Celebritati

La multi ani, papusa Barbie!

Barbie
Barbie

Cand implineste cincizeci de ani, omul se gandeste deja ca a ajuns pe panta descrescatoare a vietii sale. Cand o papusa implineste cincizeci de ani, ea se afla inca intr-o stare nealterata, de eterna tinerete. Aproape nu ne vine sa credem ca papusa Barbie a ajuns la o varsta de… bunica.

Ea a fost lanasata in data de 9 martie 1959, la targul anual de jucarii din New York. Cum acest targ s-a deschis la ora 10:00 locala, acest moment completeaza datele de nastere ale celebrei papusi. Asa cum era de asteptat, Ascendentul papusii Barbie cade in Gemeni. De-a lungul acestor cinci decenii in care si-a croit o cariera de invidiat, ea si-a dezvoltat o imagine caracterizabila prin suplete si gingasie. Liniile subtiri care o definesc sunt creatia Gemenilor. Picioarele si gatul extrem de lungi, soldul si bratele subtiri sunt definitorii pentru orice persoana nascuta sub Ascendentul Gemeni.

Papusa Barbie nu este o fiinta vie, dar dupa cum se vede, astrologia functioneaza chiar si in cazul unor creatii omenesti. La Barbie, putem sa remarcam faptul ca ea doreste sa fie in primul rand cocheta si supla, adica frumusetea de tip venusian este lasata pe planul doi. Venus genereaza forme mai dragalase si, geometric vorbind, mult mai apropiate de forma sferei decat de cea a dreptei. Cu alte cuvinte, formele generate de Venus tind catre ideea exprimata in graiul de zi cu zi prin adjectivele „plinuta” si „plina”. Venus se simte bine in lumea fizica, dand nastere la forme atractive din punct de vedere al dragostei pamantesti.

Geometric vorbind, sfera este fiica lui Venus. Mercur insa este fiul lumii ideilor, acolo unde domina liniile drepte. Astfel, papusa Barbie, avand un Ascendent intr-un semn guvernat de Mercur, este definita prin aceasta suplete oarecum exagerata. Barbie este invinuita des ca incita tinerele fete sa tina un regim sever, astfel incat ele sa se poata asemana cat mai mult cu ea. Au existat cazuri cand unele fete s-au imbolnavit grav in urma regimului sever de alimentatie pe care si l-au autoimpus.

Totusi, ceea ce ne-a determinat cu adevarat sa ne apucam de un studiu legat de papusa Barbie nu s-a legat atat de mult de ideea formei sale fizice, ci mai mult de mesajul transmis de imaginea ei. Aceasta imagine este promovata prin toate caile posibile care pot capta atentia fetelor si fetitelor de diferite varste. Barbie nu mai este de mult o simpla papusa, ci are propriul sau site pe internet si propria sa revista. Ea este si personajul principal al unor desene animate – de altfel foarte reusite – impotriva carora nu putem avea nimic de reprosat. Se pare ca, din fericire, Barbie cea din desenele animate are o existenta independenta de ideea initiala a papusii Barbie. Insa, imaginea promovata prin reviste, internet si prin papusa propriu-zisa nu pune suficient accent pe ideea iubirii.

Privind-o, avem certa impresie ca in spetele zambetului perfect al lui Barbie se ascunde un suflet indiferent, o inima insuficient de calda. Prin internet si revistele de specialitate, imaginea lui Barbie promoveaza ideea frumusetii pur fizice, a independentei si emanciparii feminine. Daca verificam in horoscopul papusii Barbie, aceasta imagine este creata de Ascendentul Gemeni, secondat indeaproape de Marte, care este singura planeta prezenta in Casa I. Asadar, personalitatea papusii Barbie este puternic inclinata inspre caracteristicile masculine. Prezenta lui Marte in Casa I, cea a personalitatii, este cheia relativei lipse de iubire ce caracterizeaza imaginea promovata despre Barbie.

Problema este ca prin tot ceea ce inseamna Barbie – mai putin cea din desenele animate – in mentalul tinerelor fete se induce ideea ca aceasta este starea normala a lucrurilor. Personalitatea papusii Barbie pare sa transmita urmatoarea idee: „Este suficient sa fii frumoasa. Nu este necesar ca sufletul tau sa fie plin de iubire.”

