Jimmy Page

de Andreea Talmazan

pageNe uitam cu admiratie la oameni care au reusit in viata, care au devenit o forta prin ceea ce fac.

Jimmy Page este unul dintre cei mai influenti chitaristi ai tuturor timpurilor, considerat un geniu, a carui viata este la fel de involburata ca si muzica sa. Un nativ Capricorn, cu Soarele in conjunctie cu Mercur retrograd in casa a II-a a astrogramei natale, te-ai fi asteptat sa faca cariera intr-o meserie in care matematica sau fizica sa ii fie principalele unelte. Acesta a fost cel de al doilea gand dupa ce i-am vazut harta natala. Primul a fost legat de accentele din Leu, zodie a creatiei si a iubirii, si din casa a IX-a a spiritualitatii si a calatoriilor lungi. Pluton in conjunctie cu Destinul in Leu, Lilith in aceeasi zodie si Jupiter retrograd in Leu si in conjunctie cu Mijlocul Cerului, sunt elementele care ar putea oferi raspunsurile pentru cine este Jimmy Page in lumea muzicala si nu numai.

Un Destin ocultat de planeta transformarii l-ar fi putut arunca intr-o existenta a disperarii, a luptei cu propriii demoni, cu lipsa de credinta si de iubire. I-ar fi putut ingradi accesul la cunoastere si la inspiratie, transformandu-l intr-un om “lipsit” de Dumnezeu. Ar fi abandonat pentru totdeauna studiile, nu ar fi urmat niciodata cursuri universitare, si s-ar fi limitat la o viata lipsita de sens. Insa nu a fost asa. A inceput sa studieze chitara la varsta de 12 ani, iar la varsta de 14 ani a renuntat la scoala pentru a se dedica carierei muzicale. Insa planurile i-au fost date peste cap de o boala severa, care l-a determinat sa se intoarca pe bancile scolii si sa studieze o alta “mare iubire” a sa, pictura. In timpul studiilor a revenit la muzica.

harta-page
Jimmy Page, 9 ianuarie 1944, ora 4,00 a.m., Heston Middlesex – United Kingdom

Dar mai este ceva. Pluton, ca si guvernator al Scorpionului, zodia Ascendentului, intr-o casa a religiei si a spiritualitatii, il determina sa traiasca o sete continua fata de lucrurile ascunse, fata de magie, de cunoasterea oculta. Il impinge de la spate chiar si in clipele in care nativul isi spune: “Gata. Am gasit ce cautam!” Luna in Rac si Saturn in Gemeni, ambele in casa a VIII-a a Scorpionului, certifica nevoia emotionala dar si mentala, de a cunoaste cat mai multe din aspectele vietii oculte. Hrana sufleteasca vine prin cunoastere. Linistea emotionala vine odata cu descoperirea si sedimentarea unor noi informatii de natura oculta, spirituala.

Citindu-i scurtele biografii de pe internet nu mica mi-a fost mirarea sa descopar pasiunea sa pentru alchimie, hermetism, astrologie. Cel de-al patrulea album semnat Led Zeppelin, intitulat “Zoso” este, in continut si in prezentare, plin de simboluri alchimice, magice. Zoso ii reprezinta pe fiecare dintre cei patru membri ai Led Zeppelin, si este un simbol din “Ars Magica Arteficii” a nu mai putin celebrului alchimist Gerolamo Cardano. Pentru turneul care a sustinut promovarea acestui album, Page si-a confectionat un “Costum al Dragonului” pe care era brodat nu numai numele albumului, ci si simbolurile astrologice ale Capricornului, Scorpionului si Racului, zodiile in care se afla Soarele, Ascendentul si respectiv Luna in astrograma natala a chitaristului.

Pasiunea sa pentru cunoasterea oculta nu s-a oprit insa la studiu, iar la inceputul anilor ’70 detinea propria librarie si casa de editura „The Equinox Booksellers and Publishers”, proiect pe care l-a abandonat dupa ce Led Zeppelin a cunoscut succesul international. Dar focul pasiunii nu s-a stins, iar muzicianul a continuat sa cerceteze stiintele oculte. In 1978 spunea despre Aleister Crowley, a carui lucrare “The Goetia” a publicat-o la editura sa:  “Simt ca Aleister Crowley este un geniu neinteles al secolului XX. Pentru ca intreaga sa viziune este despre eliberarea persoanei, a entitatii, si toate restrictiile care te pot murdari, care te conduc spre frustrare, care duc la violenta, crima, probleme mentale, depinzand de ceea ce ascunzi in interior. In continuarea epocii pe care o traim in tehnologie si alienare, o multime dintre viziunile lui se manifesta de la sine.”

Aceasta cunoastere oculta, dublata de impulsurile interioare inconstiente si de trairile afective pe care le gestioneaza Luna in casa Scorpionului, se reflecta si in arta sa. Muzica Led Zeppelin este departe de a fi o muzica comerciala, usoara, digerabila, dar este suficient de puternica pentru a trezi in interiorul ascultatorului acel tip de trairi pe care creatorul sau le-a trait. Muzica este limbajul prin care se manifesta ceea ce se afla in creierul si sufletul compozitorului, iar cel care o asculta este “fortat” sa intre pe aceleasi unde de vibratie mentala cu a celui care a scris-o. Ritmurile, ruperile de ritm, acordurile grave sau inalte, dar si versurile profunde, sunt rezultatul acestor cautari, trairi, revelatii mistice ale lui Page.

