Articole de specialitate:

Astrologie mundana – Grecia

Astrologie mundana
Astrologie mundana

Mai sunt cateva zile si Soarele va trece de punctul vernal, acesta fiind momentul anului nou astrologic.
In jurul acestui moment, natura incepe un profund proces de reinnoire. Viata tuturor fiintelor primeste un suflu nou. Pornind de la aceasta premiza, se cuvine ca insusi Astrotextul sa apara cu tematici noi. Astfel, ne-am gandit ca in anul care urmeaza sa concepem lunar un studiu referitor la o tara care isi serbeaza data de nastere in semnul astrologic care devine actual, conform mersului Soarelui in zodiac.

Oamenilor le place sa calatoreasca, sa cunoasca locuri noi si oameni diferiti, si, posibil, fara sa fie prea constienti de acest lucru, sa beneficieze de energii care ii reimprospateaza. Noi credem ca cel mai important factor promotor al turismului este aceasta promisiune a reincarcarii cu energii noi. Cine a citit cate ceva din operele lui Rudolf Steiner, stie ca planeta pe care traim este o fiinta vie si emite vibratii diferite pe fiecare portiune a suprafetei sale. Astfel, putem constata ca oamenii care se nasc intr-o anumita tara sau regiune au niste caracteristici comune, prin care se deosebesc net de ceilalti locuitori ai planetei.

De exemplu, cheia personalitatii unui englez este stima ce o poarta pentru celelalte fiinte umane. Stima este un sentiment profund saturnian, derivat din caracteristicile Capricornului, acesta fiind semnul care guverneaza Marea-Britanie. Francezii sunt altfel: fiind profund marcati de Venus si Balanta, ei sunt deschisi, iubitori ai frumosului si ai artei. Danezii, fiind marcati de zodia Gemenilor, sunt simpatici si comunicativi. Elvetienii sunt ordonati si precisi, ca si zodia care guverneaza tara lor: Fecioara. Felul de a fi comun al unui popor este determinat de energia care tasneste din solul patriei acestui popor, iar aceasta energie este descriptibila prin termeni astrologici. Totusi, uneori, astrologia clasica se dovedeste insuficienta pentru a descrie o tara sau un popor. Uneori, suntem nevoiti sa apelam la astrologia chineza, arboricola, florala, s.a.m.d., pentru a putea intelege pe deplin felul de a fi al unei natiuni.

Dupa aceste preliminarii, sa incepem o analiza concreta.

Grecia

Dintre tarile care isi serbeaza data de nastere in zodia Berbecului, am ales una care se afla relativ aproape de noi. Este vorba despre Grecia, stat al carui razboi de independenta a izbucnit in data de 25 martie 1821. Cum data de nastere a unei persoane nu este rodul unei pure intamplari, ci este in deplina concordanta cu insusirile spirituale ale acelui om, la fel si data de nastere a unei tari este bine determinata de caracteristicile intrinseci ale locuitorilor acelui stat. Energia care vibreaza deasupra Greciei este profund marcata de zodia Berbecului. Felul de a fi al grecului este unul pur martian. Memorabil este dialogul purtat de Gregory Peck si David Niven, in filmul „Tunurile din Navarone”, despre colonelul Andrea Stavros, personificat de inegalabilul Anthony Quinn. Capitanul Keith Mallory (Gregory Peck – el insusi nativ Berbec) explicase caporalului genist Miller (David Niven) faptul ca, dupa razboi, el va fi omorat de Andrea Stavros. Keith Mallory, condus de sentimente pur umane, comisese o gafa, care in razboi nu se iarta, o gafa care a costat viata membrilor familiei lui Stavros. Grecul Stavros nu s-a sfiit sa lupte alaturi de comandantul sau si chiar sa-i fie suta la suta devotat, insa sufletul sau profund marcat de energiile martiene nu cunostea notiunea de iertare. Iata ca la acest caracter de fier, integru si loial, personificat in acel film de catre Anthony Quinn, putem observa manifestarea naturii planetei Marte.

Va imaginati ce forta interioara trebuie sa salasluiasca in interiorul unui om care ani de zile lupta alaturi de comandantul sau, dar in acelasi timp pastreaza in sufletul sau ideea ca il va omori cu sange rece imediat ce se termina razboiul. Sufletul unui astfel de om trebuie sa fie impregnat de cele mai pure energii martiene. Va amintiti ca astrologia nu opereaza cu notiuni de tip „bun” sau „rau”. Astrologia studiaza daca energiile unei planete sunt subzistente sau suprasaturate. Cazurile iesite din comun (hipo- sau hiperactivarea) sunt catalogate ca fiind stari negative, iar proportionarea armonioasa a energiilor ca fiind un deziderat de urmarit. Andrea Stavros pare sa fi fost compus „dintr-o singura bucata”, din fier. Gregory Peck isi incheie monologul astfel: „Asta-i din Creta. Si acesti oameni nu glumesc.” Rar se vede o realizare filmografica atat de reusita a caracteristicilor aferente planetei Marte ca si in „Tunurile din Navarone”.

