Astrele in septembrie 2012

de Dora Muth

astreleDe unde pana unde merg planetele in luna septembrie 2012:

Soarele: pana pe 21 septembrie se afla in Fecioara, in 22 septembrie intra in zodia Balantei 

Poate ca atunci cand se apropie luna septembrie multi simtim un soi de nostalgie inexplicabila, pe care adesea o punem pe seama sfarsitului vacantei sau concediului; poate ca dincolo de ea percepem o vaga neliniste interioara, care se insinueaza atunci cand suntem singuri sau seara, inainte sa adormim. Intrarea Soarelui in Fecioara are legatura cu aceste stari. Cel mai important corp ceresc, simbolul constiintei, traverseaza acum un arc al zodiacului in care nevoia de transformare devine prioritara. Pentru zodia Fecioarei aceasta este cea mai importanta misiune: transformarea. A cui? De ce? Cum? A fiecaruia dintre noi. Pentru a evolua. Fiecare va gasi modul potrivit pentru el. Cert este ca mai toti vom simti aceast indemn spre a schimba ceva ce nu ne mai place sau ce nu ni se mai potriveste sau ce nu ne mai poate conduce spre atingerea telurilor. Este o perioada potrivita si pentru inventarierea resurselor personale, fara fals entuziasm, cu o masura corecta. Este o perioada potrivita si pentru a intelege supunerea fata de un scop colectiv, care poate fi superior ca importanta fata de scopurile personale. Fecioara ne aduce si frumoasa lectie a ceea ce inseamna servirea celorlalti, a comunitatii din care facem parte. Daca o acceptam cu bunavointa, egoismul de care este acuzata Fecioara se poate transforma in constientizarea rolului individual pe care ni-l asumam in societate, proces care marcheaza un salt la un alt nivel evolutiv si un semn ca misiunea Fecioarei tinde spre a fi implinita.

Cea de-a doua parte a lunii va sta sub influenta Soarelui in Balanta, zodie plasata intre nevoia de atingere a perfectunii specifica Fecioarei si nevoia de detinere a puterii (controlului) specifica Scorpionului. Intre acestea, Balanta cheama la echilibru, de parca ar tine sa ne traga de maneca si sa ne sopteasca la ureche ca nici sa fim perfecti, nici sa ne impunem prin constrangere nu reprezinta un succes, atata timp cat nu am atins pragul linistii interioare. Pentru a ne usura oarecum acest demers dificil, Balanta cauta alianta cu esteticul, cu eleganta si distinctia. Tot pentru a ne ajuta, capatam o mai acuta sensibilitate la sesizarea polilor complementari prezenti in diversele domenii ale vietii. Relatiile sunt maestrii nostri, mai mult ca oricand, pentru ca toti cei cu care venim in legatura ne sunt oglinzi iar noi suntem mai receptivi la imaginile reflectate de ei. Este posibil sa fim mai creativi si sa acceptam fara impotrivire teorii, idei sau persoane respinse intransigent pana acum, din simplul fapt ca nu mai vedem realitatea doar in alb si negru. Este posibil sa fie o perioada in care sa putem face pace cu noi insine sau cu unii dintre cei cu care ne-am razboit indelung.

Luna: in data de 1 septembrie se afla Pesti, pe 2 septembrie in Berbec, pe 5 septembrie in Taur, pe 7 septembrie in Gemeni, pe 10 septembrie Rac, pe 12 septembrie in Leu, pe 14 septembrie in Fecioara, pe 17 septembrie este in Balanta, pe 19 septembrie intra in Scorpion, pe 21 septembrie in Sagetator, pe 23 septembrie in Capricorn, pe 25 septembrie in Varsator, pe 27 septembrie din nou in Pesti iar pe 30 septembrie in Berbec; luna aceasta vom avea doar o Luna Noua, pe 16 septembrie, ora 05:11, la 23 grade si 37 minute Fecioara

Mercur: incepe luna septembrie grabindu-se sa se intoarca la domiciliul sau, zodia Fecioarei, unde il vom gasi incepand din cea de-a doua zi a lunii si pana pe 17, cand intra in Balanta

