Nicusoara IonitaTranzitarium

Eu simt și gândesc (astrele în iunie 2015)

Răsărit – 1 iunie

Răsărit de 1 iunie şi iată-ne predispuşi către o stare de melancolie parcă mai apăsătoare ca de obicei. Nu înţelegem de unde a venit, dar ne trezim cu ea şi pare că nici cafeaua de dimineaţă nu poate să schimbe starea de pasivitate şi lipsa de iniţiativă în a ne organiza o zi liberă, de altfel foarte bine venită [triunghi Venus – Lună – Chiron pe element feminin Apă].

harta-Rasarit1Iunie

Cum Luna deplasează acest trigon în drumul ei spre a forma un aspect de conjuncţie cu SaturnR în Săgetător, asta îmi spune ca avem nevoie a învăţa o anumita disciplină emoţională. Luna simbolizează reacţii şi tipare comportamentale spontane, iar aflată în Scorpion dau acestora o notă sensibilă foarte intensă şi o tendinţă de a le ascunde sau a le exprima foarte incisiv faţă de ceilalţi.

Atunci când suntem prea deschişi la toate emoţiile sau senzaţiile ce ne încearcă, indiferent de natura lor, după un anumit timp ne trezim “înotând” în ele uitând parcă unde ne aflăm şi ce avem de făcut. Din acest motiv, avem nevoie să învăţăm să ne trasăm graniţe emoţionale nouă înşine. Iar pentru acest lucru, putem începe să judecăm şi să analizăm efectele acestor emoţii asupra vieţii noastre interioare [Ascendentul momentului în Gemeni, conjunct cu MercurR – Soare – Marte în Gemeni şi aflat în trigon cu Nodul de Nord din casa V şi Mijlocul Cerului].

Şi cum MercurR în Gemeni aflat în casa XII, este în aspect dinamic de cuadratură cu Neptun în Peşti şi opoziţie cu SaturnR în Săgetător din casa VI, asta ne indică greutatea cu care discernem influenţa acestui exces emoţional şi necesitatea de a ne integra aceasta disciplină cu multă răbdare şi perseverenţă. Iar aici nu vorbim despre a ne reprima şi controla ceea ce simţim, ci despre a ne cunoaşte şi educa lumea proprie a emoţiilor astfel încât să nu sfârşim prin a “bălti” în ea, să nu ajungem de fapt a ne pierde puterea de decizie pe calea vieţii. Asta mă duce cu gândul la cunoscuta expresie “apă de ploaie”, şi anume la picăturile de apă care se adună într-o adâncitură şi care nu mai circulă ci stagnează. Una din uzanţele acestei expresii este a numi un lucru făcut făra consistenţă. Iar despre asta ne atenţioneaza conjuncţia Lună – SaturnR în Săgetător la început de iunie, şi anume să înţelegem că pentru a ne forma o structură emoţională sănătoasă, avem nevoie să opunem fermitate şi filtru acestei abundenţe de simţiri pentru că o stare de melancolie prelungită în timp, nu poate duce decât la tristeţe, confuzie şi apatie.

Ingres SaturnR în Scorpion

Dacă până la jumătatea lunii ne-am imaginat cum va fi pentru noi o vară care tocmai a început, începând cu 15 iunie, când Saturn în mers retrograd îşi face intrarea în Scorpion, suntem îndemnaţi a ne gândi şi cum să o facem realizabilă.

harta-SaturnRScorpion
SaturnR simbol al învăţarii prin intermediul unor lecţii de viaţă repetate, se întoarce în Scorpion până la gradul 28°17′ şi aduce evenimente care activează în noi destul de multe întrebari, şi pe care nu ni le putem explica uşor, trăind senzaţia că soluţia deşi este una simplă, nu este una clară, palpabilă şi cu putinţă pentru noi la momentul acesta. Sunt evenimente care reiau şi continuă într-un fel lucruri pe care le-am început sau care s-au întâmplat în perioada [a doua jumătate a lui noiembrie – prima jumătate a lui decembrie 2014] când Saturn, în mers direct în semnul Scorpion, tatona terenul în jurul gradului 28 şi care au cam pus sare pe rană. În funcţie de cum am reuşit atunci să ne privim în ochi propriii demoni interiori, următoarea perioadă, până în 2 august 2015, când Saturn îşi reia mersul direct, este un timp potrivit pentru a ne reîntâlni cu ei, pentru a le admite prezenţa şi pentru a încerca să nu fugim de ceea ce avem sau mai avem de înţeles despre Ce înseamnă a-ţi asuma o alegere, trăind acum efectele asumărilor trecute?

Corpul nostru fizic este construit simetric de o parte şi de alta a unei axe centrale, coloana vertebrală şi în acest sens putem spune că este guvernat de numărul 2. Avem doi ochi, două urechi, două picioare, două braţe, două emisfere ale creierului etc. Conform studiilor, funcţiile celor două emisfere ale creierului uman nu sunt identice: emisfera stângă este sediul facultăţilor analitice (logica, judecata) pe care le putem considera masculine, iar emisfera dreaptă este sediul facultăţilor de sinteză (intuiţia, sensibilitatea) pe care le putem considera feminine.

Numărul 2, simbol al receptivităţii şi complementarităţii are ca şi corespondent astrologic semnul Rac (Ascendentul momentului). Picioarele şi mâinile noastre sunt intrumente ale realizării – cu ajutorul picioarelor ne deplasăm şi cu ajutorul mâinilor acţionăm. Legat de cum acţionăm, aşa cum majoritatea dintre noi suntem predispuşi să scriem sau să lucrăm mai mult cu mâna dreaptă, alţii acţionăm şi luăm decizii mai mult lăsându-ne ghidaţi de emoţii şi mai puţin folosindu-ne de capacitatea noastră de înţelegere. Iar acest moment de ingres al imparţialului SaturnR în Scorpion este unul care confirmă şi continuă direcţionarea atenţiei noastre asupra modului cum ne raportăm la cele două naturi ale noastre, şi anume simţire şi gândire.

Saturn este planeta formei şi a structurii, iar în opoziţie cu conjuncţia Lună (simţire) – Mercur (gândire) în Gemeni, ne indică necesitatea de a acorda o nouă formă de expresie acestor forţe complementare pentru exprimarea de sine. Interesant este că Saturn ne îndeamnă să ne ridicăm privirea din tumultul emoţiilor (retrograd în Scorpion şi în casa V) spre o conştiinţă mai înaltă asupra propriei persoane (Luna guvernator al Ascendentului în casa XII şi în conjuncţie cu Mercur în Gemeni). Mai înaltă asemeni unui acrobat pe sârmă care îşi echilibrează poziţia între cele două emisfere uitându-se înainte cu voinţă. Iar acest lucru necesită o mai mare putere de concentrare şi vigilenţă asupra a ceea ce simţim şi gândim (Nodul de Nord în trigon cu Luna – Mercur în Gemeni).

Mercur, dispozitor al acestei tensiuni din casa XII a momentului, guvernează de asemenea mâinile cu ajutorul cărora gesticulăm, ne exprimăm şi creăm. Însă cu Mercur în Gemeni, resimţim dublă doză de agitaţie atât mentală cât şi emoţională. Provocarea noastră în această perioadă, chiar dacă unele situaţii se repetă şi în faţa cărora ne simţim neputincioşi, este de a ramâne calmi. Pentru că în acest tumult de emoţie şi gând avem tendinţa de a încerca să aducem la tăcere una din cele două laturi ale noastre.

Maini1

Şi chiar dacă pare cea mai simplă soluţie, nu este o soluţie sănătoasă. Asemeni acrobatului, să învăţăm să ne asumăm riscul de a lua decizia următorului pas pe sârmă ascultându-ne ambele voci. Iar dacă vom reuşi acest lucru, avem toate şansele de a căpăta o claritate mentală ce se poate răspândi în mai multe sectoare ale vieţii noastre.

Maini2

Solstiţiul de Vară

Solstițiul de vară marchează ziua cea mai lungă a anului, când Soarele se află la cea mai mare distanţă faţă de Ecuator. Soarele simbolizează sinele nostru conştient, iar Luna structura noastră subconştientă, iar acest moment este unul favorabil în care putem aduce în lumină tipare de viaţă pe care ni le dorim foarte mult rezolvate şi care se tot repetă (Luna în Leu din casa IX în aspect dinamic de cuadratură cu SaturnR în Scorpion din casa XII). Cu atât mai favorabil cu cât cele două componente conştient – subconştient vor să se susţină reciproc (recepţie mutuală de domiciliu Luna în Leu – Soare în Rac).

harta-SolstitiuVara

Solstiţiul de Vară, când Soarele intră în semnul Rac, aduce în prim plan ca sărbatorită Luna, care simbolizează şi capacitatea de a reacţiona în mod potrivit conform contextului. Iar provocarea pe care o transmite acest moment este ca alegerile noastre să fie în acord cu o mai mare iubire şi cunoaştere de sine (activarea puternică a semnului Leu de către Lună, Jupiter şi Venus; Mercur în Gemeni în aspect dinamic de opoziţie cu Ascendentul momentului). De ce provocare? Pentru că mare parte din greutatea neputinţelor noastre de acum, ascund de fapt momente din viaţa noastră când, conştient sau nu, ne-am asumat neputinţele celor dragi pentru a le rezolva. Iar asta se traduce prin a nu şti să ne iubim îndeajuns pe noi înşine.

Plecând de la o conjuncţie, continuând cu o opoziţie şi terminând cu o cuadratură, dinamica relaţiei Lună – SaturnR din luna iunie, ne invită: (conjuncţie) să judecăm stările emoţionale prin care trecem şi să înţelegem că dacă natura noastră este mai mult receptivă şi senzitivă vom avea nevoie de un mental mai solid pentru a o echilibra; (opoziţie) să învăţam în ce condiţii putem lua cele mai bune decizii; (cuadratură) să ne iubim mai mult şi să ne asumăm doar propriile noastre fapte şi alegeri!

NICUȘOARA IONIȚĂ

nicusoara-ionita-autor