Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna in noiembrie 2014

Artist: Arkhip Kuindzhi
Artist: Arkhip Kuindzhi

Luna in crestere: 1 noiembrie – 7 noiembrie

Noiembrie gaseste Luna in Varsator, formand aspecte armonioase cu Axa Nodurilor Lunare, cu Uranus si cu Mercur, o opozitie cu Jupiter din Leu, si o cuadratura cu Saturn din Scorpion. Per ansamblu, inceputul de luna este unul pozitiv, incarcat cu evenimente afective reconfortante. Senzatiile si imaginile mentale sunt in mare parte optimiste, luminoase si cu mare potential de incredere in fortele proprii.

Exceptie face ziua de 5 noiembrie cand Luna, in Berbec, in conjunctie cu Uranus si cu Nodul Sud, traseaza o cuadratura la Marte din Capricorn si formeaza o opozitie cu Mercur din Balanta. Daca in primele zile lasam lucrurile sa curga de la sine si ne bucuram de orice mic detaliu de experienta sau eveniment pe care il traim, in aceasta zi este posibil sa devenim mai incapatanati si sa ne limitam interesul pe o singura problema, pe un singur aspect al existentei, lucru care poate duce spre stari de conflict, stari de disconfort emotional, confuzie mentala.

Consecintele se observa cel mai bine in comunicarea cu cei din jur. Faptul ca elementul Aer este slab aspectat, ne induce ideea necesitatii unei flexibilitati mentale si a unei comunicari relaxate. Energia mercuriana impinge spre diplomatie, spre comunicarea de asa maniera incat fiecare participant sa fie ascultat si inteles, iar concluziile, hotararile, sa satisfaca nevoile tuturor.

Luna Plina in Taur – 7 noiembrie, ora 0:21

Opozitia luminariilor se produce in proximitatea Axei MC-IC, cu Soarele in conjunctie cu Venus si cu Saturn in Scorpion, pe cuspida casei a IV-a, iar Luna in conjunctie cu Mijlocul Cerului. Ascendentul Lunii Pline din Taur este in Leu, cu Junona si Jupiter in casa a XII-a. Reflectand la acest eveniment astrologic, asemanator in multe privinte cu Luna Noua din Scorpion de acum doua saptamani, am avut o imagine metaforica in minte: mama a plecat in delegatie cu serviciul, si am ramas singuri cu tata acasa. Ce urmeaza sa se intample?

Aparent lucrurile sunt armonioase si functioneaza dupa o rutina bine stabilita. Luna formeaza o Piramida pe Semne de Pamant cu Marte si Pluton din Capricorn si cu Lilith din Fecioara. Desi implicarea maleficilor ar putea sa ne sperie, ea are si o componenta pozitiva, care tine de indreptarea unor comportamente haotice, precum si eliberarea de diverse temeri. Energiile Lunii Pline influenteaza capacitatea de orientare spre interior, spre analiza si reflectie. Chiar daca parem sa tindem spre confort si stabilitate, pentru a atinge un astfel de obiectiv este necesar sa atingem un nivel mai inalt de gandire si de cunoastere a propriei fiinte. In aceasta imagine de echilibru, Saturn, Tatal metaforic cu care ramanem acasa, sau SupraEul intern, ca instanta interioara ale carei functii principale sunt acelea de a impune legi, a pedepsi si a trasa limite, este relaxata, flexibila si toleranta. Adica ne ingaduie sa sarim peste programul de culcare, sa intarziem terminarea lectiilor sau a activitatilor din casa si sa petrecem mai mult timp la joaca. Si eventual sa intarziem peste ora stabilita de intoarcere acasa de la petrecere.

