Tufa de cimbrisor

Apropiindu-ne de momentul in care Soarele va intra in zodia Balantei, ne-am propus sa discutam putin despre o tufa a carei caracteristici corespund in mare masura vibratiilor acestei zodii. Cimbrisorul sau lamaita (Thymus serpillum sau Thymus vulgaris) face parte din familia Lamiaceae.

Este un subarboret mic, cu o inaltime care variaza intre 5 si 30 cm. Este interesant de urmarit actiunea modelatoare a planetelor guvernatoare ale Balantei: pe cand Saturn tinde sa modeleze forme de inaltime mica si uscate, Venus confera frunzelor de cimbrisor o culoare verde intensa si o stralucire retinuta. Tot energiile venusiene sunt acelea care ii asigura plantei aroma specifica placuta si culoarea roz a florilor.

Pare oarecum exagerat sa spunem ca planta degaja iubire, dar aceasta afirmatie se situeaza suficient de aproape de adevar. Cimbrisorul induce linistea senina a toamnei in sufletul celui care il contempla. Probabil ca va este cunoscuta denumirea de “vara a indienilor”, aplicata toamnei. In acest anotimp, focul corpului fizic scade si astfel spiritul are o arie mai larga de actiune. Zodia Balantei, situata la mijlocul cercului zodiacal, este acel semn in care corpul fizic si sufletul pot convietui in armonie. Pozitionarea Balantei la nivelul “soldului” zodiacului simbolizeaza, printre altele, egalitatea importantei corpului fizic si a Eului nemuritor. In Balanta, sufletul recunoaste nevoile corpului fizic, iar in acelasi timp, corpul fizic devine constient de faptul ca in lipsa Eului, el nu ar putea exista. Iubirea smerita degajata de cimbrisor vorbeste elocvent despre armonia dintre corpul fizic al acestei plante si structurile superioare din care ea face parte.

Actiunea lui Saturn in interiorul plantei face ca ei sa-i placa solurile aride, pietroase si nisipoase. Cimbrisorul este o planta nepretentioasa, putand creste practic oriunde. Asa cum Balantei ii place sa fie inconjurata de oameni, nici tufei de cimbrisor nu-i convine sa creasca singura. Alt lucru interesant de remarcat in privinta acestei plante este faptul ca frunzele ii cresc doua cate doua, formand un unghi de 180 de grade intre ele. Amplasarea in acest fel a frunzelor tufei de cimbrisor ne reaminteste de “eul si tu-ul” specific zodiei Balantei.

Din punct de vedere al utilizarii umane, cimbrisorul este deopotriva o planta aromatica si medicinala. Substanta de tip ulei continuta de aceasta planta, avand o aroma specifica, vine in ajutorul sistemului digestiv cand acesta are de prelucrat alimente grele. Faptul ca planta produce o astfel de aroma poate fi derivata din nevoia de a placea a Balantei. Planta este cultivata tocmai datorita continutului sau de aroma.

Din punct de vedere terapeutic este utilizata proprietatea puternic antiseptica a uleiului de cimbrisor. Acest ulei este folosit cel mai frecvent impotriva afectiunilor intestinului gros (parte a corpului guvernata de semnul Balantei). Ceaiul fiert din frunzele uscate ale tufei de cimbrisor este eficient impotriva astmului, a diferitelor forme de tuse (inclusiv tusea convulsiva) si a silicozei. Substantele continute de aceasta planta sunt utile in cazul acestor afectiuni ale sistemului respirator, deoarece guvernatorul astrologic al cimbrisorului este si el un semn de aer. Daca simtim o mica indispozitie la nivelul gatului – un inceput de guturai, aparut probabil din cauza faptului ca nu am avut curajul sa rostim ceea ce ne doare – putem apela la ceaiul de cimbrisor, care poate readuce armonia in fiinta noastra. Substantele active ale cimbrisorului pot fi utilizate nu numai ca ceai, ci si pe post de componente terapeutice ale unor bai.

Este indicat sa culegem noi insine o cantitate suficienta de amestec de flori si frunze ale tufei de cimbrisor, preferabil in lunile iulie si august, perioada de inflorire a plantei. Punand la uscat acest amestec, vom avea la dispozitie in tot restul anului o sursa de arome placute si ingredientele de baza ale unor ceaiuri si bai vindecatoare. Putem afirma ca a venit vremea sa (re)descoperim aceasta planta, cunoscuta si utilizata inca de pe vremea stravechii civilizatii mesopotamiene.

Observam ca, de buna voie sau din stricta constrangere, omenirea se reapropie de natura. Incet, dar sigur, cultivarea unor plante prin efort propriu revine la moda. Aceste activitati sunt importante, deoarece sadind, prasind si culegand fructele plantelor, avem posibilitatea de a contempla plantele si de a ne convinge ca sunt niste mici miracole. Iar cunoscand conexiunile astrologice dintre zodii si plante, putem deschide noi cai de comunicare subtile intre noi si mediul inconjurator. Plantele vor avea o importanta deosebita in viitorul apropiat al omenirii, nu numai in privinta alimentatiei, ci si din punct de vedere al comunicarii cu lumea subtila.