De fapt, acest posibil mesaj a fost cel care ne-a determinat sa ne apucam de un studiu astrologic despre papusa Barbie. Nu avem nimic impotriva emanciparii si independentei feminine – chiar dimpotriva. Luptam doar impotriva ideii ca sentimentele generate de Venus pot fi inlocuite de cele ale caror parinte este Marte. Sau, a ideii ca intr-un ambalaj etichetat cu frumusetea lui Venus, sa-l vindem tocmai pe… Marte. Nu exageram cu nimic rostind urmatoarea afirmatie: avand un rol bine determinat de a forma caracterele tinerelor fete, papusa Barbie contribuie la definirea viitorului acestei planete.

Expunem si urmatoarea idee: daca noi am fi proprietarii unei companii care vinde cate trei produse in fiecare secunda, si acel produs ar avea un rol important in educarea tinerei generatii, in mod sigur ne-am gandi la reproiectarea si relansarea sa sub un alt nume si cu un altfel de horoscop. Papusa Barbie fiind destinata fetitelor, am folosi astrologia electiva, astfel incat Ascendentul noii papusi sa cada, de exemplu, in Balanta, si Casa I sa nu contina nicio planeta.

Cu cat ne adancim mai mult in studiul papusii Barbie, cu atat ne dam seama ca este vorba despre un horoscop real. Imaginea de femeie independenta este sustinuta si de pozitionarea lui Venus in Berbec, in conjunctie exacta cu Nodul Sud. Datorita acestei conjunctii, Barbie se afla intr-o continua evolutie, dinspre un ansamblu de insusiri dominate de caracteristici masculine, inspre o imagine mai feminina. Totusi, putem surpinde faptul ca, sufleteste vorbind, Barbie are un caracter dominat de proprietati masculine. Barbie este intotdeauna curajoasa, sigura pe sine. Aceste calitati sunt de apreciat.

Totusi, Venus in Berbec se afla exilata. Aceasta planeta fiind responsabila cu iubirea, prezenta sa in primul semn al zodiacului vorbeste despre o iubire egoista, despre o dragoste orientata mai mult spre sine decat spre celalalt. Iata ca aceasta pozitionare a planetei Venus in Berbec completeaza explicatia atrologica a impresiei ca Barbie daruieste relativ putina iubire. Desi, de asteptat ar fi tocmai contrariul, de la un personaj care formeaza caracterele a milioane de viitoare mame…Din fericire, Venus primeste si un aspect pozitiv: un trigon de la Uranus. Acest trigon explica de ce Barbie este mereu vesela si de ce viata ei este o continua petrecere. Aceasta energizare excelenta a sufletului ei este fara indoiala o calitate de apreciat.

Odata ajunsi la Uranus, trebuie sa subliniem faptul ca si aceasta planeta are un rol capital in formarea caracterului lui Barbie. Pe langa trigonul primit de la Venus, aceasta planeta se bucura si de un sextil care o leaga de Marte. Acest sextil contribuie la formarea unui caracter independent, curajos, sufleteste barbatesc. Totusi, motivul pentru care ne-am oprit la Uranus este cuadratura primita de la Lilith. Uranus fiind in Leu, iar Lilith in Taur, cuadratura lor vorbeste despre un mod defectuos de a intelege sexualitatea: acela de a extrage doar placerea, fara simt de responsabilitate fata de partener, de a o intelege cu precadere din punct de vedere material, fara a-i acorda vreun sens spiritual. Cuadratura Uranus-Lilith, peste semnele Taur si Leu, o plaseaza pe Barbie in postura de focar de atractie, menit sa intensifice vibratiile corpurilor inferioare ale omului.

Exista si o alta cuadratura care vorbeste despre acelasi subiect: cea dintre Jupiter si Pluton. Jupiter se afla in domiciliul sau, in Sagetator, iar Pluton in Fecioara. Aceasta cuadratura subliniaza aceeasi tendinta de a respinge puritatea (simbolizata prin Fecioara) si de a alege cu tot dinadinsul placerile oferite de viata (Jupiter in domiciliu).

In cele ce urmeaza, ne propunem sa ne concentram atentia inspre o alta planeta personala a horoscopului celebrei papusi. Sa analizam putin pozitionarea planetei Mercur. Aceasta planeta se afla tot in Berbec, si primeste o cuadratura de la Saturn. Daca Mercur este atacata de Saturn, putem vorbi intotdeauna despre o anumita limitare a gandirii. Ne putem intreba daca nu cumva tocmai aceasta cuadratura formata acum 50 de ani a generat un adevarat mit al capacitatilor intelectuale, asa-zis limitate, ale blondelor… Este posibil ca toate bancurile cu blonde sa fi fost generate de reactia lumii la intentia creatorilor lui Barbie de a modela societatea actuala dupa caracteristicile personajului desenat de ei.

