O privire asupra lunii noiembrie 2014

Aceasta parte a anului are farmecul sau. Soarele cutreierand Scorpionul, privirea noastra se indreapta catre natura care se preda sub bagheta mortii. Ceea ce in timpul verii a fost viu a ajuns acum in prag de putrefactie si trebuie eliminat, reciclat. Zodia Scorpionului este masina de salubritate in care golim tomberoanele noastre, pline cu resturi de tot felul: cioburi de teama, neincredere, nehotarare, sovaiala. Tocmai ca sa ramana mai mult loc pentru determinare, harnicie si forta interioara. Aruncand din camara sticlele goale, ramane mai mult loc si mai multa lumina – exact asa se intampla si in interiorul fiintei umane. Aceasta este rolul si rostul spiritual al Scorpionului. Aceeasi idee, prin cuvintele lui Goethe, suna astfel: „Viata a inventat moartea, tocmai ca sa aiba mai multa viata.”

Foto: Thomas
Foto: Thomas

Cum vom sta cu energia in noiembrie, cum va functiona corpul nostru fizic? Marte aflandu-se in Capricorn – semnul sau de exaltare – este de asteptat sa fim rezistenti, sa ne simtim bine infipti in structurile noastre. Ne vom multumi probabil cu putin, efectuand totodata si exercitiile noastre fizice in mod regulat. Este de asteptat ca activitatile noastre fizice – atat exercitiile si antrenamente, cat si munca propriu-zisa – sa constituie variante perfecte pentru rugaciune sau meditatie, efectuate cu maxima bucurie.

Ridicandu-ne spre inaltimi spirituale, observam cuadratura dintre Uranus si Pluton. Acest aspect este activ de cativa ani de zile si prin natura planetelor si zodiilor implicate – Capricornul si Berbecul – simbolizeaza o lupta permanenta intre vechi si nou. Ne aflam mereu in aria de ciocnire dintre spiritul traditional si cel revolutionar. Traditia vine cu atuurile sale – stabilitatea si calitatea – dar in acelasi timp pare incapabila sa produca cantitati suficiente. Noul patrunde in vietile noastre prin toate caile posibile, promitand energie, entuziasm si cantitati suficiente – dar pare inca nesigur, aflandu-se la stadiul de experiment. Mesajul acestei cuadraturi este unul simplu: sa nu ramanem agatati undeva la mijloc, intre vechi si nou. Uranus si Pluton ne invita sa testam atat variantele traditionale, cat si cele revolutionare, si sa optam pentru o varianta originala proprie, bine definita. Aceasta poate fi si un amalgam traditionalo-revolutionar – conteaza doar sa fie autentic, bine testat in practica. Ideea este sa nu ramanem intr-o varianta veche si sa tanjim in secret dupa una noua – sau invers: sa ne aruncam orbeste spre o varianta noua, fara s-o experimentam suficient in conditii de laborator.

Sa vorbim despre acelasi aspect dintre Uranus si Pluton, dintr-un alt punct de vedere. Conform naturii semnelor implicate – Berbecul si Capricornul – asistam la o lupta crancena intre „ce vreau sa fac” si „ce trebuie sa fac”. Berbecul – domiciliul lui Marte – este un depozit de energie si vointa. Intr-un taler al balantei ia loc vointa, dorinta de a intreprinde ceva propriu noua – acel „ce vrea muschii mei sa faca”. Aici rezida o imensa cantitate de energie, conform simbolisticii Berbecului. Insusi Iisus Christos ne recomanda: „fiti asemenea copiilor!”. Traducand in limbaj astrologic: „adanciti-va in activitatile voastre, asemenea copiilor; lucrati cu atitudinea de joaca; astfel va conectati la Berbec si implicit la energia abundenta a acestei zodii”. Uranus aflat in Berbec ne indeamna sa fim originali, sa avem curajul de a pune in practica ideile care ne incalzesc la inima. In schimb, Capricornul simbolizeaza notiunea de utilitate. In acest semn zodiacal facem ceea ce trebuie, dar fiind vorba despre domiciliul lui Saturn, aici energiile mai mult se consuma. Constiinta faptului ca intreprindem ceva util ne ofera o certa forta interioara, insa oricat de sus ar zbura mentalul nostru – in Capricorn, Marte este exaltat – totusi nu exista suficient entuziasm pentru a antrena si inima in acest zbor. Capricornul este simbolul traditiei, a tot ceea ce este vechi, si ne dam seama ca omenirea se afla in acest jug al pragmatismului, a „ceea ce trebuie sa facem”.

In astrologie nu putem sa identificam vreo zodie cu binele si o alta, cu raul. Pentru a face ca planeta sa functioneze, este nevoie de Capricorn, de pragmatism. Daca balanta s-ar inclina spre Berbec, am putea constata ca exista prea multe intentii individualiste, fara un liant acceptabil intre ele, si tocmai astfel am asista la scaderea randamentului vietii pe Pamant. Astrologia mereu ne indeamna spre stabilirea unui echilibru. Iata ca de cativa ani, aceasta ciocnire cosmica intre Uranus si Pluton, respectiv Berbec si Capricorn, ne indeamna sa gasim varianta noastra de echilibru dintre munca si joaca, dintre entuziasm si utilitate, dintre energie si consum.

Nu putem incheia fara sa vorbim si despre cuadratura Saturn – Jupiter. Acest aspect s-a activat in acest an, dupa intrarea lui Jupiter in Leu. Conform naturii planetelor si zodiilor implicate – Leul si Scorpionul – asistam la o lupta intre ideal si concret, intre spirit si materie. In timp ce Jupiter schiteaza planuri idealiste si indraznete, Saturn ne atrage atentia asupra faptului ca pentru realizarea acestora este nevoie de multa munca si de sacrificii. Iarasi, mesajul acestei cuadraturi este sa nu ramanem la mijlocul drumului dintre planificare si realizare, intr-o permanenta visare. Saturn ne trage de par ca sa efectuam pasi concreti, cu mijloacele pe care le avem la dispozitie, fara sa ne lamentam.

FULOP LASZLO,
Redactor-sef adjunct

fulop-laszlo-autor2