Andreea TalmazanCelebritati

Robert Downey Jr.

de Andreea Talmazan

Robert_Downey_Jr
Foto de Edgar Meritano

Robert Downey Jr. este unul dintre cei mai carismatici, dar si cei mai controversati actori ai Hollywoodului. Pare a fi mai cunoscut pentru problemele pe care le-a avut cu drogurile si alcoolul, care l-au “trimis”  nu de putine ori la politie si apoi la clinicile specializate in tratarea dependentelor. Poate aceasta ultima experienta a facut ca rolul sau de psiholog in serialul de succes Ally McBeal sa ii aduca simpatia publicului si o revigorare a carierei. A fost de doua ori nominalizat la Oscar, pentru rolul principal din “Chaplin” (1993) si pentru rolul secundar din “Tropic Thunder” (2009).

Dar cum l-au binecuvantat planetele la nastere?

Soarele in Berbec si in casa a IX-a a calatoriilor lungi, a studiilor superioare si a spiritualitatii, este in conjunctie cu Venus (orb de 2 grade) si Mercur retrograd (orb de 7 grade). Formeaza un trigon in semne de Foc cu Nodul Sud din Sagetator si din casa a V-a a copiilor, creativitatii si a iubirii si cu Ascendentul din Leu. Este un “mistuitor” in adevaratul sens al cuvantului. Temperamentul vulcanic umbreste posibilitatea de a manifesta, de a exprima creativ toate viziunile si intelepciunea pe care le dobandeste in urma experientelor sale de viata. Mercur retrograd il determina sa gandeasca si sa regandeasca propriile actiuni, pana la epuizare, cand, renunta la discernamant si actioneaza la impuls. Toate acestea sunt diminuate cu inaintarea in varsta cand, privind in urma, povesteste cu detasare si amuzant de nazbatiile sale.

Conjunctia Soarelui cu planeta frumusetii ii da aerul de cuceritor, ii indulceste trasaturile si il ajuta sa aiba un umor fin, dar brutal. De asemenea, aceasta ar putea fi explicatia pentru mobilitatea mimicii sale, una dintre cheile succesului sau, atat de admirata in filmele in care a jucat. Spiritul jucaus, curios, smecher, care parca stie ceva dar nu vrea sa spuna, ii da alura unui vesnic copil. Si a dovedit-o din plin in special in acele filme Sherlok Holmes.

harta-DowneyJr
Robert Downey Jr. – 4 aprilie 1965, ora 13:10, Manhattan, New York – USA

Preocuparile sale de natura spirituala au inceput in momentul in care si-a dorit sa isi vindece dependenta. Astfel, in multe dintre interviurile sale a declarat ca, meditatiile, practica yoga si artele martiale au fost adevaratul ajutor in recuperarea sa, pe langa “cei 12 pasi de psihoterapie”. Din punct de vedere religios se considera o combinatie de Evreu-Budist, iar in trecut a fost un cercetator al ideologiei crestine si al celei hinduse.

O explicatie astrologica pentru dependentele si excesele sale in consumul de droguri si alcool, ar putea-o da opozitia dintre Luna aflata in Taur si in casa a X-a a carierei si statului social si Neptun retrograd din Scorpion si casa a IV-a a familiei, a relatiei cu mama, a copilariei mici. Robert a crescut intr-un mediu in care drogurile erau prezente. Tatal sau era dependent si este cel care la varsta de 6 ani i-a oferit prima experienta cu marijuana, experienta pe care a regretat-o cand fiul sau a ajuns sa fie condamnat la 3 ani de inchisoare in 1999. Drogurile au fost cele care au intermediat relatia tata-fiu, fiind parca singura cale prin care tatal si-a exprimat dragostea fata de fiu. Downey Jr. spunea despre acea perioada: “Cand eu si tata consumam droguri impreuna, era ca si cum el se straduia sa isi manifeste iubirea pentru mine in singurul mod pe care il cunostea”. Din aceste considerente, la varsta de 13 ani, cand parintii sai au divortat, micul Robert a plecat sa locuiasca cu tatal sau, cel care in perioada copilariei ii oferea mici roluri in filmele sale. Fantasmele copilariei au stat si stau probabil la baza dezvoltarii sale ca adult, la experientele mai mult sau mai putin dramatice pe care le-a trait.

Luna in Taur si in casa a X-a ii da o sensibilitate aparte, o satisfactie a simturilor care o poate implini doar prin succes, prin cariera. Aceasta pozitie a Lunii indica si atasamentul sau afectiv de imaginea tatalui, care pare a fi jucat si rolul de mama in viata sa si cel de sustinator al carierei. Insa a “calca” pe urmele tatalui sau, nu pare sa ii fi fost o alegere buna, dupa cum indica opozitia pe care Regina Noptii o are cu Neptun din Scorpion. Fantasmele copilariei, incapacitatea de a integra profundele sale trairi inconstiente, l-au adus in situatii conflictuale. Nevoia de putere fiind mare, greu de controlat si greu de satisfacut prin fortele proprii, l-au determinat sa recurga la substitute, precum drogurile, alcoolul sau armele de foc. In partea sa complementara, aceasta opozitie a avut ca rezultat succesul in cariera.

