Fără punct şi de la capăt (astrele în aprilie 2016)

Mie una îmi place să urc. Şi am realizat asta cu mai puţin de un an în urmă. Pentru că până atunci nu am făcut decât să mă învârt în cerc şi mai apoi să încep să dau jos de pe umeri ceea ce mă ţinea la acelaşi nivel. Cursul vieţii este un ciclu, o spirală care în urcare atinge mereu puncte pe care le-am luat spre rezolvare. Când nu le putem încă înţelege şi începe să le vindecăm, de fapt ajungem să ne învartim în acelaşi cerc, însă fără să urcăm. Astfel, acea spirală nu o putem percepe nicidecum ca pe o scară, ci ca pe un cerc închis în care ne simţim prinşi ca într-o cuşcă, şi din care nu mai putem ieşi.

Foto: Daniel Friedman

Foto: Daniel Friedman

Dacă am vedea viaţa noastră ca pe o ciclicitate şi nu ca pe o linie dreaptă pe care nu ne mai întoarcem, nu ne-am mai grăbi să punem punct relaţiilor/job-urilor/etc. care ne pun la treabă, pentru a începe altele, care credem noi că ne-ar ajuta să depăşim mai repede nişte situaţii de criză. Pentru că, ghici ce?! În revenire pe acel cerc, te vei împiedica de punctul pe care l-ai pus tu însuţi forţat în trecut. În acelaşi punct, punând din nou punct, vei construi, în timp, un zid de care vei începe să te loveşti frontal. Nu te mai întoarce în același cerc, continuă să urci. Și dacă e să pui vreun punct, să fie unul de sprijin, de ascendență, de renaștere, cum este primul ”punct” al zodiacului, semnul Berbec.

Prima decadă a lunii (1 aprilie – 10 aprilie 2016)

Intrarea lui Venus în Berbec din 5 aprilie, în aceeași zi în care Soarele în Berbec formează un trigon cu Saturn R din Săgetător, apare ca un moment de pulsație puternică. Ca și când după un moment în care ni s-a tăiat respirația, inima începe din nou să bată. Cu alte cuvinte, este o perioadă foarte bună pentru a ne retesta și reseta limitele. Pentru a face efortul de a ne găsi resursele interioare și de a face lucrurile altfel, pe drumuri deja începute și muncite de ceva vreme încoace.

Cu cât vom încerca să ne opunem schimbărilor care ni se cer (Soare în Berbec aflat în cuadratură cu Pluto în Capricorn), cu atât mai mult evenimentele din jurul nostru ni se vor părea mai imprevizibile sau mai șocante (Soare în conjuncție cu Uranus în Berbec). Chiar dacă nu găsim acum niciun sens a ceea ce se întămplă, sau considerăm că nu este momentul potrivit pentru a face o schimbare, să facem efortul de a da curs solicitărilor care ne vin din exterior. Făcând asta, în mijlocul lor vom depista acele teme din viața noastră care cer o resetare.

A doua decadă a lunii (11 aprilie – 21 aprilie 2016)

Fuga și amânarea nu mai sunt o soluție. Retrogradarea lui Marte din Săgetător în data de 17 aprilie, tocmai asta va puncta la nivel individual pentru fiecare dintre noi. Iar tema de lucru de la care nu mai putem să ne abatem, este simbolizată în harta fiecăruia de sectorul pe care retrogradează deja Saturn din data de 25 martie, și de aspectele pe care el le formează împreună cu planetele din harta noastră natală.

Elementul foc este cel care arată dinamica noastră interioară, curajul, implicarea, şi cum manifestăm această forţă în acţiunile noastre. O manifestare necontrolată a energiei foc, poate arde şi răni, chiar dacă e de scurtă durată. Cheia echilibrului nu este aceea de a-ţi reprima energia în exces, ci de a aduce energia de la polul opus la acelaşi nivel. Iar despre acest lucru ne reamintește Piramida de pământ care se formează între planetele Mercur (regent karmic al Nodului de Nord, în tranzit – lecția momentului), Jupiter R și Pluto. Lecția se va finaliza la sfârșitul lunii mai 2016, atunci când se va forma din nou această Piramida, însă de data aceasta cu Jupiter în mers direct și Pluto în mișcare aparent retrogradă. Pentru că pornind de la această echilibrare, începe conştientizarea acţiunilor noastre şi capacitatea de a le controla. La polul opus semnului Săgetător (element foc) se află semnul Gemeni (element aer). Şi astfel, ajungem să vorbim despre detaşare şi capacitatea de a observa cum afectează pe ceilalţi manifestarea focului din noi.

În linii mari, mersul aparent retrograd al celor doi malefici prin zodia Săgetătorului ne va forţa, acolo unde detaşarea aerului este în exces, să trezim focul din noi şi să acţionăm prin implicare şi determinare. Pe de altă parte, acolo unde implicarea focului este prea accentuată, suntem forţaţi să ne desprindem dintr-o poveste pe care tot o repetăm şi să ne privim/observăm din afară.

A treia decadă a lunii (22 aprilie – 30 aprilie 2016)

Pentru că elementele foc – pământ încep să fie activate din plin la acest sfârşit de aprilie, din punctul meu de vedere, această perioadă este una foarte bună pentru ”a descărca”. Aşa cum fulgerul îşi descarcă toată energia în pământ, aşa şi noi ne putem despovăra de sentimente puternice (Venus perfectează în data de 22 aprilie un aspect de conjuncție cu Uranus în Berbec), sentimente care la un moment dat nu au putut fi exprimate şi care au creat în noi un blocaj.

Retrogradarea planetei Mercur în semnul Taur din data de 28 aprilie, şi ingresul planetei Venus în Taur din data de 30 aprilie, ne ajută să urmărim, începând din trecut, firul evenimentelor care se repetă şi să identificăm factorul lor comun. Cu Venus în semnul ei de domiciliu, de data aceasta putem să ne fixăm atenţia pe ceea ce ne ţine în loc şi să conştientizăm puternic acele răni.

Aşa cum spuneam la început, finalitatea a ceva ce ne aduce suferință, nu se forţează şi nu este un scop în sine. Este un rezultat, ca urmare a unui salt în evoluţia noastră şi trecerea printr-un nou început. Salt care devine posibil odată cu conștientizarea rănilor, și apoi cu dorința și efortul de a-l face.

Astfel, eu vă doresc o lună aprilie în urcare și cu dorința de a vă depăși condiția actuală.

NICUȘOARA IONIȚĂ

nicusoara-ionita-autor