Ada CocosTranzitarium

Venus in Gemeni – poezie si teorema

de Ada Cocoş

Venus-Gemeni-inima-minteVenus in Gemeni  se poate sintetiza cam asa: teorema unei poezii sau poezia unei teoreme. In domiciliul ei esoteric, Venus se confrunta cu o multitudine de idei despre cum sa-si etaleze frumusetile, talentele si resursele in asa fel incat sa ne faca si pe noi sa le descoperim in strafunduri. Teorema realitatii compuse dintr-o multitudine de posibilitati, de fatete, de idei (Gemenii) nu are rost si nu poate fi rezolvata daca Venus nu ar aduce ingredientul secret: iubirea care unifica. Si uite-asa avem mai mari sanse sa devenim coerenti. Enumerarea fara subiect si predicat capata sens si o nota mai dulce, chiar daca poezia venusiana e descompusa in premise si concluzii.

Acum ca a luat-o retrograd, Venus intoarce pe toate fetele premisele, iar concluziile se trag cu dragoste, mai tarziu.

Vorbim din si cu dragoste sau doar iubim sa vorbim? Cum stabilim relatii? Punem mereu conditii sau relationam pur si simplu armonizand si nu divizand ?

Mintea si inima trebuie aduse la un numitor comun sau, mai bine spus, trebuie sa le constientizam unitatea in poezia realitatii. Daca in matematica interactiunilor dintre noi insine si noi insine, dintre noi insine si lume, teorema reciproca unei teoreme date poate sa nu fie adevarata, Venus are rolul de a sterge cu buretele conflictele dualitatii si ne aduce in punctul in care reciproca e mereu valabila. Teorema poeziei e poezia teoremei. Un diamant are sute de fatete care reflecta diferit lumina si impart realitatea in unghiuri bizare, dar diamantul ramane un intreg armonios.

Poate ca acum Venus Rx ia fiecare fateta in parte si ii explica zambind ca nu e in opozitie cu o alta, ci, culmea, in armonie cu ea. Unghiurile diverse nu se contrazic, ci se completeaza. Inima reflecta si este claritatea mintii, iar mintea reflecta si este caldura inimii. Stiinta rece a realitatii descompuse in idei si teoreme nu-si gaseste locul in suflet, nu ne face sa vibram la lumea inconjuratoare, nu ne pune in armonie cu ea. O poezie e o teorema a sufletului, o teorema e o poezie a mintii. Ele se intalnesc si se contopesc in intelepciune, iar aceasta alchimie fina este posibila numai prin iubire (Venus).