Eseuri & ReflectiiFulop Laszlo

De pe blogul unui profesor de astrologie

de Fülöp László

prof-astrologie-copiiVa marturisesc ca intrand in clasa I, am avut niste emotii deosebite. De cand s-a introdus astrologia in programa scolara, aceasta materie nu s-a inceput niciodata inca din clasa I. Avand la baza un studiu stiintific efectuat recent, ministrul invatamantului a militat pentru aceasta initiere timpurie. Si cred ca avea dreptate. Pentru ca acesti copii sunt deosebit de deschisi pentru a primi aceste invataturi. Unii dintre ei m-au surprins cu niste desene formidabile, iar cand dupa prima ora le-am lasat ca tema de acasa sa scrie o compunere despre Berbec, unul dintre ei m-a lasat masca. Iata la ce se poate gandi mintea unui copil de sapte ani:

„Mami spune ca Berbecul este o zodie, dar nu cred ca a inteles pe deplin despre ce este vorba. Ea citeste horoscopul in fiecare dimineata, dar pe vremea cand ea era o fetita mica, astrologia nu s-a invatat la scoala. Asa ca ea a ramas cu ceea ce a prins de pe internet si din reviste.

Tati spune ca Berbecul este o constelatie, dar cred ca nu prea are habar in ce parte a cerului s-o caute. Si, pe deasupra, eu nu cred ca are dreptate. Cel mai mult mi-a placut ideea matusii care mi-a spus ca Berbecul este de natura spirituala si este alcatuit din entitati foarte evoluate. Dar nici macar ea n-a ajuns la miezul problemei.

Pentru ca eu cred ca Berbecul este o forta care se afla in noi insine. Noi copiii avem capacitatea de a privi lumea ca si cum ar fi cu totul noua, in fiecare moment. Ca si cum s-ar reinnoi, ca si cum ar porni de la zero, in fiecare moment. Adultii sunt asa de plictisiti de viata pentru ca au cam pierdut aceasta capacitate. Ei consuma lumea – noi o cream. Ei tind sa consume inclusiv stralucirea, lumina si culorile lumii – in timp ce noi lucram ca sa adaugam cate ceva la toate acestea, in fiecare moment. Ei ar trebui sa reinvete sa simta energia Berbecului, in fiecare moment al vietii. Ceea ce, sincer, nu este atat de greu. Este suficient sa te gandesti ca lumea incepe astazi. Acum. Ca ai la dispozitie o infinitate de alegeri, ca poti sa creezi lumea, cu mainile tale, asa cum iti doresti chiar tu. Noi, copiii, asa procedam: cu sufletul, cu gandul, ne aflam practic mereu la Big Bang. Pentru noi, lumea incepe mereu Acum. Iar dupa cum stim, Big Bangul era un moment de energie maxima. Noi resimtim aceasta energie, permanent, in sufletul nostru. Este, de fapt, energia punctului de la 0 grade Berbec. In acel moment s-a concentrat promisiunea tuturor splendorilor care urmau sa fie create. De aceea exista acolo o energie de natura spirituala atat de imensa si placuta. Noi, copiii, resimtim maretia acelui moment in sufletul nostru – al unui moment care este de fapt prezent, inca de atunci si permanent, in Creatie. De aceea zambim mereu si in mod natural. Marea fericire a momentului istoric denumit Big Bang – sau daca vreti, a momentului istoric care corespunde pozitiei 0 grade Berbec – este prezenta in sufletul nostru. De aceea privim mereu inainte, fara frica si cu inima deschisa,  considerand ca lumea incepe in fiecare moment nou, cu posibilitati infinite.

Dupa parerea mea, asta ar trebui sa faca adultii: sa incerce sa simta energia fiecarei zodii, in propriul suflet. Mami spune ca ii este greu sa simta Berbecul fiindca n-are nicio planeta acolo. Tati spune ca el il simte cand joaca fotbal cu baietii sau cand merge la pescuit. Dar astia n-au auzit de exercitii mentale?!”

Am citit compunerea acestui elev in toate clasele superioare unde predau astrologie si am afisat-o in avizierul scolii. Multi elevi din gimnaziu au crezut ca eu am scris acel text si nu un copilas de 7 ani. Le-am zis ca dupa modul lor de viata, astrologia este expulzata strict intr-o zona teoretica si ca ar putea sa invete de la acel copil din clasa I.

A fi profesor de astrologie la o scoala generala este tot ce mi-am dorit de la viata. La inceputul secolului XXI, cand eram de varsta acestor copii, astrologia nu era inca atat de pretuita ca astazi si putina lume s-a gandit ca ar putea fi introdusa ca materie de predat la scoala. Dar, intre timp, s-au schimbat multe. Initial, in inimi si in creiere, dupa care si in societate. Si inca se schimba…