Apreciem ca, la urma urmei, toate aceste glume sunt niste reactii sanatoase, menite sa combata doua tendinte care atarna ca un balast pe vasul intregii omeniri: tendinta de a se multumi cu ceea ce ii ofera mentalul inferior (cuadratura Mercur-Saturn) si cea a sexualitatii fara simt de responsabilitate (cuadratura Uranus-Lilith, peste semnele Taur si Leu). Suntem alaturi de femeile blonde reale, care riposteaza mai mult sau mai putin vehement impotriva existentei acestui mit negativ care le inconjoara. Intr-adevar, nu poate exista niciun fel de corespondenta intre culoarea parului si capacitatile intelectuale ale omului. Exista doar aceasta imagine in voga a femeii moderne, caracterizabila prin independenta si calitati barbatesti, dar si plin dezvoltarea insuficienta a mentalului si a inimii. Iar la crearea acestei imagini a contribuit din plin si tot ce inseamna Barbie: jucarie, personaj imaginar din reviste si de pe internet.

Mai sunt, deci, cateva zile si celebra papusa implineste venerabila varsta de 50 de ani. Privind spre Mijlocul Cerului din horoscopul ei, observam ca aceasta se afla in Varsator. Acest semn se refera indeosebi la viitor, iar astfel, in pofida varstei sale, putem spune ca Barbie se afla inca la inceputul evolutiei sale. Spuneam la inceputul acestei prelegeri ca Barbie pare sa se fi regasit in domeniul desenelor animate 3D, unde are roluri foarte pozitive, imbibate chiar de multa spiritualitate si fantezie. Barbie, reincarnata ca Elina, Rosella, Mariposa, Liana sau Odette, se prezinta cu totul altfel. Aceste personaje au strans tot ce este mai bun din zodia Varsatorului (semnul MC-ului) si cel al Pestilor (semnul solar al lui Barbie). Ele sunt gingase, smerite, curajoase, pure, pline de o iubire suprapamanteana, devotate unor cauze inalte, gata de sacrificiu. Lumea desenelor animate, o lume plina de fantezie, le permite sa prezinte calitati ce depasesc statutul de om si le apropie de starea specifica a ingerilor.

MC-ul fiind in Varsator, iar Soarele si Luna conjuncte in Pesti, acest lucru ne indeamna sa avem incredere in Barbie. Este de asteptat ca in viitor Barbie sa aiba un rol pozitiv in ceea ce priveste influentarea viitorului omenirii. MC-ul in Varsator prevesteste acest lucru. Sa speram ca lucrul bun inceput in desenele animate 3D sa fie continuat si pe celelalte cai prin care este promovata imaginea lui Barbie. Pornind de la ideea ca horoscoapele sunt facute ca sa fie depasite, aceasta incredere trebuie acordata lui Barbie. Analizand si Nodurile Lunare, pozitionarea Nodului Nord in Balanta releva faptul ca Barbie parcurge o evolutie similara cu cea a omenirii. Ea este pe cale sa depaseasca agresivitatea simbolizata prin Nodul Sud aflat in Berbec si tinde spre iubirea Balantei. Nodul Nord este ajutat de Uranus, printr-un sextil, si respectiv de Marte, printr-un trigon. Calitatile Nodului Nord devin din ce in ce mai evidente, odata cu inaintarea in varsta.

Sextilul primit de la Uranus releva devotamentul pentru cauze de tip spiritual, aratate deja in desenele animate 3D. Trigonul dintre Nodul Nord si Marte ne asigura ca Barbie va tinde sa ramane aceeasi fiinta independenta si curajoasa, o adevarata pioniera. Pozitionarea Nodului Nord va veghea asupra calitatii metodelor de lupta ale lui Barbie, bazate pe caracteristicile Balantei. Si, pastrandu-ne privirea orientata spre viitor, sa nu uitam ca Barbie este o nativa Pesti. Conjunctia luminariilor din Pesti releva armonia interioara de care dispune, precum si faptul ca poseda imboldul de a explora lumile aflate dincolo de simturile pamantesti.

Asadar, Barbie implineste cincizeci de ani, o varsta la care in lumea fizica femeia se pregateste pentru a deveni bunica. Barbie in postura de bunica – aceasta afirmatie suna chiar straniu, dar dorim doar sa subliniem ca ea a ajuns la varsta maturitatii. A venit timpul ca cei care se ocupa de ea sa o orienteze inspre caracteristicile care ies in evidenta la aceasta varsta: cele definite de Nodul Nord si de Mijlocul Cerului. Si, de asemenea, sa speram ca la aceasta varsta Barbie poseda suficienta experienta ca sa depaseasca cuadraturile si opozitiile din horoscopul ei.