Walt Disney

Walt Disney

Walt Disney

Numele lui Walt Disney este sinonim cu desenul animat. Operele sale, presarate cu personaje gratioase sau buclucase, sunt nemuritoare. Cineva spunea ca desenul animat are un mare avantaj fata de filmul propriu-zis, deoarece … actorii desenelor animate nu au nici un fel de karma. Fie el cel mai in voga, cel mai extraordinar actor de cinema, vrand-nevrand aduce cu sine o anumita “murdarie” din trecutul sau ancestral.

In schimb, un Mickey Mouse sau un Donald Duck, chiar daca au “defectele” lor, definite de insusi creatorii lor, par cu totul liberi si curati, fiindca sunt practic nou-nascuti, in orice lume am considera ca s-a petrecut aceasta nastere. Astfel, desenul animat clasic ne transmite un soi de puritate spirituala care este in masura sa ne inalte sufletul. Asadar, daca ne plac desenele animate, acest lucru nu este o rusine, ci dimpotriva, poate sta la originea unui sentiment de mandrie spirituala.
Sa urmarim putin, din punct de vedere astrologic, de ce viata lui Walt Disney s-a contopit cu istoria desenului animat. Din pacate, el nu prea poate fi intalnit altfel decat prin intermediul creatiilor sale. Totusi, parca il simtim in spatele fiecarui animalut, print sau pitic desenat de compania sa.
Acest om extraordinar s-a nascut pe 5 decembrie 1901, la ora locala 0:30, in metropola americana Chicago. Putem spune ca el a fost adus de Mos Nicolae. Ascendentul sau se situeaza in al 25-lea grad al Fecioarei. Horoscopul sau este relativ simplu, fara prea multe aspecte interplanetare. Mai multe planete de-ale sale sunt neaspectate, constituind un potential inca nevalorificat in momentul nasterii acestuia. O planeta fara aspecte indica faptul ca energiile sale au fost mai mult sau mai putin nevalorificate in vietile precedente ale nativului. In viata prezenta, ele tind sa iasa in fata, oferind pe de o parte energie, dar si o anumita doza de stres, fiindca aceste planete insista sa fie valorificate. Mai putem adauga faptul ca in astrogramele care au putine aspecte interplanetare, importanta Soarelui si Ascendentului tinde sa creasca. Intr-o astrograma cu aspecte interplanetare importante, planetele implicate au o pondere relativ ridicata in interpretare si astfel importanta Soarelui si Ascendentului descrest.
Asadar, in astrograma prezenta, personalitatea lui Walt Disney este definita de Ascendentul Fecioara si Soarele in Sagetator. Primul ii confera exigenta, nevoie interioara pentru calitate, atentie la detalii si indeosebi placerea lucrului manual. Soarele in Sagetator ii completeaza in mod fericit lista trasaturilor de caracter. Walt Disney este un adevarat jupiterian: un artist al carui scop principal in viata este sa ofere o distractie de calitate. Omul jupiterian este inzestrat cu o inima de aur si, mai ales, cu un imbold interior de a raspandi buna dispozitie in anturajul sau. Interiorul sau musteste de optimism, el parca dorind sa molipseasca si pe ceilalti cu aceasta stare degajata.
Iata ca Fecioara si Sagetatorul – desi sunt doua semne aflata in cuadratura – se combina in mod fericit in personalitatea lui Walt Disney. Atentia la detalii (Fecioara) este completata cu o viziune de ansamblu (Sagetator), iar nevoia de a asigura calitatea (Fecioara) nu da nastere unui chitibusar, fiind insotita de starea degajata a sufletului(Sagetator). Pentru a crea un desen animat care sa placa spectatorilor, este nevoie de toate aceste calitati. Disney este un maximalist – cu Ascendentul in Fecioara, cu Soarele in Sagetator si cu 4 planete in Capricorn, el nici n-ar putea fi altfel.
Urmarind creatiile marca “Walt Disney”, putem remarca faptul ca personajele sunt desenate cu o minutiozitate de Fecioara, reusind prin mimica lor sa redea o scala larga de sentimente, exteriorizate cu dezinvoltura Sagetatorului. Chiar daca nu toate personajele sunt creatii proprii, el a fost foarte exigent cu colaboratorii sai, imprimandu-si principiile – expresivitate, jovialitate, calitate de top – pe fiecare linie desenata de oricine lucrase vreodata la firma sa. Sagetatorul, un semn eminamente spiritual, este menit sa ne ridice intr-o lume spirituala, placuta si joviala – chiar asta fac personajele create de Disney Company. Soricelul Mickey, cainele Pluto, Alba ca Zapada, Cenusareasa, Frumoasa Adormita – cu totii au o inima nobila, mare si curata, un suflet ridicat pana la inaltimea lumilor spirituale, multa buna dispozitie si emana o bucurie de a trai nezdruncinata. Toate aceste calitati sunt mostenite de la semnul solar al lui Walt Disney. Sagetatorul inseamna spectacol si expresivitate. Faptul ca in desenele marca Walt Disney, inclusiv animalele sunt inzestrate cu inteligenta – puterea de a gandi si vorbi – si cu sentimente umane, este de asemenea opera Sagetatorului, acesta fiind un semn jumatate om, jumatate cal. Zodia Sagetatorului simbolizeaza profesorul intelept, iar Walt Disney reuseste sa devina o astfel de persoana, transmitand mai departe bogatia sufletului sau prin creatia sa. Invatatura lui isi croieste drum prin inimile noastre, reusind sa fie o adevarata lectie dulce.
