Luna în martie 2017

 

Lunația care dă trendul

Martie stă sub influența Lunii noi din 26 februarie a.c., moment care a coincis cu eclipsa inelară de Soare, vizibilă din țara noastră. Astfel, tendința descrisă de această hartă (vezi figura de mai jos) se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp și anume până în august, când vor avea loc alte două eclipse.

Privind harta lunației, mă-ncumet să parafrazez doi oameni: o dată pe N. Iorga, spunând că omul cu adevărat corect este cel care ar fi putut trișa dar n-a făcut-o, și apoi pe Lucian Valeriu, un jurnalist arădean contemporan, zicând că ceea ce nu ne face mai buni o să ne coste (”o să ne doară”, scria acesta într-una din postările sale de pe Facebook). În această perioadă ne vom întâlni cu oportunități care ne testează, mai abitir decât de obicei, principiile și puterea de a juca fair-play.

În hartă, accentul cade pe negocieri, bani și schimburi – de la schimburi de idei și informații (comunicare și comunicații) la schimburi de obiecte (vânzăre – cumpărare) sau de servicii. Cu alte cuvinte, vorbim de axele caselor 3-9 și 2-8, care sunt cele mai populate. Vorbim de asemenea și de importanța pe care o capătă Mercur, prin plasarea sa în unghi (semnul Descendent), și Venus, prin faptul că e în exil și la un pas de retrogradare. Astfel, oportunitățile și totodată provocările pe care le-am anunțat pot apărea în cuplu sau pe parcursul unei tranzacții importante, la masa tratativelor, în timpul unei comunicări, unui proces (în sala de judecată sau în sala de studiu – proces de instruire), sau în contextul unei vizite. Cum orice schimb presupune o formă de comunicare și de mișcare, e de dorit să ne îngrijim și de mijloacele prin care comunicăm și de cele cu care ne deplasăm.

Tot ce este altfel, străin sau îndepărtat (vezi casele 3-9) capătă un plus de atractivitate și de valoare (vezi beneficele amplasate în casa 3 respectiv 9), ne stârnește spiritul competitiv, voința de a milita pentru o cauză diferită, și ne alimentează dorința de a ne separa de peisaje, oameni și valori cu care ne-am obișnuit (observă-l pe Marte în Berbec, în casa 9). Putem fi tentați să pornim în căutarea unui nou stil de viață, care să reflecte mai bine valorile la care aspirăm; sau în căutarea unei noi achiziții, a unui alt partener sau doar a unei activități prin care să ne rupem de cotidian.

E important însă de știut că oricât de porniți am fi să facem pași înainte, spre altceva, va fi imperios necesar să dăm câțiva pași înapoi… ori ca să ne luăm avânt, ori ca să înțelegem mai bine ce ne mână înspre noua direcție. Venus se află foarte aproape de gradul 14 din Berbec, în care va începe să retrogradeze din 4 martie, mișcare aparent inversă pe care și-o va menține până în 15 aprilie.

Că mergem înainte sau că dăm un pas înapoi, cât timp ne mișcăm e de bine. A stagna înseamnă acum a pierde. Stăpânul Ascendentului (Soarele) se află în casa a 8-a, în Pești, care nu e numai o casă financiară ci vorbește, în general, despre ceea ce pleacă de la noi (persoane, obiecte, bani, concepte). E de dorit astfel să renunțăm la ceva de bună-voie dacă vrem să avem câștig de cauză în situația de viață care ne interesează cel mai tare.

La nivel macro, în această perioadă, volumul de activitate al mass-media (casa 3) și al organelor financiare (casa 8) și legislative (casa 9) e de așteptat să crească. Atmosfera la mesele de tratative va fi în general tensionată, iar orice negociere ar putea implica acum o retragere, un abandon sau o repoziționare neprevăzută. Încheierea de noi parteneriate nu este oportună cât timp Venus se mișcă în sens retrograd. Cu Ascendentul în ultimele grade ale zodiei Leu, această Lună Nouă pare a descrie mai degrabă începutul unui sfârșit…

 

Cu aceste idei în minte, să trecem în revistă principalele faze ale Lunii în martie:

Luna crescătoare: 1 – 11 și 29, 30, 31 martie

În primele 11 zile ale lunii, luminătorul nocturn parcurge zodiile de la Berbec la Fecioară, interval prielnic pentru a ne dezvolta proiectele și pentru a acumula resursele de care avem nevoie pentru implementarea lor, dat fiind că astrul e în faza sa crescătoare. Recomandarea vizează în special primele 3 zile ale lunii. După data de 4 martie, investițiile în obiecte valoroase, de lux, demararea proiectelor noi din domeniul artistic sau care se referă la produse și servicii destinate femeilor și, în general, încheierea oricărui tip de acord nu sunt de bun augur – Venus începe să retrogradeze în semnul său de exil. Sunt mai puțin afectate însă proiectele deja pe rol și cele care vizează restaurarea unor obiecte valoroase, iar renegocierea și reluarea unor parteneriate mai vechi ar putea fi chiar avantajoasă.

Din acest interval, zilele cele mai echilibrate par a fi 2, 3, 9, 10, 30 și 31 martie, când Luna tranzitează zodii fixe și evită, astfel, să formeze configurații tensionate cu celelalte planete.

Luna plină: 12 martie

Opoziția luminătorilor se perfectează în 12 martie, la ora 16:53, în gradul 23 al zodiilor Fecioară și Pești. Luna plină reprezintă momentul de maximă intensitate din luna în curs, tensiune care poate fi resimțită începând cu data de 11, când Luna pășește în Fecioară. La această configurație contribuie, în mod activ, și Mercur (dispozitorul Lunii), Neptun și Saturn.

Pe lângă faptul că vom culege ceea ce am semănat la momentul de Lună Nouă, din ultima decadă a lui februarie, dacă suntem nativi ai zodiilor mutabile (Fecioară, Pești, Săgetător, Gemeni) sau avem elemente importante ale hărții natale în aceste semne trebuie să fim acum de două ori mai vigilenți decât de obicei. Tot ceea ce implică îndemânare, schimburi și comunicare poate avea de suferit… iar asta se traduce prin încurcături și rateuri în destul de multe aspecte ale vieții noastre cotidiene. Judecata ne-ar putea fi tulburată și comunicarea îngreunată așa încât nu-i un moment potrivit să ne dăm cu părerea, cu atât mai mult să dăm verdicte sau să luăm decizii importante. Har Domnului că e sfârșit de săptămână, așa încât ne putem angrena într-o activitate migăloasă, consumatoare de energie, cum ar fi ordinea, curățenia sau, de ce nu, un hobby solicitant.

Luna descrescătoare: 13 – 27 martie

Luna parcurge în acest răstimp zodiile de la Balanță la Pești. Pentru că astrul este în fază descrescătoare, și nouă ne este mai facil să eliminăm ceea ce ne este de prisos și să ne restrângem activitatea în anumite sectoare în care avem nevoie să facem asta. Din acest interval, zilele de 17, 18, 24 și 25 martie par mai potrivite unor astfel de scopuri.

Luna nouă: 28 martie

Întâlnirea din martie a celor doi luminători are loc în a 28-a zi a lunii, în gradul 8 al zodiei Berbec și în casa a 2-a, financiară, a hărții lunației. Ascendentul este în Pești, iar stăpânul tradițional al acestuia, Jupiter, este plasat în casa a 8-a, în opoziție așadar cu luminătorii, dar și cu Venus, aflată în mers retrograd, Uranus și Mercur. Dispozitorul lunației este Marte, pe care îl găsim în semnul său de exil (Taurul) și în casa a 3-a. Astfel, în continuarea temei aduse în discuție de harta Lunii Noi din 26 februarie, harta lunației de la final de martie (valabilă o lună de zile) ne atrage atenția în mod expres asupra sectorului finanțelor. Surprizele și oportunitățile financiare care pot apărea vor implica bătăi de cap și multă alergătură. E de dorit să nu ne aruncăm cu capul înainte când vine vorba de inițiative financiare, fiindcă riscăm să ni-l pierdem pe parcurs. Să ne ponderăm eforturile și să avem la-ndemână și un plan B!

Momentul conjuncției îi plasează în unghiurile hărții pe Neptun (casa 1) și Saturn (casa 10). Astfel, harta lunației readuce în prim-plan, într-o formă mai diluată însă, problema de fond a perioadei trecute (finele anului 2015 și toamna lui 2016): discrepanța dintre vis / ideal și realitate, dintre credință și tăgadă, dintre dorință și putință ș.a., temă deopotrivă dureroasă și mobilizatoare. De data asta problema se poate referi în mod expres la activități administrativ – financiare.

Acestea fiind spuse, vă doresc un martie cu tocmeli atent socotite!

Diana Spinean