Echinocțiul de primăvară 2015. Capitolul I – Trezirea

Limbi de foc jucăușe străpung negura nopții și se revarsă deasupra dimineților noastre. Brazde violet-purpurii, tremurate, fac stelele să pălească și îmbracă cerul în straie de sărbătoare. Sfere luminoase, translucide, explodând în culori electrice, se unesc și se divid pe neașteptate, creând forme care ne incită imaginația. Norii se retrag precum o cortină în fața energiei de nestăvilit a vieții, al cărei tumult împinge tot mai departe atmosfera hibernală. Dintre văluri de ger și promoroacă se ițește primăvara. Cu fiecare zi ce trece, Universul ne surprinde cu răsărituri din ce în ce mai spectaculoase și ne invită … să ne trezim.

Foto: mclcbooks

Foto: mclcbooks

Sextilul Mercur-Uranus (1 martie), trigonul Jupiter-Uranus (3 martie), conjuncțiile Venus-Uranus (4 martie) și Marte-Uranus (11 martie) și, nu în ultimul rând, cuadratura Pluton-Uranus (17 martie), ultima din seria celor 7 care au avut loc în perioada 2012-2015, imprimă fundalul tabloului astral al lunii martie cu energie intensă și nelimitată. În prim-plan Uranus, acest “vizionar excentric și altruist”, pare să fie priza universală la care ne conectăm. El distribuie gratuit și cu originalitate fluxul incandescent care ne inundă sinapsele și deschide în mintea noastră uși către necunoscut. In același timp Mercur își face intrarea în semnul său de exil, semnul Peștilor (13 martie), croindu-și drum către careul cu Saturn și conjuncția cu Neptun. Contururile cunoscute tind să se estompeze, condiționările dispar și noi modele, noi țeluri, noi orizonturi se ivesc din neant. Ele ne incită să urcăm încă o treaptă pe scara spiralată a evoluției și să le cucerim. Temperatura crește. Dacă suntem cuprinși de o ușoară amețeală ce ne împinge să plutim într-o mare de neliniști, nu trebuie decât să ridicam ușor supapa de siguranță a minții, blocată sub greutatea fricilor și a limitărilor autoimpuse, poate din ignoranță sau poate din lipsă de credință. Energia va curge liberă și ne va umple de lumină, ne va curăța, ne va regla, ne va regenera. În acest context dinamic și creativ, presărat cu elemente surpriză, echinocțiul de primăvară se inserează pe friza cronologică a anului 2015. Energiile momentului echinocțial, impregnate în poziția astrelor, trasează direcțiile întregului an.

Intrarea Soarelui în Berbec este precedată de faza de Lună Nouă din ultimul grad al semnului Peștilor dar și de prima eclipsă a anului; o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, observabilă și de pe teritoriul României ca o eclipsă parțială. Buchetul de evenimente astrale ne invită, înainte de trezire, la un moment de relaxare în care să închidem ochii și, cum numai într-un vis se poate întâmpla, să vedem totul – trecut, prezent și viitor, manifestare și potențial -, să înțelegem totul, să iubim și să iertăm. Din marea de posibilități, să alegem cu inima și să ne identificăm cu idealul.

Harta ridicată în sistemul de case antic, pe semne întregi (Whole)

Hartă ridicată în sistemul de case antic, pe semne întregi (Whole)