Daca este vorba de desenul animat, atunci trebuie sa analizam in special casa a V-a, care raspunde deopotriva de distractie, arta si copii. In cazul lui Walt Disney, aceasta casa o adaposteste pe Venus. Acesta planeta primeste un sextil de la Mercur, iar colaborarea acestor doua planete naste o frumoasa armonie intre minte si inima. Aceasta armonie este retransmisa si fiintelor create pentru ecran. Prezenta lui Venus in casa a V-a poate fi definita ca o “slabiciune” – a se intelege acest cuvant in modul in care a fost reliefat in celebra nuvela a lui Caragiale, “Lantul slabiciunilor” – pentru copii, distractie si spectacol. O persoana in astrograma careia venus se gaseste in casa a V-a, este puternic atrasa spre o viata artistica, dar in acelasi timp, in cadrul artei sale inclina sa faca compromisuri mereu spre partea feminina. Putem observa ca personajele sale – indiferent daca sunt masculine sau feminine – sunt inzestrate mai cu seama cu calitati feminine. Caracterele masculine – soricelul Mickey, cainele Pluto sau ratoiul Donald sunt mai degraba asexuale. Putem observa si la celelalte personaje masculine ca liniile care le definesc le confera multa gratie si frumusete, vrand-nevrand inzestrandu-le cu calitati feminine. Alba ca Zapada, Cenusareasa, Frumoasa Adormita, sunt desenate conform idealului feminin existent in prima parte a secolului XX. In astrograma lui Walt Disney, Venus se afla in Capricorn, astfel vrand-nevrand aceste celebre personaje feminine mostenesc iubirea de tip elevat, definita de prezenta planetei dragostei in domiciliul lui Saturn. Venus in Capricorn si in casa a V-a creeaza o arta elevata si in acelasi timp feminina.
Aceasta inclinatie spre feminin poate fi gasita si in casa I, cea care descrie personalitatea nativului. Aici se gaseste Luna, animand vibratiile Balantei. Prezenta Lunii in casa I creeaza personalitati inzestrate, din punct de vedere sufletesc, cu calitati feminine, fiind adesea interesate de copii. Balanta este domiciliul lui Venus, astfel prezenta Lunii in aceasta zodie descrie exact acea afectivitate care transpare prin orice desen animat marca Walt Disney, si motivatia sa pentru a lucra in special pentru copii. Iata ca aici, in casa I, se ascunde o importanta cheie a drumului de viata ales de acest mare artist. Iata de ce desenele animate create de el transmit, in primul rand, iubire.
Tot in aceasta ordine de idei se inscrie si Neptun retrograd, aflat in Rac. Lipsita de aspecte, aceasta planeta doreste intens ca potentialul sau sa fie in sfarsit exploatat. Energia acestei planete poate fi observata printr-o conducere gratioasa si “dulce” a liniilor, in personajele dragalase create de acest geniu al desenelor animate.
Trebuie sa mentionam faptul ca Luna este atacata printr-o cuadratura de catre Marte. Daca aspectul dintre aceste doua planete ar fi unul armonios, am putea vorbi despre entuziasm si exuberanta, dar in cazul de fata avem de a face cu exagerarea acestora: cu vehementa si irascibilitate. Multi spun ca ratoiul Donald este copia fidela a lui Walt Disney, din punct de vedere sufletesc. Ratoiul Donald si-a castigat popularitatea deoarece poate fi usor scos din sarite. Orice fleac care ii cauzeaza cea mai mica indispozitie interioara conduce la o serie de evenimente buclucase. Intorcandu-ne la astrologie, o cuadratura Luna-Marte vorbeste despre controlul dificil al sentimentelor. Nativul care are un asemenea aspect in astrograma proprie se infurie usor si isi exprima sentimentele intr-un mod foarte vehement. Colaboratorii sai se plangeau de obicei din cauza acestui mod de comportare a lui Walt. Exigenta sa, coroborata cu aceasta vehementa in exprimarea sentimentelor determinau ca acest om sa fie un colaborator mai mult sau mai putin dificil.