Dupa ce, in cea de-a doua parte a lui august, Mercur in Leu a fost implicat in multiplele provocari generate de limitarile impuse de prezenta Soarelui in Fecioara, pe 2 septembrie intra si el in semnul sau de domiciliu, pentru urmatoarele doua saptamani. Din punct de vedere al armonizarii energiilor planetare ne va fi mai usor sa ne gestionam gandurile si starile mentale si sa ne focalizam pe ceea ce ne intereseaza. Multi dintre noi se vor simti mai congruenti si mai putin tensionati. Este probabil ca ne vom dezlega esarfele pastelate cu care modelul leonin al rationamentelor ne acoperise ochii, devenind mai realisti si mai orientati spre rezultate practice. In antiteza cu perioada anterioara, acum tendinta va fi spre a ne subevalua capacitatile si de a ne autoaprecia cu maxima exigenta, la rece. Momentul de euforie al verii este pe punctul de a apune, amintindu-ne ca toamna, perioada in care cei prevazatori isi elaboreaza strategiile de supravietuire peste iarna, a sosit. Ajutata de calitatile carteziene ale acestei zodii, introspectia poate deveni extrem de lucida, astfel incat putem folosi tranzitul lui Mercur prin Fecioara pentru a ne scana interiorul, cu toata sinceritatea, si a ne masura nivelul de evolutie, de implinire, de realizare a aspiratiilor personale. In relatie cu ceilalti si cu mediul, poate ca agerimea mintii s-ar cere temperata de o adiere empatica si de un minim de ingaduinta, care sa faciliteze dialogul. Alunecarea in zona analizelor severe, lipsite de emotie, poate conduce spre frustrare, ceva parand ca lipseste sau ca este prea putin prezent in viata noastra, acum. Daca ne vom pastra onestitatea fata de noi insine, am putea admite ca acel ceva este blandetea iubitoare sau caldura umana. Perioada aceasta este buna pentru analiza, planificare, sesizarea tuturor detaliilor unei probleme si stabilirea celor mai bune strategii de rezolvare a ei.

In cea de-a doua jumatate a lunii, cand Mercur va fi gazduit de zodia Balantei, principala noastra tema va fi echilibrul, uniunea contrariilor sau, translatat in planul vietii sociale si al diplomatiei, compromisul. In urma invitatiei la analiza obiectiva lansata de Mercur in Fecioara, la trecerea in Balanta suntem chemati sa actionam constient asupra felului nostru de a gandi, in scopul atingerii si mentinerii starii de calm interior, in scopul domolirii patimilor de orice fel. Este posibil sa fim tentati sa facem mai multe comparatii, sa invatam cu mai multa usurinta observand diferentele sau asemanarile dintre fenomene, persoane sau situatii. La fel, este posibil ca in aceasta perioada felul nostru de a ne exprima sa fie mai rafinat, preocuparile intelectuale mai elevate si spiritul justitiar mai treaz. Dificultatile s-ar putea manifesta in clipele cand ni se vor cere decizii imediate. Atunci s-ar putea sa avem senzatia ca alegerea corecta e cand pe talerul din stanga, cand pe cel din dreapta al Balantei. S-ar putea sa fim atrasi mai degraba spre solutia mai eleganta chiar atunci cand ea nu este si cea mai buna? Daca avem astfel de indoieli, putem incerca sa obtinem o amanare a hotararii finale.

