Despre 2015 – anul în care Saturn și Jupiter fac cărțile

Foto: Todd Klassy
Foto: Todd Klassy

După ce ne vom fi racordat la energiile luminoase ale Solstițiului de Iarnă îmbogățite cu aromă de Lună Nouă în Capricorn, pe 23 decembrie suntem invitați să asistăm la intrarea lui Moș Saturn în semnul zodiacal al Săgetătorului. Drept cadou pentru noul an, bătrânul profesor se hotărăște să ne testeze spiritul de aventură, nivelul de maturitate, principiile de viață și credințele. Deghizat în administratorul jocului de strategie pe care îl jucăm, după ce resetează sistemul mutând accentul de pe profilul individual pe cel social, după ce comprimă linia orizontului, ascunde comoara și reconfigurează sistemul de alianțe și relații internaționale, el postează pe Facebook următorul mesaj:

Aveți grijă ce vă doriți! …pentru că anul 2015 promite că vom culege ceea ce semănăm, promite îndeplinirea dorințelor, realizări materiale, salturi pe trepte sociale dar și pericol de cădere. Vibrația sa, 8, va trezi ambiția, eficiența, spiritul organizatoric și capacitatea de a ne stabili obiective clare dar și simțul datoriei și spiritul civic, a căror esență este doar iubirea… Your move?*”

Ținând seama de dorințele sale pot trage concluzia că povestea lui 2015 pare să fie mai puțin despre mine sau despre tine și mai mult despre noi toți, despre idealuri comune și speranțe împărtășite, despre viziune, credință și înțelegere. Suntem predispuși să înțelegem că idealul, visul, aspirația, fără a fi susținute de efort zilnic, de dăruire și răbdare, se pierd, se destramă precum o mânecă de pulover neterminată ale cărei ochiuri jucăușe, scăpate din strânsoarea andrelei, se transformă într-un fir mut, de lână.

Începem anul în forță, cu planetele grele pe poziții și în mers direct – Pluton în Capricorn, Neptun în Pești și Uranus în Berbec. Saturn este proaspăt intrat în regatul Arcașului și în timp ce Jupiter răsfoiește de la coadă la cap manualul despre regi (Jupiter tranzitează semnul Leului și se află în mișcare aparent retrogradă din 8 decembrie), Soarele în Capricorn, strălucind pe meterezele cetății de piatră, pune în valoare efortul, răbdarea, ambiția și concentrarea îmbinate cu înțelepciune într-o construcție solidă, impecabilă. Troica diurnă este activă și la putere în debutul acestui an: Saturn în domiciliul lui Jupiter, Jupiter în domiciliul Soarelui iar Soarele acasă la Saturn. Semnele de Foc sunt activate de piramida Uranus – Jupiter – Saturn, iar cuadratura Uranus – Pluton din 17 martie încheie seria acestor evenimente astrale (în perioada 2012 – 2015 Pluton și Uranus au format nu mai puțin de 7 cuadraturi), activând semnele Cardinale. Nodurile Lunare se află în continuare pe axa Personalității, Nodul Nord în Balanța iar Nodul Sud în Berbec.

În prima parte a anului astrele ne propun acțiune creativă, inițiativă și reacții energice. Ele ne stimulează intuiția și puterea de a opera schimbări, de a ne reconstrui ca indivizi conștienți și integrați social, centrați mai puțin asupra Ego-ului și mai mult asupra unor idei mai înalte. Suntem mobilizați să „punem umărul” la construirea unei imagini de ansamblu, a acelei imagini din care visăm să facem parte, fiecare în funcție de voința, credința, abilitățile și pregătirea pe care le are.

Începând cu 14 martie Saturn va intra în mișcare aparent retrogradă. El va retrograda în acest an aproape 5 luni, până pe 2 august. Retrogradarea sa se va opri la gradul 28º Scorpion, grad pe care l-a tranzitat pe 8 decembrie 2014. După o perioadă efervescentă și provocatoare, ingresul lui Saturn retrograd în Scorpion (15 iunie) readuce în atenția noastră simțurile, instinctele și dorințele. Suntem îndemnați să verificăm cum stăm cu echilibrul interior și dacă ne-am desprins din plasa atașamentelor emoționale.

Pe 25 iulie, ajungând la gradul 0º46 Fecioară și captând influența regală a stelei fixe Regulus, planeta Venus va intra și ea în mișcare aparent retrogradă. Perioada de retrogradare venusiană va dura mai bine de șase săptămâni, până pe 6 septembrie. Venus retrogradă în semnul Leului – în careu cu Saturn, conjuncție cu Jupiter, Mercur, Soare, Marte și trigon cu Uranus – ne invită să relaționăm cu noi înșine și să observăm ce anume ne place sau nu ne mai place la noi. Ea sugerează să ne scoatem măștile și să lăsăm fețele noastre adevărate, proaspete să fie mângâiate de razele blânde ale Soarelui. Totodată, s-ar putea să nu ne mai simțim oglindiți într-un profil de conducător, de care ne-am simțit atrași până mai ieri. Venus ne invită și la reevaluarea modului în care ne exprimăm voința, în care iubim și ne manifestăm dragostea, ne invită la reevaluarea creativității personale. În perioada iunie – august, Saturn, Jupiter și Venus, activând semnele Fixe, predispun la trezirea energiei psihicului, la emoții puternice și la testarea modului în care ne controlăm și dirijam energia emoțională.

Încheindu-și tranzitul prin semnul Leului, nu înainte de a perfecta, pe 3 august, un careu la grad perfect cu Saturn, Jupiter va intra în Fecioară (11 august). El va tranzita acest semn zodiacal un an de zile, până pe 9 septembrie 2016. În această perioadă prezența sa ne va stimula spiritul critic și ne va invita să observăm în detaliu realitatea planului fizic și perfecțiunea naturii. Suntem predispuși să fim mai raționali, riguroși, ordonați, organizați, practici și pragmatici. Jupiter în Fecioară ne va propune să alunecăm în profunzimea lucrurilor și să ne eliberăm de limitarea trupului, să ne detașăm de ispitele materialității. Intrarea Marelui Benefic în semnul Fecioarei și revenirea Marelui Patriarh în Săgetător (după 18 septembrie), dar și repoziționarea Nodurilor Lunare, după 10 octombrie, pe axa Credinței, Serviciului și Sacrificiului (Nodul Nord în Fecioară și Nodul Sud în Pești), alături de prezența lui Neptun și Chiron în semnul Peștilor, schimbă din nou registrul vibrațiilor astrale, activând semnele Mutabile.

Astfel, în a doua parte a anului astrele favorizează activitatea mentală, analiza și sinteza, accesul la informație și predispun la o perioadă de schimbări frecvente, de adaptabilitate și flexibilitate. Careul Saturn – Jupiter (3 august), opoziția Jupiter – Neptun (17 septembrie) și careul Saturn – Neptun (26 noiembrie) ne îndeamnă să privim cu atenție, deep into the big picture*, pentru că visul, aspirația, idealismul dar și iluzia, amăgirea și confuzia, învăluite într-un nor de pulberi fine, ne îmbie în acest an să le urmăm și, cu puterea minții noastre, să le dăm viață. Suntem invitați să purtăm tot timpul cu noi atât luneta cât și lupa, să ne punem întrebări, să fim rezervați, prudenți și detașați. Să judecăm cu măsură și să înțelegem semnificația fiecărui lucru în ansamblul său și a fiecărui gest pe care-l facem. Trigonul trasat de Jupiter către Pluton dar și prezența Nodului Nord în Fecioară activează și semnele de Pământ stimulând reconstrucția și crearea de fundații solide, efortul individual, perseverența, punerea în practică, cu pași mici și cu atenție la detalii, a obiectivelor stabilite.

Anul 2015 – al îmbrățișării dintre materialism și idealism – este un an în care cele două planete impersonale, Jupiter și Saturn, fac cărțile. Este un an de căutări, de schimbări, de tranziție și diversitate în care putem să observăm că Întregul este viu, Întregul suntem noi toți… Your move?.

Note:
*eng. Your move? = Care-i mutarea ta? Cum alegi să acționezi?
**eng. deep into the big picture = în profunzimea imaginii de ansamblu.

CARMEN CODIRLĂ

autor-carmen-codirla