Săgeata lui Cupidon

Marte în Berbec și în Taur. Venus în Capricorn

Luna dragostei, februarie, îl pune în lumină pe Marte care stă în Berbec până pe 14 februarie, urmându-și apoi parcursul prin zodia Taurului.

În prima parte a lunii, Marte se află la el acasă, în zodia Berbecului. Fiind într-un semn Cardinal, de Foc, ies la iveală pasiunea, senzualitatea, dar și impulsivitatea și dorința de cucerire rapidă. Intențiile sunt exprimate cinstit și deschis, fără menajamente. Totul este pe repede înainte și avem tendința să fim nerăbdători, să alegem drumul cel mai scurt, chiar dacă este accidentat. Nu prea ținem cont de sfaturi și preferăm să învățăm pe pielea noastră, cu riscul de a ne da cu capul de pragul de sus. Cumva expresia care ne descrie cel mai bine în această perioadă este “ai capu’ tare ca piatra”, căci toată vitalitatea pe care o avem ar trebui puțin organizată, ar trebui să ne facem un plan al acțiunilor pe care vrem să le întreprindem înainte de a le pune în fapt.

Grijă mare la nevoia de adrenalină, căci riscăm să ne implicăm în acțiuni care ne-ar putea face rău, cu precădere în perioada 11-14 februarie, când Marte este conjunct cu Uranus în Berbec.

Este o perioadă activă, suntem harnici, originali și ambițioși, avem inițiativă și spirit combativ, trăsături ce ne fac oarecum de neînvins. Singurii care stau în calea noastră suntem chiar noi, căci prin modul pripit în care acționăm, riscăm să ne autosabotăm. Putem fi adversari de temut pentru ceilalți sau putem fi propriii noștri adversari. Depinde de noi ce alegem.

În dragoste, atracția apare față de persoanele energice, curajoase, pline de vitalitate, de inițiativă și cu o mentalitate de învingător. Punctul forte al relațiilor ar putea fi franchețea și pasiunea. Aceasta poate fi însă umbrită de egoism și de faptul că fiecare își urmărește propriile interese, fără a ține cont de partener.

Dorința de afirmare este mare și reacțiile împotriva celor care încearcă să suprime sau să lezeze în vreun fel imaginea altora pot fi violente

De la el de acasă, Marte ajunge în Exil, în zodia Taurului. Toată forța exteriorizată până acum se întoarce înăuntrul nostru. Interesul se îndreaptă spre muncă, spre acumulare materială, însă rămâne constant egoismul, cu o centrare mai mare pe satisfacerea nevoilor materiale. Pot apărea gânduri și sentimente de îngrijorare față de utilizarea finanțelor.

Dacă dorința de independență și de conservare a ei a fost mare, acum parcă nu mai prezintă atâta interes. Agresivitatea se păstrează, însă, dar poate fi îndreptată cu precădere asupra celor care atentează la bunurile materiale.

Încăpățânarea se păstrează ea, astfel că suntem tentați să urmăm drumul ales, indiferent dacă acesta este bun sau nu și în încrâncenarea noastră, îi vom da la o parte pe cei care credem noi că ne stau în cale, deși poate ei nu doresc decât să ne ajute.

Încrâncenarea în acumularea bunurilor materiale ne poate face să reușim să acumulăm repede, însă există și riscul să pierdem totul la fel de repede, așa că o doză de cumpătare ar putea să ne salveze de probleme financiare și chiar juridice.

Dacă în prima parte a lunii tindem să ne aruncăm cu capul înainte, odată cu intrarea lui Marte în Taur, vom prefera să ne facem întâi un plan și apoi acționăm, în urma unui scop bine definit. Certitudinea unei vieți sigure este acum mai importantă și ne cam pierdem spontaneitatea, alegem calea tradițională, care a fost bătătorită în prealabil.

Pentru că tot este luna iubirii, importantă în zona relațiilor este sosirea planetei Venus, pe 4 februarie, în Capricorn, acolo unde îi găsește pe profesorul Saturn și pe Pluton, planeta transformărilor. Așa că, vrem, nu vrem, suntem siliți să facem schimbări majore în viața relațională. În mitologie, relația dintre Marte și Venus este una tumultoasă, căci aceștia doi au avut o relație în timp ce Venus era căsătorită cu Vulcan, iar din dragostea lor a apărut binecunoscutul Cupidon.

Dacă energia lui Marte în Berbec favorizează pasiunile instant și ni se poate pune brusc pata pe cineva, Venus în Capricorn mai domolește avânurile și ne trimite să stăm puțin să analizăm situația înainte de a lua vreo decizie. Nu mai punem mare preț pe declarații, oricât de înflăcărate ar fi. Parcă am vrea fapte, nu vorbe.

Conjuncția lui Venus cu Saturn din 18 februarie ar putea trezi o oarecare tristețe, izolare. Sentimentele sunt mai greu de exprimat și pare mai ușor să fim reci, poate chiar răi. Relațiile sunt supuse la teste de distanță sau chiar de separare, pe fondul unei incapacități de conexiune la nivel emoțional. Dar relațiile cu adevărat sănătoase pot trece testul cu brio și pot deveni chiar mai puternice.

Pe 22 februarie, conjuncția lui Venus cu Pluton sporește dramatic nevoia de dragoste și afecțiune. Se poate trezi acel magnetism puternic care atrage oamenii la un nivel subconștient. Dar ar trebui să avem grijă să nu abuzăm în mod conștient de această putere, pentru că ar putea apărea probleme. Pentru cei căsătoriți, o relație extraconjugală în acest context astral se va lăsa cu urmări grave.

Venus ne sprijină energetic să ne maturizăm afectiv profund, să ne luăm angajamente și să fim responsabili. Este importantă găsirea unui echilibru între planul relațional și cel material, profesional.

Pot apărea și dezamăgiri în dragoste care să imprime o viziune pesimistă asupra iubirii, însă nu trebuie să ne pierdem speranța. Teama de dezamăgire ne poate face să fim mai reci, să ne controlăm emoțiile și să înăbușim pasiunea, însă aceste lucruri ne-ar putea ține departe de bucuria dragostei și chiar de apariția unei persoane noi în viața noastră sentimentală.

Este o perioadă tumultoasă în sfera relațiilor și a iubirii, trecem prin stări diverse și intense, ne simțim plimbați de la Ana la Caiafa, însă nu trebuie să ne pierdem răbdarea. Să fim cumpătați, sinceri, buni și atenți atât la nevoile noastre, cât și la nevoile celorlalți și am putea avea surpriza ca săgeata lui Cupidon să ne lovească cu dragoste și bucurie.

Alina Nedeloiu

Alina Nedeloiu