Tranzitarium

Aspecte planetare importante in aprilie 2011

Aspecte planetare
Aspecte planetare

1 – 4 aprilie: conjunctie Soare – Jupiter, opozitie Soare – Saturn, sextil Venus – Pluton, conjunctie Marte – Uranus, opozitie Jupiter – Saturn

Luna aprilie va incepe probabil imprimandu-ne o atitudine entuziasta si responsabila, in acelasi timp. Soarele va beneficia de forta conjunctiei formate cu Jupiter, ceea ce ne va umple probabil de optimism si creativitate. Apreciem ca in aceste conditii, opozitia primita de la Saturn nu va constitui un blocaj, ci va aduce acea siguranta care va veghea ca surplusul de voie buna (oferit de conjunctia Soare-Jupiter) sa nu se evapore in atmosfera, ci sa fie investit in actiuni concrete si creative. Este de asteptat sa fim mobilizati sa efectuam niste actiuni voluntare, foarte concrete si pline de responsabilitate pentru a infrumuseta mediul fizic si spiritual in care ne aflam.

Este posibil ca la acest inceput de aprilie sa intram in actiuni de tipul „santierul tineretului Bumbesti-Livezeni”, in panul fizic sau cel putin in planul spiritual, cu acelasi entuziasm si determinare pentru ridicarea vibratiilor mediului in care ne aflam.

Sextilul dintre Venus si Pluton ne promite sa ne umple cu energie, cu profunzimea iubirii. Cu mare probabilitate, vom fi capabili sa iubim responsabil, din tot sufletul, toata Creatia. Implicarea lui Pluton ne ofera sansa de a discuta despre subiecte „interzise” sau maturate sub covor, iar astfel este posibil sa beneficiem de un suflu noi in cadrul relatiilor noastre. Vor iesi probabil la suprafata rani adanci si nevindecate, care vor avea acum ocazia sa dispara din sufletul nostru. Inceputul lunii aprilie va putea fi deci si o perioada de relansare a relatiilor noastre, pe baze mai solide.

Marte, desi aflat inca in zodia Pestilor, ajunge in apropierea planetei Uranus. Colaborarea celor doua planete ne ofera ocazia sa venim cu raspunsuri originale si pline de forta, la provocarile lumii. Este posibil sa accesam idei geniale si totodata practice, pentru a schimba lumea in bine.

Jupiter si Saturn se afla intr-o mare inclestare de ceva vreme, pe axa Berbec-Balanta. In timp ce Jupiter, aflat in Berbec, incerca sa ne spuna: „Fii tu insuti! Realizeaza-ti proiectele! Nu fa compromisuri!”, Saturn in Balanta controleaza totusi aceasta atitudine, invitandu-ne sa nu ne uitam prietenii si sa nu ne dezicem de iubire. Fiecare dintre noi trebuie sa gasim echilibrul dintre mesajul celor doua planete. Noi credem ca accentul se pune pe realizarea intocmai a scopului incarnarii, in cazul fiecarei fiinte umane – iar importanta relatiilor se retrage intr-un plan secundar (din cauza mersului retrograd al lui Saturn).

In alta ordine de idei, inclestarea celor doua planete se refera si la lupta dintre vechi si nou, dintre conservatorism si atitudinea progresista. Suntem pusi in situtia de a reviziona conceptele vechi, pentru a vedea ce este de pastrat si ce este de aruncat. In paralel, ni se ofera solutii noi la problemele vechi – le gustam, le incercam, ca sa stim daca sunt bune si utile in viata noastra. Deciziile le luam fiecare in parte.

5 aprilie: conjunctie Soare – Jupiter, opozitie Soare – Saturn, conjunctie Marte – Uranus, opozitie Jupiter – Saturn

Sextilul dintre Venus si Pluton isi pierde forta. Viata poate deveni mai putin spectaculoasa. Este de asteptat ca viata noastra sa se apropie din nou de rutina.

6 aprilie: conjunctie Soare – Jupiter, opozitie Soare – Saturn, conjunctie Marte – Uranus, cuadratura Marte – Pluton, opozitie Jupiter – Saturn

Marte incepe sa formeze o cuadratura cu Pluton, ceea ce poate genera tensiuni mai mult sau mai putin intense. Este posibil sa avem impresia ca ne aflam pe un butoi cu praf de pusca: chiar si cele mai mici neintelegeri pot produce adevarate furtuni in viata sentimentala. Este indicat sa mentinem o atmosfera permanenta de bun simt, sa prevenim certurile, sa fim atenti chiar si la umor fiindca oamenii il pot resimti ca pe un atac si pot reactiona dur, cu vehementa.