Venus: paraseste Racul in data de 6 septembrie, cand intra in Leu

Sa profitam de primele zile ale lui septembrie, cat inca ne mai putem bucura de sensibilitatea si sentimentele stabile ale lui Venus in Rac, deoarece influenta Leului asupra vietii noastre afective poate provoca schimbari destul de diverse. De la schimbarea formei de exprimare a emotiilor si afectiunii, pana la debutul unor crize majore, totul e posibil, cu Venus in Leu. Ea nu se multumeste cu putin, nu accepta anonimatul si nici curgerea uniforma a zilelor. Are nevoie de recunoasterea celor din jur, simte nevoia de a fi vazuta in plina lumina, de a fi apreciata si rasfatata. Daca nu se intampla asa, foarte rau! Reactiile pot aparea din nimic, mai ales ca suntem supusi cu totii acestei influente si, prin urmare, cu totii avem acest „buton rosu” mai usor de activat. Fidelitatea, ca si instinctul de posesivitate asupra a ceea ce iubim, sunt puternic manifeste atata timp cat partenerii raspund asa cum ne dorim, ne recunosc meritele, ne acorda atentie si se ne indeplinesc dorintele. Ce se intampla cand ei nu fac asta? Este posibil sa acceptam admiratia venita din alte directii, sa flirtam sau chiar sa intram in aventuri care sa satisfaca proaspetele nevoi egotice si erotice. Generozitatea si atitudinea regala a Leului, atunci cand nu sunt autentic traite, ne pot juca feste gata sa ne transforme in comedianti ce isi rateaza rolul, tocmai din dorinta de a-l interpreta impecabil. Atentia ni se cere a fi orientata spre sinceritate, masura si altruism. Poate nu ar fi inutil sa ne amintim acum o veche zicala, care spune ca mai binele este dusmanul binelui, uneori. Un strop de moderatie, atunci cand este vorba de pretentiile formulate in cuplu sau in cadrul interactiunilor cu cei din jur, poate ajuta la pastrarea armoniei in relatii.

Marte: toata luna septembrie este oaspetele Scorpionului

Cu Marte in domiciliu, in Scorpion, „temele” specifice acestei zodii ajung in centrul atentiei, ele reclamand hotarari si alegeri neamanate. Nu ar fi de mirare ca pasiunea, pusa fie in slujba atingerii unui scop, fie in razbunare sau plata unor polite, sa nu cunoasca odihna. Forta interioara atinge cote redutabile astfel incat ceea ce va face diferenta va fi intentia careia ea ii va fi subordonata. Pusa in slujba unui tel inalt, aceasta determinare si putere este capabila sa depaseasca orice obstacol, conducand la realizarea obiectivului propus. Daca insa este subordonata ranchiunii sau unor marunte teluri egoiste, ea ne poate impinge spre gesturi reprobabile, de o agresivitate nejustificata, pana la cruzime sau cinism. Este o perioada cand taria noastra de caracter poate fi supusa unor probe, binevenite in rastimpuri, pentru a vedea unde ne situam. Cadem usor prada tentatiilor reprezentate de pozitii de autoritate sau ne pastram echilibrul in fata acestora? Cu Marte in Scorpion putem experimenta live experiente care sa ne arate raspunsul la acesta intrebare.

Jupiter: ramane in Gemeni pe toata durata lunii

Cu acest amplasament, vom fi mai tentati sa riscam, de dragul riscului, in diverse zone ale vietii. In afaceri, in dragoste, in calatorii, fiecare dupa cum crede. Riscam, ca sa schimbam. Schimbam, ca sa transformam ceva ce devenise prea static, prea rigid. Aflat in exil, Jupiter va incerca sa ne amplifice deschiderea spre dezvoltarea personala, spre dobandirea unei instruiri superioare in domeniile care ne intereseaza. Atentia noastra e bine sa fie orientate spre a ne pastra in realitate, spre a nu permite gandurilor sa rataceasca in zone utopice, fara nici o aplicabilitate aici-acum, chiar daca este vorba de idei legate de planurile vietii spirituale (sau mai ales in aceste situalii). Jupiter in Gemeni este stimulator pentru scriitori, oratori sau pentru cei care activeaza in relatiile publice, astfel ca ne putem astepta ca in urmatorul an sa apara lucrari literare valoroase si sa avem o mass media de o mai buna calitate. Un alt impuls pe care ni-l va da Marele Benefic pe perioada sejurului sau in semnul neastamparat al Gemenilor, este acela de a calatori. Dorinta de a descoperi locuri noi, de a cunoaste prin experientele directe pe care le reprezinta calatoriile va fi mult mai prezenta in viata noastra in anul care vine.