Este important de observat ca pasiunile sale s-au invartit in jurul artei, a creatiei, pentru care ar fi renuntat la scoala. Insa doar o astfel de daruire nu l-ar fi multumit pe pretentiosul Pluton. Pozitia lui Jupiter in astrograma natala a lui Page aduce certitudinea succesului in orice domeniu ar activa, dar in care isi poate folosi creativitatea. Retrogradarea Marelui Benefic nu reduce aceste influente pozitive, ci doar da capacitatea de a le trai la adevarata valoare, fara a le diminua importanta sau de a cadea in superficial.

Calatoriile si cunoasterea altor culturi, ca nevoie de onorare a Destinului si a lui Pluton, au fost implinite prin multiplele turnee mondiale pe care Page le-a facut si ca membru Led Zeppelin si prin proiectele personale carora le-a dat viata. Remarcabile si reprezentative pentru imbinarea ocultismului cu arta, sunt piesele pe care Page le-a scris cu influente sonore din muzica traditionala din Orientul Mijlociu si Maroc, “City don’t Cry”, “Yallah”, “Wonderful One”, “Wah, Wah”, dublate de filmarile pe care le-a realizat pentru “UnLedded” in Egipt si Maroc.

Dar, in zodia iubirii, influentele plutoniene il imping spre experimentarea iubirii autentice, intime. Viata amoroasa a lui Page a fost la fel de tumultoasa si pasionala ca si opera si activitatea sa muzicala. Cu Marte si Uranus retrograde in conjunctie, in Gemeni si in casa a VII-a a casatoriei si parteneriatelor, in relatie armonioasa cu conjunctia Pluton-Nodul Nord si in opozitie cu Venus din Sagetator si in casa I a personalitatii, sunt “explicabile” cele trei casatorii si numeroasele aventuri cu femei frumoase sau celebre. Pentru Page femeia trebuie sa fie nu numai frumoasa, dar suficient de inteligenta si spirituala incat sa il provoace mental si sa ii impartaseasca pasiunea pentru latura oculta a vietii. Divorturile au fost neasteptate si rasunatoare. In prezent este casatorit cu Jimena Gomez-Paratcha, o americanca din parinti argentinieni, cu trei decenii mai tanara decat Page, cu care are doi copii. Este tata a patru copii, dintre care cel mai mare, o fata, Scarlet Page este un renumit fotograf.

Nodul Sud in Varsator si in casa a III-a aduce un puternic bagaj de inovatie si capacitatea de a se implica in actiuni caritabile. Numele lui Page este asociat cu mai multe inovatii in domeniul productiei de chitare, dar si in tehnica de inregistrare, munca de studio fiind principala sa activitate inca din adolescenta. Multe dintre efectele de chitara folosite de chitaristi din intreaga lume, precum si tehnicile de inregistrare pentru a obtine anumite sunete, sunt creatiile sale, inovatii ce-i apartin. Munca de invatacel pe care a depus-o in perioada de pionierat in studio, lucrand alaturi de mari chitaristi pe care ii admira, a facut ca in timp sa se deschida “poarta” spre genialitate. Astfel, in timpul unei sesiuni de inregistrare i-a venit ideea ca sunetul produs de chitara electrica sa fie preluat si printr-un microfon pus la o distanta anume de amplificator, astfel creand un balans intre cele doua sunete. El a fost primul producator muzical care a inregistrat “ambianta” si a integrat-o in produsul final. Si, poate cel mai interesant “sound” pe care Page si-l asuma, este cel al “intoarcerii ecoului”, adica de a pune ecoului sunetului inaintea sunetului prin intoarcerea benzii de inregistrare.

Actele sale de caritate s-au manifestat prin participarea la concerte destinate strangerii de fonduri pentru diferite cauze, in special cele dedicate copiilor si educatiei acestora. In 1997 a fondat organizatia “ABC Trust” care are ca scop principal educatia copiilor din Brazilia. Se implica in orice activitate umanitara care are ca scop descoperirea talentelor muzicale, educatia muzicala pentru copii si sustinerea financiara a celor fara resurse materiale, dar cu potential creativ. Neptun retrograd din Balanta si din casa a XI-a, in relatie armonioasa cu Axa Nodurilor Lunare, ii accentueaza nevoia de a ajuta, dar il si mentine in limitele “pamantene”, nu-i alimenteaza utopiile si il tine in contact cu oamenii si ce face, face pentru oameni. Faptul ca axa Nodurilor Lunare se afla pe axa Cunoasterii, cu puternice energii de invatacel si cu obligatia de a deveni mentor, profesor, explica, probabil, cel mai bine implicarea sa in activitatile legate de copii, de cei defavorizati si de cei de-a dreptul geniali.

Muzica sa este o muzica “matematica” izvorata din inima. Tehnologia pe care a dezvoltat-o este izvorata din pasiune si pusa in slujba stiintei. Structura psihica, reflectata prin aspectele astrologice, a lui Jimmy Page, este o combinatie echilibrata, dar geniala, a tuturor celor patru energii: pamant, foc, aer si apa. Tendinta de a fi ‘Toma necredinciosul, l-a ferit de autoamagire si de cunoastere superficiala. Cele 7 planete retrograde au influentat natura sa cautatoare si nevoia de rezultate. Gasirea de ancore in arta oculta, i-a dezvoltat capacitatea de integrare intr-o lume materiala, concreta.

La prima vedere a hartii natale a lui Page am avut sentimentul puternic al unui Mag. Si da! Jimmy Page este un Mag modern, care a pus cunoasterea spirituala in slujba artei si a tehnologiei; un Mag care merge pe sarma intre lumina si intuneric, care trezeste cu pasiunea sa, pasiunea in ceilalti. Care cauta valoarea dincolo de imperfectiunile lumii.