Astrele în martie 2015

O privire de ansamblu asupra lunii

Primele 20 de zile ale lunii martie stau sub stăpânirea Lunii Noi care s-a produs în 19 februarie în ultimul grad din Vărsător, cu Ascendentul lunației pe final de Scorpion și Marte (stăpânul Ascendentului) în ultimul grad din Pești. Implicarea gradelor anaretice se traduce printr-o stare de incertitudine caracteristică perioadelor de tranziție, când o etapă de durată ia sfârșit și se întrezărește doar vag începutul alteia. Această stare ar putea fi mai acut resimțită de nativii zodiilor fixe și mutabile.

În restul lunii, odată cu Luna Nouă care se produce în 20 martie, în ultimul grad al zodiei Pești și cu Ascendentul în Rac, accentul se mută pe zodiile cardinale, dar și zodiile mutabile vor rămâne active. Ritmul se accelerează, orizonturile se lărgesc, noi situații de viață încep să prindă contur, iar anumite nuanțe devin acum stridente. Să ne așteptăm la derulări abrupte de evenimente sau, de ce nu, să le producem chiar noi dacă ne simțim pregătiți. În orice caz, ar fi bine să iuțim pasul, fără să ne precipităm prea tare. Să fim prudenți!

Foto: Albatross
Foto: Albatross

Astrele care-și schimbă poziția în zodie pe parcursul lunii sunt:
– Mercur în 13 și 31 martie. În data de 13 trece din Vărsător în Pești (exil), iar în 31 se mută în Berbec;
– Venus în 17 martie, când trece din Berbec (exil) în Taur (domiciliu);
– Soarele în 21 martie, când trece din Pești în Berbec (exaltare);
– Marte în 31 martie, când trece din Berbec (domiciliu) în Taur (exil).
Observăm că vântul schimbării suflă cu mai multă putere la mijlocul lunii și la finele ei. Interesul ni se va muta, treptat, dinspre universal înspre particular, dinspre social înspre privat. Dorința de a fi în comuniune cu restul, de a contribui la binele comun și de a urmări o viziune măreață se combină cu nevoia pentru competiție și obținere imediată a plăcerii, cea din urmă câștigând tot mai mult teren pe măsură ce ne apropiem de finele lunii.

Luna martie a acestui an găzduiește câteva evenimente astrologice mai însemnate, printre care enumerăm:
(1) perfectarea trigonului dintre Jupiter retrograd (Leu) și Uranus (Berbec) în 3 martie;
(2) intrarea în mers aparent retrograd a planetei Saturn (Săgetător) în 14 martie;
(3) perfectarea ultimei cuadraturi dintre Uranus (Berbec) și Pluton (Capricorn) în 17 martie, după o relație tensionată care durează din septembrie 2012;
(4) eclipsa de Soare (Pești) din 20 martie, vizibilă și din țara noastră, urmată de echinocțiul de primăvară (ingresul Soarelui în Berbec) din 21 martie.
Căpătăm un plus de forță și de curaj pentru a ne înfrunta trecutul încă o dată, pentru a încheia o situație sau o etapă importantă înainte de a merge mai departe. Nu va fi ușor, dar este necesar să ne asigurăm că lăsăm curat în urma noastră, că ne-am achitat ultimele datorii materiale sau morale și că n-am plecat cu mâna goală – am luat cu noi învățăturile trase din isprava noastră. Alte orizonturi ne așteaptă și ar fi păcat să mânjim bucuria cuceririi acestora cu resturi menajere dintr-un trecut nerezolvat sau neacceptat pe de-a-ntregul. Să aprindem, așadar, un foc controlat și să facem o curățenie de primăvară!

O plimbare la pas, săptămână cu săptămână…

În prima săptămână a lui martie, Venus și Marte (Berbec) adaugă paie peste focul deja aprins de Uranus (Berbec) și Jupiter retrograd (Leu) și, astfel, ne însuflețesc, ne stimulează pofta de viață, de împlinire a celor mai năstrușnice și profunde dorințe – cei doi trasează și cuadraturi spre Pluton. Și Soarele (Pești) trasează un sextil spre Pluton, iar implicarea acestei planete indică faptul că e posibil ca, în sfârșit, să ne fie clar ce vrem și să fim în stare să obținem acel ceva. Dar, pentru că sunt și niște cuadraturi în joc, ar fi bine să ne gândim cu ce preț satisfacem aceste dorințe și care sunt riscurile pentru toți cei implicați. Chiar dacă aspectele lui Mercur (Vărsător) cu Uranus (Berbec) și Jupiter (Leu) își pierd treptat din putere, să rămânem conștienți de faptul că libertatea noastră se îngustează acolo unde începe libertatea celuilalt.

Un motiv în plus ca să cântărim bine lucrurile este și Luna plină în 5 martie (axa Fecioară-Pești, cu Neptun implicat). Desigur, cu tot Focul care ne trece prin vine, e plăcut să ne simțim potenți și să avem visuri de mărire, dar dacă vrem să menținem senzația și să ne împlinim fanteziile, ar fi bine să ne controlăm pornirile dând o mai mare atenție detaliilor de ordin practic.

Cea de-a doua săptămână a lunii ne-ar putea da socotelile peste cap, așa că recomand flexibilitate și prudență. Se perfectează conjuncția dintre Marte și Uranus (Berbec) și totodată și cuadratura acestora cu Pluton, Mercur intră în semnul său de exil (Pești) și trasează o cuadratură spre Saturn care intră în mers aparent retrograd. Atmosfera devine instabilă, fluxul evenimentelor intermitent, acțiunile mai abrupte, așa încât ne-ar putea fi dificil să urmăm un program sau un plan prestabilit. Ce putem face în aceste condiții? Să avem prezență de spirit și să fructificăm ocaziile care apar din senin. Și, așa cum explicam în prima parte a articolului, este ultima oară când ne mai întâlnim cu aspectul de cuadratură dintre Uranus-Pluton, așa că e momentul să încheiem un proces început în septembrie 2012, mai ales dacă suntem posesorii unor planete rapide în zodii cardinale sau avem Ascendentul în astfel de semne, în harta natală.

Ideea rămâne valabilă și pentru cea de-a treia săptămână a lunii când cuadratura dintre Uranus-Pluton se perfectează. Mijlocul săptămânii găzduiește Luna Nouă din Pești – un motiv în plus să finalizăm până atunci un proces început mai demult, și ingresul Soarelui în Berbec – un nou început. În acest timp, Mercur (Pești) este conjunct cu Neptun și trasează un sextil spre Pluton, ceea ce aduce un dram de clarviziune sau, mai degrabă, de “clar-simțire” pentru a ne ghida prin ceața care se lasă între hotarul Peștilor și cel al Berbecului. Tot atunci și Venus intră în semnul său de domiciliu, Taurul, dând un sens mai concret (pre)simțirilor noastre. Spre finele săptămânii, odată cu echinocțiul de primăvară (hartă a cărui Ascendent este în Săgetător), orizontul începe să se elibereze și Soarele să strălucească cu mai multă putere – începe să ne fie tot mai clar de unde venim și spre ce (vrem să) ne îndreptăm, care sunt aspirațiile, dorințele și totodată putințele noastre într-o problemă de viață care ne preocupă acum.

În ultima săptămână a lunii, se perfectează trigonul dintre Soare (Berbec) și Saturn retrograd (Săgetător), Venus (Taur) încheie mai multe aspecte cu Neptun (Pești), Jupiter retrograd (Leu) și Pluton (Capricorn), iar Mercur și Marte schimbă semnul în ultima zi a lunii. Trigonul Soare-Saturn ar trebui să ne ajute să ne ponderăm eforturile, să ne ținem puțin în frâu, cu atât mai mult cu cât Venus este activă și reclamă împlinirea tuturor poftelor. La finele lunii, mentalul nostru capătă mai multă agerime (Mercur trece în Berbec), timp în care motorul nostru intern își crește turația pentru a trage cu mai multă forță, la o viteză mai mică (Marte intră în Taur). Probabil vom fi mai iuți în gândire și chiar dacă vom reacționa fizic cu întârziere, ne vom dovedi mai constanți în munca noastră, mai prudenți și mai rezistenți.

Vă invit să fructificăm cât mai bine tranzitul planetelor în luna martie!

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor