Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în ianuarie 2015

Luna în creştere 1- 5 ianuarie

Ianuarie începe cu Luna în Taur, în creştere, în relaţii armonioase cu planetele din Capricorn, dar în relaţie tensionată cu opoziţia Marte (Vărsător) – Jupiter retrograd (Leu) şi în opoziţie cu Saturn proaspăt intrat în Săgetător. În primele zile ale anului nevoile noastre primare, cele legate de confort, dublate de o curiozitate naturală de a descoperi ce se află dincolo de orizontul personal, sunt cele care ne animă mintea şi sufletul. Acţiunile noastre se desfăşoară cu un minim de efort şi implicare emoţională, şi cu un minim de risc asumat. Chiar dacă exteriorul ar putea pune presiune pe noi, sub orice formă şi în orice direcţie, cum ar fi întoarcerea la activităţile zilnice, de după vacanţă, acţionăm într-o inerţie personală, individuală, care în unele cazuri poate fi similară cu starea de nepăsare. Parcă şi contextul astral favorizează prelungirea, cel puţin la nivel mental şi emoţional, a stării de relaxare şi detaşare, de vacanţă.

Imagine: spongy-tweety
Imagine: spongy-tweety

Lună Plină în Rac – 5 ianuarie 2015

Opoziţia Luminariilor se formează la ora 6:53, pe casele I-VII, cu Soarele în casa I a personalităţii, în conjuncţie cu Pluton. Luna Plină formează împreună cu Axa Nodurilor Lunare o Cruce Cosmică pe semne Cardinale, în care este implciat şi Uranus din Berbec. Evenimentul astrologic vizează relaţia noastră cu noi înşine şi cu ceilalţi. Influenţa plutoniană, în multe dintre situaţii, va fi resimţită ca o stare de incertitudine, ca o pierdere a identităţii. În special nativii Capricorn, cei cu Ascendentul, Luna sau alte aspecte puternice în această zodie, este posibil să trăiască sentimentul că au pierdut „busola”, reperele personale. Astfel se pot trezi în situaţia că sunt dependenţi nu doar de părerea celorlalţi, cât mai ales de trăirile emoţionale pe care cei din jur le manifestă sau de emoţiile pe care ceilalţi le trezesc în ei. Partenerii de viaţă în mod special, dar şi alte persoane care joacă un rol important din punct de vedere afectiv, pot „umple” golul aparent pe care fiecare, individual, îl pot simţi în aceste zile. Pentru alţii, această Lună Plină, poate avea rolul unui trigger, care îi determină să devină conştienţi de lumea lor interioară, de golurile emoţionale pe care le trăiesc în anumite situaţii sau relaţii.

În ambele situaţii, în funcţie de gradul de evoluţie personală, de maturitate psihică, efectul acestui moment astrologic este unul izolat, care se manifestă doar în perioada de dinainte şi câteva zile după ziua de 5 ianuarie, având menirea de a reaminti că din când în când este nevoie să reevaluăm universul interior, emoţiile pe care le trăim, cele pe care le ascundem, negăm, reprimăm. În cazurile în care efectul este mai intens şi se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, este necesară o reevaluare a propriilor sisteme de referinţă, a legilor interne, a credinţelor după care persoanele îşi ghidează existenţa.

Influenţa lui Pluton poate avea ca efect trezirea autorităţii interne, inconştiente, care pedepseşte, restricţionează sau, dimpotrivă acţionează haotic, oscilând între pedeapsă şi restricţie pe deoparte, şi lipsa totală de reacţie pe de altă parte.

Luna în Rac şi în casa a VII-a pare să ceară o mai mare atenţie vieţii de cuplu şi parteneriatelor de orice tip. Relaţiile pe care fiecare le are sunt într-o oarecare măsură generatoare de confort emoţional sau, dimpotrivă, de conflicte. Este necesar să se observe cum, când şi de ce în unele situaţii se acţionează într-un mod egoist, individualist şi când atitudinea este la polul opus, adică total dependent de hotărârile şi alegerile celorlalţi. Care dintre aceste situaţii sunt generatoare de furie şi cum pot fi ele rezolvate.

Crucea Cosmică, aşa cum se prezintă la momentul de Lună Plină, simbolizează nevoia unei schimbări de paradigmă. Păstrând premisele se cere o privire dintr-o altă perspectivă, dintr-una egoistă să se transforme într-una de complementaritate, de la o atitudine individualistă, la una de colaborare, de la un sistem de referinţă rigid, formulat individual, deci valabil într-o viaţa solitară, la un sistem de referinţă formulat în comun, maleabil şi aplicabil unei vieţi în comun.

