Carmen CodirlaTranzitarium

Astrele in iunie 2013

de Carmen Codirla

astrele-iun-013„…In fapta lumea-i visul sufletului nostru. Nu esista nici timp, nici spatiu – ele sunt numai in sufletul nostru. Trecut si viitor e in sufletul meu, ca padurea intr-un sambure de ghinda, si infinitul asemene, ca reflectarea cerului instelat intr-un strop de roua. Daca am afla misterul prin care sa ne punem in legatura cu aceste doua ordini de lucruri care sunt ascunse in noi, (…), atuncea in adancul sufletului coborandu-ne, am putea trai aievea in trecut si am putea locui lumea stelelor si a soarelui.” (M. Eminescu – Sarmanul Dionis)

In iunie, Jupiter si Lilith, insotitoarea sa provocatoare si indrazneata, isi fac intrarea in semnul Racului, Saturn isi continua mersul cu spatele, iar Neptun, Chiron si Mercur intra si ele in miscare aparent retrograda. In vreme ce fulgere uraniene se deseneaza pe cerul imbujorat si tunete se aud pana departe, stropi rotunzi si jucausi de ploaie ni se lipesc de fata si trezesc surasul inocent al copilului din noi. Debitul apelor creste iar paraurile vesele, raurile despletite si fluviile molcome curg in amonte, spre izvoare.

De unde si pana unde se vor deplasa planetele in luna iunie si despre ce ne vorbesc tranzitele lor in aceasta perioada

Soarele – energia vietii – peregrin prin Gemeni, va continua sa tranziteze acest semn zodiacal in intervalul 1-20 iunie. Tranzitul sau ne activeaza creativitatea intelectuala si ne stimuleaza in continuare curiozitatea, adaptabilitatea dar si superficialitatea. In dimineata zilei de 21, ridicandu-se deasupra orizontului la unghiul maxim, Soarele va marca momentul solstitiului de vara. In cea mai lunga zi a anului, stationand pentru o clipa pe tropicul Racului, el isi va face intrarea in semnul subconstientului anuntand inceputul verii astronomice in emisfera nordica. Daca in perioada 1-20 iunie tranzitul Soarelui prin semnul Gemenilor ne stimuleaza sa imprastiem energia focului, adevarul si cunoasterea, prin studiu si comunicare, intrarea sa in Rac ne invita sa sorbim seva datatoare de viata din fantana nesecata a Universului si sa ne implinim, precum plantele de leac inainte de Sanziene. In ultima decada a lunii am putea sa fim tentati sa ne retragem in carapace si sa ne preocupam mai mult de familie, de trecut, de interior, de gasirea echilibrului emotional. La finele lunii, Soarele se va afla la gradul 10º Rac.

In iunie Luna – energia subconstientului – isi deschide regatul pentru vizite de lunga si scurta durata. In primele douazeci de zile semnificatoarea caminului si familiei se va afla in receptie mutuala cu Venus (4-7 si 17-19 iunie) si Mercur (7-9, 14-16 iunie), ambele astre in tranzit prin semnul Racului. Ea va tranzita pe rand semnele: Pestilor (1,2 iunie), Berbecului (2,3,4 iunie), Taurului (4,5,6,7 iunie), Gemenilor (7,8,9 iunie), Racului (9,10,11,12 iunie), Leului (12,13,14 iunie), Fecioarei (14,15,16 iunie), Balantei (17,18,19 iunie), Scorpionului (19,20,21 iunie), Sagetatorului (21,22,23 iunie), Capricornului (23,24,25 iunie), Varsatorului (25,26,27 iunie), Pestilor (27,28,29 iunie). Pe 30 iunie Luna in descrestere se va afla alaturi de Uranus, in Berbec. Faza de Luna noua va avea loc sambata, 8 iunie. Luna si Soarele, incadrate de Jupiter si Marte, se vor afla conjuncte in semnul Gemenilor, la gradul 18º01.  Faza de Luna plina va avea loc duminica, 23 iunie, cand Luna se va afla in semnul Capricornului, la gradul  2º10, in opozitie cu Soarele din Rac.

Mercur energia mintii – ne predispune in aceasta luna la perceptii intuitive, gandire traditionalista si exprimare plina de poezie si culoare. Pe 26 iunie, ajungand la gradul 23º07 Rac, el va intra in miscare aparent retrograda pentru mai bine de trei saptamani, pana pe 20 iulie. Retrogradarea lui Mercur in cel de-al noualea domiciliu lunar si in decanul Lunii ne invita sa ne retragem in noi insine, sa reanalizam trecutul si lista problemelor sentimentale din subconstient si sa ne desprindem din plasa atasamentelor emotionale precum Hercule din mlastinile Lernei. Mercur retrograd in Rac dezvaluie calea iubirii si sugereaza sa ne regandim rolul in cadrul familiei si al colectivitatii, careia simtim ca ii apartinem. Sfarsitul de luna il gaseste pe mesagerul zeilor la 22º Rac.

Venus – energia dragostei – isi incheie tranzitul prin semnul Gemenilor in primele doua zile ale lunii. Intrand in Rac, pe 3 iunie, ea ne indeamna sa schimbam veselia si agitatia reuniunilor de grup cu tandre mangaieri si strangeri de mana, invaluite in mireasma inconfundabila a reginei noptii intr-o seara tarzie de vara. In perioada 3-26 iunie Venus se va afla in Rac iar joi, pe 27, va pasi deja in semnul Leului, facand trecerea de la romantism la teatralitate.

Marte – energia actiunii – se va afla in iunie in semnul Gemenilor, tranzitand intervalul cuprins intre 1 si 21 de grade. Daca prezenta Venerei si a lui Mercur in Gemeni ne-au adus placerea si interesul pentru informare, comunicare si miscare, Marte ne ofera energia pentru a concretiza toate aceste activitati. Pe de  o parte, preocupati de ideea de a fi vesnic tineri si in forma, am putea sa fim tentati sa ne pastram mobilitatea si supletea corpului, sa fim sportivi. Pe de alta parte, dorind cu tot dinadinsul sa ne satisfacem curiozitatea, s-ar putea sa fim intr-o continua cautare de informatii. Zi de zi, scotocind neobositi prin carti, ziare si reviste sau purtand un dialog permanent cu oricine e gata sa ne asculte, la biblioteca sau la un pahar de bere cu prietenii, suntem predispusi sa deschidem ferestre catre lumina slovelor si sa o imprastiem si celor din jur.

Jupiter – energia progresului – incheindu-si tranzitul prin Gemeni, va intra pe 26 iunie in semnul Racului pe care il va tranzita pentru un an de zile, pana pe 15 iulie 2014. El va schimba in aceasta luna haina stramta a adolescentului curios si vivace cu tunica de vanatoare, iar caduceul cu arcul si tolba cu sageti. Iesind pe poarta scolii, unde s-a simtit cam stingher si ingradit, Jupiter va pasi in tinuturile costiere, impadurite si racoroase, luminate de faclia de argint a lunii.  Intrarea Marelui Benefic in semnul sau de exaltare este de departe cea mai importanta schimbare de vibratie a lunii iunie si chiar a intregului an. Precedenta sa sedere in Rac a avut loc in perioada iulie 2001 – august 2002, iar cu viitorul sau tranzit prin semnul subconstientului ne vom intalni peste 12 ani. Dupa un an de experiente diverse legate de comunicare si studiu (iunie 2012 – iunie 2013), cunoscand parca celebra fraza a lui Goya „somnul ratiunii naste monstri”, Jupiter ne propune sa avansam spre noi dimensiuni de gandire si sa accesam o noua viziune globala, calitativ superioara si mai cuprinzatoare, despre instrumentul cel mai important pe care il folosim constant pentru a ne ghida si directiona viata – mintea. Odata cu intrarea sa in Rac, dupa 26 iunie, Jupiter ne vorbeste despre expansiunea sentimentelor si trairilor, despre cresterea nevoii de siguranta si instincte.

Saturnenergia organizarii si cumpatarii – inca retrograd, se deplaseaza mai incet in iunie, concentrandu-si tranzitul pe cel de-al cincelea grad al Scorpionului. Daca incepand cu luna februarie ne-am preocupat pe indelete sa identificam erori si sa primim recomadari despre cum ar trebui sa ne revizuim simturile, instinctele si dorintele, acum, tranzitul retrograd saturnian ne invita si ne sustine sa tragem linie si sa concluzionam.

In aceasta luna Uranus – energia intuitiei si inventivitatii – tranzitand in continuare cel de-al doilea decan al Berbecului, pune piciorul in prag si ne provoaca sa luam initiativa in a schimba ceva, sa evoluam. Sa ne schimbam felul de a gandi? Sentimentele? Sau poate sa umblam la Ego? Orice vom decide, actiunile noastre vor fi sustinute (Uranus sextil Marte).

Neptun – energia credintei nelimitate –  va intra incepand cu 7 iunie in miscare aparent retrograda. El va retrograda in acest an mai bine de 5 luni, pana pe 14 noiembrie. Retrogradarea sa se va opri la gradul 2º35 Pesti, grad pe care l-a tranzitat pe 15 februarie 2013. Revizuind mai ales procesele care au avut loc in perioada februarie-iunie, tranzitul retrograd neptunian ar putea sa ne sprijine in eliminarea confuziilor si limitarilor din sistemul nostru de credinte si sa ne ajute la clarificarea obiectivelor propuse. Vibratia sa va putea sa fie simtita de noi toti, dar mai ales de cei care au planete sau puncte importante in harta natala in primele cinci grade ale Pestilor, Fecioarei, Gemenilor, Sagetatorului. Incepand cu 17 iunie, alaturi de Neptun, va retrograda si vindecatorul Chiron, tot in perioada iunie – noiembrie, de la gradul 14 la gradul 9 Pesti.

In iunie Pluton – energia vointei divine – isi continua tranzitul retrograd prin Capricorn, parcurgand gradele 11 si 10 ale acestui semn zodiacal. Aura de mister plutoniana invaluie oglinda in care se vor reflecta pe rand gandurile, sentimentele, vitalitatea si creativitatea noastra. Mercur, Venus si mai apoi Soarele, in tranzit prin semnul Racului, vor trasa pe rand opozitii catre Pluton. Dialogul astrelor ne invita parca sa ne prezentam public proiectele demarate cu ocazia conjunctiilor de inceput de an (Mercur-Pluton 6 ianuarie, Venus-Pluton 17 ianuarie, Soare-Pluton 30 decembrie 2012) si sa continuam sa lucram asupra lor, urmarind cu interes si cu obiectivitate reactia celorlalti. Dupa intrarea lui Marte in Gemeni, Pluton ramane singurul astru ce activeaza semnele de pamant. Suflul sau puternic si neinteles, perceput de unii ca fiind exterminator si distructiv, iar de altii transformator si regenerator, remodeleaza incetul cu incetul planul material.

O privire de perspectiva asupra configuratiilor holistice pe care astrele le traseaza cu precizie de arhitect si a caror vibratii specifice pun in evidenta potentialul momentului

La inceputul verii Saturn si transpersonalele, Uranus, Neptun si Pluton, au un cuvant de spus. Trigonul Neptun – Saturn si cuadratura Uranus – Pluton, puse in valoare de prezenta planetelor personale dar si a lui Lilith in Rac, fac din iunie o luna speciala in care, plini de energie, forta, creativitate si iubire, suntem predispusi la transformare interioara. Intreaga luna, Mercur (in intervalul 1-8 iunie), apoi Venus (dupa 3 iunie), Lilith (dupa 9 iunie) si Soarele (dupa 21 iunie) activeaza atat semnele cardinale, trasand un Careu in T motivant alaturi de Pluton si Uranus, cat si semnele feminine formand o Piramida regala de apa cu Neptun si Saturn, ce ne dezvaluie potentialul creator si sensibilitatea. Tranzitul rapid al Lunii adauga noi valente Piramidei si Careului in T. Energiile lor se dizolva si se conjuga cu energiile profunde, receptive si magnetismul Lunii formand alte configuratii holistice trecatoare. Acestea surprind atat resursele deosebite ale momentului pentru activitati creative, cat si invitatia astrelor de a ne conduce armasarii inspumati ai imaginatiei cu mintea libera de fantasme, confuzii si rataciri.

Sambata 1 iunie, Luna tranziteaza semnul „tuturor realitatilor posibile” – Pestii:  configuratia Aripi de Pasare Mici ne dezvaluie in ce directie bate vantul schimbarii. Formata in semne mutabile si cardinale de sextilele Soare/Marte – Uranus si Pluton – Neptun si cuadraturile Soare/Marte – Neptun si Uranus – Pluton, aceasta configuratie reflecta nevoia de schimbari importante si face trecerea de la cautari si instabilitate la actiune si initiativa.

Luni, 3 iunie, Luna tranziteaza  semnul „primului impuls al anului”- Berbecul: in vreme ce Pestele cu focar Saturn ne vorbeste despre purificare interioara, cresterea receptivitatii si dezvoltarea calitatilor extrasenzoriale, Zmeul de apa cu focar Pluton anunta descoperirea elixirului prin care ne putem acorda mintea si sentimentele cu voia si gratia divina, ne putem transforma pe noi si lumea din care facem parte.

Miercuri, 5 iunie, Luna tranziteaza semnul „pamantului solid” – Taurul: Plicul inchis de Neptun lanseaza o invitatie la echilibrarea polaritatii feminine.

Miercuri, 12 iunie, Luna tranziteaza semnul „actorului” – Leul: Doua Case pe ape, cu Pluton si Marte varfuri de bolta, semnalizeaza un moment propice colaborarii pe baza concentrarii, disciplinei (sextilul Saturn- Pluton) si rezistentei la efort (sextilul Luna – Marte).

Sambata, 15 iunie, Luna tranziteaza semnul „serviciului” – Fecioara: Corabia pe ape, cu Marte in varful catargului scrutand orizontul, deschide calea spre cunoastere, iar Casa lui Saturn, fondata pe curajul si vointa puternica a sextilului Marte-Uranus, predispune la originalitate, inventivitate si sinteza.

Marti, 18 iunie, Luna tranziteaza semnul „armoniei in relatiile umane” – Balanta: Crucea cardinala lasa robinetul energiei deschis si ne provoaca sa o folosim.

Vineri, 21 iunie, Luna tranziteaza semnul „mostenirilor si instinctelor” – Scorpionul: Piramida regala de apa, conjunctiile Soare-Jupiter si Mercur-Venus amprenteaza momentul unic al solstitiului de vara, cu Ascendent in Leu, cu sentimente insufletite, armonie in gandire, energie, concentrare si expansiunea creativitatii.

Miercuri, 26 iunie, Luna tranziteaza semnul „viitorului” – Varsatorul: Jupiter intra in Rac, Mercur retrogradeaza iar Sanctuarul, din care lipseste elementul pamant, lanseaza o invitatie la sublimarea planului material.

Duminica, 30 iunie, Luna tranziteaza semnul „primului impuls al anului” – Berbecul: configuratia holistica Aripi de Pasare Mari anunta ca putem accesa pe langa rapiditatea si energia dinamica a semnelor cardinale, consecventa si perseverenta semnelor fixe.

Cinci planete, Chiron si Lilith in semne de apa activeaza planul emotional. In iunie la fiecare colt de strada, sub atenta supraveghere a lui Mercur – patron peste negot, intalnim precupete cu fuste inflorate si cirese la urechi, care expun pe tarabe si ne imbie sa alegem, stari complexe si contradictorii: atasamente, lancezeala, autoindulgenta, manie, ura, iritabilitate, frici, calm, blandete, toleranta, devotament, daruire, entuziasm, prudenta, simpatie, intelegere, empatie, compasiune. Suntem inundati de sentimente si trairi, devenim receptivi, sensibili si creativi. Ne simtim plini si la cea mai mica atingere ne cuprinde emotia iar aripi de fluturi ni se zbat in stomac. Am putea sa fim tentati sa reactionam instinctiv si sa eliberam in afara presiunea care ne apasa si ne tulbura. Dar valurile de emotii, izbind puternic zagazurile ridicate de Saturn, Neptun, Mercur si Chiron, retrograde pe semne de apa, se rostogolesc zgomotos inapoi in matca si ne faciliteaza procesul de recreere a tiparului emotional mostenit.

In aceasta luna in care se deschid portile cerului, suntem predispusi sa ne dizolvam intr-un vast ocean de energie, nelinistiti, senzitivi si intuitivi, sa-i simtim fiecare unduire si sa constientizam ca totul este unul si unul este totul.