Diana SpineanInfluentele Lunii

Luna in octombrie 2013

de Diana Spinean

luna-schultz
Serge Lachinov. Ex libris Schultz. Engraving & Comp. 1998

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada desfasuratii activitatii in cauza.

luna-7Luna in descrestere: 1-4 si 20-31 octombrie

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, curatenia, operatiile chirurgicale (inclusiv extractiile dentare) si curele de slabire. Atentie, insa, la tratamente.
 • 1 octombrie: parteneriatele se pot dovedi acum o provocare mai mare decat de obicei. Este necesar sa facem uz de toate abilitatile relationale de care dispunem. Competitia este stimulata, iar controversele isi pot gasi acum terenul propice pentru manifestare. Putem izbandi daca dam dovada de fair-play si autenticitate. Luna in Leu, conjuncta cu Marte, aplica spre careu cu Venus.
 • 2 si 3 octombrie: avem sanse mari sa realizam cu succes ceea ce ne propunem in aceste zile. Provocarea ar putea consta in a ne mentine focusati pe actiunea pe care o desfasuram si in a urma programul prestabilit. In plus, este nevoie de mai multa vigilenta pentru a observa ocaziile favorabile care apar sau micile capcane care ne-ar putea fi intinse. Luna in Fecioara aplica spre opozitie cu Neptun si spre aspecte armonioase cu Mercur, NN, Pluton, Jupiter si Venus.
 • 4 octombrie: recomandarile se regasesc in comentariul pentru Luna Noua.
 • 20 si 21 octombrie: in ciuda intarzierilor si a obstacolelor care pot aparea, putem realiza ceea ce ne-am propus, dar cu eforturi si costuri mai mari decat in alte conditii. Este bine de stiut ca ajutoarele ne sunt la indemana si trebuie doar sa apelam la ele fara retineri. Daca situatia continua sa ni se impotriveasca, e momentul sa asteptam sau sa ne intoarcem la o etapa precedenta pentru a revizui lucrurile. Luna in Taur aplica spre aspecte armonioase cu Marte, Neptun, Pluton si Jupiter si spre opozitii cu Nodul Nord, Saturn si Mercur retrograd.

Nota: Incepand din 21 octombrie si pana in 10 noiembrie, Mercur este retrograd. Indemul este sa amanam, daca putem, sau sa actionam cu atentie sporita in tot ce tine de schimburi (informationale, financiare, materiale) si deplasari, si sa reluam proiecte mai vechi sau sa revizuim ceea ce s-a facut.

 • 22 si 23 octombrie: avem nevoie acum, mai mult decat de obicei, de spontaneitate si ingeniozitate pentru a ne adapta. Situatia, ofertele sau persoanele pot capata un plus de atractivitate in ochii nostri, si ar fi bine sa verificam daca intr-adevar merita osteneala. Daca da, sa fim atenti ca acestea sa nu ne “scape printre degete”. Grija suplimentara in deplasari, in manipularea diverselor instrumente sau utilaje si in colaborari. Luna in Gemeni aplica spre aspecte tensionate cu Neptun, Marte si Venus, si spre sextil cu Uranus retrograd.
 • 24, 25 si 26 octombrie: ni se ofera suficiente oportunitati si resurse pentru a reusi in aceste zile, conditia fiind sa ne asiguram ca avem puterea de a ne adapta in eventualitatea ca situatia ia o noua turnura si intervin factori pe care nu-i putem controla. Luna in Rac aplica spre aspecte armonioase cu Soarele, Neptun, Marte, Nodul Nord, Saturn, Mercur re. si Jupiter, si formeaza un careu in T cu Uranus retrograd si Pluton.
 • 27 si 28 octombrie: in ciuda dificultatilor, sunt cateva sanse sa obtinem rezultate satisfacatoare. De asemenea, am putea atrage o colaborare frumoasa in urma eforturilor depuse in aceste zile. Dar, munca noastra ar putea necesita un consum mult mai mare de energie si resurse acum decat in alte conditii. Sa nu ne incapatanam sa actionam daca semnalul „Stop” continua sa apara! Ingeniozitatea, creativitatea si diplomatia sunt atuurile care ne pot ajuta sa iesim dintr-un eventual impas. Luna in Leu realizeaza aspecte tensionate cu Soarele, Nodul Nord, Saturn si Mercur re., si armonioase cu Uranus si Venus.
 • 29, 30 si 31 octombrie: ne putem mobiliza mai usor si suntem sustinuti sa finalizam cu bine ceea ce ne propunem. Daca intampinam probleme de organizare, concentrare sau inspiratie, sa nu disperam! Pauzele, daca nu sunt prea lungi, sunt binevenite si pot fi generatoare de solutii inspirate. In schimb, este recomandat sa cascam bine ochii daca lucram in parteneriat sau dorim sa profitam de o super-oferta. Sa ne asiguram ca si continutul este cel putin la fel de grozav pe cat il recomanda ambalajul! Luna in Fecioara realizeaza conjunctie cu Marte, traseaza aspecte armonioase spre Soare, Pluton, NN, Saturn, Mercur re. si Jupiter, si tensionate spre Neptun si Venus.

