Calatorie spre Pluton, via Terra

de Cristiana Tanase

calatorie-pluton
Imagine: Cristiana Tanase

Poate ca suntem minusculi in fata altor ierarhii ale Intregului, insa noi, oamenii, stim sa inaltam neobosit universuri in jurul simplei intrebari Cine sunt eu?

Odata ajunsi in aceasta lume, simtim ca dam startul unui program curajos, acela de a ne construi cu resursele descoperite treptat in propria minte umana o personalitate din ce in ce mai puternica, tot mai capabila sa depaseasca lectiile de aici si sa isi asume, centrat, forta pe care o degaja. Pornim de la Soare, ajungem la Pluton. Sau – de ce nu? – il invatam pe omul din noi sa devina Pluton, facilitandu-i trecerea la un nivel de constiinta superior prin intermediul unui mecanism genial, autoreglabil: crearea, pret de o viata, a unei identitati prin Soare si celelalte planete personale.

De retinut, ordinea este perfecta si imposibil de trisat. Nimeni nu devine cu adevarat puternic si prezent pana nu invata mai intai sa isi armonizeze in ecuatia personala teritoriile de dinaintea planetelor transaturniene.

Dincolo de acest prag, se desfasoara in infinit o minte cosmica pe care suntem obisnuiti sa o percepem in noi doar prin tangente incontrolabile, mai mult sau mai putin sporadice. Spunem ca Uranus aduce personalitatii noastre inovatie si ruperi de ritm, Neptun idealism si confuzie, Pluton transformare si distrugerea starii vechi de a fi. Intr-o astrograma, aspectele dintre planetele transaturniene si cele personale fac legatura intre dimensiunile acestei minti cosmice si instrumentele mintii de care ne folosim in lumea formei. Asemenea aspecte sunt, altfel spus, canale de expresie ale legaturii dintre cer si pamant.

In calatoria noastra spre mai mult, mai bine, mai… autentic, intervine firesc si revolta fata de limite. Apare pe acest parcurs momentul cand devenim constienti ca, asa cum tot ceea ce vedem reprezentat intr-o astrograma este o fateta a noastra, Uranus, Neptun si Pluton fac parte din noi, functii cu drepturi egale la explorare si manifestare pura la fel ca instrumentele mintii egotice, construite in jurul Soarelui si micului nostru scenariu pamantesc. Povestea cu care ne identificam trece in surdina, mintea egotica tace si o alta latura a noastra devine in sfarsit atenta la spatiul vast pe care ni-l deschide Uranus.

Am putea, intr-un exercitiu de imaginatie, sa conturam felul de a percepe al unei minti conectate direct la vibratiile plantelor transaturniene. Cum se simt ele, nemijlocit de planetele personale? Ce am percepe prin unde cerebrale specifice acestor trei teritorii? Cum e cand Pamantul nu ne mai tine fixati aici?

O minte comutata pe frecvente uraniene probabil constientizeaza instantaneu nemarginirea spatiului care se deschide in fata sa, in timp ce Terra ii ramane doar un experiment, un mic punct pe harta. Ea intuieste implicit ingineria intregului univers, vede reteaua energetica dintre toate componentele sale, ii intelege principiile si metodele de coordonare. Aceasta minte se percepe una cu motorul care merge expansiv tot inainte si spre nou, intr-un ritm limpede, incisiv, coerent.

Ceea ce devine cunoscut prin Uranus necesita mai departe un alt mod de abordare. Mintea cuplata la Neptun incepe sa simta acest teritoriu infiltrandu-se in toate directiile sale. Cameleonica si telepatica, constiinta sub vibratii neptuniene traverseaza subtil orice granita, devine una cu toate formele de viata intalnite in explorarile sale si le contopeste intr-un intreg magnific, sensibil si senzitiv.

Asadar, in sistemul pe care ni l-am imaginat pana in acest moment, Uranus cunoaste toate directiile spatiului, iar Neptun le simte. Ajunsa in final pe teritoriul lui Pluton, mintea stie sa reuneasca toate acestea intr-un punct, sa le transforme si sa le concentreze intr-o forta pe care, in termeni pamantesti, am putea-o asemui cu prezenta total constienta in Acum. Ar fi o stare in care mintea se plaseaza instantaneu pretutindeni si se recunoaste pe sine completa, atotputernica.

Poate ca deocamdata, pentru cei mai multi dintre noi, calatoria libera intre lumile transaturniene ramane doar un test de imaginatie. Ne-am nascut pe Pamant, aici e munca noastra de devenire, iar ceea ce e dincolo de Jupiter si Saturn inca pare indepartat. Insa, pe masura ce inaintam si aducem pe traseul nostru manifestari tot mai bine prelucrate ale aspectelor din astrogramele individuale intre planetele personale si cele transpersonale, ajungem sa trecem de la Cine sunt eu? la urmatorul nivel de autointerogare: De unde vin si cat de puternic sunt deja?