Este posibil sa apara manifestari extremiste in comportamentul oamenilor. Pluton obisnuieste sa scoata la iveala dorintele de dominare sentimentala. Se poate intampla ca in planul subtil, oamenii sa se transforme in „arici” (sa poarte tepi invizibili). Este posibil sa avem de suferit din cauza lipsei rabdarii.

7 aprilie: conjunctie Soare – Mercur, conjunctie Soare – Jupiter, opozitie Soare – Saturn, conjunctie Marte – Uranus, cuadratura Marte – Pluton, opozitie Jupiter – Saturn

Soarele devine conjunct cu Mercur, acesta din urma fiind retrograd.
Este de asteptat ca intelectul nostru sa fie mai bine energizat. Este posibil ca puterea noastra de concentrare sa creasca. Activitatile mentale – gandire, comunicare, meditatie, proiectare, etc. – se anunta a se desfasura in conditii mai bune.

Faptul ca aceasta conjunctie se realizeaza in Berbec ne sugereaza ideea ca vom accesa idei concrete si practice care ne vor indemna la actiune. Vom dispune probabil de mai multe posibilitati de a pune ideile noastre in practica.

8 aprilie: conjunctie Soare – Mercur, conjunctie Soare – Jupiter, opozitie Soare – Saturn, conjunctie Mercur – Jupiter, conjunctie Marte – Uranus, cuadratura Marte – Pluton, opozitie Jupiter – Saturn

Mercur, in mersul sau retrograd, se apropie si de Jupiter, iar astfel se realizeaza o tripla conjunctie cu participarea Soarelui si a acestor doua planete. Astfel, gandirea si toate tipurile de comunicare vor putea prinde mai multa forta. Vom putea constata probabil o largire a sferelor noastre de interes. Este posibil sa intelegem evenimentele lumii cu mai multa usurinta si sa percepem mai bine legaturile subtile dintre ele.

Structura noastra intelectuala va fi orientata mai mult spre sinteza, spre o perceptie de ansamblu, de tip integrator. Mintile noastre vor incerca sa cuprinda o arie larga de subiecte, dar totusi fara sa se piarda in imensitatea acestora. Gandirea va ramane probabil cat se poate de ordonata.

Este de asteptat ca relatiile interumane sa se imbunatateasca. Este de asteptat ca oamenii sa comunice mai sincer si mai profund.Vor tinde sa-si manifeste opinia intr-un mod deschis, dar totusi fara sa afecteze spiritul de diplomatie.

9 – 10 aprilie: conjunctie Soare – Mercur, conjunctie Soare – Jupiter, conjunctie Mercur – Jupiter, conjunctie Marte – Uranus, cuadratura Marte – Pluton, opozitie Jupiter – Saturn

Se dizolva opozitia dintre Soare si Saturn. Este de asteptat ca tensiunile existente sa piarda din intensitate si astfel atmosfera generala sa devina mai armonioasa.

11 – 12 aprilie: conjunctie Soare – Mercur, conjunctie Soare – Jupiter, conjunctie Mercur – Jupiter, cuadratura Marte – Pluton

La inceputul acestei noi saptamani este posibil sa constatam ca exista tensiuni mai mult sau mai putin acute in interiorul si in exteriorul nostru. Marte iese din conjunctia formata cu Uranus, in timp ce cuadratura trasata spre Pluton devine tot mai tensionata.

In viata cotidiana, luptele pentru putere vor reveni probabil in prim-plan.

In interiorul nostru, la fel, este de asteptat sa se desfasoare lupte pentru suprematie, intre ideile reprezentate (acum) de Marte si Pluton. Marte, aflat in Berbec, ne va sugera efectuarea unui pas inainte prin realizarea sinelui (a scopurilor personale), in timp ce Pluton (din Capricorn) va milita pentru pastrarea stabilitatii. Va trebui probabil sa alegem una dintre cele doua variante, dar oricum vom alege, vom avea impresia ca am sacrificat cealalta optiune. Dar, oricum, cea mai defavorabila alegere va fi sa oscilam permanent intre cele doua capete ale acestui segment si astfel sa ne sfaramam fortele.

13 aprilie: conjunctie Soare – Jupiter, opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Mercur – Jupiter, cuadratura Marte – Pluton

Mercur isi inceteaza colaborarea cu Soarele si intra in opozitie cu Saturn. Este posibil sa simtim un anumit blocaj in procesele noastre de gandire. S-ar putea ca gandurile sa nu curga suficient de usor, iar cele succesive sa fie destul de contradictorii.