luna-0Luna noua: 5 octombrie

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

Nu va incredeti in cuplurile care se tin de mana. Daca cei doi nu-si dau drumul la maini, o fac pentru ca se tem ca se vor omori intre ei. (Groucho Marx, actor, nativ Balanta cu Ascendent in Scorpion).

Luna Noua din Balanta, cu Venus pregatindu-se sa paraseasca Scorpionul si sa rupa relatia tensionata cu Marte, poate constitui un moment necesar de reflectie asupra situatiei unui parteneriat, fie el amoros, profesional sau doar amical.

Aceasta lunatie are un usor iz saturnian (se afla in decanul lui Saturn, iar Venus se afla in termenul acestuia), si in timp ce luminatorii se desprind din careul in T cu Uranus retrograd si Pluton, aplica spre aspecte cu Jupiter (careu) si Marte (sextil).

Astfel, daca ne-am simtit conditionati sa ne manifestam intr-un anumit fel intr-un parteneriat sau am fost presati sa luam decizii, in perioada 5 oct. – 3 nov. factorul resimtit ca fiind constrangator ar putea deveni irelevant, in lipsa lui ivindu-se provocarea de a evalua obiectiv situatia, de a decide ce inseamna a fi drept si cum e mai bine sa actionam in continuare.

Perioada poate fi mai solicitanta pentru nativii semnelor cardinale – Balanta, Berbec, Rac, Capricorn – si pentru cei care au Luna sau Ascendentul in aceste zodii.

luna-3Luna in crestere: 6-18 octombrie

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate. Atentie la ingrasare, eforturile fizice prea mari si interventiile chirurgicale.
 • 6 octombrie (dupa ora pranzului), 7 si 8 octombrie (pana in orele 15): putem dispune acum de mai multa forta psihica pentru a intreprinde ceea ce ne-am propus. De asemenea, pot aparea ocazii favorabile sau persoane care sa ne sprijine, atat timp cat ne pastram increderea si acceptam ajutor. Competitia ar putea fi supra-stimulata, iar provocarea ar putea consta in a rezista si fizic, nu numai psihic. Am putea afla acum, daca nu stiam, care ne sunt limitele si cum sa ne gestionam optim eforturile. Luna in Scorpion realizeaza conjunctii cu NN, Mercur si Saturn, aspecte armonioase cu Neptun, Pluton si Jupiter, si un careu cu Marte.
 • 8 octombrie (dupa orele 15), 9 si 10 octombrie: lucrurile pot decurge bine, singura provocare fiind aceea de a ne pastra simtul proportiilor, al realitatii si de a nu ne lasa prea tare fascinati de peisaj si de promisiunea unor noi orizonturi. Luna in Sagetator in conjunctie cu Venus, aplica spre careu cu Neptun si traseaza aspecte armonioase cu Uranus re., Soarele si Marte.
 • 11 si 12 octombrie: putem gasi mai usor in noi forta pihica si determinarea de a concretiza ceea ce dorim, insa sustinerea si resursele s-ar putea lasa asteptate sau, dimpotriva, excesul ne poate da batai suplimentare de cap. Se recomanda prudenta in chestiunile juridice, financiare si administrative si in relatia cu persoanele / institutiile cu putere decizionala in problema in cauza. Luna in Capricorn aplica spre conjunctia cu Pluton si careul cu Uranus re., spre aspecte armonioase cu Neptun, NN, Saturn si Mercur si tensionate cu Soarele si Jupiter.
 • 13 si 14 octombrie: situatia poate decurge bine, dar daca apar intarzieri si obstacole, recomand sa nu facem risipa de energie si resurse luptand impotriva curentului, ci sa luam o pauza, sa analizam la rece detaliile si premisele si sa reparam ceea ce am gasit stricat, daca este cazul. Nu este momentul sa fortam lucrurile, dar nici sa ne descurajam. Luna in Varsator realizeaza aspecte armonioase cu Venus, Uranus re. si Soarele, si tensionate cu NN, Saturn, Mercur si Marte.
 • 15 si 16 octombrie: putem canaliza influxul creativ pe care il primim intr-o activitate concreta. Actiunea intreprinsa acum se poate finaliza cu succes, si ar fi grozav sa nu disperam daca se intampla ca organizarea sa fie data peste cap. Este util sa stim ca la redresarea acesteia poate contribui parerea unui specialist, implicarea unui sustinator sau a unui for superior, obiectiv. In dispute, sa avem incredere ca se va face dreptate, intr-un final. Luna in Pesti in conjunctie cu Neptun, in aspecte tensionate cu Marte si Venus, si in aspecte armonioase cu NN, Saturn, Mercur, Pluton si Jupiter.
 • 17 si 18 octombrie: vezi comentariul pentru Luna plina.