Saturn: in luna Septembrie parcurge ultimele grade ale Balantei  

Saturn traverseaza in continuare semnul sau de exaltare, Balanta, relaxand limitarile din planul fizic, fapt care permite influentei jupiteriene sa se manifeste mai usor pe acest nivel. Saturn este totodata planeta care ne da teste specifice zodiei pe care o traverseaza, astfel incat, cu Saturn in Balanta, sfera relatiilor va fi, si in luna august, zona de viata in care urmeaza sa fim incercati. Cat de usor putem echilibra comportamentul nostru intransigent cu cel afectuos? Cum facem fata situatiilor conflictuale? Cum ne integram intr-o echipa si cum cooperam cu ceilalti pentru a transpune in realitate un proiect comun?
Simtul de fair play, sinceritatea si toleranta sunt si ele caracteristici induse de energia Balantei planetei responsabile cu respectarea regulilor si a autoritatii. Adaptabilitatea este o alta calitate a lui Saturn in Balanta. Influenta Lordului karmei asupra parteneriatelor noastre este una benefica, prin asta intelegand responsabiltate, respect si scopuri elevate.

Uranus: pe toata durata lunii se afla in Berbec, in miscare retrograda

Cu Uranus in Berbec vom fi decisi sa ducem la bun sfarsit pornirile noastre de a schimba lumea, societatea si pe noi insine. Arhetipul reprezentat de Uranus in Berbec este Prometeu, eroul care devine constient de menirea sa, si aduce focul oamenilor. Metafora pentru trezirea constiintei individuale este perfect sugerata in acest mit. Vom fi curajosi, originali si nesupusi, capabili sa infruntam piedicile intampinate pe parcurs, pentru a da viata viselor noastre despre o societate umana mai buna, care sa asigure exprimarea fiecarui membru al sau la cel mai inalt potential. Sunt de asteptat reforme in diverse domenii, abordari nonconformiste a unor teme clasice ce tin de devenirea individuala si chiar aparitia unor teorii revolutionare asupra creiarului, psihicului si constiintei umane.

Neptun: continua miscara retrograda in Pesti

Odata cu epocala sa intrare in Pesti, este de asteptat ca viata pe Pamant sa se schimbe, incet dar sigur. Ne vom intoarce, probabil, la un mod de trai mai natural si, mai ales, mai aproape de natura. Este de asteptat ca alimentele sintetice sa dispara de pe rafturile magazinelor si tot mai multa lume sa opteze pentru o alimentatie sanatoasa.  Stiintele si aplicatiile lor practice vor fi prezente in continuare in vietile noastre, insa isi vor pierde probabil din importanta. Daca lumea actuala este dominata de calculatoare si masini, in viitor biologia si stiintele sufletului (psihicului) vor tinde sa castige tot mai mult teren. Nu ne vom mai baza atat de mult pe aparate si masini: balanta se va inclina spre capacitatile latente, ascunse in interiorul fiintei umane, care sunt mai ieftine, mai precise si mereu disponibile. Este de asteptat ca medicina sa efectueze un salt calitativ important, deschizandu-se spre metodele blande ale terapiilor naturiste si privind individul holistic, ca pe o parte a universului, in conexiune cu intreaga Creatie. De asemenea, comunicarea interumana va deveni probabil mai sincera si mai profunda. Vom renunta sa mai avem asteptari de la ceilalti, gandindu-ne in primul rand la ceea ce oferim noi.

Pluton: pe toata durata lunii septembrie se afla in Capricorn, devenind stationar in 16 si iesind din miscarea retrograda pe 22

Pluton are in grija concretizarea ideilor si dorintelor noastre dar si schimbarea radicala a structurilor de orice fel (sociale, mentale, afective) care nu mai sunt functionale in contextul actual. Pluton in Capricorn ne confera rezistenta si putere, pentru a traversa incercarile. Vom tinde sa ne organizam viata si activitatile cu minutiozitate, astfel incat sa fim eficienti in tot ceea ce intreprindem. Vom fi creativi in planul fizic, si nu numai. Mult probabil ca vom pune bazele unui nou tip de organizare sociala si economica.