Gandirea noastra va tinde sa urmeze caile bine batatorite, zborul sau obisnuit parand a fi acum prea greoi. Aceasta va fi probabil prea schematica, prea conservativa. Este posibil sa fim chinuiti de un spirit critic exagerat.

In aceeasi ordine de idei, este posibil sa intampinam si blocaje de comunicare. Se poate intampla sa nu gasim cuvintele cele mai potrivite in cadrul dialogurilor repurtate, sa fim nevoiti sa depunem eforturi insemnate pentru a crea o atmosfera destinsa in cadrul intalnirilor.

Vor putea exista momente in care sa nu dispunem de curajul necesar exprimarii gandurilor noastre. Recomandarea noastra este sa ne pregatim din timp pentru intalnirile si discursurile programate, astfel incat sa nu fie nevoie de improvizari si sa nu fim respinsi datorita eventualelor exprimari greoaie. Organizarea minutioasa a vietii noastre va fi extrem de importanta, deoarece un aspect disonant dintre Mercur si Saturn poate insemna deseori crize de timp.

14 – 15 aprilie: opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Mercur – Jupiter, opozitie Marte – Saturn, cuadratura Marte – Pluton

Spre mijlocul lunii aprilie, atmosfera poate deveni si mai conflictuala. Soarele devine neaspectat, iar Marte ajunge in opozitie cu Saturn. Acest aspect poate fi descris cel mai usor prin miscarea unui piston. Marte poate fi asociat cu pistonul propriu-zis, iar Saturn, cu cavitatea plina de aer comprimat. Actiunea (Marte) genereaza cresterea presiunii, care la randul sau provoaca o reactiune (Saturn) de aceeasi marime.

In viata de zi cu zi, opozitia Marte – Saturn poate insemna faptul ca initiativele noastre se pot lovi de diferite obstacole, mai mult sau mai putin neasteptate. Si, s-ar putea ca prin insistenta sa marim si mai mult presiunea, provocand tensiuni mari. Fortele noastre pot fi sfaramate.

Este recomandabil sa nu incercam sa strapungem zidurile aflate in fata noastra cu capul inainte. Este recomandabil sa ne expunem ideile – chiar daca acestea sunt deosebit de constructive – incet si printr-o atitudine linistita, dezinteresata. Daca pornim la lupta, este indicat sa pregatim din timp un plan „B” sau cel putin sa acceptam dinainte in sinea noastra posibilitatea nereusitei. Nu trebuie insa sa renuntam total: este posibil ca o idee care nu poate fi aplicata in practica acum sa devina realizabila peste cateva saptamani.

16 aprilie: opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Mercur – Marte, conjunctie Mercur – Jupiter, opozitie Marte – Saturn, cuadratura Marte – Pluton

Mercur devine acum conjunct si cu Marte. In general, acest aspect fortifica intelectul, dar in aceste conditii – Mercur retrograd in Berbec, in opozitie cu Saturn – anticipam ca este mai probabil sa iasa in evidenta caracteristicile negative ale conjunctiei.
Este posibil ca oamenii sa devina nerabdatori si irascibili, sa lupte prea vehement pentru varianta lor de adevar. Aceasta conjunctie pare sa scoata la iveala tendintele egoiste ale oamenilor.

Totusi, este indicat sa judecam (si) pozitiv aceasta configuratie astrala. De fiecare data, Cerul vrea sa transmita, sa ne sugereze ceva, sa ne determine sa efectuam o anumita lucrare. In aceasta parte a lunii, mesajul sau se refera probabil la necesitatea de a face curatenie, de a turna apa limpede in pahare. Mercur retrograd, in opozitie cu Saturn retrograd ne spune ca exista cateva subiecte maturate sub covor care trebuie neaparat discutate – profund si pana la capat. Astfel de discutii pot avea loc pe de o parte in interiorul nostru – intre ego si Eul nemuritor – sau pe de alta parte, in cadrul relatiilor noastre. Saturn, cu rolul sau de procuror, va insista ca aceste procese de clarificare sa se intample in realitate. Se vor confrunta probabil idei, concepte, sisteme de valori. Este posibil sa avem impresia ca trebuie sa impacam minus infinitul cu plus infinitul – dar foarte probabil, fericirea noastra va depinde intr-o mare masura de reusita acestei actiuni.

17 – 18 aprilie: opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Mercur – Marte, opozitie Marte – Saturn

In acest moment, practic nu exista alt aspect activ decat opozitia dintre Saturn si tandemul Mercur-Marte. Sa studiem putin scopul spiritual al acestor zile. Conjunctia Mercur – Marte din Berbec ne indeamna sa definim cine suntem. Sa stabilim prioritatile si principiile noastre, prin ganduri clare si bine conturate. Dupa aceea, dubla opozitie la care participa Saturn ne invita sa le confruntam cu ideile celorlalti. Se vizeaza imbunatatirea relatiilor noastre, conform urmatorului principiu: o relatie are valoare daca este formata de oameni care sunt constienti de Eul lor nemuritor si il manifesta cu mult curaj. Marea familie a omenirii se realizeaza in acest mod.

19 aprilie: sextil Soare – Neptun, opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Mercur – Marte, opozitie Marte – Saturn

Se formeaza un sextil intre Soare si Neptun. Acest aspect promite sa dizolve macar partial tensiunile existente. El tinde sa slabeasca legatura noastra cu planul fizic si sa indulceasca atmosfera generala. Colaborarile armonioase dintre Soare si Neptun introduc poezia in vietile noastre.

Este de asteptat sa ne umplem de o fericire venita din lumea aflata dincolo de simturi.
Acest sextil favorizeaza activitatile artistice si spirituale. El fortifica si reinvie legaturile sufletesti. Este de asteptat sa intuim mai profund nevoile sufletesti ale celorlalti si sa putem darui semenilor nostri exact ceea ce isi doresc (energiile si informatiile adecvate).

20 – 23 aprilie: sextil Soare – Neptun, opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Mercur – Marte, conjunctie Venus – Uranus, opozitie Marte – Saturn

In ajunul intrarii Soarelui in Taur se realizeaza o conjunctie intre Venus si Uranus. Colaborarea acestor doua planete ne aduce aminte de definitia fericirii, care se compune din iubire (Venus) si sentimentul libertatii (Uranus). In aceste zile (cca. o saptamana), vom avea ocazia s-o exersam in practica, intr-un mod mai constient decat altadata. Sa meditam putin mai profund asupra semnificatiei fericirii, definita astfel. Suntem tentati sa percepem ca fericirea se confunda cu iubirea. Insa, dupa o vreme, constatam ca ne simtim prizonierii relatiei de iubire, ca dorim sa fim noi insine si tanjim dupa libertate. Evident, pasul facut spre libertate nu inseamna dezicerea de iubire – el seamana doar cu o plimbare in cadrul careia ne aerisim plamanii, admiram natura si ne bucuram de linistea sufletului propriu. Astfel reincarcati, putem sa ne reintoarcem spre iubire. Fericirea seamana cu activitatea plaminilor, care expira si inspira. La fel se intampla lucrurile si in cadrul relatiilor noastre, unde se descrie aceeasi sinusoida.

Conjunctia venus – Uranus va lucra pentru indulcirea atmosferei generale. Aproximativ pana in data de 26 aprilie, este de asteptat ca fericirea „sa pluteasca in aer”.

24 – 26 aprilie: trigon Soare – Pluton, opozitie Mercur – Saturn, conjunctie Venus – Uranus, cuadratura Venus – Pluton, conjunctie Marte – Jupiter, cuadratura Uranus – Pluton

Incepand cu 24 aprilie, atmosfera generala va tinde sa se modifice. Soarele formeaza un trigon cu Pluton. Datorita acestui aspect, este de asteptat sa beneficiem de mai mult curaj si de o vointa otelita. Este posibil sa simtim nevoia de a lua fraiele sortii noastre in mainile proprii, hotarati s-o schimbam in bine.

Trigonul Soare – Pluton inseamna de obicei un inceput nou, o schimbare de atitudine orientata spre valorile de tip masculin (fermitate, spirit de lupta, curaj, initiativa). Este de asteptat ca Pluton sa ne determine sa taiem legatura cu deficientele trecutului si sa ne uitam cu incredere spre viitor.

Avem ocazia sa ducem la bun sfarsit o mica revolutie interioara, lansata din proprie initiativa.
In acelasi timp, Venus si Uranus primesc cate o cuadratura de la Pluton. Fiind implicata aceeasi planeta (Pluton), ne putem gandi tot la posibilitatea unor revolutii interioare. Pe seama acestor cuadraturi, putem pierde din entuziasm. Atmosfera generala poate deveni tensionata. Venus fiind exilata in domiciliul lui Marte, energia de care vom beneficia va fi ori prea putina, ori prea intensa pentru a putea fi integrata armonios in structurile noastre.

