Andreea TalmazanInfluentele Lunii

Luna în mai 2015

Luna în creştere 1-4 mai

Florar începe cu Luna în Balanţă, în conjuncţie cu Nodul Nord, în relaţie armonioasă cu Mercur din Gemeni, Jupiter din Leu şi Saturn retrograd din Săgetător, şi în relţii tensionate cu Uranus din Berbec şi Pluton din Capricorn. Acest început de lună mai este unul dedicat relaţiilor, asocierilor, căsătoriilor şi parteneriatelor. Sunt zile în care socializarea este intensă. Sunt create contextele favorabile pentru începutul unor relaţii, pentru împlinirea unor vise şi aşteptări legate de viaţa personală. Relaţia tensionată cu Pluton poate dizloca energii reprimate în interiorul unor cupluri şi parteneriate, a căror manifestare pot pune câmpul relaţional în stare de conflict. Nevoi multă vreme frustrate, aşteptări neîmplinite, dependenţe bolnăvicioase sau ataşamente dezorganizate pot deveni vizibile, conştientizabile. În funcţie de capacitatea de a le gestiona, cuplurile şi parteneriatele în care se manifestă rezistă şi reformulează bazele vieţii în comun, sau se încheie mai mult sau mai puţin dramatic.

Foto: Yevgen Pogoryelov
Foto: Yevgen Pogoryelov

Luna Plină în Scorpion – 4 mai

Opoziţia luminariilor la grad perfect se formează la ora 6:43, ora României, pe Axa Sacrificiul şi a Sănătăţii. Ascendentul momentului este în Taur, în conjuncţie cu Marte. Soarele, în Taur şi în casa a XII-a a lucrurilor ascunse, a izolării şi a practicilor spirituale, iar Luna, în Scorpion şi în casa a VI-a a sănătăţii şi a muncii, arată că acest eveniment astrologic are ca simbolistică majoră un proces de vindecare, de purificare, prin introspecţie şi muncă susţinută. Ca orice alt eveniment astrologic în Scorpion, şi această Lună Plină, în care sunt implicate activ şi energiile celor doi guvernatori, vizează lumea noastră interioară, conţinuturile inconştientului care, sub o formă sau altă, ne ghidează viaţa, fiind prezente în spatele vorbelor şi faptelor noastre.

Luna în Scorpion, într-o hartă natală, funcţionează că un receptor al emoţiilor. Persoana cu astfel de amplasare a Lunii detectează cu uşurinţă latura ascunsă a persoanelor cu care intră în contact. În perioada de Lună Plină în Scorpion, fiecare dintre noi poate sesiza o amplificare a celui de al şaselea simţ, adică intuitiv poate observa care este suferinţa celui din faţa sa. Dar este şi un bun moment de a descoperi cauzele propriilor suferinţe. Activitatea onirică este intensă, iar visele pot fi bogate în simbolistică sau încărcate cu trăiri afective intense. Ca de fiecare dată, recomandarea este aceea de a nota visele şi de a observa care sunt mesajele ascunse ale acestora, mesaje care de cele mai multe ori sunt legate de nevoi şi dorinţe inconştiente.

Soarele este implicat şi într-o Piramidă de Pământ, împreună cu Lilith din Fecioară şi Pluton din Capricorn, un aspect ce vizează determinarea, organizarea, conştiinciozitatea şi consecvenţa noastră în ce priveşte aspectele importante ale vieţii.

Opoziţia Soare-Lună pe Axa Sacrificiului şi a Vindecării, împreună cu aspectele pe care le formează, şi nu în ultimul rând cu întreaga hartă a momentului, arată că sunt create condiţiile, din punct de vedere astrologic, pentru începerea unui proces de purificare mentală şi emoţională, care poate duce la o vindecare fizică. Este un moment astrologic bun pentru a demara un program de detoxifiere sau de slăbire. Iar în ce priveşte activităţile domestice, este momentul unei curăţenii generale şi de renunţare la obiectele care mai sunt de folos.

Orice proiect ne propunem să demarăm, care vizează sănătatea fizică şi psihică, care urmăreşte vindecarea, este susţinut de Marte care, deşi aflat în exil în Taur, fiind în conjuncţie cu Ascendenul, are forţa de a mobiliza energiile psihice necesare pentru reuşită. Energiile marţiene potenţează senzaţiile şi percepţiile, care pot fi puse în slujba proiectelor personale.

Luna în descreştere 5 – 18 mai

În acest interval, Luna parcurge zodiile de la Scorpion la Taur, retrăgând energiile emoţionale investite în lumea înconjurătoare şi încercând să le conserve pentru interesele legate de lumea interioară.

În primele zile ale intervalului, formează o conjuncţie cu Saturn retrograd din Săgetător, iar împreună sunt în opoziţie cu Mercur din Gemeni, şi în relaţie tensionată cu Neptun din Peşti. Această configuraţie ne trimite cu gândul la comunicare, la principii şi valori şi la o nevoie de eliberare. Din pot să fie evidente ataşamentele legate de principii personale, sisteme de valori şi repere morale. Este o perioadă bună, susţinută de Saturn, pentru a flexibiliza anumite modele de gândire, reperele morale interioare rigide care au ca şi consecinţe sentimentele de culpabilitate, tendinţele inconştiente de autopedepsire, gândirea dihotomică care împarte lucrurile în bune şi rele, adevărate sau false, corecte sau incorecte.

În 7 şi 8 mai Luna formează o opoziţie cu Venus proaspăt intrată în Rac, urmând ca pe 9 mai să fie în conjuncţie cu Pluton din Capricorn şi în trigon cu Soarele din Taur. În contextul general de descreştere, aceste aspecte indică o dorinţa mai mult sau mai puţin conştientă de regăsire a unui confort emoţional, a unui spaţiu de siguranţă, a unei stări germinative în care să poată avea loc ceea ce poate fi asemuit cu un „nou început”, o nouă naştere a propriei fiinţe, într-un nou context. Din punct de vedere psihic, se poate manifesta ca o stare de nelinişte interioară urmată de starea de bine dată de îngrijire, de susţinere şi de protecţie.

10 şi 11 mai sunt două zile în care Luna din Vărsător formează relaţii armonioase cu celelalte planete, facilitând asfel dorinţa de afirmare, manifestarea mentalului superior, orientat spre inovaţie şi invenţie şi acţiunile de într-ajutorare. Cu cât fiinţa primeşte mai multă afecţiune şi atenţie, cu atât este capabilă să înveţe să ofere, atunci când condiţiile de confort şi siguranţă afectivă sunt îndeplinite. În cazul în care acestea sunt deficitare, pot fi prezente acţiuni egoiste şi orgolioase, tendinţele de a adera la idei şi activităţi cu slabe şanse de reuşită, precum şi refugierea în moduri de gândire specifice gândirii pozitive golite de conţinut, lipsite de bază reală, înşelătoare.

O atenţie deosebită este bine să existe în data de 12 mai când Luna, aflată în Peşti şi în conjuncţie cu Neptun, formează un careu în T cu Marte proaspăt intrat în Gemeni şi cu Saturn retrograd din Săgetător. Fuga din faţa unei realităţi dureroase este posibilă, iar refugierea în alcool, substanţe halucinogene sau în fantasme este, aparent, cea mai la îndemână variantă, dar şi cea care poate avea consecinţe neplăcute asupra psihicului individual. Meditaţia şi introspecţia sunt utile, dar este bine să fie însoţite de comunicare, de menţinerea în relaţie cu ceilalţi, astfel încât şă se păstreze contactul cu realitatea, iar iluziile să nu se transforme în soluţii capcană.

Pe 14 mai are loc ingresul Lunii în Berbec, unde formează conjuncţii cu Nodul Sud şi cu Uranus, şi amplifică energiile crucii Cosmice pe semne cardinale, în care mai sunt implicate Venus din Rac, Nodul Nord din Balanţă şi Pluton, intrat în mişcare retrogradă, din Capricorn. Până pe 16 mai când Luna se mută în Taur, este bine să se adopte o atitudine precaută. Tendinţele agresive distructive sunt intense şi pot fi îndreptate spre ceilalţi, dar şi faţă de propria persoană. Astfel, comportamentele sunt afectate iar atenţia, care în alte zile şi situaţii, funcţionează foarte bine, poate fi perturbată şi poate duce la accidente.

Pe 17 mai Luna, în Taur, se află în recepţie mutuală cu Venus din Rac şi în relaţie armonioasă cu Pluton retrograd din Capricorn. Pregătirea emoţională pentru Luna Nouă din Taur are loc în condiţii de relativă armonie, iar atenţia este îndreptată, în cele mai multe cazuri, spre corp şi spre plăceri, acestea din urmă, de vreme ce pot fi satisfăcute, stau la baza creării unui confort psihic necesar unei re-întoarceri către lume şi viaţă. Stabilitatea interioară care poate fi obţinută prin demersurile începute odată cu Luna Plină din Scorpion şi care au fost tratate cu seriozitate şi consecvenţă, este cea care permite o re-adaptare la conjuncturile relaţionale.

Luna Nouă în Taur – 18 mai

Conjuncţia luminariilor are loc la ora 7:14, ora României, şi se formează în casa a XII-a a momentului, cu Ascendentul în Gemeni şi în conjuncţie la orb de 8 grade cu Marte din Gemeni. Orice început ar putea avea loc în viaţa fiecăruia, se produce iniţial în interior, în mod ascuns conştiinţei. Pot exista situaţii în care persoanele nici să nu fie dornice de vreun început, dar chiar şi aşa, unul se pregăteşte în laboratorul intern, în psihic. Munca susţinută cu propria persoană poate da în următoare perioadă rezultate care, deşi aşteptate, nu le-au fost estimate puterea şi dimensiunea. Din zona de siguranţă afectivă în care se poate afla cineva, chiar şi o schimbare pozitivă în viaţa personală, poate fi trăită ca o traumă atunci când persoana nu este pregătită pentru ea. Simbolistica acestei Luni Noi în Taur este legată de starea germinativă specifică zodiei, stare în care lucrurile nu se mişcă, dar care sunt sub presiunea lumii exterioare şi a impulsurilor interioare şi trebuie să se modifice, urmând sensul vieţii. Cu alte cuvinte, oricât de plăcută este starea de a nu face nimic, din interior se naşte dorinţa de a face ceva, de a se extinde, de descoperi noi plăceri pe care viaţa le poate oferi. „Seminţele” aflate în psihic încep să crească, încet, şi cu măsura cu care sunt îngrijite, vor da roade. Iar prin îngrijire se înţelege atenţia şi dragostea cu care fiecare se tratează pe sine însuşi.

Luna în creştere: 19-31 mai

Zodiile parcurse în acest interval sunt cele curpinse între Taur şi Scorpion. În primele zile, când tranzitează Gemenii, Luna formează conjuncţii cu Marte şi Mercur retrograd, opoziţie cu Saturn retrograd şi o relaţie armonioasă cu Axa Nodurilor Lunare. Simţul umorului şi comunicarea sunt amplificate, deşi, în cele mai multe cazuri se poate ajunge la exagerări şi la agresivitate verbală. Încurcăturile, amânările, recepţionarea defectuoasă a mesajelor pot fi trăite la modul personal, şi pot duce la reacţii negative, dure, intransigente. Nu doar verificarea situaţiei, prin întrebări lămuritoare este utilă, ci şi capacitatea de a exprima propriile trăiri emoţionale, a modului în care au afectat anumite vorbe sau exprimări. Ca o imagine generală, comunicarea, chiar şi aşa defectuoasă, dar gestionată corect, empatic, poate duce la consolidarea unor relaţii.

Următoarele zile, când Luna se află în domiciliu, în conjuncţie cu Venus şi în opoziţie cu Pluton retrograd în Capricorn, sunt zile în care pot să apară stările de melancolie şi de nostalgie, stări care aparent nu au o cauză concretă, dar care prin reflecţie pot duce la o eliberare emoţională de amintiri şi experienţe dureroase din perioada copilăriei.

23-25 mai sunt zile în care Luna tranzitează zodia Leului, formând conjuncţie cu Jupiter şi cu Junona şi un trigon cu Nodul Sud şi cu Uranus din Berbec. Sentimentele de bucurie pot să apară spontan, în conjuncturi neaşteptate. Reîntâlnirea cu persoane dragi sau nevoia de a revedea oameni care au avut o amprentă pozitivă asupra noastră, poate duce la o manifestare creativă a emoţiilor. Gesturile de tandreţe, declaraţiile de dragoste pot fi pătimaşe şi, în unele cazuri, fără măsură. Riscul este să genereze în ceilalţi sentimente de sufocare. Este necesar să se controleze atitudinile intruzive, fie că este vorba de relaţiile cu partenerii de cuplu, fie de cele cu copiii.

Între 26 şi 27 mai Luna se află în Fecioară, în conjuncţie cu Lilith, în opoziţie cu Neptun şi în relaţie tensionată cu planetele din Gemeni. Nemulţumirea, încăpăţânarea, orientarea excesivă asupra detaliilor sunt principalele caracteristici comportamentale prezente. Nevoia de purificare poate îmbrăca haina salvatorului, scoţând în evidenţă tendinţa de omnipotenţă.

În ultimile zile ale lui Florar, când Luna parcurge zodia Balanţei şi jumătate din Scorpion, viaţa noastră emoţională poate fi intensă, mobilă, orientată spre lume şi apoi spre modul în care lumea ne provoacă. Sunt zile cu trăiri interioare profunde, care pot avea ca efect o reconfigurare a vieţii psihice a fiecăruia dintre noi.

Note tehnice

Perioadele de mers în gol ale Lunii:
2 mai 17:04 – 03 mai 04:48 Scorpion
5 mai 04:50 – 14:13 Săgetător
7 mai 20:52 – 21:17 Capricorn
9 mai 23:36 – 10 mai 2:23 Vărsător
11 mai 13:37 – 12 mai 5:54 Peşti
13 mai 19:56 – 14 mai 8:15 Berbec
15 mai 15:05 – 16 mai 10:04 Taur
18 mai 7:15 – 12:28 Gemeni
19 mai 20:58 – 20 mai 16:57 Rac
22 mai 3:37 – 23 mai 0:43 Leu
24 mai 13:50 – 25 mai 11:52 Fecioară
27 mai 5:22 – 28 mai 0:43 Balanţă
29 mai 23:21 – 30 mai 12:34 Scorpion

Aspecte Lună-Soare:
4 mai – opoziţie, 6:42, gr. 14 Sc/Ta
9 mai – trigon, 5:40, gr. 19 Ca/Ta
11 mai – careu, 13:37, gr. 21 Va/Ta
13 mai – sextil, 19:56, gr. 23 Pe/Ta
18 mai – conjuncţie, 7:15, gr. 27 Ta
23 mai – sextil, 3:48, gr. 2 Le/Ge
25 mai – careu, 20:19, gr. 5 Fe/Ge
28 mai – trigon, 14:32, gr. 7 Ba/Ge.

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor