Ada CocosTranzitarium

Yodul Bumerang din decembrie sau eliberarea de mental, dogma si timp

de Ada Cocoş

yod-bumerang“Omul este suficient de bun, cand nu este tulburat de religie”, spune Mark Twain, un Sagetator cu totul si cu totul special, mai ales pentru aceia dintre noi care au obiceiul sa gaseasca talcul si profunzimea in umorul deseori taios al acestuia, nimic altceva decat cea mai buna dovada de intelepciune.

Departe de mine gandul de a “combate” ideea de religie in prag de Craciun, dar luna decembrie aduce pe cer o configuratie aparte, foarte puternica si cu semnificatii dintre cele mai profunde, un alt fel de cadou al Universului pentru noi.

Vorbim despre un Yod Bumerang, unde focarul sau degetul este Jupiter retrograd in Gemeni, planeta bumerang sau reactia este Venus in Sagetator, iar celelalte elemente sunt Saturn in Scorpion in sextil cu Pluton in Capricorn, ambii in inconjunctie cu focarul. Tocmai aceasta imbinare de forte astrale mi-a adus aminte de vorbele lui Mark Twain, un Sagetator proeminent (Soare, Venus si Marte in Sagetator) cu Ascendentul in Scorpion, cu Mercur si Saturn in acest semn. Ca sa intelegeti mai bine ce am vrut sa spun, va impartasesc cateva consideratii legate de energiile care vin spre noi prin Yodul Bumerang din decembrie.

La Yodul “obisnuit”, resimtim obligatoriu inconjunctiile care regenereaza energia planetei focar si nu avem o planeta opusa acestuia. Punctul opus lui reprezinta sectorul unde se pot manifesta energiile sale innoite.

Tentatia la Yodul bumerang este de a „fenta” tensiunile inconjunctiilor si de a manifesta energia focarului neregenerata prin bumerang.

Energia focarului, Jupiter, este retrimisa spre Venus, planeta bumerang, ca si punct de manifestare (in natal spunem ca individul isi traieste experientele prin bumerang fara sa mai integreze energiile trimise de inconjunctii).

Deci, trebuie sa stim sa ne folosim de energia si potentialul de transformare induse de Jupiter ca sa nu irosim energia acestei configuratii. In cazul de fata, iesirea din “patratelul” comod si vicios si din cercul timpului (receptia mutuala si sextilul Pluton-Saturn) contribuie prin inconjunctiile cu Jupiter la eliberarea de mental prin intuitie.

Venus in Sagetator e mai degraba religioasa, nu neaparat in sensul de pioasa, ci poate usor atasata de ideea de religie. Ma gandesc ca dinamica aceasta a opozitiei Jupiter in Gemeni – Venus in Sagetator conduce la desprinderea de dogma (pe care o iubim, ne scaldam in ea si o lasam sa ne limiteze contactul cu divinul) prin dezvoltarea propriei perceptii intuitive. Intr-adevar, cu Jupiter in Gemeni, planul mental e mai puternic decat cel intuitiv, iar sarcina noastra este de a constientiza si de a absorbi energia semnului opus, energia Sagetatorului.

Cum o integram firesc si frumos si pe Venus in aceasta „constructie”? Iubirea se elibereaza de dogma, de conventia religioasa, devine libertatea de a crede.

Neptun, octava superioara a lui Venus, e in domiciliu, e Gratia Divina. Poate ca acest Bumerang ne provoaca si ne ajuta sa integram corect Gratia Divina prin Jupiter (credinta ca intelepciune divina), Venus ( iubirea eliberata de dogma) si receptia mutuala si sextilul Saturn-Pluton (Adevarul elibereaza de Timp, dar pentru aceasta trebuie regenerata energia jupiteriana din Gemeni). Ne eliberam de mental prin intuitie pentru a nu cadea in capcana dogmatismului si pentru a o integra pe Venus ca pace, armonie, iubire. O iubire inalta, puternic spiritualizata de vibratia Sagetatorului.

Mai mult, Mercur este si el in Sagetator, in receptie mutuala cu Jupiter in Gemeni. Asadar, Marele Benefic este supus unor schimburi de energie foarte intense. Receptia mutuala cu Mercur nu poate aduce in acest context decat niste provocari legate de mentalitate, sistem de credinte, se poate pune sub semnul intrebarii „crede si nu cerceta”, poate aparea confuzie sau pot veni evenimente mai speciale care sa ne arate ca foarte multe credinte sunt false ori ca multe dintre lucrurile considerate de noi drept perfect explicabile stiintific nu sunt, de fapt, asa, ci altfel. In final, intelepciunea aduce echilibru, integrarea unor sisteme de gandire si simtire aparent opuse.

Venus, ca punct de reactie, ajuta prin lectia tolerantei si a iubirii, dar numai daca se elibereaza de prejudecati si dogme. Ea aspira din Sagetator la un sistem de valori inalt, dar cred ca ideea nu e sa schimbam un sistem cu altul, ci mai degraba sa le integram pe toate cate sunt, pentru a reflecta pe deplin complexitatea Universului din noi si din afara noastra. Cred ca aceasta ar fi dovada absoluta de iubire, credinta si toleranta, aceasta este adevarata religie, aceea din suflet si nu din dogma, dovada ca suntem pregatiti sa intram intr-o noua era nu doar cronologic, ci mai degraba cristic, mai aproape de destinul nostru de fiinte inalte, de lumina.