Mai departe, putem remarca conjunctia dintre Soare si Uranus. Aproape nu exista cineast in horoscopul caruia Uranus sau Varsatorul sa nu fie evidentiat intr-un mod sau altul. Orbul acestei conjunctii este de 4 grade si ceva – suficient de larg ca planetele implicate sa nu se stanjeneasca. Ele se ajuta reciproc, daruind lui Walt Disney multa inventivitate, o minte sclipitoare gata oricand sa nasca idei noi, menite sa imbunatateasca activitatea la care este inhamata. Va amintiti de celebra ecranizare despre Mary Poppins, in care filmul propriu-zis se combina intr-un mod extrem de armonios cu desenul animat? Aceasta este o adevarat inventie, nascuta cu ajutorul energiilor planetei Uranus. Putem afirma ca exact in aceasta conjunctie Soare-Uranus este ascunsa cheia genialitatii acestui mare cineast, posesor al unui record de 22 de premii Oscar.
Daca vorbim despre Uranus, este necesar sa spunem cateva cuvinte si despre opozitia sa cu Pluton. Acest aspect indica nevoia de a genera schimbarea, cu orice pret. Interpretarea acestei opozitii completeaza pe cea a cuadraturii Luna-Marte, adica tendintele mai mult sau mai putin dictatoriale ale nativului.
In horoscopul lui Walt Disney exista si o alta conjunctie importanta: cea dintre Jupiter si Saturn. Intalnirea acestor planete in Capricorn genereaza urmarirea unor idealuri inalte (dar in acelasi timp concrete) si o extraordinara putere de a munci. Walt Disney a fost un adevarat workaholic – un om care traia aproape exclusiv pentru munca sa. Conjunctia acestor doua planete face ca nativul sa se afle mereu in plin avant. Acest aspect este si el responsabil, din punct de vedere astrologic, de faptul ca Disney nu se multumea decat cu cea mai inalta calitate. Orbul realtiv mic al acestui aspect (sub un grad) vorbeste despre faptul ca el tindea sa exagereze cu orele petrecute la lucru si tintea mereu imposibilul. Conjunctia are mereu doua fete: una armonioasa, al carei beneficiar suntem noi, spectatorii, si una disonanta, de care au suferit colaboratorii sai. Cele doua planete sunt pozitionate in casa a IV-a, unde se afla si Marte. O abundenta de planete in casa a IV-a inseamna in primul rand sensibilitate. Aceasta trasatura de caracter este un atu cand nativul lucreaza intr-un domeniu creativ ca acela al desenelor animate, dar este totusi o povara in viata de zi cu zi. Walt Disney isi “omora” sensibilitatea prin fumat, iar acest lucru l-a condus inevitabil la cancerul pulmonar – cauza fizica a decesului sau prematur. Cauza spirituala a acestei boli rezida in casa a IV-a (sensibilitatea, incercarea de a o acoperi cu fumul de tigara), dar si in casa a III-a, ocupata de trei planete: Soarele, Mercur si Uranus. O casa a III-a aglomerata inseamna o imensa nevoie de a comunica, schimband preferabil informatii valoroase. Daca exista multe planete in casa a III-a, nativul “se hraneste” practic cu informatii, si are nevoie de o “hrana” de calitate. El are o nevoie intrinseca de a prelua si a da mai departe informatii de calitate. O casa astrologica care contine planete aduce intotdeauna dificultati, lectii de rezolvat. Iata ca fumatul era menit nu doar sa tina in frau sensibilitatea sa, ci si sa controleze aceasta imensa nevoie de a schimba informatii de calitate. Relativ la casa a III-a, trebuie sa mentionam ca Walt Disney a fost primul in lume care a utilizat o voce sincronizata pentru cea a unui personaj de desen animat. Probabil ca daca aceasta casa a sa n-ar fi fost atat de aglomerata, aceasta inventie s-ar fi inscris in dreptul unui alt nume din domeniul desenului animat.
Putem spune ca noi, cei care iubim desenul animat, suntem beneficiarii acestor aglomerari de planete din casele III si IV din astrograma lui Walt Disney. Putem spune ca personajele create de Walt Disney dispun de o considerabila doza de sensibilitate – este suficient sa ne gandim la Bambi sau la Alba ca Zapada. Cel putin in desenul animat, sensibilitatea este o calitate de urmarit.
Simtim ca am spus suficient de mult despre Walt Disney si despre astrograma lui. Ce am mai putea adauga? Asezati-va cu copiii sau cu nepotii Dvs. si lasati-va cuprinsi de minunatele capodopere create de acest om genial. In mod sigur, ele va vor conduce intr-o lume superioara, intr-o lume dominata de cele mai inalte vibratii ale Sagetatorului.