luna-5Luna plina si eclipsa prin penumbra: 19 octombrie

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari. Atentie si la pericolul de accidentare!

Daca la momentul de Luna Noua in Balanta am cerut dreptate intr-o chestiune relationala, acum, de Luna Plina, ni se poate oferi ocazia de a observa ca dreptatea se afla undeva la mijloc, iar provocarea este de a o lasa acolo. In definitiv, vrem sa avem dreptate sau sa ne bucuram de viata?

Iar cand vine vorba de a te infrupta din viata taman de Luna plina si eclipsa, recomand sa tinem cont ca in aceste zile temerile, nevoile si trairile noastre ar putea fi amplificate, deformate.

Desprinsa din aspectele cu Pluton, Uranus retrograd si Venus, Luna incepe sa formeze un careu in T cu Jupiter (focar) din Rac si cu Soarele din Balanta, dupa care perfecteaza opozitia cu cel din urma si paraseste zodia Berbec.

Nativii semnelor cardinale – Balanta, Berbec, Rac, Capricorn -, impreuna cu cei care au Luna sau Ascendentul in aceste zodii, sunt mai senzitivi la aceste influente decat ceilalti.

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).

Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

1 oct. 7:48 – 21:51;

3 oct. 21:57 – 4 oct. 5:59;

6 oct. 1:27 – 11:32;

8 oct. 7:53 – 15:21;

10 oct. 13:10 – 18:17;

12 oct. 3:04 – 20:59;

14 oct. 23:28 – 15 oct. 0:05;

16 oct. 10:14 – 17 oct. 4:17;

19 oct. 2:37 – 10:26;

21 oct. 0:01 – 19:13;

23 oct. 3:34 – 24 oct. 6:35;

25 oct. 23:30 – 26 oct. 19:11;

28 oct. 14:25 – 29 oct. 5:44;

31 oct. 4:48 – 14:21.

Aspecte exacte Luna-Soare:

 • Conjunctie: 5 oct. ora 3:34, gr. 12 Ba.
 • Sextil: 9 oct. ora 19:30, gr. 17 Sa-Ba si 29 oct. ora 18:06, gr. 7 Fe-Sc.
 • Cuadratura: 12 oct. ora 2:02, gr. 19 Ca-Ba si 27 oct. ora 2:40, gr. 4 Le-Sc.
 • Trigon: 14 oct. ora 8:46, gr. 22 Va-Ba si 24 oct. ora 8:32, gr. 1 Ra-Sc.
 • Opozitie: 19 oct. ora 2:37, gr. 26 Be-Ba.

Informatii gratuite si personalizate referitoare la sectoarele in care va afecteaza Luna plina curenta, puteti gasi aici (este necesara cunoasterea orei de nastere): http://www.astrodex.ro/despretine-luna-plina.php