Acelasi succes este asigurat de pozitia lui Jupiter in astrograma natala, tot in Taur si in casa a X-a a carierei si a statutului social. Pozitia Marelui Benefic este o garantie a succesului, dar presupune multa munca si valorificarea propriei persoane, indiferent de radacinile sale. Conjunctia la orb de 8 grade cu Luna, este, de asemeni un indice pentru excese ale simturilor, ale nevoilor. Excesul de droguri si de alcool reprezinta, din punct de vedere psihologic, o fuga de realitate si construirea unei realitati pe care persoana dependenta o poate controla, sau un alt mod de adaptare a cerintelor mediului. Dar mai reprezinta si o nevoie de a reconstrui relatia cu propria mama. Jupiter a fost pe de o parte un amplificator al tendintelor distructive, ca mai apoi sa devina un determinant al succesului, pe masura ce Downey Jr.  isi “recupera” propria viata.

Marte, planeta masculinitatii, se afla in Fecioara si in casa a II-a a rasurselor proprii, a veniturilor obtinute prin munca proprie, in conjunctia cu Uranus si cu Pluton, ambele retrograde. Acest aspect arata pe de o parte ca este un muncitor, dedicat si devotat, ca are tendinta spre sacrificiu, pana la a-si sacrifica intreaga agoniseala, ca este iute de manie atunci cand ii sunt incalcate drepturile sau daca cineva isi bate joc de munca sa. Dar, pe de alta parte, arata si faptul ca poate trai sentimentul muncii fara rost, ca ii sunt ocultate valorile proprii, sau ca isi poate pierde banii in investitii riscante. Prezenta lui Uranus arata ca banii vin si pleaca in salturi cand se asteapta mai putin, dar si tendinta de a participa la acte caritabile.

Cele trei planete din Fecioara sunt in opozitie cu Saturn din Pesti si din casa a VIII-a. “The Lord of Karma” in aceasta pozitie poate indica, pe de o parte, ca ii este mult mai bine daca veniturile ii sunt administrate de cineva mult mai intelept si mai grijuliu cu banii, iar pe de alta parte poate indica ca, tot in zona resurselor, are un credit foarte mare atat din partea celorlalti, cat si din perspectiva Divina. Dar este important sa nu exagereze, sa invete din fiecare experienta. Saturn poate fi “responsabil” si pentru perioada de detentie.

Axa Nodurilor Lunare din astrograma lui Robert Downey Jr. activeaza Axa cunoasterii, din punct de vedere zodiacal, si Axa Iubirii din punctul de vedere al caselor, avand Nodul Sud (Bagajul Karmic) in Sagetator si in casa a V-a, si, respectiv, Nodul Nord (Destinul) in Gemeni si in casa a XI-a. Aceasta directie a Axei Dragonului arata ca in aceasta existenta Robert Downey Jr. trebuie sa manifeste iubirea nu la nivel principial, ci cat se poate de practic, prin joaca, prin comunicare, prin a construi relatii de prietenie cu cat mai multe persoane. Si acest lucru i-a reusit, pana in prezent, legand prietenii cu majoritatea colegilor de platou, pentru care a avut intotdeauna numai lucruri bune de spus.  In alta ordine de idei, aceasta pozitionare a Axei Nodurilor Lunare arata ca Downey Jr. este bine sa ii lase pe cei din jurul sau sa il ajute, sa il sustina si sa fie partasi la experientele sale de viata. Mai mult decat atat, sa impartaseasca din trairile sale cu oamenii, devenind astfel un exemplu. Relatiile cu copiii sai sa fie unele libere de constrangeri si sa ii motiveze sa isi gaseasca propriul drum in viata, sa trezeasca in ei dorinta de a-si depasi parintii.

Ascendentul in Leu este o garantie a succesului sau ca actor. Imaginea pe care publicul larg o are despre Robert Downey Jr. este de om liber, capricios, navalnic, pasional, creativ si adesea autosuficient. Creativitatea nu se rezuma doar la a fi actor. Ca multi dintre colegii sai de breasla, este producator si scenarist. In viata sa amoroasa a avut relatii, cum altfel decat cu actrite celebre, extrem de frumoase, stralucitoare, care parca ii completau imaginea de rebel-cuceritor. In prezent se afla la a doua casatorie si de un an de zile este tata pentru a doua oara. A fost discret cu viata sa intima, dar nu fara a se mandri cu familia sa de fiecare data cand se afla in ocazii oficiale.

In 2013 este anuntata lansarea celei de a treia parti din seria Iron Man, film care i-a adus un imens succes la public.