Astrele in ianuarie 2013

de Carmen Codirla

astrele-ian-2013

Foto: Sandra Carpenter

Incepem anul 2013 exersand in sala de sport sub atenta supraveghere a doi antrenori, cele doua planete impersonale care guverneaza interactiunea si implicarea sociala, Saturn, ajutat de Pluton si Neptun, si Jupiter, secondat de Uranus.

Tranzitand doua semne care nu se vad, Scorpionul si Gemenii, Saturn, semnificand solitudinea, retragerea, concentrarea si seriozitatea, si Jupiter, semnificand expansiunea, extrovertirea, entuziasmul si optimismul, nu pot sa-si masoare fortele prin confruntare directa si atunci incearca sa-si dovedeasca priceperea prin intermediari: gandurile, sentimentele si actiunile noastre. Avand stiluri diferite, Saturn – prudent si limitativ – iar Jupiter – deschis si expansiv -, fiecare dintre ei, punandu-si in valoare tehnica, se straduieste sa ne demonstreze ca este mai bun si ca abordarea sa este cea care conduce la victorie. Aceasta joaca inceputa la sfarsitul lunii noiembrie 2012, dupa separarea Venerei din conjunctia cu Saturn, va continua pana la sfarsitul lunii mai, incheindu-se cu tripla conjunctie Mercur – Venus – Jupiter la gradul 24 Gemeni.

Pentru ca mai e ceva timp pana atunci, mai bine sa vedem de unde si pana unde se vor deplasa planetele in luna ianuarie si despre ce ne vorbesc tranzitele lor in aceasta perioada.

Soarele – energia vietii – peregrin prin Capricorn, va tranzita acest semn zodiacal in perioada 1-19 ianuarie. Tranzitul sau ne alimenteaza ambitia, constiinciozitatea, pragmatismul si rigurozitatea. In seara zilei de 19, el va intra in Varsator, parcurgand pana la sfarsitul lunii primele douasprezece grade ale acestui semn zodiacal. Dupa ce ne-am definit obiectivele concrete vom fi tentati, pentru realizarea lor, sa nu ne limitam la solutiile clasice oferite ci, folosindu-ne intuitia, sa devenim creativi, inventivi si originali.

Luna – energia subconstientului – va fi surprinsa de anul cel nou tranzitand semnul Leului. Apoi, ea va parcurge pe rand semnele: Fecioarei (2,3,4 ian), Balantei (4,5,6 ian), Scorpionului (6,7,8 ian), Sagetatorului (8,9,10 ian), Capricornului (10,11,12 ian), Varsatorului (12,13,14 ian),  Pestilor (14,15,16 ian), Berbecului (16,17,18 ian), Taurului (19,20,21 ian), Gemenilor (21,22,23 ian), Racului (24,25,26 ian), Leului (26,27,28 ian), Fecioarei (29,30,31 ian). Pe 31 ianuarie, Luna se va afla in semnul Balantei. Faza de Luna noua, prima Luna noua din anul 2013,  va avea loc vineri, 11 ianuarie. Luna si Soarele se vor afla conjuncte in semnul Capricornului, la gradul 21º46, in cel de-al 23-lea domiciliu lunar. Simbolul Sabian al acestui grad este: “Un general acceptandu-si infrangerea cu eleganta”. Faza de Luna plina va avea loc duminica, 27 ianuarie, cand Luna se va afla in semnul Leului, la gradul  7º24, in opozitie cu Soarele din Varsator.

Mercur – energia mintii – proaspat intrat in semnul Capricornului, il va tranzita in mare viteza pana pe 19 ianuarie. Acest tranzit ne poate trezi interesul pentru eficienta, precautie si organizare, predispunandu-ne la perceptii limitate si la o gandire clara si metodica. Mercur va intra plin de exaltare in Varsator in aceeasi zi in care intra si Soarele, dar putin mai devreme, marcand trecerea de la concret la abstract, de la comunicare rigida la lipsa barierelor si imprevizibilitate. Sfarsitul lunii il gaseste pe Mercur la gradul 22 Varsator.

Venus – energia dragostei – isi va continua tranzitul prin semnul Sagetatorului in primele noua zile ale lunii iar in perioada 9-31 ianuarie se va afla in Capricorn, parcurgand primele 28 de grade ale acestui semn zodiacal: de la iubirea experiment, impregnata cu spirit de aventura si optimism la iubirea pragmatica, stabila si conservatoare.

Marte – energia actiunii – se va afla in luna ianuarie in semnul Varsatorului, tranzitand intervalul cuprins intre 5 si 29 de grade. Semnificatorul initiativei si competitivitatii va fi sustinut in demersurile sale chiar de guvernatorul Varsatorului, Uranus, pe care il gazduieste in semnul sau de domiciliu, Berbecul, de prin 2010. Cele doua planete se afla in receptie mutuala. Intuitia, inteligenta activa si adaptabilitatea sustin initiativa si actiunea, fiind valabila si reciproca.

Jupiter retrograd – energia progresului – se afla exilat in semnul Gemenilor, unde obosit de atata analiza interioara, se deplaseaza intreaga luna foarte incet si cu atentie, tranzitand intervalul cuprins intre 8 si 6 grade. In perioada 27 – 30 ianuarie el este practic stationar la gradul 6º20 Gemeni unde isi aduna fortele pentru reluarea miscarii directe, chiar pe 30 ianuarie.

Saturn – energia organizarii si cumpatarii – se afla in semnul Scorpionului. In luna ianuarie el tranziteaza gradele 9,10 si 11 ale acestui semn zodiacal.  Pe parcursul sederii sale in Scorpion (pana in septembrie 2015), Saturn se va afla in receptie mutuala cu Pluton, in tranzit prin Capricorn.

Pe Uranus – energia intuitiei si inventivitatii – il gasim in ianuarie in tranzit prin Berbec, in prima decada a acestui semn zodiacal, la gradul 5.

Neptun – energia credintei nelimitate – simtindu-se in largul sau, in domiciliu, parcurge in ianuarie primele grade ale semnului Pestilor, gradele 1 si 2.

In ianuarie il gasim pe Pluton – energia vointei divine – in Capricorn. El da tonul si dirijeaza orchestra celesta de la gradul 10 al acestui semn zodiacal.  Luni 7 ianuarie, Pluton va tranzita gradul 9°33 de la care si-a inceput retrogradarea anul trecut in aprilie si de unde, acum, va  demara un nou ciclu. In perioada ianuarie-aprilie 2013 el va aduce elemente noi in atentia noastra, elemente asupra carora va reveni si va lucra tot anul. Simbolul Sabian al acestui grad este: “Un albatros hranindu-se din mana unui marinar”.

Cardinal si de pamant, Capricornul este un semn al puterii a carei vibratie genereaza potentialitatea planului material. Generarea potentialului inseamna remodelare permanenta, putin cate putin, in fiecare zi, si presupune munca si efort, rabdare, ambitie si concentrare. Aceasta este vibratia captata si manifestata de noianul de planete aflate in tranzit prin Capricorn la inceput de an 2013. Intre 9 si 12 ianuarie, 5 din cele 10 planete o vor activa, trezind in noi nevoia de a fi mai eficienti si mai organizati si de a ne autodepasi. Steliumul din care fac parte cele doua luminarii, Mercur, Venus si Pluton, cuprins in intervalul 4 – 22 grade Capricorn, va capata o semnificatie deosebita vineri, 11 ianuarie, cand va avea loc prima faza de Luna Noua din an.  Luna si Soarele se vor afla conjunctie in semnul Capricornului, la gradul 21º46. Simbolul Sabian al acestui grad  “Un general acceptandu-si infrangerea cu eleganta” cat si plasarea lui in cel de-al 23-lea domiciliu lunar, ar putea sa fie un indemn pentru descoperirea integritatii si puterii interioare ale fiecaruia dintre noi dar si ale sistemului integrat din care facem parte.

