Jocurile Olimpice 2014

de Fülöp László

Ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice de iarna din acest an a avut loc pe stadionul olimpic “Fisht” din Sochi, in data de 7 februarie 2014, ora locala 20:14. Aceasta este data de nastere a jocurilor olimpice si ne propunem sa examinam cum si-a pus amprenta pe intreaga desfasurare a intrecerilor.

jocurile-olimpice-2014

Sursa: http://www.burohappold.com/

Astrograma este dominata de careul in T format de Jupiter, Uranus si tandemul Venus-Pluton. Este vorba despre o configuratie tensionata care poate fi cheia evenimentelor ulterioare. Care sunt semnele implicate? Acest careu in T se intinde peste trei semne cardinale: Berbecul, Racul si Capricornul. Berbecul este simbolul fortei, Capricornul, cel al puterii, iar Racul poate fi tocmai avantajul asigurat de terenul gazdelor. Asadar, acest careu in T inclina balanta spre taramul fortei, deoarece lipseste zodia Balantei, cea care ar fi putut echilibra fortele celeste prin spiritul sau de fair-play. Acest dezechilibru s-a vazut pe parcursul jocurilor olimpice. Evenimentele sportive hranesc sufletul daca se desfasoara sub egida unui spirit desavarsit de prietenie si diplomatie. Daca castiga cel-care-trebuie-sa-castige, si nu cel mai bun, cel mai gratios si cel mai pregatit, atunci noi spectatorii ramanem cu un gust amar in gura.

Jocurile Olimpice de iarna Sochi 2014

Imi amintesc ca am stat pana la ora trei noaptea, ca sa urmaresc intrecerile de patinaj artistic feminin. Evident, noaptea erau in reluare, dar merita: spectacolul era superb. Campioana de la Vancouver, patinatoarea Yuna Kim din Coreea de Sud era intampinata ca o regina. Si a evoluat cu atata gratie incat facea uitata insasi legea gravitatiei. Dar, n-a mai ramas regina si la Sochi, desi ar fi meritat cu desavarsire. Este drept, patinajul artistic este un sport subiectiv. Totusi, de ani de zile se incearca implementarea unui sistem de punctaj care sa permita diferentierea obiectiva a sportivilor. In ceea ce priveste intrecerile de la Sochi, majoritatea fanilor afirma ca nu s-a respectat acest principiu de obiectivitate. In patinoarul “Iceberg” de la Sochi, singura care nu era revoltata datorita notelor acordate a fost insasi Yuna Kim. Educatia ei asiatica i-a permis sa se ridice deasupra unor amanunte pamantesti precum punctajul.

Un alt sport care mi-a ramas in minte a fost bobul. Sportivii germani care au dominat in ultimii ani aceste intreceri, si lasau impresia ca ar fi castigat si daca ar fi demontat cada din baie si ar fi concurat in aceasta, acum s-au clasat surprinzator de modest. Bobul este un sport tehnic si se poate intampla oricand, orice. Implicarea planetei Uranus in configuratia astrala care a dominat intrecerile olimpice poate fi elocventa in acest sens. Refuz sa ma avant in presupuneri, fantezii si teorii, dar imi amintesc inca de privirea pierduta a sportivilor germani cand se dadeau jos din bob. Din gesturile lor se vedea ca nu intelegeau ce se intampla cu gheata, cum de nu aluneca asa cum erau ei obisnuiti.

Altceva: intrecerile de slalom paralel la snowboard. Comunitatea de snowboard este in general o mare familie, unde fiecare se bucura sincer de reusita celuilalt. Intrecerile se desfasoara intr-un spirit desavarsit de colegialitate. Nu si la Sochi. Intrecerile au fost castigate de rusul Vic Wild, un sportiv nascut in Statele Unite ale Americii. El a dominat competitia nu numai din punct de vedere sportiv, ci si psihologic. Era o contradictie imensa intre intrecerile feminine, unde sportivele s-au imbratisat dupa fiecare coborare, si cele masculine unde plutea in aer o tensiune neplacuta. Dorinta de a castiga este naturala, rezida chiar in firea omului, dar spiritul olimpic afirma: castiga, dar nu cu orice pret! Substratul astrologic al acestei dominari psihologice este prezenta lui Uranus in casa a VIII-a a astrogramei jocurilor olimpice. Da, este vorba despre Uranus, varful careului in T.

Sunt si exemple pozitive: echipele de hochei si curling ale Canadei. Sportivii din tara artarului au castigat competitiile la aceste sporturi, atat la feminin, cat si la masculin. Ei sunt un exemplu pozitiv al faptului ca prin devotament si profesionalism adevarat, poate fi invins inclusiv vantul astral nefavorabil.

La sfarsitul olimpiadei, m-am gandit ca poate este nevoie de o baza sportiva internationala in Antarctica, unde sa se organizeze jocurile olimpice de iarna din patru in patru ani. Astfel incat temperaturile de iarna si spiritul olimpic desavarsit sa fie asigurate pe deplin.

Sa fim optimisti, totusi. Sa avem incredere ca omenirea va putea proteja planeta de supraincalzire si va putea pastra spiritul prietenesc al sportului. Amin.