În ziua lui Saturn, sâmbătă 21 martie, la ora Venerei (0:45), pășind peste ecuatorul ceresc, mândrul Soare își aruncă razele în semnul său de exaltare, Berbecul. El este eroul zilei și odată cu el, fiecare dintre noi redevenim eroii propriei noastre vieți. Plasarea cuspidelor mari ale temei echinocțiale în semne mutabile ne vorbește despre nevoia de schimbare. Tot despre schimbare ne vorbește și cuadratura aplicantă Saturn (Săgetător) – Neptun (Pești), plasată în case angulare I-IV, dar și Mercur în Pești, desprinzându-se ușor din ceața neptuniană. „Schimbare” șoptește și eclipsa de Soare premergătoare echinocțiului. Schimbare… dar cum? Și unde ne va duce schimbarea? Și cu ce să începem? Semnele cardinale activate de Soare, Luna, Marte, Uranus și Pluton dar și Ascendentul hărții în Săgetător imprimă nevoii de schimbare un caracter dinamic și impulsiv. E ca și cum o viziune fantastică ne trezește brusc și ne împinge să sărim din pat și să trecem la treabă, să explorăm, să experimentăm, să o înfăptuim. Avem multă energie (6 planete plasate în semne de foc, Ascendentul în Săgetător, Jupiter în Leu) dar Saturn în casa I pare că ne trage de mânecă și ne arată că suntem în pijamale. Ca un adevărat dascăl, el deschide cartea vieții la pagina despre strategie, răbdare și responsabilitate și ne reamintește că un lucru trainic nu se poate realiza decât în timp și cu efort. Plasarea echinocțiului într-o primă zi lunară, propice conștientizării puterii gândului, introspecției și planificării, susține ideea lui Saturn și ne predispune să rămânem în repaus, cu ochii larg deschiși, și să ne folosim energia pentru a explora mental. Să încercăm să descărcăm și să decriptăm cât mai mult din mesajul primit pentru a-l putea reproduce apoi, cât mai fidel, prin acțiunile noastre. Torcând firul viziunii, acum doar sesizăm necesitatea schimbării și decidem că a venit momentul să facem ceva – altceva, altcumva – cu noi înșine și cu societatea în care trăim.

La întrebarea „Și unde ne va duce schimbarea” ne răspunde modelul holistic al temei. “Pâlnia”, având planeta ansă pe Jupiter și incisivă pe Saturn, arată comorile aflate la orizontul căutărilor noastre în 2015: evoluția, bunăstarea, progresul. Fiind însă lipsit de opoziții, modelul holistic este ca un careu fără chei de rezolvare, pașii nu sunt marcați, poteca este ascunsă de frunzele veștede, potențialul momentului, greu de sesizat. „Marele benefic”, Jupiter retrograd – ansa modelului – ne sfătuiește să căutăm mai întâi în interior. Acolo vom regăsi copilul din noi, entuziasmul, zâmbetul și exuberanța în fața unei noi aventuri, pusă pe tapet de Ascendentul Săgetător. Și ca să nu ratăm poteca, aceia dintre noi entuziaști și agitați din fire, e bine să nu plece la drum în grabă și fără o strategie bine pusă la punct, iar cei mai rezervați, pesimiștii, să nu rămână împietriți în fața unei imaginate neputințe, ci să îndrăznească. Cu toate acestea s-ar putea să ne trezim întrebându-ne: dar cum să ajungem la aceste comori când în jurul nostru lucrurile se clatină și par să se dărâme: sistem bancar, justiție, administrație, credință? Tot el, Jupiter – stăpânul hărții -, ne oferă explicația și ne dă un indiciu. Prins în inconjuncții cu Pluton și Mercur, ghidul nostru concentrează energia unui Yod și o dirijează către casa a IX-a a „Credinței, Justiției, Viziunilor și Spiritualității” și către semnul Leului. Atunci când nu sunt solide, lucrurile se dărâmă, este primul pas către regenerarea și reajustarea lor. Configurația holistică sugerează că nevoia de schimbare profundă, e la nivel de principii, de conștiință și credințe și are ca punct de plecare sistemul nostru de valori. Acolo, în casa a II-a a „Valorilor, Posesiunilor, Talentelor și Banilor munciți”, Pluton își concentrează energiile intense, transformatoare, operează schimbări radicale, scormonește și extrage noi valori, care să dea sens existenței noastre.

De echinocțiu, Jupiter în Leu, Soarele în Berbec și Saturn în Săgetător, activând Triada Evoluției și Creativității, pregătesc punerea în scenă a unui nou spectacol, în regie venusiană. Încetul cu încetul, ei aduc în lumina reflectoarelor alte idei, alte valori, alte idealuri și speranțe dar și alți actori – mai altruiști, vizionari și care își interpretează rolul motivați, în primul rând, de plăcerea jocului, motivați de “a fi”.

CARMEN CODIRLĂ

autor-carmen-codirla