Insa poate fi prezenta si situatia in care, ramasi singuri acasa cu tata, acesta sa devina o sursa de disconfort, pentru ca ne lipseste blandetea, toleranta, bunatatea si grija materna. Astfel, autoritatea externa, dar mai ales interna, isi manifesta rigiditatea in cele mai mici detalii, amplificand autocritica si imaginea despre sine ca fiind de neiertat, ducand la comportamente necrutatoare, autodistructive. In special femeile, pentru ca Venus este in Scorpion, in conjunctie cu Soarele si Saturn, ar putea trai sentimente si ar putea avea ganduri preponderent de culpabilitate si de neiertare, neacceptare. Intr-o astfel de situatie cel mai bine este sa se incerce o detasare fata de situatii si o analiza la rece a evenimentelor prezente, in raport cu cele trecute si cu asteptarile viitoare. Este important sa identificam gandurile inconstiente din spatele gandurilor care ni se invart, adesea obsesiv, prin minte.

Cineva mi-a spus de curand, intr-o conversatie privata, ca “nici un divort nu este definitiv. Intotdeauna exista posibilitatea unei reluari a comunicarii”. Contextul conversatiei era legat de separarea mintii de inima, a mentalului de emotional, de, pentru unii adepti ai acestei exprimari, “a trairii in minte sau in inima”. Modul prin care reluam comunicarea dintre cele doua componente ale structurii psihice ar trebui sa fie unul de ingaduinta, de acceptare, de toleranta, de continere.

In zilele premergatoare si in cele ce urmeaza Lunii Pline, activitatea onirica poate fi intensificata. Notarea viselor si incercarea de a realiza asocieri libere cu elementele din vis, ne-ar putea pune pe niste piste sanatoase in scopul cunoasterii de Sine si, implicit, a cresterii Stimei de Sine.

Luna in descrestere: 8 – 22 noiembrie

In cele doua saptamani in care Luna strabate sase zodii, pregatindu-se de o conjunctie cu Soarele in Sagetator, sunt prezente in mod special trairile optimiste si mai putin cele destabilizatoare. Asta datorita faptului ca Regina Noptii formeaza in mare parte aspect armonioase cu celelalte planete, acestea din urma fiind orientate spre restabilirea echilibrului, a increderii in fortele proprii si spre reconstructie psihica, si implicit, materiala, concreta.

O zi importanta din punct de vedere emotional este cea de 11 noiembrie, cand Luna, aflata in domiciliu, este in relatie tensionata cu Axa Nodurilor Lunare. Aceia dintre noi obisnuiti sa functioneze dupa analiza imaginii de ansamblu, ar putea resimti oboseala psihica, in mod special daca lucrurile tind sa stagneze. Pe de alta parte, cei obisnuiti sa functioneze dupa intuitie, ar putea resimti oboseala atunci cand cauta in exterior elemente care sa le confirme presupunerile, intuitiile. Luna in Rac cere refugiu si odihna. Si mai mult decat atat, poate avea nevoie de un spatiu in care sa se simta in siguranta, ocrotita. Privind din acesta perspectiva, este posibil ca multi dintre noi sa traim sentimentul unei invazii emotionale, pe care sa nu o recunoastem ca fiind a noastra, si sa aratam cu degetul acuzator spre lumea care ne doreste raul, pentru ca nu ni se supune. Dezechilibrul emotional poate fi diminuat prin momentele de relaxare, de odihna, pe care ni le ingaduim.

De asemenea, pot fi prezente stari de melancolie, de nostalgie, dupa o stare de confort pe care am trait-o candva in trecut. Sentimentul ca am pierdut ceva, ca ne lipseste ceva sau acela de a fi incapabili de a atinge nivelul de confort la care am visat cand eram mici, poate fi intensificat de modul in care percepem lumea exterioara.

Luna Noua in Sagetator – 22 noiembrie, ora 14:31

Credeam ca am scapat de energiile Scorpionului? Se pare ca nu. Este drept ca sunt diminuate si se manifesta doar in domeniile guvernate de Scorpion, insa aceasta zodie este prezenta si in acest context de Luna Noua, intrucat conjunctia luminariilor se produce in casa a VIII-a a momentului. Ascendentul este in Berbec, in conjunctie cu Uranus retrograd. Soarele si Luna sunt la randul lor in conjunctie cu Venus din Sagetator, cu Saturn si Mercur din Scorpion, si formeaza relatii tensionate cu Jupiter din Leu si cu Neptun din Pesti.

Mesajul esential este ca nici o schimbare nu vine fie de buna voie, fie cu mare bucurie. De obicei presupune suferinta generata de necesitatea de a abandona ceva, de a renunta la ceva, de a ne raporta la altceva. Fiind vorba de Sagetator, am putea spune ca este inceputul unei vieti ghidate dupa alte principii si valori morale. Domeniile de viata vizate sunt cel sexual, cel financiar, si nu in ultimul rand cel ocult, care vizeaza imaginea personala despre viata si moarte, despre nastere si renastere.

Pentru unii dintre noi, a renunta la un principiu si a ne adapta la un altul poate fi destul de usor, deoarece este mai important sa fim in relatii bune cu mediul si sa extragem maximum de beneficii din fiecare situatie. Pentru altii insa, aderarea la un principiu nou de viata poate fi similar cu sentimentul de a muri, cu incertitudinea unei vieti viitoare. Intrucat a construi viata in jurul unor filosofii proprii este ca si cum ar da nastere unui copil, unui urmas.

Putem observa, poate cu usurinta daca reusim sa avem o privire de ansamblu, cum anumite atitudini personale sunt determinate de anumite impulsuri si pulsiuni inconstiente. Putem face cu usurinta legaturi intre lumea interna si cea externa, cu conditia sa avem exercitiul auto-observarii si autoanalizei.

Totul tine de flexibilitatea mentala si emotionala pe care am dobandit-o, am educat-o, incepand cu Luna Noua in Scorpion, accentuata de Luna Plina in Taur.

Luna in crestere: 23-30 noiembrie

Pana la sfarsitul lui noiembrie Luna mai traverseaza doua zodii, ambele orientate spre legi si guvernare, spre stabilitate, functie de propria viziune asupra acestui concept. De Sfantul Andrei Luna se afla in Pesti, favorizand meditatia, rugaciunea, izolarea, introspectia, adica sporirea legaturii cu Divinul. Functie de modul in care percepem aceasta legatura, ne vom orienta privirea interioara spre exterior sau spre interior. Nici una nu este gresita cata vreme nu duce spre fanatism. Pastrand echilibrul si intelegand mesajul profund al vorbei “precum in Cer asa si pe Pamant”, “ce este Sus este si Jos” sau “lumea exterioara oglindeste lumea interioara”, putem redescoperi placerea de a fi uneori singuri, precum si capacitatea de a cere si a oferi celorlalti libertatea de a petrece timp cu propriul Eu.

Note tehnice

Perioadele de mers in gol ale Lunii:
1.11, 8:22 – 18:37
3.11, 11:05 – 20:53
5.11, 15:25 – 23:33
7.11, 18:17 –  8.11,3:45
9.11, 18:22 – 10.11, 10:38
12.11, 11:16 – 20:44
15.11, 4:53 – 9:08
17.11, 13:11 – 21:30
19.11, 16:25 – 20.11, 7:31
22.11, 7:53 – 14:19
24.11, 5:16 – 18:31
26.11, 17:30 – 21:23
28.11, 19:14 – 29.11, 0:03

Aspectele exacte Luna-Soare:
Trigon: 2 nov., 11:10, gr. 10 Pe/Sc si 11 nov., 23:54, gr. 20 Ra/Sc.
Opozitie: 7 nov., 0:21, gr. 15 Ta/Sc.
Careu: 14 nov., 17:15, gr. 23 Le/Sc si 29 nov., 12:06, gr. 8 Pe/Sa.
Sextil: 17 nov., 11:26, gr. 25 Fe/Sc si 27 nov., 5:28, gr. 5 Va/Sa.
Conjunctie: 22 nov., 14:31, gr. 1 Sagetator.

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor