Diana SpineanInfluentele Lunii

Luna in martie 2014

de Diana Spinean

sister-sun-brother-moon-014
„Sora Soare & Fratele Luna”, Laurel Burch

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

 “Acest moment, ca toate momentele, este unul foarte bun, cu conditia sa stim cum sa-l folosim.” (Ralph Waldo Emerson)

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

Nota: Comentariul se refera la modul in care ar putea evolua o anumita situatie in timp si la cum s-ar putea finaliza, in functie de ziua pe care o alegem pentru a ne ocupa de aceasta. Asadar, efectele nu se intind numai pe doua-trei zile, ci isi pun amprenta pe toata perioada desfasuratii activitatii in cauza.

luna-0Luna noua: 1 si 30 martie

In general, momentul de Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

In martie, avem doua Luni Noi, cea din data de 1 care caracterizeaza intreaga luna si cea din data de 30 ale carei efecte se vor rasfrange abia asupra lunii urmatoare.

1 martie:

Momentul este excelent pentru a medita, a imagina, a visa, a aspira la ceva care ne reprezinta cu adevarat si care nu este utopic, ci este realizabil si are deja o baza concreta. Creatia noastra poate viza un grup de persoane sau cel putin inca o persoana. Ocazia este propice pentru a atrage unul sau mai multi sustinatori in proiectul nostru, recomandarea fiind sa ne impartasim visele, sperantele, ideile cu ceilalti si sa cultivam sentimentul de a fi parte a unui tot.

Primii vizati de acest mesaj sunt nativii semnelor mutabile – Pesti, Fecioara, Gemeni, Sagetator – si cei care au in harta natala Luna, Ascendentul sau planete rapide in aceste semne.

Luminatorii sunt impreuna in Pesti (in timp ce Jupiter este retrograd in Rac), cu Neptun; in relatii armonioase cu propriul lor dispozitor (Jupiter), cu Pluton, Saturn si Venus.

30 martie:

Aruncand in avans o privire asupra lunii aprilie, stapanita de Luna Noua de la sfarsitul lunii curente, observam ca urmeaza o perioada extrem de dinamica, in care focusul cade pe puterea noastra de a lua decizii si de a actiona atat in beneficiul nostru cat si al partenerului (de viata, de discutie, de serviciu, etc.). A impaca “varza si capra” poate fi acum o provocare pe care este bine sa ne-o asumam. In seara zilei de 30 martie, sa ne luam un moment pentru a pune lucrurile in balanta, argumentele pro si contra referitoare la ceea ce dorim sa intreprindem in aprilie (in special nativii semnelor cardinale: Berbec, Balanta, Rac si Capricorn). Mai multe despre asta, in articolul din numarul urmator al revistei.

luna-3Luna in crestere: 2 – 15 si 31 martie

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate. Atentie la ingrasare, eforturile fizice prea mari si interventiile chirurgicale.

Observatie: este bine sa luam in considerare faptul ca ar putea fi necesar sa revenim candva, in viitor, asupra activitatilor pe care le demaram acum – Marte retrogradeaza in ultimele grade din Balanta si de multe ori este cel cu care Luna face ultimul aspect inainte sa paraseasca semnul in care se afla. Din acest motiv, o idee ar fi sa ne asumam constient reluarea unor activitati mai vechi care au ramas neterminate sau al caror rezultat a ramas indecis, decat sa incepem ceva nou.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

 • 2 martie: vezi Luna Noua din 1 martie.
 • 3 si 4 martie: competitia si nevoia de stimulare, de provocare, de nou, sunt in prim-plan. Schimbarile ar putea aparea initial in jurul nostru, declansate de factori externi care par ca ne imping de la spate si ne trag inapoi, alternativ. In final, contextul ne permite sa miscam ceva, in special in plan relational, desi momentele de ezitare ar putea fi frecvente. Indemnul este sa ne manifestam prompt, ghidati de ratiune, de o mentalitate inginereasca si sa luam in calcul ca ar putea fi necesar sa revenim candva asupra chestiunilor realizate acum. Luna in Berbec (Marte rx in Balanta), impreuna cu Uranus si NS, in relatii armonioase cu Mercur si tensionate cu Jupiter rx, Pluton, Venus, Marte rx si NN.
 • 5 si 6 martie: putem folosi momentul pentru a da o noua expresie, mai consistenta, gusturilor si inclinatiilor noastre estetice, afective, financiare sau de alta natura. Sa ne lasam ghidati de simturile, de aspiratiile noastre si de viziunea de ansamblu pe care o avem asupra proiectului sau a situatiei de viata in care ne aflam. In acelasi timp, este important sa nu ignoram detaliile, informatiile primite, faptele si experienta acumulata pana acum sau sfaturile unui cunoscator, chiar daca sunt incomode si par menite sa ne demonteze sau sa ne intoarca din drum – s-ar putea sa fie util sa facem asta, pe moment. Luna in Taur (Venus trece din Capricorn in Varsator), in relatii armonioase cu Soarele, Neptun, Jupiter rx si Pluton; in relatii tensionate cu Mercur si Saturn rx.
 • 7, 8 si 9 (pana la ora pranzului) martie: schimburile si stimulentele mentale sunt necesare acum, indiferent de domeniul care ne solicita atentia. Daca este nevoie sa reluam o activitate, sa dam dovada de flexibilitate si ingeniozitate. Unele situatii sau persoane ne pot aparea intr-o lumina mai proasta, care insala simturile, sau pur si simplu intr-o perspectiva diferita, sugerand ca ar putea fi momentul sa facem un pas inapoi si sa le contemplam cu atentie sau chiar sa ne confectionam niste ochelari noi prin care sa le privim. Luna in Gemeni (Mercur in Varsator), in relatii armonioase cu Venus, Mercur, Uranus, Marte rx si NN; in relatii tensionate cu Neptun si Soarele.
 • 9, 10 si 11 martie: intuitia si abilitatile de autoconservare sunte cele care ne pot ghida acum cel mai bine, in orice intreprindem. Sa fim receptivi la nevoile si emotiile celorlalti si sa nu ezitam sa venim in intampinarea lor. Actiunile surpriza, de amploare, pot avea un impact puternic asupra publicului, iar intamplarile personale pot lasa amprente emotionale adanci. Luna in Rac, impreuna cu Jupiter, in relatii armonioase cu Neptun, Soarele si Saturn rx; in relatii tensionate cu Uranus, Pluton, Marte rx si NN.
 • 12, 13 si 14 (pana la ora pranzului) martie: primul impuls, prima reactie – chiar daca e una de ezitare – ar putea constitui un indiciu important pentru ceea ce avem de facut in continuare sau ne-ar putea ajuta sa ne exprimam intr-un mod fericit, mai degraba prin gesturi decat prin cuvinte. Posibilele discutii in contradictoriu, atacurile la imagine/statut, actele artistice sau amoroase “ratate”, desi constituie momente neplacute, ne imping acum sa fim mai autentici in contextul dat. Luna in Leu (Soarele in Pesti), in relatii armonioase cu Uranus, Marte rx si NN; in relatii tensionate cu Venus, Mercur si Saturn rx.
 • 15 martie: vezi Luna plina.
 • 31 martie: vezi, mai sus, Luna Noua din 30 martie.

luna-5Luna plina: 16 martie

In general, cand este Luna plina nu este recomandat sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante. Fie ca dorim sau nu, actiunile noastre vor atrage atentia si va exista o mare probabilitate ca tensiunile acumulate sa rabufneasca acum. In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare si eforturile fizice prea mari. Atentie si la pericolul de accidentare!

Cu toate ca sentimente ca indecizie, insatisfactie, confuzie, vinovatie sau abandon pot iesi la suprafata, in realitate, contextul ne este favorabil, suntem sustinuti in ceea ce intreprindem, problema fiind una de perceptie. Ca sa ne usuram situatia si sa nu dam nastere unui posibil conflict cu o alta persoana, care poate este importanta pentru ceea ce vrem sa facem, ar fi bine sa ne retragem pentru moment, atat cat putem. In solitudine, sa ne lasam sa oscilam intre stari (intre privirea critica pe care o aruncam asupra situatiei si nedumerirea care probabil o insoteste, de exemplu), pana cand capatam “rau de mare” – adica ne saturam de balansare, exteriorizam ceea ce simtim si apoi cautam un punct fix, de sprijin, de unde putem privi lucrurile, si mai ales pe noi insine, cu mai multa claritate.

Primii vizati de acest mesaj sunt nativii semnelor mutabile – Pesti, Fecioara, Gemeni, Sagetator – si cei care au in harta natala Luna, Ascendentul sau planete rapide in aceste semne.

Opozitia Luminatorilor are loc pe axa mutabila Fecioara-Pesti, unde se afla si Neptun. Luminatorii sunt in relatii armonioase cu Jupiter, Pluton si Saturn rx, in timp ce dispozitorii lor, Mercur si Jupiter, sunt in Varsator respectiv Rac, neconectati.

luna-7Luna in descrestere: 17 – 29 martie

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, curatenia, operatiile chirurgicale (inclusiv extractiile dentare) si curele de slabire. Atentie, insa, la tratamente.

Iata ce ar fi util sa retinem daca alegem ziua/zilele de:

 • 17, 18 si 19 (pana la ora pranzului) martie: ar putea fi nevoie, in mod stringent, sa luam o hotarare in privinta unei colaborari, a unui parteneriat, sa revenim asupra unei decizii mai vechi sau sa purtam o negociere. Sa ne straduim sa fim buni vizionari, estimand efectele acesteia in timp, nu doar asupra noastra ci si a celorlalti sau, in functie de proiect, chiar la o scara mai larga. Daca este vorba de o noua relatie, sa luam in considerare faptul ca un pas inapoi ar putea fi necesar. Luna in Balanta (Venus in Varsator) impreuna cu Marte rx si NN, in relatii armonioase cu Venus si in relatii tensionate cu Jupiter, Uranus si Pluton.
 • 19, 20 si 21 martie: ar fi indicat sa ne luam timp pentru a investiga si revizui o chestiune din urma, lasand intuitia sa ne ghideze si, eventual, o persoana cu experienta. Nu este momentul sa demaram activitati noi pentru ca am putea fi intorsi din drum. A colabora poate fi acum o provocare mai mare decat de obicei, asa incat este important sa nu uitam sa comunicam cu mai multa empatie cu partenerul. Luna in Scorpion (Marte rx in Balanta), impreuna cu Saturn rx, in relatii armonioase cu Mercur, Neptun si Pluton; in relatii tensionate cu Venus.
 • 22 si 23 martie: provocarea pe care ar fi de dorit sa ne-o asumam acum este aceea de a ne largi orizontul cunoasterii, pasind dincolo de zona noastra de confort, de a gasi sensul real al activitatii pe care o desfasuram, de a privi situatia in ansamblul ei si de a razbi prin eventuala ceata. Un partener sau un mentor ne poate ajuta sa ne adunam curajul pentru a face aceste lucruri. Luna in Sagetator (Jupiter in Rac), in relatii armonioase cu Venus, Marte rx si NN; in relatii tensionate cu Mercur si Neptun.
 • 24 si 25 martie: experienta, informarea, comunicarea, creativitatea, schimburile sunt cele care ne ajuta cel mai mult acum, in special daca intampinam probleme legate de autoritate, imagine, etica. Daca structura pe care ne-am cladit proiectul (sau situatia actuala de viata) incepe sa cedeze, este mai bine sa alegem sa o demontam noi, bucata cu bucata, decat sa lasam circumstantele sau pe altcineva sa o demoleze cu brutalitate. Luna in Capricorn (Saturn rx in Scorpion), impreuna cu Pluton, in relatii armonioase cu Neptun, Mercur si Saturn rx; in relatii tensionate cu Soarele, Jupiter, Uranus, Marte rx si NN.
 • 26 si 27 martie: putem rezolva mai usor acum o situatie daca abordam intr-un mod diferit, surprinzator si ingenios un parteneriat sau un act artistic care conteaza pentru situatia/proiectul nostru. De asemenea, ajuta sa ne prezentam intr-o maniera inedita sau sa actionam “altfel” decat de obicei. Daca intalnim rezistenta si dezaprobare, sa nu deznadajduim, ci doar sa ne asiguram ca maniera inedita de a ne prezenta sau de a actiona ne pastreaza autenticitatea si reflecta in continuare profesionalismul care ne caracterizeaza. Luna in Varsator (Saturn rx in Scorpion), impreuna cu Venus, in relatii armonioase cu Soarele, Uranus, Marte rx si NN; in relatii tensionate cu Saturn rx.
 • 28 si 29 martie: un moment potrivit pentru a ne abandona inspiratiei creatoare, pentru a demonstra empatie si flexibilitate in gandire si actiune, pentru a ne hrani mental cu informatie de calitate si pentru a ne dedica cu incredere scopului impartasit cu un grup de oameni cu care rezonam. Luna in Pesti (Jupiter in Rac), impreuna cu Neptun si Mercur, in relatii armonioase cu Pluton, Jupiter si Saturn rx.

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).

Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

 • 2 mar. 13:04 – 17:40
 • 4 mar. 19:31 – 21:12
 • 6 mar. 15:55 – 7 mar. 4:37
 • 9 mar. 9:53 – 15:33
 • 11 mar. 21:50 – 12 mar. 4:09
 • 14 mar. 9:24 – 16:17
 • 16 mar. 19:08 – 17 mar. 2:46
 • 19 mar. 3:07 – 11:13
 • 21 mar. 5:12 – 17:39
 • 23 mar. 12:40 – 22:03
 • 25 mar. 14:35 – 26 mar. 0:39
 • 27 mar. 15:13 – 28 mar. 2:10
 • 29 mar. 15:44 – 30 mar. 3:54

Aspecte exacte Luna-Soare:

 • Conjunctie: 1 mar. 9:59, gr. 11 Pe. si 30 mar. 20:44, gr. 10 Be.
 • Sextil: 6 mar. 0:56, gr. 16 Ta/Pe. si 26 mar. 9:54, gr. 6 Va/Be.
 • Cuadratura: 8 mar. 15:26, gr. 18 Ge/Pe. si 24 mar. 3:46, gr. 4 Ca/Be.
 • Trigon: 11 mar. 9:10, gr. 21 Ra/Pe. si 21 mar. 19:27, gr. 2 Sa/Be.
 • Opozitie: 16 mar. 19:08, gr. 27 Fe/Pe.

Informatii gratuite si personalizate referitoare la sectoarele in care va afecteaza Luna plina curenta, puteti gasi aici (este necesara cunoasterea orei de nastere): http://www.astrodex.ro/despretine-luna-plina.php