţesătură, ochi cu ochi, nu ajungem oare şi în ograda opusă, a Taurului, perechea sa de axă?

De pildă, nu găsim în spatele multor abuzuri relaţionale (iar Scorpionul este un semn de relaţie) considerente financiare, ataşamente faţă de avuţiile partenerului, dificultatea de a-i da drumul, agăţarea îndărătnică de el? (Iar lăcomia şi posesivitatea sunt tare ale semnului Taurului.) Și de câte ori nu se manifestă în vieţile noastre tranzitele în Scorpion prin fel şi fel de încurcături financiare?

Acest articol este dedicat, aşadar, laturii orientate spre obţinerea de resurse materiale a semnului considerat ca fiind apogeul intensităţii trăirii emoţionale. După cum se ştie, în lumea reală, niciun arhetip zodiacal nu poate opera izolat de celelalte, iar când un semn se abate de la echilibrul de sistem, primul semnal de alarmă apare dinspre opusul său, manifestându-se cu precădere prin oglinda relaţiilor. De aceea, a vorbi despre Scorpion înseamnă a vorbi şi despre Taur şi viceversa.

Ideea de a reflecta la afinititatea dintre semnul lunii şi problematica resurselor materiale mi-a venit după ce zilele acestea, în pline tranzite prin Scorpion (Soare, Mercur, Jupiter), am fost martora unei întâmplări asortate cu un astfel de subiect. Într-o instituţie ce activează în zona financiară aflată în proces de preluare de către o alta (adică într-un fel de moarte şi renaştere), au ieşit la iveală secrete atent păzite pe toată durata funcţionării sale: salariile tuturor angajaţilor, cu discrepanţele de rigoare dintre funcţii şi departamente.

Aşadar, informaţii ascunse scormonite pe direcţia Scorpionului, cu caracter financiar, pe direcţia Taurului. Un prilej excelent pentru a medita, privind o listă cu cifre şi funcţii, la ce îi face pe unii oameni să ţină atât de mult la bani, pe alţii să ţină prea puţin, iar pe noi, toţi cei ai zilelor noastre, încă să alcătuim un sistem în care resursele sunt distribuite neuniform.

Strict teoretic, putem cerceta pe fragmente intenţiile şi strategiile semnelor zodiacale în cauză. Taurul reprezintă etapa în care constatăm prin intermediul senzorilor corpului fizic că ceva ne este plăcut. În baza informaţiei de plăcere transmisă de Taur, se activează automat Scorpionul, care produce dorinţa şi o intensifică. Recepţionând răspunsul de dorinţă dinspre Scorpion, Taurul generează reacţia de a încerca să reţină plăcerea şi de a acumula ceea ce o produce.

Apoi, orientat spre lumea formelor, tot Taurul ajunge la observaţia că a acumula ceea ce îi produce plăcere este echivalent cu a administra o cantitate de resurse materiale sau bani. Ce rezultă mai departe depinde de cât de bine ştie Scorpionul din noi să ţină în echilibru tenacitatea administrativă a Taurului…

  1. …pentru că, dacă se va lăsa orbit de ademenirea plăcerilor prea lumeşti şi le va dori din ce în ce mai feroce, Scorpionul va alimenta psihicul cu teama de a nu le pierde, forţând Taurul interior să devină tot mai lacom şi strângător. De asemenea, Scorpionul, semn de relaţie, se va uita în jur şi se va vedea înconjurat de oameni mulţi, toţi posibili adversari, concurenţi la aceleaşi resurse, care ar trebui eliminaţi din cale, dar care sunt totodată şi posibile instrumente bune de manipulat pentru atingerea propriilor interese. Şi-atunci tot ce va mai conta pentru acea fiinţă va fi să aibă mult, un mult cu care să îşi mascheze înfricoşarea de a nu avea ce îşi doreşte, atât de mistuitor, doar pentru ea.
  2. Dar dacă avem de-a face cu un sistem optim, în care răspunsul pe circuitele scoprionice este unul pozitiv? Ce-ar fi dacă Scorpionul, principiu al eliminării, se va folosi în mod constructiv de o altă setare a sa – autodistrugerea – şi-şi va abate singur atenţia de la plăcere şi de la dorinţe (dar strict atât cât trebuie!), traversându-şi asumat infernul interior, clocotul fricii de a nu avea, de a nu mai domina niciun alt om? Sunt rare aceste fiinţe şi ele sunt acelea care ajung să fie bogate pentru ceea ce ştiu că sunt prin ele însele, înconjurate de alţi oameni de aceeaşi calitate, alături de care generează o intensă energie purificatoare, înălţimi emoţionale din care câştigă toţi în mod egal şi mulţi alţii pe lângă ei. Aceste persoane ştiu să deţină cu adevărat şi resurse materiale, să îşi respecte coprul fizic şi plăcerile lui, fără a se lăsa otrăvite de lăcomia simţurilor, dar şi fără a se priva de ele.
  3. Există şi alte variante teoretice? Da, cel puţin una. Ce se întâmplă când Scorpionul din noi îşi exagerează tendinţa autodistructivă şi anulează orice semnal de plăcere transmis de Taur? Ce se întâmplă când ne refuzăm bucuriile senzoriale? Dacă ajungem să nu ne mai dorim nimic? Poate că nu mai creăm în jurul nostru niciun strop de abundenţă sau poate ne retragem prea adânc şi prea departe de lumea fizică, uitând că, din moment ce am ales să ne naştem pe Pământ, avem nevoie să onorăm planul material pentru a putea exista aici. Simbolic, ne sinucidem, un act profund scorpionic.

Şi-acum, revenind la punctul de plecare, cum se face că astăzi suntem prea puţini în categoria a doua şi prea mulţi în celelalte, astfel încât alcătuim un sistem al discrepanţelor financiare? Poate se întâmplă aşa pentru că încă lucrăm la teme majore ale axei Taur-Scorpion: nu ne-am depăşit frica de moarte, nu am asimilat noţiunea de bogăţie interioară, pe aceea a resurselor comune folosite în avantajul tuturor participanţilor la un schimb subtil de energie, pe cea de spiritualizare a plăcerilor senzoriale.

Sunt lecţii la care perechea celor două semne feminine ar putea găsi răspunsuri de succes dacă îşi ascultă partenerii de cruce fixă, Leul şi Vărsătorul. Căci Leul va testa orice om pornit pe cale înavuţirii cu întrebarea “Eşti fericit?”, iar Vărsătorul i se adresa de la înălţime cu un incomod “Eşti liber cu adevărat?”.

Cât de fericiţi şi liberi sunt cei de la extreme, prea avuţii şi prea săracii, prinşi încă între dezacordurile axei Taur-Scorpion? Şi cum putem să transmitem echilibru în sistemul acesta financiar pe care îl blamăm, dar fără de care încă nu putem funcţiona ca omerire? Ce nu am reuşit încă să conştientizăm?

Cristiana Tănase
Cristiana Tanase