Cuadratura cu Pluton poate supralicita insusirile venusiene: in loc de iubirea adevarata (spirituala), vom fi probabil mai receptivi la vibratiile joase ale acestei planete. Este posibil sa ne fie dificil sa ne controlam sentimentele. Pot aparea diferite ispite care pot acapara interesul eului inferior. Este indicat sa fim cu ochii in patru, sa nu comitem gafe ireparabile. Cheia reusitei va fi pastrarea spiritului de bun simt, al iubirii de tip spiritual.

Cat despre cuadratura dintre Uranus si Pluton, aceasta contureaza si mai mult lupta dintre vechi si nou, un conflict etern care a devenit acut in ultimii ani.

Vor iesi probabil la iveala dorintele de a schimba lumea, de a scapa de metehne si de a instaura un stil de viata mai placut, mai sanatos. In acelasi timp, vom constata probabil ca noi insine suntem capabili de mult mai mult decat am reusit in trecut. Acest sentiment poate fi un excelent catalizator al evolutiei personale.

Aceasta cuadratura fiind trasata intre planete grele si peste doua semne cardinale, este de asteptat sa efectuam o „cernere” a vietii noastre: este vorba despre necesitatea de a ne debarasa de activitatile lipsite de consistenta si continut, de a ne concentra mai mult pe cele cu adevarat importante.

Marte ajunge suficient de aproape de Jupiter, astfel incat putem vorbi despre conjunctia celor doua planete. Jupiter conjunct cu Marte inseamna in primul rand un plus de energie, ambitie si motivatie. Este probabil sa dispunem de mai multa incredere in sine, sa privim spre viitor cu mai mult optimism, sa credem mai mult in sansa noastra. Vom fi probabil mai determinati sa urmarim scopurile noastre personale. Astfel, sfarsitul lunii aprilie se anunta a fi unul dinamic si efervescent.

Este de mentionat totusi ca din cauza naturii ambivalente a conjunctiei este posibil ca aceasta colaborare dintre Marte si Jupiter sa scoata la iveala latura egoista a celor care au astfel de predispozitii. Mai concret, dinamismul urmatoarei perioade de aproximativ doua saptamani va fi posibil presarata inclusiv de confruntari mai mult sau mai putin vehemente.

27 aprilie: trigon Soare – Pluton, opozitie Mercur – Saturn, cuadratura Venus – Pluton, conjunctie Marte – Jupiter, cuadratura Uranus – Pluton

Venus pierde contactul cu Uranus, iar cuadratura pe care o formeaza cu Pluton devine exacta. Iesirea in evidenta a acestui aspect poate insemna un fel de „rupere” a fiintei umane: structurile superioare par sa fie satule de imperfectiunea celor inferioare si astfel fiinta umana poate parea scindata in doua parti separate. Aceasta cuadratura poate simboliza astfel o tensiune interioara.
Este contraindicat sa luam orice fel de decizie in ceea ce priveste viata noastra sentimentala.

In comportamentul oamenilor poate aparea tendinta spre extremism. Este posibil sa suferim din cauza lipsei iubirii. Sentimentele de tip iubire pot fi alterate, contaminate prin vibratii joase. Este esential sa nu raspundem la provocari, cautand sa mentinem puritatea inimii noastre.

28 – 29 aprilie: trigon Soare – Pluton, opozitie Mercur – Saturn, opozitie Venus – Saturn, cuadratura Venus – Pluton, conjunctie Marte – Jupiter, cuadratura Uranus – Pluton

Venus intra in opozitie cu Saturn. Acest aspect tinde sa rigidizeze emotiile. Vom putea vorbi despre o posibila distantare intre oameni sau – privind spre cuadratura Venus – Pluton, inca activa – chiar despre racirea mai mult sau mai putin evidenta a relatiilor de iubire. Cel mai probabil, rezultatul va fi un sentiment de independenta emotionala. Este posibil ca relatiile de iubire sa intampine niste crize mai mult sau mai putin acute. Atitudinea inteleapta va fi aceea de a le transforma (temporar) in prietenii simple.

30 aprilie: trigon Soare – Pluton, conjunctie Mercur – Venus, opozitie Mercur – Saturn, opozitie Venus – Saturn, cuadratura Venus – Pluton, conjunctie Marte – Jupiter, cuadratura Uranus – Pluton

In ultima zi a lunii, Mercur si Venus vor forma o conjunctie. Acest aspect ne promite o disponibilitate crescuta de a colabora, o atmosfera mai armonioasa si un spirit de comunicare reinviat. Incet-incet, sentimentele si gandurile noastre vor incepe sa vibreze la unison.