Tot despre interiorizare si solitudine ne vorbeste, in aceasta luna, lipsa opozitiilor. Singura, Luna, prin tranzitele ei rapide, ne sugereaza ca perioada ar putea sa fie potrivita dialogului, cu noi insine, in urma caruia am putea sa ne cunoastem si sa ne intelegem mai bine. Aceeasi tendinta este ilustrata si de tranzitul celor trei planete personale, Mercur, Venus, Marte, dar si de tranzitul Soarelui, alaturi de Pluton si Neptun, prin semne de iarna.

Vrand parca sa compenseze lipsa opozitiilor, ianuarie se declara luna acordurilor bilaterale. Acestea sunt fie publice, semnate si parafate in vazul tuturor, precum conjunctiile  Pluton – Soare, Pluton – Mercur (6 ian), Pluton – Venus (17 ian), Soare – Mercur (18 ian), Jupiter – Lilith, Neptun – Chiron, fie tacite, avand la baza intelegeri secrete precum receptiile mutuale dintre Saturn in Scorpion si Pluton in Capricorn sau Marte in Varsator si Uranus in Berbec. Avem deci multa energie si putere de concentrare.

Proiectul demarat de Pluton in 2008, odata cu intrarea sa in Capricorn, si care ar putea sa aiba drept scop descoperirea integritatii si faurirea Omului de Aur, prevede, pentru intervalul 2008-2024, 15 intalniri bilaterale Pluton – Soare. Conjunctia celor doua astre din 2012, la grad perfect pe 31 decembrie, este cea de-a 5-a din aceasta serie si marcheaza inceputul anului. Practic Soarele si Pluton intra in cel de-al saselea an de colaborare. Aceasta conjunctie la inceput de an poate simboliza si ea un proces de natura interioara. Un “botez al Focului” care ne furnizeaza forta si energia necesara ca sa ne organizam si sa administram sistemele din care facem parte si sa devenim mai eficienti. Ca urmare a eforturilor depuse, suntem predispusi sa ne descoperim adevaratul potential si sa devenim constienti de existenta vointei libere, de liberul nostru arbitru. Drept urmare, in viata de zi cu zi, am putea sa alegem sa raspundem provocarilor intr-o maniera constructiva si creativa, folositoare atat noua cat si  celorlalti.

In aceasta perioada, am putea sa ne dam seama daca suntem cu adevarat liberi sau daca exista lucruri, obiceiuri sau stari de care ne simtim profund atasati si care ne restrictioneaza. Aceste “fantasme” zac nevazute in lumea noastra emotionala sau mentala, influentandu-ne intreaga experienta de viata. Ele ne pot afecta gandirea, simtirea, vointa. Cuadratura Marte-Saturn, in semne fixe, cat si receptia mutuala Marte-Uranus, ne sprijina sa le identificam, ne ajuta sa le intelegem si sa ne eliberam. Si asa, eliberati, vom putea sa percepem cu usurinta si sa fructificam oportunitatile care se ivesc la tot pasul, atat in viata privata cat si in viata publica. Am putea sa ne intalnim cu prieteni care ne incurajeaza in demersurile noastre si care ne spun lucruri, aparent banale, dar care deschid in noi usi zavorate, nevazute. In viata noastra ar putea sa apara persoane necunoscute de la care sa aflam lucruri noi, folositoare. Ni se poate oferi ocazia sa participam la evenimente legate de sfera noastra de interes, care deloc intamplator, ar putea sa coincida in aceasta perioada cu acel sector de viata corespunzator casei unde se afla Nodul Nord. Am putea sa gasim timpul si linistea necesare sa ne urmam chemarile, sa scrutam orizontul interior al sufletului nostru. Perechi de triunghiuri minore ne stimuleaza inventivitatea si creativitatea intreaga luna: Saturn-Chiron-Pluton (focar), Luna-Pluton-Saturn (focar), Luna-Pluton-Chiron (focar) in semne feminine; Jupiter-Marte-Uranus (focar), conjunctia Soare/Mercur-Jupiter-Uranus (focar) in semne masculine.

Doua configuratii holistice isi impletesc vibratiile in primele zile ale anului, reflectand nevoia unor schimbari importante. Ele ne vorbesc despre toleranta si adaptabilitate, calm si blandete. Configuratia Aripi mari de pasare, formata in semne mobile si fixe de trigoanele Marte-Jupiter si Chiron- Saturn si cuadraturile Marte-Saturn si Chiron-Jupiter ne indeamna la eliberarea de atasamente si sesizarea oportunitatilor de progres. Configuratia Aripi mici de pasare, formata in semne cardinale si fixe de sextilele Saturn-Soare/Pluton si Marte-Uranus si cuadraturile Marte-Saturn si Uranus-Soare/Pluton, ne predispune sa fim consecventi si sa ne urmarim cu tenacitate indeplinirea obiectivelor.

In tranzit prin Balanta, pe 4 ianuarie, Luna formeaza o Piramida in semne de aer impreuna cu Marte din Varsator si cu Jupiter retrograd din Gemeni activand planul mental, schimbul de idei, interactiunea sociala.

Inainte sa fuzioneze cu energia puternica, transformatoare, plutoniana, Mercur este supus parca unui ritual de initiere. Pe de-o parte sensibilizat si relaxat de sextilul cu Neptun (1 ianuarie), apoi stimulat de cuadratura cu Uranus (3 ianuarie) si in cele din urma proiectat spre dimensiuni inalte, spirituale, de sextilul cu Chiron (4 ianuarie), intelectul nostru, iesit parca din sauna fierbinte in zapada pufoasa si rece, calit si revigorat, se arunca pe 6 ianuarie, de buna voie, in imbratisarea plutoniana. Patrunse fiind de energia vointei divine, gandurile noastre se structureaza si devin mai puternice. La acelasi ritual, va fi supusa si Venus (sentimentele noastre), dupa ce isi face intrarea in Capricorn, pe 9 ianuarie.

Inainte de a trece pragul in Varsator, pe 18 ianuarie, Soarele si Mercur vor forma o conjunctie la gradul 28º25 Capricorn. Este vorba despre o conjunctie superioara, Soarele situandu-se intre Mercur si Pamant. Conjunctia superioara este un moment in care gandurile noastre ajung la maturitate, se implinesc si putem sa le ducem mai departe, sa le materializam. Conjunctia inferioara dintre Soare si Mercur la care a participat si Nodul Nord, punct de plecare al acestui ciclu, a avut loc la data de 17 noiembrie 2012, la gradul  25º42 Scorpion. Simbolul Sabian al acestui grad, “Indieni asezandu-si tabara (intr-un teritoriu nou)”, ne  vorbeste despre mutarea preocuparilor mentale catre un domeniu nou, despre ajustare si adaptabilitate pasnica. Pe 18 ianuarie, noul proiect, demarat in noiembrie, ajunge la maturitate si ne deschide perspectiva unei functionari eficiente, in orice situatie ne-am afla. Aceasta conjunctie ne vorbeste despre intelegerea subtila a lucrurilor, despre detasare si uniune.

Pe de alta parte, conjunctia dintre Pluton si Venus la grad perfect, care are loc pe 17 ianuarie, vine sa intregeasca aceasta imagine invitandu-ne sa ne transformam dorintele egoiste si sa descoperim sentimentul de iubire adevarata: intelegere, inocenta si compasiune.

Incepand cu data de 19 ianuarie astrele ne invita sa fim staruitori si perseverenti. Ele ne pun la dispozitie forta aerului sa slefuim diamantul brut pe care, cu efort, tocmai l-am extras din adancurile fiintei noastre. Acesta pare sa fie mesajul transmis de semnele fixe activate de intrarea Soarelui si a lui Mercur in Varsator, de prezenta lui Saturn in Scorpion, a Nodurilor Lunare pe axa Acumularii, dar si de configuratiile holistice care se formeaza pana la sfarsitul lunii. Astfel, tranzitand semnul Taurului, pe 19 ianuarie, Luna activeaza semnele feminine si ridica un Cort impreuna cu Saturn din Scorpion (opozitie care activeaza semnele fixe), Chiron din Pesti (sextil) si conjunctia, inca activa, Pluton – Venus din Capricorn (trigon). Inaintand prin Varsator, pe 23 ianuarie, Marte ajunge la gradul 22 si formeaza cu axa Nodurilor Lunare un Careu in T, activand tot semnele fixe. Venus din Capricorn mediaza aceasta configuratie, intinzand mana stanga Nodului Nord (sextil) si mana dreapta Nodului Sud (trigon) iar Luna, ajunsa in Gemeni, zambeste catre Marte, asa cum numai o mama stie sa zambeasca fiului sau, chiar si atunci cand acesta toarna dulceata in sosonii musafirului.

Pe 24 ianuarie, Luna in Rac, in domiciliu si foarte activa (in crestere), formeaza un Careu in T in semne cardinale alaturi de Uranus si Pluton si in acelasi timp o Piramida in semne de Apa cu Saturn din Scorpion si perechea Neptun-Chiron din Pesti. Acest tranzit prefigureaza o stare, o emotie cu care ne vom intalni mai tarziu, incepand din iunie, cand Jupiter, dupa ce va fi terminat de rasfoit intreaga biblioteca in Gemeni, isi va face intrarea in semnul Racului. Pe ultima suta de metri a tranzitului ei prin Rac, Luna formeaza pe 26 ianuarie, impreuna cu Venus din Capricorn, Nodul Nord din Scorpion si Nodul Sud din Taur, un Dreptunghi mistic in semne feminine. Aceasta configuratie ne vorbeste despre echilibrarea principiului feminin, pe de o parte prin constientizarea propriilor emotii, sensibilitate si empatie, si pe de alta parte prin revizuirea conceptiilor despre munca, bani, reusita sociala,  acumulare, interes, achizitii. Deja experta in constructii, Luna, in tranzit prin semnul Leului, formeaza alte doua configuratii. Aflandu-se in opozitie cu Soarele, pe 27 ianuarie (faza de Luna Plina) ea formeaza impreuna cu acesta, cu Jupiter din Gemeni (sextil) si cu Uranus din Berbec (trigon), un alt Cort, de aceasta data in semne masculine. Pe 28, ea  activeaza Crucea cosmica in semne fixe (Saturn si Nodul Nord din Scorpion, Soare, Mercur si Marte din Varsator si Nodul Sud din Taur).

Tranzitand semnul Fecioarei, Luna alimenteaza cu razele sale plasa fina si deasa de aspecte planetare. Ca o regina, ea imparte zambete (trigon cu Nodul Nord si Pluton), recunostinta si sustinere (sextil Saturn si Nodul Sud), strangeri de mana (opozitie Chiron, Neptun si Marte), face recomandari si ajustari (inconjunctie Soare, Mercur, Uranus), impulsioneaza si propune proiecte si directii noi de actiune (careuri cu Jupiter si Lilith).

Pe 30 ianuarie, Jupiter ajunge la gradul 6°20 Gemeni si dupa patru luni de miscare aparent retrograda, isi reia mersul direct. El s-a aflat la acest grad pe 10 iulie 2012. Descoperirea intuitiva a celor mai valoroase resurse de care dispunem pare sa fie motivul pentru care Jupiter a facut aceasta analiza introspectiva. Simbolul Sabian al acestui grad este: “O fantana in stil vechi”.

Concluzionand, daca in perioada 1 – 18 ianuarie, prin activarea semnelor cardinale si de pamant, tranzitele planetelor ne vorbesc despre elan si initiativa, simt practic si eficienta, si ne invita sa ne descoperim potentialul, in perioada 19 – 31 ianuarie, marcata de intrarea lui Mercur si a Soarelui in semnul Varsatorului,  am putea sa ne stabilizam si, folosindu-ne mintea deschisa si spiritul inovator sa lucram cu tenacitate la slefuirea lui.

*

Nota: incepand cu aceasta luna, rubrica “Aspecte planetare importante” va fi incorporata in cadrul rubricii “Astrele in perioada curenta” si va fi semnata de astrologul Carmen Codirla.