Luna în februarie 2015

Luna în creştere: 1-4 februarie

Făurarul, sau „luna lupilor” în tradiţia populară, începe cu Luna în domiciliu, în creştere, în relaţii armonioase cu Venus şi Neptun din Peşti, dar implicată într-o Cruce cosmică pe semne Cardinale cu Pluton din Capricorn, Axa Nodurilor Lunare, Uranus din Berbec. Energiile puse în mişcare de aceste aspecte oscilează între repaus şi activitate intensă, determinând totodată schimbări neaşteptate de dispoziţie, iritabilitate sau sensibilitate exagerată. Până pe 4 februarie, emoţiile noastre pot varia de la o extremă la alta din paleta vastă a trăirilor afective.

faurar-luna-lupilor

Problemele personale au ca şi cauză principală modul în care sunt manifestate părerile celorlalţi cu privire la anumite trăsături de caracter sau anumite activităţi sau acţiuni personale. Acţiunile individuale, oricât de mult confort emoţional par să ofere, sunt „amendate”, sau pur şi simplu întâziate de conjuncturi neaşteptate. Aspectele pozitive pe semne de Apă, introduc ideea că abordarea eficientă în astfel de situaţii este calmul şi detaşarea. Există riscul unei resemnări, mai ales în situaţiile în care atingerea obiectivelor a fost, în mod frecvent, împiedicată de eşec, întârzieri, unele cauzate de comoditatea şi delăsarea personală, altele de invidia şi răutatea celor din jur. Este necesar ca fiecare să îşi reevalueze imaginea despre sine, cu tot ce înseamnă sau înţelege că înseamnă, să pună accent pe aspectele pozitive ale personalităţii, şi astfel să redescopere resurse personale necesare pentru activităţile profesionale sau de familie. Este adevărat că un astfel de demers este bun în orice perioadă a anului, însă acum şi energiile lunare favorizează astfel de abordări.

Luna Plină în Leu – 4 februarie 2015

Opoziţia luminariilor la grad perfect se formează la ora 1:09, ora României, cu Soarele în casa a III-a a momentului, iar Luna, în conjuncţie cu Jupiter retrograd, în casa a IX-a, casă guvernată de Marele Benefic. Luna Plină în Leu vizează pe de o parte dragostea de Sine, modul în care ne iubim şi ne acceptăm şi modul în care reuşim să elaborăm şi să integrăm opiniile exprimate de cei din jur la adresa noastră; iar pe de altă parte, vizează sistemul de credinţe, propria filosofie de viaţă, flexibilitatea mentală şi curiozitatea, capacitatea de a învăţa lucruri noi, de a descoperi lucruri noi, de a pune în valoare propriile învăţăminte acumulte pe parcursul vieţii, şi nu în ultimul rând capacitatea de sinteză.

Opoziţia Soare-Lună trasează aspecte armonioase axei Nodurilor Lunare şi lui Uranus din Berbec, indicând, în funcţie de harta personală, modul în care putem să ne intergăm într-un colectiv, cum putem pune în slujba binelui comun propria experienţă personală de viaţă, profesională şi nu în ultimul rând, cum putem contribui cu propria cunoaştere la dezvoltarea unui sistem de valori la care aderă mai multe persoane. Deşi Soarele se află în zodia acţiunilor umanitare, efectul conjuncţiei Lună-Jupiter pare a fi mai puternic, iar în mintea multora poate să prindă contur înţelesul profund al îndemnului hristic „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi” şi se poate transforma, pentru o perioadă de timp, în deviză personală.

Ascendentul în Scorpion al Lunii Pline şi Saturn în Săgetător, dar în casa I, întăresc ipoteza conform căreia acest eveniment astrologic are ca scop principal reevaluarea imaginii de sine, prin introspecţie, descoperirea unor resurse interne, prin autocunoaştere, şi nu în ultimul rând, reformularea propriilor credinţe şi a filosofiei de viaţă.

Luna în descreştere: 5-18 februarie 2015

În acest interval, Luna parcurge zodiile dintre Leu şi Peşti, formând în majoritatea zilelor aspecte armonioase cu celelalte planete. Chiar dacă energiile sale sunt proporţional reduse, efectele pot să fie resimţite ca un echilibru intern, constant în timp. Cu alte cuvinte, indiferent de evenimentele exterioare, acestea sunt tratate cu maturitate, în cele mai multe cazuri. Aceasta presupune o privire de ansamblu a situaţiilor, şi capacitatea de a nu lua totul la modul personal. Este necesar ca fiecare să îşi asume propria responsabilitate, dar să aibă şi capacitatea de a pune o limită acolo unde aceasta se încheie. Modul în care face aceste lucruri poate indica gradul de maturitate al persoanei.

O zi importantă este cea de 14 februarie, când Luna, aflată în Săgetător, formează un Trigonum Aureum cu Jupiter retrograd şi Iunona din Leu, şi cu Uranus şi Nodul Sud din Berbec. Această Piramidă pe semne de Foc, în care este implicată şi Iunona, ca astru al căsătoriei, poate favoriza evenimente în viaţa amoroasă, cu „happy end”. Astfel, sunt posibile, printre altele, cereri în căsătorie neaşteptate, declaraţii de iubire spectaculoase, oficierea unor relaţii ş.a.m.d. Este de remarcat că prezenţa lui Saturn în proximitatea Lunii, aduce o notă de seriozitate şi de asumare a oricărei acţiuni care vizează acest domeniu de viaţă. Energia saturniană cere o reevaluare a propriilor credinţe legate de traiul în comun, căsătorie, iubire, viaţă de cuplu, familie etc. Adică, este necesară o evaluare a modului în care sunt gândite aceste aspecte care ţin de viaţă intimă, eliberând credinţa personală de modelele observate în familie sau la prieteni, şi nu în ultimul rând, eliberată de toate „învăţăturile” dobândite prin cărţi şi cursuri. Astfel se poate trăi spontaneitatea şi bucuria pe care o oferă relaţia de iubire.

Luna Nouă în Peşti – 19 februarie 2015

Luna Nouă se formează la gradul 0:00 din Peşti*, în casa a III-a a momentului, la ora 1:47, ora României, şi are ascendentul în Săgetător, cu Saturn în conjuncţie cu acesta. Aşa un „început” mai rar întâlnim. Zodia îndeamnă la reflecţie, introspecţie, izolare, în timp ce casa îndeamnă la cunoaştere, studiu, călătorie. Aspectul îmi aminteşte de o teorie psihanalitică care vorbeşte despre capacitatea de a fi singur alături de cineva. Această capacitate se dezvoltă încă din copilărie şi vizează modul în care copilul mic poate să desfăşoare o activitate, în principal cea de joc, în prezenţa mamei, dar fără să o implice pe aceasta. Ca adult, această capacitate de a rămâne singur în prezenţa altcuiva, arată capacitatea de regenerare psihică, de introspecţie şi elaborare a situaţiilor prezente.

Tot această Lună Nouă, prin aspectul tensionat pe care îl formează cu Saturn din Săgetător, vizează modul în care fiecare percepe şi gestionează Timpul, precum şi modul în care este loial credinţelor infantile. Deşi Peştii induc ideea că Timpul nu există, şi este nevoie de o detaşare de acesta pentru a putea redescoperi sau de a reatinge starea de echilibru şi pace interioară, energiile saturniene determină conştientizarea necesităţii de a introduce în viaţa personală eficienţa. Chiar dacă este evidentă necesitatea unor momente de relaxare şi de introspecţie, cu scopul de a flexibiliza viziunile asupra vieţii, să încercăm să introducem aceste momente în programul zilnic, astfel încât nici munca, nici relaxarea să nu devină o corvoadă.

Şi nu în ultimul rând, această Lună Nouă, prin poziţia pe care o ocupă în astrograma momentului, trimite cu gândul la acele particularităţi ale copiilor pe care adulţii le ignoră, dar care sunt utile şi ţin mintea vie şi spiritul tânăr, fără a cădea în capacana infantilismului: curiozitatea şi capacitatea de joc. Acestea sunt două aspecte ale vieţii psihice, printre multe altele, de care omul are nevoie pentru a se bucura de viaţă, fără să trăiască sub presiunea grijilor şi a problemelor zilnice.

Luna în descreştere 20-28 februarie 2015

În acest interval, Luna parcurge zodiile dintre Peşti şi Rac. Practic, în luna februarie, Regina Nopţii parcurge un ciclu complet, de plecare şi de întoarcere acasă, în căminul călduros, primitor, intim şi protector. Fiind în creştere, energiile lunare acumulează forţă şi îşi deschid capacităţile de exprimare, fiind vizibile, animate, şi reuşind să producă schimbări evidente în realitatea exterioară.

Schimbarea perspectivei este mai evidentă în data de 26 februarie, când Luna din Gemeni formează o Piramidă pe semne de Aer cu Mercur şi cu Nodul Nord din Balanţă. În această zi putem deveni conştienţi de flexibilitatea mentală, de capacitatea de adaptare la mediul înconjurător, de uşurinţa în exprimare, şi nu în ultimul rând, de capacitatea de a da atenţie şi de a pune în valoare ideile care ne trec prin minte.

Note tehnice

Perioadele de mers în gol ale Lunii:
1 feb. 15:37 – 2 feb. 19:41
4 feb. 7:31 – 5 feb. 7:46
7 feb. 0:09 – 20:44
9 feb. 13:58 – 10 feb. 9:05
12 feb. 7:32 – 18:46
14 feb. 17:15 – 15 feb. 0:24
16 feb. 22:17 – 17 feb. 2:13
19 feb. 1:47 – 1:47
20 feb. 1:02 – 21 feb. 1:13
22 feb. 2:36 – 23 feb. 2:28
24 feb. 4:57 – 25 feb. 6:54
26 feb. 10:43 – 27 feb. 14:50

Aspectele exacte Lună-Soare:

  • Opoziție: 4 feb. 1:09, gr. 15 Le/Vă.
  • Trigon: 9 feb. 13:58, gr. 21 Ba/Vă și 28 feb. 8:54, gr. 10 Ra/Pe.
  • Careu: 12 feb. 5:49, gr. 24 Sc/Vă și 25 feb. 19:14, gr. 7 Ge/Pe.
  • Sextil: 14 feb. 16:45, gr. 26 Să/Vă și 23 feb. 9:53, gr. 5 Ta/Pe.
  • Conjuncție: 19 feb. 1:47, gr. 0 Pe.*

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor


*Nota redacției:
Luna Nouă a lunii februarie e mai buclucaşă decât de obicei, ilustrând probabil faptul că se găseşte sub dublă influenţă: a Vărsătorului şi a Peştilor. Unele programe de calcul prezintă conjuncţia Soare –Lună pe ultimul grad Vărsător, alte programe o „văd” în Peşti. Acest lucru s-a răsfrânt şi asupra interpretărilor colegelor noastre Andreea şi Loredana care au amândouă dreptate, deşi fiecare a văzut Luna Nouă în alt semn. Loredana, cu un spirit mai analitic, a simţit-o în Vărsător. Pentru Andreea care plonjează în profunzimile psihicului uman, Luna Nouă nu se putea arăta decât în Peşti. Iar noi, ne putem folosi de ambele energii, în funcţie de sectoarele de viaţă în care suntem mai activi în zilele marcate de conjuncţia Soare – Lună.