Inspir, expir

Cimbru, plantă recomandată în tratamentul afecțiunilor respiratorii. Planșa este realizată de Jacob Sturm și se găsește în cartea “Deutschlands Flora in Abbildungen”.

Din anul 2016, pe timpul tranzitului lui Saturn prin Săgetător, am început să acord mai multă atenție astrologiei medicale, împinsă de împrejurări. Nu aș putea spune că m-am priceput să aflu doar din astrologie soluțiile la problemele de sănătate investigate atunci, însă cu siguranță astrologia m-a ajutat să stau calmă în fața unor diagnostice nu foarte optimiste și să mă orientez singură spre cauzele subtile ale acelor somatizări.

Din păcate, pentru medicina alopată aceasta este în continuare o pistă neluată îndeajuns de serios în seamă și depinde foarte mult de pacient să caute pe cont propriu îmbinarea ideală lui între tipuri de remedii și terapeuți. În egală măsură, depinde de pacient și să își asume propria stare de sănătate, să nu se victimizeze și să lucreze cu el însuși pe toate planurile pentru a reveni la o stare de echilibru. Astrologia asistă cu succes un astfel de proces pentru că are posibilitatea de a puncta legăturile dintre diverse zone și procese din corpul fizic în raport cu tipuri de impulsuri psihice, situații de viață, posibile conjuncturi din care ar fi putut rezulta o dezvoltare insuficientă sau denaturată a principiilor asociate planetelor, semnelor, caselor implicate în diagnostic.

Astfel a început, în 2016, studiul meu de caz despre Mercur, Gemeni și casa a 3-a în astrologia medicală în corelație cu mai multe rapoarte primite pentru starea de sănătatea plămânilor și căilor mele respiratorii. De precizia unora dintre aceste diagnostice am ajuns ulterior să mă îndoiesc, însă dincolo de termeni medicali și împărțiri stricte pe categorii de boli, am putut constata și singură că nu respir pe cât de bine simt că aș putea, că sunt perioade și conjuncturi astrologice când procesul inspir-expir “îmi iese” amplu și liber, iar altele când îmi dă de furcă.

Iată ce am descoperit din teoria medical-astrologică despre respirație, cercetând îndeosebi Dicționarul de astrologie medicală al lui Diane L. Cramer:

  • Sistemul respirator este indicat în astrologie de planeta Mercur, axa Gemeni-Săgetător, casele 3 și 9 și guvernatorii acestora. Arhetipul Gemenilor este asociat fazei de inspir, iar Săgetătorul celei de expir.
  • Tulburările respiratorii pot fi legate în astrogramă de aspecte Lună-Mercur, de întregul complex semn-casă-aspecte al lui Mercur, de mutabilitatea hărții, de accentele pe casa a 3-a, de Saturn în corelație cu casa a 3-a sau aspectele Lună-Saturn.

Gemenii sunt implicați în conexiuni și transferuri și impactează toate căile de legătură din corp. Săgetătorul se poate referi la mișcare și transfer; țintește și propulsează (expirația, în acest caz). Luna este legată de ciclurile corpului și de aici implicarea ei în ciclul respirator. Saturn constrânge, limitează, obstrucționează și poate indica hipo-activitate, precum și bolile cronice.

Iată cum se regăsesc toate acestea reflectate în astrograma mea:

  • Luna este în Gemeni și guvernează casa a 6-a, a sănătății. În anul 2016, când aceste probleme mai vechi (Saturn-afecțiuni cronice) au ieșit la iveală, Saturn în tranzit în Săgetător făcea opoziție cu Luna natală.
  • Luna din harta mea este în cuadratură cu Mercur din Pești. Ca o paranteză, în astrologia medicală, Neptun, guvernatorul Peștilor, este asociat și cu diagnosticele greșite și cu medicamente ce pot crea dependențe sau pot deveni toxice. În harta mea, Mercur din Pești este și în cuadratură cu Neptun. Cel puțin unul dintre diagnosticele primite a fost discutabil, iar la final, pentru că mi s-a prescris după părerea mea prea ușor un tratament pe viață cu un spray pe bază de cortizon (care poate crea dependență), am decis să caut exclusiv metode de tratament în zona terapiilor alternative.
  • Luna natală din Gemeni este și în opoziție cu o conjuncție Jupiter-Uranus din Săgetător, deci ambii poli ai axei sunt activi. Spuneam că Săgetătorului îi corespunde expirația, iar eu am adesea senzația că inspir mai bine decât expir.
  • Guvernatorul casei a 3-a natală este în opoziție cu Saturn. De aici, ideea de obstrucție a căilor respiratorii.

Dincolo de toate aceste confirmări de indicii astrologice, un astfel de studiu de caz trebuie purtat mai adânc spre cauzele subtile ce au condus la manifestări dezechilibrate ale semnelor și planetelor implicate. Poate identifica nativul traume legate de simbolistica planetelor sau caselor implicate în discuție? Fac aceste planete aspecte ce ar putea aduce în discuție și alte conjuncturi problematice din viața sa?

Pe exemplul de aici, ce tip de gândire și de comunicare (Mercur) și-a creat nativul ca urmare a acestor evenimente? Există anxietăți, suferințe trecute (Luna) ce ar putea “apăsa” și afecta o respirație (Mercur) corectă? În astrologie planetele pot semnifica și persoane din viața nativului. Dacă se cercetează o afecțiune respiratorie, ce poate spune nativul despre relațiile sale cu oamenii simbolizați de Mercur, Lună, Saturn sau planetele aflate în aspect cu ele în hartă?

De exemplu, în astrograma mea Mercur guvernează casa a 4-a și este în conjuncție cu Soarele, Luna din Gemeni este în casa a 4-a, iar guvernatorul casei a 3-a este în opoziție cu Saturn. Soarele, casa a 4-a și Saturn sunt toate asociate tatălui sau altor figuri paterne, iar în familia mea atât tatăl, cât și unul dintre bunici au dezvoltat în anumite momente ale vieților lor probleme respiratorii. De cercetat, așadar, întregul context al acestor legături de familie – iată o observație utilă, pentru care instrumentele medicinei alopate nu sunt suficiente.

Dar remediile? Evit cât pot aerul condiționat, poluarea, fumul de țigară – denaturări spre care am condus, ca societate, principiul mercurian. Funcționează foarte bine în cazul meu anumite exerciții fizice, acupunctura și terapia cu sare. Sportul și acele sunt legate în astrologie de Marte, iar Luna din harta mea este în sextil cu această planetă. Sarea este asociată lui Saturn; cel natal este în aspect cu guvernatorul casei a 3-a, iar în perioada în care am urmat primul program de ședințe în salină Saturn în tranzit continua să îmi aspecteze Luna natală din Gemeni. Ca toate metodele alternative de terapie, și acestea presupun răbdare, disciplină și perseverență (Saturn).

În perioada internării mele în spital, am fost un pacient calm. Am considerat că aveam ocazia să îmi testez filosofia de viață cultivată prin astrologie și alte cunoașteri similare pe care le cercetasem teoretic până atunci. Alegem să ne considerăm bolnavi și să punem în puterea altor oameni însănătoșirea noastră sau să cooperăm cu terapeuții atât cât decidem noi pentru binele nostru? Profităm de o astfel de perioadă pentru a intra în contact cu inteligența corpului nostru, coordonând-o din centrul astrogramelor noastre, căutând comenzile optime pentru reechilibrare fizică, emoțională, mentală? Astrologia poate asista cu bine un astfel de proces. Alegerea ne aparține.

Cristiana Tanase

Cristiana Tănase