Dar sa ne intoarcem la Grecia. Am afirmat ca energia care anima viata fiintelor care traiesc pe teritoriul acestei tari este derivata din natura planetei Marte. Urmarind aspectul fizic al barbatilor greci, putem remarca faptul ca ei sunt musculosi, rezistenti si au privirea neclintita, patrunzatoare. Cei care iubesc fotbaulul isi amintesc cu drag echipa greaca care a castigat Campionatul European organizat in Portugalia. Privind acea formidabila echipa, sare in ochi faptul ca toti componentii echipei sunt adevarati barbati, unul si unul. Chipul unui barbat grec radiaza frumusetea de tip masculin. Acest fapt a fost remarcat inca din antichitate. Frumusetea masculina avea ca etalon chipul unui barbat grec. Liniile care definesc fata unui grec releva increderea in sine, curajul natural, integritatea si corectitudinea locuitorilor acestei tari. Berbecul este un semn caruia ii place modul de operare simplu si direct. Un grec nu are ganduri ascunse si nu isi elaboreaza niciun fel de plan „B”. Iti spune in fata ceea ce are de spus si indiferent de reactie, el ramane neclintit in hotararea sa.

Manifestarea planetei Marte poate fi observata si in felul in care se misca un grec. Suntem nevoiti sa apelam iar la un exemplu din lumea sportului. Priviti modul in care joaca echipa nationala de baschet a Greciei. Desi este vorba despre un sport gingas si aerisit, zamislit de zodia Gemenilor, baschetul jucat de greci debordeaza de forta. Pasii sunt apasati in podea, mingea izbita cu forta, miscarile sunt scurte si pline de forta. Grecii nu se tem sa patrunda individual spre panou, indiferent cat de aglomerata ar fi apararea. Ei creeaza impresia ca pot strapunge apararea adversa doar prin forta care emana din fiinta lor. Daca, vorbind la modul general, baschetbalistii tind sa fie oameni subtiri si inalti, in cazul grecilor liniile subtiri sunt de neinchipuit, ei dezvoltandu-si un corp musculos si rezistent. Frumusetea de tip masculin despre care am vorbit, relativ la chipul grecilor, este valabila pentru tot corpul lor. Muschii lor sunt bine dezvoltati si armonios proportionati.

Energia care tasneste din solul Greciei favorizeaza dezvoltarea muschilor. Muschii unui grec nu pot avea niciodata simpla functie de podoaba, ci sunt meniti sa fie utili si tari ca otelul. A venit momentul sa afirmam ca nu poate fi o intamplare faptul ca jocurile olimpice si-au facut aparitia tocmai in Grecia. Sau, vechiul adevar condensat in citatul latin „Mens sana in corpore sano”, este nascut tot din prezenta spiritului martian pe teritoriul Greciei. Vechiul grec simtea nevoia de a-si intretine si a-si fortifica propriul corp. El simtea si spiritul competitiei, impus de natura lui Marte. Din aceste imbolduri adanc inradacinate in sufletul grecilor s-au putut naste jocurile olimpice.

Am tot vorbit despre barbatii acestei tari, dar nu am pomenit nici macar un cuvant despre femeile din Grecia. Putem observa ca grecoaicele parca au ceva masculin in ele. Ele au aceeasi constitutie fizica atletica si aceeasi privire fixa ca si barbatii. Ele nu dispun de acea frumusete venusiana care este caracteristica femeilor din Europa Centrala. Prezenta Soarelui in Berbec in horoscopul Greciei are ca efect un anumit plus de masculinitate chiar si in cazul femeilor nascute in aceasta tara. Ne reintoarcem tot la filmul „Tunurile din Navarone”. Va amintiti de femeia (Maria Pappadimos) din miscarea de rezistenta greaca cu care s-au intalnit soldatii din brava echipa a capitanului Keith Mallory. Acest personaj feminin a fost interpretat de catre Irene Papas. La un moment dat, cand se dovedeste ca cealalta femeie, care se prefacea ca este muta, este o tradatoare, ea o impusca fara niciun fel de remuscare. Si apoi, priveste nedumerita inspre barbatii americani, care stateau nehotarati in fata acelui caz ce aparea fara solutie in conceptia lor. Dar, pentru o femeie al carui suflet era puternic impregnat de energiile lui Marte, cazul nu prezenta niciun fel de dificultate.

De altfel, in horoscopul Greciei, Luna se afla in cuadratura cu tandemul Venus-Marte, aflat intr-o stransa conjunctie in Pesti. Parca Venus si cu Marte s-ar fi infratit sa atace Luna. Prezenta Soarelui in Berbec explica intr-o oarecare masura abundenta energiilor masculine in personalitatea grecilor, iar aceasta cuadratura intregeste aceasta imagine. Iata ca in conceptia grecilor, insusirile materne sunt intrucatva umbrite. In Grecia, parca totul este impregnat de paternitate. Conjunctia Venus-Marte intregeste explicatia frumusetii de tip masculin de care se bucura grecii.

