Sfatul astro-financiar pentru noiembrie 2013

de Fülöp László

financiar-nov013In loc de cifre si fapte seci…

Micul print al lui Antoine de Saint-Exupery spunea despre adulti ca adora cifrele. Acestea prezinta un punct de sprijin in lumea noastra aflata mereu in miscare, unde singura constanta este schimbarea permanenta.

Ei da, o previziune financiara ar trebui sa contina cifre si fapte seci. Unde, cand, pana cand, cat, si asa mai departe. Dar, omul este mai mult decat un calcul aritmetic. Chiar si cifrele sunt mai mult decat cifre: ele sunt fiinte vii.

Asadar, inainte sa ajungem la cifre, haideti sa aruncam o privire filozofica asupra lunii noiembrie, cu ochii unui manager care stie sa aprecieze si mersul astrelor.
Cu Marte in Fecioara si cu Scorpionul activat de catre Soare, Mercur, Saturn si Nodul Nord, suntem tentati sa facem curatenie. Dar, a venit deja vremea in care omul de afaceri si spiritualist trebuie sa coexiste in fiecare dintre noi. Asadar, daca vrem sa facem curatenie, trebuie sa incepem din interior si abia dupa aceea sa trecem in exterior. Iar cand trecem in exterior, trebuie sa avem grija maxima la oamenii care ne inconjoara. De sufletul lor, in primul rand. Nu pe ei trebuie sa-i maturam, ci imperfectiunea si dezorganizarea. Curatenie inseamna in primul rand puritate spirituala, calm si profunzime. Scorpionul ne indeamna sa foram adanc, pana gasim zacamantul cautat. Chiar daca trebuie sa trecem pana acolo prin straturi de noroi.

Mercur va fi retrograd pana pe 10 noiembrie. In saptamana care va incepe luni 11 noiembrie, totul va fi probabil mult mai clar, dar pana atunci vom avea timp de analizat ce anume nu functioneaza bine in afacerile noastre. Poate va fi nevoie sa introducem o disciplina mai severa, sa schimbam atributiile unor angajati, sa modificam programul de lucru, sa gasim furnizori mai seriosi si mai ieftini, si altele asemenea. Dar, ca toate acestea sa functioneze, este bine sa incepem cu noi insine, astfel incat toti cei implicati sa simta ca am facut ordine si curatenie in interior. Astfel, prin legea rezonantei, schimbarile necesare se vor petrece mai usor in ei si in tot ceea ce inseamna exteriorul nostru.

Evident, activitatile noastre obisnuite se vor derula in ritmul lor obisnuit, doar ca atentia noastra se va indrepta indeosebi spre interiorul lumii noastre, spre posibilitatile de eficientizare a microcosmosului in care

Pana pe 11 noiembrie, nu este recomandabil sa incepem ceva nou in planul economico-financiar. Va fi mai bine sa stam la cutie, sa ne ocupam de ecologizarea afacerilor proprii. Dupa 11 noiembrie, activitatile de reorganizare vor putea continua, doar ca astrele ne vor da girul sa iesim in lume cu mai multa incredere: sa semnam niste contracte noi, sa lansam niste produse noi, sa initiem o campanie publicitara si asa mai departe.

Ce ar mai fi de spus despre luna noiembrie?
Marte, aflat in semnul de pamant al Fecioarei, ne indeamna la concretizarea ideilor noastre. Din cauza mersului retrograd al lui Mercur, este bine ca pana pe 10 noiembrie sa mesterim in garaj si abia pe 11 noiembrie sa scoatem masina de Formula 1 la care am lucrat, in fata celorlalti. Datorita trigonului existent intre Marte si Pluton, vom dispune de mult curaj si ambitie. Este recomandabil sa nu exageram cu nimic si sa nu producem fortari.

Venus, va trece si ea relativ repede – pe 5 noiembrie – in Capricorn. Dupa aceasta data, este probabil ca produsele de calitate sa fie cautate cu mai multa insistenta, moda sa se apropie de valorile traditionale si oamenii sa se ghideze dupa principiul „putin si bine”.

Cuadratura Uranus-Puton este activa pe cer de aproximativ 2 ani de zile, simbolizand necesitatea alegerii intre vechi si nou, intre traditie si progres. Evident, nu ar fi bine sa asociem niciunul dintre aceste arhetipuri cu binele sau cu raul. Atata timp cat Uranus ne ajuta sa constientizam schimbarile pe care dorim sa le instituim in sfera noastra, Pluton ne trage de maneca spunandu-ne care dintre acestea pot fi efectuate in mod real, cu fortele de care dispunem.

Jupiter va fi retrograd pe tot parcursul lunii, iar astfel zilele acestui sfarsit de toamna pot parea mai posomorate decat de obicei. Este posibil ca oamenii sa fie mai economicosi si acest lucru sa se resimta si in planul afacerilor. Realizam ca va merita sa investim in optimism, sa gasim metoda prin care sa putem apropia lumea noastra de cea a pufosilor Ha Ha. Da: in rastimpul in care Jupiter se deplaseaza in sens retrograd, este recomandabil sa utilizam umorul, in mod constient. Un banc potrivit sau o scena dintr-un film cu Charlie Chaplin pot fi o sursa de motivare perfecta pentru angajati.

Ca o concluzie finala: multitudinea de planete aflate in semne de pamant si activarea puternica a Scorpionului aduc cate un mesaj de pragmatism. Dorintele noastre si pastrarea imaginii noastre vor tinde sa treaca intr-un plan secundar. Este posibil sa ne gandim asa: „ce ar fi sa ma imbrac in salopeta si sa lucrez cot la cot cu oamenii mei?” sau, „eu, Bill Gates, ce ar fi sa ies din biroul meu si sa revin in garajul in care am lucrat la primul Windows?”
Da, luna noiembrie poate fi o perioada de intoarcere la radacini, la ceea ce este real, la vremurile bune de altadata. Simbolic vorbind, indiferent de marimea afacerilor noastre, a venit probabil timpul sa-l redescoperim pe acel Toma Caragiu care exista in fiecare dintre noi si sa apasam butonul „Reset”. Cu speranta ca de aceasta data sistemul nostru de operare se va reincarca perfect.
De ce tocmai Toma Caragiu? Ar fi figura marelui actor benefica pentru problemele cu care ne confruntam astazi? Daca da, atunci in ce mod?
Asa cum se afla aliniate planetele de astazi, parca ne sugereaza mesajul ca ne-am extins prea mult. Fiecare afacere s-a construit in jurul unei idei, a unui scop. Dupa care, conform solicitarii evolutiei, acestea au inceput sa se extinda si sa-si creeze imagine favorabila. Daca centrul de greutate al activitatilor afacerii se muta prea mult spre dorinta de extindere si spre mentinerea imaginii favorabile, atunci putem vorbi despre o evolutie cancerigena. Care trebuie oprita, evident. Dar cum sa procedam, astfel incat sa nu producem durere? In stil Toma Caragiu. Simplu, cu sarm si eficient.
Exemplu: daca am cumparat o masina de teren, am vopsit-o in culorile firmei si ne plimbam cu ea doar in oras, poate e mai bine s-o vindem si sa investim banii obtinuti intr-o linie tehnologica noua. E spre sanatatea firmei.