Luna în ianuarie 2016

Luna în descreștere 1-9 ianuarie

Anul începe cu Luna în Fecioară, în conjuncție cu Nodul Nord și cu Jupiter, formând relații armonioase cu Venus din Săgetător și cu Mercur din Vărsător. Activitățile practice, concrete sunt în prim-planul atenției noastre. Aspirațiile noastre își pot găsi rezolvările câtă vreme rămânem cu mentalul orientat pe soluții, căutând să formulăm obiective realizabile în contextele de viață în care ne aflăm fiecare dintre noi.

Foto: shutterbugamar
Foto: shutterbugamar

În acest interval Luna parcurge zodiile dintre Fecioară și Capricorn, favorizând trăirea unor emoții complexe. Pe 4 ianuarie formează o conjuncție cu Marte proaspăt intrat în Scorpion și o cuadratură cu Mercur din Vărsător. În această zi este posibil să fie mai pregnante stările de frustrare, de nervozitate, de furie. Indiferent de intensitatea acestor trăiri, este esențial să nu acționăm impulsiv, oricât de mare ar fi tentația. Aspectul pozitiv pe care cele două planete îl formează cu Chiron din Pești sugerează capacitatea de a identifica sursa primară a acestor trăiri și implicit modalitățile de vindecare a acestora. Pe 6 ianuarie Luna, aflată încă în tranzit prin Scorpion, este în relații armonioase cu Axa Nodurilor Lunare, iar influența energiilor sale vizează capacitatea de regenerare psihică și de transpunere a trăirilor spirituale, metafizice în practică.

Pe 7 ianuarie, aflată în Săgetător, Luna formează o conjuncție cu Venus și Saturn, dar și un aspect armonios cu Uranus din Berbec și unul tensionat cu Neptun din Pești. Este o zi a gândurilor și emoțiilor frumoase, pozitive, optimiste. Dar toate sunt cu măsură, iar măsura o dă Saturn, care nu îngăduie prea multă ”visare cu ochii deschiși”, refugierea în idealuri și truisme, ci, conlucrând cu energia lui Uranus, impulsionează curajul de a acționa.

În ansamblu, această perioadă este una în care energiile astrale susțin capacitatea noastră de a canaliza energiile puternice, trăirile emoționale, indiferent de polaritatea lor, spre acțiuni concrete. În funcție de capacitățile fiecăruia și implicit de contextele de viață prezente, actuale, nimic nu este de nerezolvat. Chiar și afecțiunile trupești pot găsi o cale de vindecare câtă vreme este conștientizată cauza psihică.

Luna Nouă în Capricorn – 10 ianuarie

Conjuncția luminariilor se formează la ora 3:30, ora României, în casa a II-a a momentului. Luna Nouă în Capricorn este în conjuncție cu Pluton, are Ascendentul în Scorpion și formează o relație tensionată cu Uranus din Berbec și una armonioasă cu Axa Nodurilor Lunare.

Este un eveniment astrologic care vizează veniturile proprii, modul în care gestionăm resursele personale, precum și capacitatea de a reevalua modul în care ne raportăm la bani și bunuri materiale. Cheltuielile excesive și impulsive ar trebui să fie principalul subiect de reflecție. Comportamentul individual legat de bani necesită schimbare radicală.

Prezența lui Pluton în proximitatea Lunii Noi, sugerează o investigare a inconștientului, depozitarul dorințelor și frustrărilor noastre, a cauzelor primordiale ale unor comportamente. Fiind vorba de casa a II-a a veniturilor personale, este bine să ne îndreptăm atenția spre orice acțiune ”nesănătoasă” legată de bani: de la cheltuieli compulsive până la tendința de a ”colecționa” obiecte fără valoare. În spatele oricărui comportament care pune în pericol resursele și rezervele personale se află, de cele mai multe ori, o durere, o traumă, un ”gol” afectiv.

Ascendentul în Săgetător, cu Saturn și Venus în proximitate, susține ideea schimbării de mentalitate legate de bani și resurse materiale. Credințele legate de propria persoană, în special cele negative cu privire la modul în care se câștigă și se cheltuiesc banii sunt principalele vizate. În unele situații poate fi vorba de restricții și auto-restricții, dar la modul general este vorba de educație mai precis de lipsa educației financiare.

Și relația Lunii Noi cu Axa Nodurilor Lunare, aflată pe casele a IV-a și a X-a, cu Nodul Nord conjunct cu Jupiter sugerează o schimbare la nivelul activității profesionale, al carierei, favorizând orice demers de îmbunătățire a activității. Este posibil ca cei aflați într-un proces de schimbare de loc de muncă sau cei aflați de mai multă vreme fără o sursă de venit, să găsească în această perioadă un job.

În aceeași zi, Luna formează o conjuncție cu Mercur retrograd în Capricorn, adică un nou aspect care îndeamnă la rețineri de la acțiuni impulsive, o necesitate de a gândi de două până la 9 ori înainte de a ne arunca în cheltuieli inutile.

Luna în creștere 11 – 23 ianuarie

În acest interval Luna parcurge zodiile de la Vărsător la Leu. Pe 12 ianuarie, în timpul tranzitului prin Vărsător, formează aspecte armonioase cu Uranus din Berbec, cu Lilith din Balanță, cu Saturn și Venus din Săgetător. Cel puțin din punct de vedere astrologic este o zi veselă, plină de optimism, în care este de așteptat ca până și cei mai pesimiști dintre noi, să trăiască o stare de bine și de veselie. Pe fondul acesta emoțional putem să ne stabilim niște idealuri și obiective spre care să tindem cu toată ființa. Indiferent cât de tensionate sau provocatoare sunt celelalte aspecte de pe cerul astrologic, starea emoțională determină adoptarea unor atitudini constructive relativ la orice situație stresantă.

Pe 13 și 14 ianuarie, Luna se află în tranzit prin Pești, unde formează conjuncții cu Neptun, Chiron și Nodul Sud și cuadraturi cu Venus și Saturn din Săgetător. Sunt zile în care oricât de intensă este nevoia de izolare, de meditație și de introspecție, este necesară o implicare activă în aspectele concrete ale vieții. Cu alte cuvinte, este necesară o bună gestionare a timpului, astfel încât să nu se piardă din vedere nici perioadele de odihnă psihică, nici activitățile curente, administrative.

Odată cu ingresul Lunii în Berbec, crește în intensitate curajul de a acționa, nevoia de a fi în mișcare. 15 și 16 ianuarie sunt zile foarte bune pentru a începe activități fizice. Relațiile tensionate pe care Luna și Uranus le formează cu Pluton, Mercur retrograd și Soarele din Capricorn, favorizează capacitatea de a descărca tensiunile psihice prin sport și activități fizice. Astfel mentalul poate profita și poate genera idei strălucite pentru diversele situații de viață în care ne putem afla.

Pe 17 ianuarie Luna intră în zodia Taurului, iar pe 19 se află implicată într-un Trigonum Aureum cu Jupiter și Nodul Nord din Fecioară și Soarele din Capricorn. Este un aspect care amplifică necesitatea orientării spre lucruri concrete, precum și dezvoltarea sau întărirea unor caracteristici ce țin de determinare, organizare, seriozitate, disciplină și muncă. Este recomandabil să profităm de energiile acestui aspect, pentru că ceea ce ne propunem, creionăm ca plan personal în această perioadă, are șanse mari să se realizeze în luna mai, când se formează din nou Trigonum Aureum în care vor fi implicate, pe lângă Jupiter (Fecioară) și Pluton (Capricorn), Venus, Soarele și Mercur, ceea ce va face ca energiile benefice ale acestui aspect să fie intense și de durată.

Pe 21 ianuarie Luna se află în tranzit prin zodia Gemenilor, de unde formează o Cruce Cosmică pe semne mutabile, cu Jupiter (retrograd) și Nodul Nord din Fecioară, Venus din Săgetător și Chiron și Nodul Sud din Pești. Este o zi în care este pusă la încercare flexibilitatea mentală, capacitatea de a schimba credințe și modele de gândire disfuncționale, neadaptate la viața curentă. Încăpățânarea, dar și lipsa de logică sau de argumente viabile în conversații sunt principalele semne ale nevoii de schimbare. Cei mai afectați sunt nativii din Gemeni, Fecioară, Săgetător și Pești și cei care au Ascendentul sau aspecte puternice în aceste zodii.

Pe 22 ianuarie, Luna aflată în domiciliu (Rac) formează o Piramidă pe semne de Apă cu Marte și Iunona din Scorpion și cu Neptun din Pești. Este o zi în care se poate resimți confortul emoțional și siguranța afectivă, cel mai probabil lângă partenerul de viață sau alături de anumiți membri ai familiei. Dar este o zi în care unii își vor găsi un partener de cuplu, iar alții vor decide să se căsătorească. Pentru că nici o planetă din acest aspect nu are relații tensionate cu alte planete ne putem aștepta la o zi a iubirii, în orice mod s-ar manifesta aceasta.

Luna Plină în Leu – 24 ianuarie

Aspectul exact se formează la ora 3:45, ora României, pe Axa Resurselor, având Ascendentul în Săgetător, cu Saturn în apropiere. Este o continuare a demersurilor legate de modul în care administrăm veniturile și resursele personale, demersuri începute odată cu Luna Nouă în Capricorn. De această dată însă privește și modul în care ne raportăm la instituțiile bancare, în relațiile care vizează împrumuturi, sponsorizări, moșteniri, adică resursele comune sau ale celorlalți. Deși nu are aspecte tensionate Luna Plină în Leu poate aduce probleme în sectorul financiar și relațional, atunci când atitudinea adoptată este una de nepăsare față de ceilalți sau de superioritate în relație cu instituțiile bancare sau cu parteneri de afaceri. Trocul nu este o metodă actuală de trai, decât în cazuri și zone izolate. Din acest motiv idealul unei lumi fără bani este pentru moment, irealizabil. Dacă un astfel de ideal se află pe lista voastră de visuri, este important, absolut necesar, să vedeți ce stă la baza unei astfel de dorințe și să schimbați modul de gândire. Acest eveniment astrologic favorizează adoptarea unor atitudini corecte mentale, comportamentale, față de realitățile financiare și implicit o vindecare a frustrărilor care duc la dezvoltarea unor idealuri greu de realizat.

Ascendentul în Săgetător cu Saturn în vecinătate, precum și prezența lui Venus, în calitatea sa de guvernatoare a finanțelor, proaspăt intrată în zodia Capricornului, în casa I a personalității, întăresc ideea unei schimbări de credințe, de filosofii de viață și de principii care vizează averile, bogăția materială, veniturile și resursele materiale.

Cu alte cuvinte adoptarea unei atitudini echilibrate și renunțarea la tendința de refugiere în spatele unor filosofii de resemnare sau abandonare. Cu alte cuvinte nu ești mai bun și mai frumos dacă ești mai sărac, uneori chiar dimpotrivă. Și nu ești nici mai bun și mai frumos, dacă ești mai bogat. Dar poți fi echilibrat având chiar mai mult decât ai nevoie.

Luna în descreștere 25 – 31 ianuarie

În acest interval Luna parcurge zodiile Leu, Fecioară și Balanță. Sfârșitul lui Gerar o găsește în Balanță, fără direcție. Privind din această perspectivă zilele în care parcurge Fecioara, când formează din nou conjuncții cu Jupiter retrograd și cu Nodul Nord, și relații armonioase cu Mercur, Pluton și Venus din Capricorn, este important să ne ancorăm cu mare parte din energie în activitățile concrete, să ne respectăm programele stabilite atât pentru activitatea profesională, cât și pentru viața personală, astfel încât să evităm stările de confuzie, de îngrijorare care ar putea să apară pe 31 ianuarie.


Luna fără direcție:
1 ian. 7:33 – 8:41
2 ian. 18:23 – 3 ian. 21:36
5 ian. 19:48 – 6 ian. 8:56
8 ian. 4:44 – 17:07
10 ian. 19:39 – 22:23
12 ian. 3:09 – 13 ian. 1:53
14 ian. 18:31 – 15 ian. 4:48
17 ian. 1:26 – 7:48
19 ian. 8:50 – 11:13
21 ian. 10:01 – 15:28
23 ian. 8:21 – 21:21
25 ian. 4:51 – 26 ian. 5:46
28 ian. 2:11 – 16:59
30 ian. 3:34 – 31 ian. 5:50

Aspectele exacte Lună-Soare:
Cuadratura: 2 ian. 7:30 11°14 Balanță
Sextil: 5 ian. 1:43 14°02′ Scorpion
Conjuncție: 10 ian. 3:30 19°13′ Capricorn
Sextil: 14 ian. 18:31 23°56′ Pești
Cuadratura: 17 ian. 1:26 26°16′ Berbec
Trigon: 19 ian. 8:49 28°36′ Taur
Opoziție: 24 ian. 3:45 3°29′ Leu
Trigon: 29 ian. 10:54 8°52′ Balanță

ANDREEA TALMAZAN

andreea-talmazan-autor