Dupa ce am subliniat efectele generate de prezenta Soarelui in Berbec din horoscopul Greciei, sa aruncam o privire mai atenta inspre horoscopul in sine. Acesta a fost ridicat avand ca punct de plecare ora 12:00 dupa-amiaza. Astfel, Ascendentul Greciei cade in Rac. Ascendentul in Cancer are multiple semnificatii. Pe de o parte, el defineste aceasta tara ca fiind mama civilizatiei europene. Pe de alta parte, un Ascendent Rac emite ideea de relaxare, Grecia fiind una dintre destinatiile preferate ale foarte multor oameni cand este vorba de a-si alege locul petrecerii concediului anual. Tot Ascendentul situat in Rac a generat si dansul popular specific grecesc, care, desi este profund barbatesc, este menit sa dizolve sufletul grecului in Univers si sa creeze impresia ca toti cei care participa la acest dans alcatuiesc o singura familie. Grecul, desi duce lipsa sentimentelor de tip matern (a se vedea cuadratura dintre Luna si conjunctia Venus-Marte), pune mare pret pe familie. La greci, familia este alcatuita din toate rudele posibile, si mai mult, daca cineva este un simplu musafir pentru cateva zile, este tratat ca si cum ar face parte din familie. Iata ca Ascendentul Rac lucreaza si el necontenit, conform naturii sale specifice.

Meditand ceva mai profund la Grecia, ne surprinde discrepanta dintre maretia ei de odinioara si statutul ei actual, confundat aproape in totalitate cu ideea de destinatie turistica. Gandindu-ne la numarul mare de filosofi, matematicieni si savanti care au fost daruiti lumii de catre poporul grec, putem constata faptul ca Grecia pare sa se afle intr-un regres momentan. Sa nu uitam insa ca in istorie totul este ciclic, si este de asteptat ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat Grecia sa redevina ceea ce a fost candva: leaganul civilizatiei europene.

Nodul Nord aflat in Pesti o predestineaza pentru un rol de natura spirituala, dar este posibil ca acest rol sa nu fi fost constientizat inca de greci. Datorita trecutului sau bogat, exista un mare potential in aceasta tara in vederea realizarii acelei misiuni spirituale. Nu trebuie sa uitam ca Grecia a avut un rol important la inceputul evolutiei crestinismului. Chiar si astazi, manastirile din Meteora creeaza o profunda fascinatie pentru toti cei care au auzit macar de ele. Totusi, este de asteptat ca rolul spiritual al Greciei sa devina mai preponderent, asa cum lumea intreaga tinde acum sa evolueze spre o stare impregnata de mai multa spiritualitate.
Putem observa faptul ca majoritatea punctelor importante din horoscopul acestui stat s-au ingramadit in Berbec si Pesti. De aici rezulta o puternica legatura intre trecut si prezent. Potentialul realizat in trecut se poate incarna in orice moment al viitorului.

Mercur, fiind in miscare retrograda in acest horoscop, parca creeaza impresia ca acest stat se uita la propriul sau trecut mai mult decat ar fi necesar. Conjunctia foarte stransa dintre Mercur in mers retrograd si Soare vorbeste despre un puternic subiectivism in ceea ce priveste parerea pe care si-a format-o aceasta tara despre sine. Grecia pare prea mult orientata spre trecut. Prezenta lui Jupiter in apropierea conjunctiei Soare-Mercur descrie tocmai rolul important jucat de greci pe taramul stiintei la inceputul civilizatiei actuale, dar constituie totodata un mare potential de plecare spre viitor.

Daca observam cuadratura dintre Soare si conjunctia formata de Uranus si Neptun, aceasta pare sa ne insufle ideea ca Grecia si-a creat singura niste obstacole care ingreuneaza evolutia sa. Uranus este asociat cu ideea viitorului, iar Soarele poate fi identificat cu poporul insusi. Sa speram ca va veni timpul in care conducatorii fiecarui stat vor analiza cu simt de responsabilitate horoscopul propriei lor tari si vor lua masurile de rigoare. Conjunctia Uranus-Neptun prezinta si ea un puternic potential spiritual care trebuie valorificat.

La finalul acestui mic studiu, vrand-nevrand ajungem inapoi la identificarea Greciei ca o posibila destinatie turistica. Aceasta tara, in al carei horoscop se afla nu mai putin de patru planete in Berbec, este in masura sa ne reincarce energetic si sa ne umple de curajul de a aborda dificultatile vietii cu fruntea sus. Totusi, daca avem ocazia sa vizitam aceasta extraordinara tara, sa nu uitam de prezenta Nodului Nord in Pesti si de misiunea spirituala a acestei tari. Cu alte cuvinte: daca mergem in Grecia, sa nu ne gandim doar la ideea reimprospatarii pur fizice, ci sa fim constienti de formidabila ocazie pe care o avem: aceea de a ne imbogati sufletul.