Calatorind prin amintiri, cu Mnemosyne!
de Otilia Mazilu
”Frunza de pe pervaz mi-a amintit de noi!
De plimbarile tarzii in doi…

Dar si de florile pe care le-am salutat doar eu,
Vantul pe care l-am zarit doar eu,
Cuvintele pe care le-am simtit numai eu.
Stiu, tu te uitai la o dimineata, devreme!
Povesteste-mi-o si mie,
fiindca eu am sa-ti povestesc despre toate celelalte
in care nu ai vazut nici frunze, nici flori, nici vant… si nici pe mine!”
…Pentru ca nimeni nu traieste cu trecutul in memorie si cu viitorul in imaginatie mai puternic ca un nativ Rac.
….Pentru ca niciun alt nativ nu este mai atent la detaliile momentelor traite si purtate prin minte mult timp dupa producerea lor.
Povestea. Mnemosyne o Titanida, fiica lui Uranus si a Geei. Iubirea dintre ea si Zeus, in noua nopti consecutive, a adus la nasterea celor Noua Muze. Sunt binecunoacutele Muze ale muzicii, poeziei, artelor, stiintelor.
Calliope este muza poeziei, Clio- muza istoriei, Polyhymnia- muza mimicii, Euterpe- muza muzicii, Terpsichore- muza versului si a dansului, Erato – muza poeziei corale, Melpomene- muza tragediei, Thalia-muza comediei si Urania- muza astronomiei, astrologiei si matematicii.
Insa Mnemosyne este zeita memoriei si a amintirilor. Ea simblizeaza acel proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor din trecut. Memoria defineste dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor.
Nu este dificil sa atribuim Asteroidului (57) Mnemosyne (Memoria) semnificatiile uzuale, derivate din cuvantul ”mimnesko”, ceea ce inseamna ”a aminti, a aduce aminte”.
Cu toate acestea, sa privim mai atent povestea acestui personaj!
Legenda spune ca Mnemosyne (Memoria) a fost cea care a descoperit limbajul verbal si capacitatatea de a pastra sau stoca in memorie multe cunostinte, si asta cu mult inaintea alfabetului cu ajutorul caruia se pastrau aceste cunostinte in forma scrisa.
Mnemosyne intruchipeaza povestirile, limbajul trupului, imaginile (putem intelege aici si simboluri, gravuri sau schite ajutatoare), toate acele instrumente care il ajuta pe om sa reproduca o idee sau un gand si sa transmita toate acestea si altora, cat mai fidel versiunii proprii.
Mnemosyne este considerata protectoarea dascalilor si a parintilor, in unele scrieri. Prin cei care ajuta la formarea personala din primii ani de viata putem avea acces la trecut, la lucruri demult trecute, intamplate; datorita eforturilor lor, faptele se tranfera in prezent si, prin noi, in viitor.
Mnemosyne nu este doar un arhivar pasiv al cunostintelor si experientelor, a tot ceea ce am gustat, atins, dorit; ea este purtatoarea emotiilor inmagazinate odata cu fiecare actiune.
Detalii tehnice. Asteroid (57) Mnemosyne este descoperit in 22 septembrie 1859 in miscare retrograda, in zodia Berbec. Perioada orbitala este de 5,59 ani.
Cuvinte cheie in astrologie. Cand vorbim despre Asteroid (57) Mnemosyne, ne referim la ceva mai mult decat simpla stocare de informatie: acest asteroid ”degaja” caldura, pasiune, sensibilitate artistica, creativitate, intuitie, simt mistic.
Adaugam ceea ce stim deja: capacitatea de a memora, de a ne aminti – pastra- si transmite o amintire sau informatie. Putem sa ne facem un tablou complet al trasaturilor acestui asteroid in tema natala.
Insa, daca am indrazni mai mult, si am considera ca Mnemosyne arata in tema natala acea zona care necesita a fi scotocita, ca un sanctuar de lucruri culese si depozitate? Cu ce scop? Ei bine, poate tocmai acela de a servi candva… unui scop! Ce ar fi daca acolo unde este Mnemosyne in tema natala, subconstientul nostru ar detine raspunsuri pe care le cautam cand nu mai stim unde sa cautam?
Nu-i asa ca ar fi util sa vedem ce anume s-a adunat in aceste incaperi ale subconstientului, sa facem o revizie sanatoasa si sa vedem ce anume ne serveste traseului pe care il urmam acum? Desigur, hipnoza este una dintre tehnicile uzuale prin care se poate ajunge extrem de usor la aceste programe mentale aparent uitate. In fond, tot ce am experimentat candva, cu tot arsenalul de simturi aferente, este pastrat acolo. Iar acest proces continua minut de minut.
Merita sa observam pe Mnemosyne in tema natala: zodia ne arata cum putem accesa si de ce natura sunt acele cunostinte pe care le detinem, casa astrala – domeniul de viata in care avem nevoie sa le putem folosi. Mnemosyne afectata poate fi raspunsul starilor de amnezie frecvente, lipsei de concentratre in prezent si nevoii permanenta de a ne agata de trecut.
In tema relationala, interactiunea dintre planetele personale si Mnemosyne poate sa declanseze revelatii, sa creeze conexiuni intre realitati fara legatura aparenta, niste deja-vu-uri familiare ce au nevoie acum sa fie analizate mai puternic.
Mnemosyne in tranzit poate fi ocazia de a ne reintoarce catre ceva demult uitat, pentru a aduce acele cunostinte in prezent, pentru a fi fie eliberate, fie integrate in urmatorul segment de drum pe care il parcurgem.
Cumva, intreaga luna iulie 2014 poate fi o ocazie extinsa de a ne forta mintea, de a ne intalni cu lucruri cunoscute, de a merge pe drumuri deja familiare, caci Memoria (Mnemosyne) este in conjunctie stransa cu Saturn, in Scorpion, pe toata durata acestui timp. Intreaga luna iulie va traversa doar gradele 15-16 ale zodiei, incadrandu-l pe Saturn de ambele laturi. Voit sau nu, aceste ”remember”-uri frecvente pot sa devina o necesitate.
Desigur, spor la memorare celor care au nevoie!
Surse:
Renzo Baldini – Dizionario degli Asteroidi; Ed. Federico Capone, 2012.
Dan Buhnea, Mihaela Buhnea – Asteroizi, mituri, legende si influente astrale; Ed.Paco, 2013
Versuri: http://asagandesceu.blogspot.ro/