Scrisoare catre Mos Craciun

de Andreea Talmazan

scrisoare mosCe sa-i cerem lui Mos Craciun?

De Craciun sarbatorim Nasterea Mantuitorului, a bucuriei si a sperantei, a Celui care a adus Legea Iubirii pe pamant. Este intruparea Principiului, materializarea Cuvantului lui Dumnezeu. Este trecerea de la spiritualitatea, optimismul si cunoasterea Sagetatorului la constructia ferma, serioasa, disciplinata a Capricornului, este metamorfoza Principiului in Lege.

Meditam asupra legaturii stranse dintre Jupiter si Saturn, ca guvernatori ai celor doua zodii care “definesc” luna decembrie, al caror punct de legatura este Craciunul. Si ma intrebam ce le-ar putea simboliza pe amandoua. Si a venit raspunsul: Scrisoarea catre Mos Craciun.

Scrisoarea pentru Mos Craciun este un simbol al copilariei si cel mai adesea uitam ca in noi, in spatele imaginii mature pe care ne-o serveste o oglinda, se afla un copil care tanjeste dupa miracole, dupa implinirea fantasmelor si a viselor, care isi doreste ca din cand in cand sa reintre in lumea minunata a povestilor. O parte a inconstientului nostru are o calitate arhaica, in stransa legatura cu inconstientul colectiv, acolo unde salasluiesc creaturi fantastice, zane si vrajitoare, inorogi si balauri, unde se naste eroul.

Scrisoarea catre Mos Craciun, scrisa chiar de noi, adultii, concentreaza in randurile sale  nevoile sufletului, speranta ca rugile ne vor fi implinite, ca darurile, chiar daca nu mai sunt neaparat de natura materiala, le vom primi. Obisnuim sa cerem sanatate! Si aceasta vom primi daca, dupa cum bine stim, logica noastra se afla in acord cu Logica Divina. Si cum putem oare afla care este Logia Divina si ce cai ne sunt deschise? Unele mesaje le primim de la planete, in special de la Jupiter si Saturn, guvernatori ai Craciunului.

Anul acesta Jupiter si Saturn se afla intr-un aspect numit Yod, cunoscut ca fiind “Degetul lui Dumnezeu”. Jupiter retrograd se afla in Gemeni, in timp ce Saturn se afla in Scorpion. Din acest aspect mai face parte si Pluton in Capricorn. Paradoxal, si spun asta gandindu-ma ca planeta optimismului si a abundentei se afla in exil si in miscare aparent retrograda, acest aspect este unul benefic si optim formularii unor dorinte clare si a unor cerinte optime pentru fiecare in parte. In Gemeni, zodie care guverneaza printre altele si scrierea, energiile jupiteriene se manifesta mult mai bine prin scris. Si atunci de ce sa nu scriem o scrisoare, chiar daca suntem in etate? In aceasta pozitie, Jupiter ajuta la sintetizarea dorintelor, la eliminarea balastului mental si a viselor irealizabile sau in contradictie cu nevoile reale ale spiritului nostru. Si daca incepem sa scriem scrisoarea catre Mos Craciun, vom constata ca, negru pe alb,  unele dintre cererile noastre s-au realizat deja sau nu mai sunt atat de importante pe cat am crezut noi, si ca sunt altele infinit mai stimulante si inspirante. Sau putem constata ca pentru unele nu am construit deja baza, simbolizata in harta lunii decembrie de receptia mutuala dintre Saturn si Pluton. (Pentru aceasta va recomand sa cititi articolul pe aceasta tema din revista Astrotext, semnat de Ada Cocos). Degeaba cerem sa avem un anumit loc de munca, daca noi nu suntem pregatiti interior sa urmam ordine sau sa delegam sarcini; degeaba vrem o afacere de succes daca nu avem o relatie buna cu banii si nu am dobandit arta comunicarii; degeaba solicitam o casatorie reusita, daca nu am apucat drumul vindecarii de gelozii, tendinte de control etc. Inceputul scrisorilor scrise de copii contin detalii despre ce au facut in decursul anului, spun cat de cuminti au fost, ce realizari au avut, mai precis fac un bilant. Si poate asa ar trebui sa incepem si noi: cu bilantul ultimului an.

In functie de astrograma personala, cererile din scrisoarea catre Mos Craciun pot fi mai nuantate decat cele pe care le vom prezenta aici.

Prima pe lista ar putea sa fie Credinta. Este elementul comun ale celor trei puncte din Degetul lui Dumnezeu. Cautarea Credintei se face cu ajutor exterior, dar directia este indreptata spre interior.

A doua pe lista ar putea fi Calea Spirituala de urmat si Mentorul, Profesorul care sa ne faciliteze cunoasterea; sa nu ne lase sa ne pierdem prin idei si teorii.

A treia pe lista ar putea fi Cunoasterea de Sine. Nevoia de a stapani lumea inconjuratoare ar trebui sa se intoarca spre propria persoana, urmand dictonul celebru “Cunoaste-te pe tine insuti”.

In general, am putea sa ii cerem lui Mos Craciun, pe langa sanatate, multa intelepciune, carti, calatorii, puterea de a construi ceva trainic pentru sufletul nostru, fie o casa pe pamant, fie o cariera bazata pe calitatile noastre cele mai de pret, puterea de a ne regenera spiritul si implicit trupul.

Daca Jupiter aduce abundenta, inspiratie si setea de cunoastere elevata, Saturn ne creaza cadrul in care toate acestea pot fi materializate. Legea pe care Saturn ne-o impune este in concordanta cu principiile pe care Jupiter le formuleaza. Ideal este sa nu ne pierdem in detalii, ci sa sintetizam cerintele sufletului si sa tindem catre elevare. Sa nu incercam sa ne cream un sablon in care sa ingramadim constient sau nu trairea noastra spirituala, ci sa ingaduim aspiratiilor noastre divine sa se concretizeze in legi maleabile si adaptabile, care sa medieze viata launtrica cu cerintele mediului. Pentru ca implinirea legilor lui Moise se poate realiza prin Iubirea pe care Iisus a adus-o. Si pentru ca Dumnezeu s-a nascut om pentru ca omul prin om sa ajunga sa-L cunoasca pe Dumnezeu!

Un alt aspect important al Craciunului este opozitia Jupiter retrograd – Venus in Sagetator. Cei doi benefici se afla intr-o relatie aparent tensionata. Planeta iubirii se afla in zodia spiritualitatii si ne ofera raspunsuri legate de iubirea manifesta. Potentialul de iubire este mare, iar la nivel mental pare a fi usor de aplicat. Dar uneori nu reusim sa trecem de “litera legii” sau ne razvratim impotriva dogmei. Energiile venusiene insa ne faciliteaza intelegerea si aplicarea indemnului dumnezeiesc “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”. Si chiar daca stim la nivel declarativ, mental acest lucru, practica deseori ne da batai de cap. De ce? Pentru ca deseori ramanem ancorati in “lege”, fara a-i intelege sensul profund. Cum am putea iubi pe cineva cand noi nu ne iubim pe noi insine? Unii incep prin “a-i iubi pe ceilalti” si apoi a se iubi pe sine. Dar aici este o capcana. Cand nu te iubesti, cu bune si cu rele, nu vei putea iubi pe altcineva. Opozitia Jupiter-Venus poate da haos mental daca ne prindem in hora gandurilor. Insa, in varianta sa complementara, cand incepem sintetizarea informatiilor, putem trece la actiune, iubindu-ne intai pe noi, demonstrand grija fata de noi insine, si apoi, prin prisma experientelor personale de iubire, oferim iubire celorlalti. Energiile venusiene sunt senzuale, orientate spre placere, iar in Sagetator cauta placerile elevate. Si dintr-o asemenea cunoastere poate oferi celor din jur o iubire inspiranta, inaltatoare.

Cu Venus prinsa in hora Craciunului, acum poate mai mult ca in alti ani, putem pune pe lista lui Mos Craciun si Iubirea!