Luna în descreştere 5-20 ianuarie 2015

În această perioadă Luna parcurge zodiile de la Rac până la Vărsător, formând în primele zile ale intervalului relaţii armonioase cu celelate planete. Apoi se află în relaţii tensionate, rând pe rând cu Pluton, Soare, Jupiter, Marte. O zi interesantă şi destul de dinamică din punct de vedere energetic, este cea de 16 ianuarie când Luna, în conjuncţie cu Saturn, în Săgetător, formează un careu în T cu Lilith din Fecioară şi cu Marte şi Neptun din Peşti. Sentimentul este că parcă am sacrifica ceva, dar nu prea ştim exact ce, şi nici nu ştim de ce am face-o, care ar fi beneficiul, şi, de fapt, ce înseamnă Sacrificiul. Este o zi în care de voie, dar mai ales de nevoie, se va încerca găsirea unui sens pentru sacrificiile individuale, în planul concret. În planul abstract, se cere o înţelegere, o sintetizare a conceptului filosofic de Sacrificiu. Pentru că unele stări tensionate, de nemulţumire interioară, de revoltă, de frustrare pot avea ca şi cauză o înţelegere greşită a conceptului şi implicit o aplicare în viaţa de zi cu zi defectuoasă, conform înţelegerii personale.

O altă zi de frământări interioare este cea de 19 ianuarie, când Luna este în conjuncţie cu Pluton în Capricorn, de unde formează un careu în T cu Axa Nodurilor Lunare. Întrebările ce pot să revină obsesiv sunt legate de limitele dintre propria persoană şi ceilalţi. „Unde se termină nevoile mele şi încep ale tale?” „Cât de important e cum mă văd eu şi cât cum mă văd ceilalţi?” „Cât de coerent sunt cu mine însămi în orice situaţie?”
Această zi pare să pregătească terenul emoţional pentru evenimentul astrologic de Lună Nouă, trecând în revistă modul personal de a vedea lumea, modul personal în care ne vedem în lume, cum ne ne vedem pe noi funcţionând între legile noastre interne şi legile care se nasc din relaţionare. Este nevoie de o schimbare de viziune personală?

Luna Nouă în Vărsător – 20 ianuarie 2015

Conjuncţia luminariilor se formează la ora 15:14, în primul grad din Vărsător, şi formează o relaţie armonioasă cu Saturn, unul dintre guvernatorii zodiei, din Săgetător.  Această relaţie pare să atragă atenţia asupra unor aspecte din gândirea personală, din filosofia de viaţă a fiecăruia, care, cel puţin pentru moment, ar fi bine să fie păstrate şi folosite ca temelie pentru alte schimbări din viziunea personală asupra vieţii. Oricât de necesară sau presantă ar fi nevoia de schimbare, este bine să nu se facă brusc, radical, ci cu înţelepciune, cântărind foarte bine situaţiile. Pentru că Luna Nouă se formează în casa a VIII-a a momentului, vizează resursele comune, relaţiile cu insituţiile bancare, financiare. Este posibil ca unele oferte să fie atât de tentante la prima vedere încât să se piardă din vedere fie imaginea de ansamblu, fie efectele pe termen lung a implicării într-un parteneriat financiar „atrăgător”. Energia saturniană are ca efect creşterea discernământului şi a capacităţii de a ţine sub control entuziasmul de moment.

Luna în creştere 20 -31 ianuarie 2015

Până la sfârşitul lui ianuarie, Luna tranzitează zodiile de la Vărsător la Rac, timp în care va trasa aspecte armonioase sau tensionate către celelalte planete, dintre care semnificative sunt cuadratura la Soare din 27 ianuarie, la planetele din Peşti (28-29 ianuarie), opoziţia la Saturn (29 ianuarie). În acest interval dinamica emoţională creşte de la o zi la alta şi va influenţa activitatea zilnică. Per ansamblu, chiar şi cu relaţiile tensionate pe care Luna le formează în aceste zile, veselia, cheful de joacă, umorul, iniţiativele personale şi voinţa sunt cele care predomină. Dificultăţile pot să apară în relaţiile cu superiorii, cu autorităţile sau cu autoritatea în general, care nu întotdeauna vor avea disponibilitatea şi deschiderea de a trata situaţiile cu toleranţa.

Note tehnice
Perioadele de mers în gol ale Lunii:
1 ian. 14:19 – 19:09
3 ian. 13:55 –  4 ian. 3:08
5 ian. 6:53 –  6 ian. 13:03
8 ian. 19:05 – 9 ian. 0:58
10 ian. 17:45 – 11 ian. 13:57
13 ian. 11:46 – 14 ian. 1:44
16 ian. 1:52 – 10:01
17 ian. 21:25 – 18 ian. 14:04
19 ian. 12:51 – 20 ian. 14:59
22 ian. 3:45 – 14:48
23 ian. 13:13 – 24 ian. 15:31
26 ian. 16:23 – 18:37
28 ian. 4:18 – 29 ian. 0:36
30 ian. 11:24 – 31 ian. 9:09
Aspectele exacte Lună-Soare:
Opoziție: 5 ian. 6:53, gr. 15 Rac.
Trigon: 10 ian. 17:45, gr. 21 Fe/Ca. și 29 ian. 18:06, gr. 10 Ge/Vă.
Careu: 13 ian. 11:46, gr. 23 Ba/Ca. și 27 ian. 6:48, gr. 7 Ta/Vă.
Sextil: 16 ian. 1:51, gr. 26 Sc/Ca. și 24 ian. 23:06, gr. 5 Be/Vă.
Conjuncție: 20 ian. 15:14, gr. 1 Vărsător.

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor