Mercur in iulie 2013

de Fülöp László

mercur-iulie-13
Foto de Michaela Kobyakov

“Carliguuu’… Unde-i carliguuu’?” – ma gandeam eu.

S-au copt ciresele in gradina si m-am catarat in cires.

A la Ion Creanga. Si ca sa nu fiu nevoit sa tin sufertasul in mana, am folosit un carlig si l-am agatat de o creanga. Cum-necum, tocmai cand ma dadeam jos din cires, carligul a cazut. In iarba.

Un carlig nu-i capatul lumii. Poate fi inlocuit oricand. Dar daca ajunge sa fie mancat de vaca, aceasta poate muri si mi-ar parea rau de bietul animal. Asa ca m-am pus pe cautat carligu’.

Mai intai, l-am cautat cu ochii. Dupa cateva minute, m-am asezat in patru labe. Si atunci am descoperit o lume fascinanta.

Un melcusor se tara printre firele de iarba. Isi cara casuta. Numai el stia unde. Un alt melcusor, din categoria celor fara casa, se chinuia sa ajunga si el undeva, printre samburii de cires. Jos, era plin de vietati mici: gaze, buburuze, larve, omizi, melci. Un intreg Univers. De sus, se vedea doar iarba. Doar atat: iarba.

Ma gandesc ca intamplarea cu acest carlig pierdut poate fi un simbol al mersului retrograd al lui Mercur. In mod normal, tindem sa fim superficiali. Sa ne grabim peste masura, sa n-avem rabdare pentru detalii. Sa nu observam micile bucurii ale vietii. Sa nu ne concentram. In mod normal, vedem doar iarba.

Si, periodic, Mercur se intoarce in mers retrograd si “ne pune in patru labe”. Ne forteaza cumva sa ne concentram pe ceea ce avem de facut, sa fim atenti la detalii, sa renuntam la superficialitate.

Cand Mercur este retrograd, putem descoperi Universuri noi in jurul nostru. Universuri care erau si pana atunci langa noi. Universuri ascunse in iarba.

In iulie, putem descoperi noi Universuri, in primele 20 de zile ale lunii.

In prima saptamana, Mercur se va deplasa nestingherit, fara sa stabileasca legaturi cu celelalte planete. Exceptie va fi ziua de 1 iulie, cand Luna si Mercur se vor afla in cuadratura, iar astfel gandurile si sentimentele vor tinde sa se afle pe frecvente diferite. In aceasta zi nu este recomandabil sa luam decizii importante.

In primul sfarsit de saptamana din iulie, Mercur devine conjunct cu Soarele. In perioada 2-5 iulie, vom dispune probabil de liniste interioara si mult liber arbitru. Dupa aceea, intre 7 si 12 iulie, Mercur si Soarele se vor afla in conjunctie. Este posibil sa fim „vizitati” de ganduri deosebite, sa scriem poezii, sa citim mult sau sa vizionam cateva filme bune si foarte bune. Conform naturii Racului – zodia in care are loc aceasta conjunctie – este de asteptat sa nu fim foarte activi in planul fizic, ci sa cautam relaxarea si profunzimea.

Luni, 8 iulie, Luna si Mercur vor fi conjuncte. Este de asteptat sa beneficiem de multa armonie, deoarece gandurile si sentimetele noastre vor vibra la aceeasi frecventa.

Incepand cu 12 iulie, Mercur va incepe sa-l opoziteze pe Pluton si va trasa o cuadratura spre Uranus, cele trei planete formand un careu in T. Este de asteptat ca mintea noastra sa devina un fel de Gara de Nord: cu trenuri pline de ganduri, sosind si plecand practic in fiecare minut. Conform naturii careului in T, nu este indicat sa ne urcam in fiecare dintre aceste trenuri. Este recomandabil sa verificam fiecare gand si fiecare idee care trece prin mintea noastra, pentru ca nu este sigur ca vor trece testul realitatii. Este posibil ca aceste ganduri sa fie amestecuri de adevar si neadevar, aplicabil si neaplicabil. De aceea este nevoie de o “curatire” minutioasa a acestora.

Vom simti probabil imbolduri puternice de a schimba lumea din jurul nostru – sau cel putin modul nostru de a gandi. Totusi, Mercur este retrograd si astfel este indicat sa mai asteptam cu pasii concreti pana pe 20 iulie, cand se va intoarce in mers direct. Pana atunci, este mai bine sa concepem proiecte si strategii, si sa le slefuim in mentalul nostru.

Domeniile vizate de aceste ganduri si schimbari vor fi legate de simbolismul zodiilor care participa la formarea acestui careu in T. Uranus se afla in Berbec, iar astfel este probabil sa dorim sa revolutionam modul in care ne percepem pe noi insine si la cel prin care ne raportam la lume. Mercur se afla in Rac, deci sunt posibile schimbari si in felul in care intelegem notiunea de familie.

Mercur si Uranus fiind in cuadratura, este posibil sa apara tensiuni intre libertatea individuala a fiecaruia dintre noi si familia din care facem parte. Este de asteptat sa luptam pentru propria noastra libertate, dar in acelasi timp sa constientizam si nevoia de afectivitate pe care o asigura familia. Este posibil sa simtim nevoia de a cauta solutii integratoare, capabile sa asigure o stare de fericire divina tuturor celor implicati.

Sambata, 13 iulie promite sa fie o zi relativ armonioasa, dat fiind faptul ca Luna si Mercur se vor afla in sextil. Gandurile si sentimentele noastre vor tinde sa se armonizeze destul de bine. Anticipam ca se va intampla in mod similar si pe 17 iulie, cand Luna si Mercur se vor afla in trigon.

In schimb, ziua de 15 iulie poate fi tensionata. Luna va aplica prin cuadratura spre Mercur. Planul gandurilor si cel al sentimentelor noastre vor forma probabil lumi diferite. Iarasi, in aceasta zi nu este recomandabil sa luam decizii importante in domeniul relatiilor.

Perioada 20 – 22 iulie apare ca fiind una exploziva. Mercur se intoarce in mers direct, iar Soarele se pregateste sa intre in Leu. Pe 21 iulie, Mercur va fi opozitat de Luna si astfel pot aparea disonante intre planul mental si cel sentimental. Ceea ce am pregatit in mentalul nostru, in zilele trecute, incepe sa prinda contur. Ceea ce va putem recomanda este sa va ridicati deasupra planului sentimental. Deciziile bune se nasc daca ne mutam cu sufletul intr-un plan superior, unde nu suntem influentati de emotiile noastre obisnuite.

Atmosfera astrala ramane exploziva si in saptamana care urmeaza. Perioada 22-28 iulie pare sa fie destinata pentru a pune apa limpede in pahare. Este de asteptat sa discutam ceea ce avem de clarificat cu cei care fac parte din viata noastra. Ziua de 28 iulie, mai ales in orele diminetii, poate fi tensionata din cauza cuadraturii dintre Luna si Mercur.

Lumea mentala se va linisti in ultimele zile ale lunii, cand Mercur va circula din nou liber, fara sa fie influentat de celelalte planete. Pe 30 iulie el va beneficia de un sextil trimis de Luna exaltata in Taur. Aceasta zi promite sa fie o oaza de armonie.

Daca il privim pe Mercur, putem concluziona ca luna iulie apare in nuante tensionate. Este probabil sa ne gandim mult: la viata noastra, la proiectele noastre, la locul nostru in lume. Este recomandabil sa ne retragem, ori de cate ori simtim nevoia, in dulceata meditatiei. Clipele petrecute in singuratate ne pot oferi oaze de liniste in care vom putea afla ce dorim cu adevarat de la existenta noastra.