Diana SpineanEseuri & Reflectii

Eva (sau despre popularea axei cunoașterii)

Eva, prima doamnă a lumii, trebuie să fi fost posedată de Mercur! Curiozitatea nestăpânită în fața pomului cunoașterii i-a adus toate belele pământului! Ce mai, ne-a condamnat pe toți când și-a vârât mânuța în pom și-a furat mărul. I-a mai dat și nătângului de bărbat-su să mănânce… Parcă îl și văd, cum molfăia satisfăcut, când, de nicăieri, s-a auzit glasul Domnului: ”Adame, unde ești?”. Nici nu mă mir că i-a stat măru-n gât! Desigur că a dat vina pe ea, iar ea a dat, la rândul ei, vina pe șarpe. Luat la rost, șarpele ar fi bânguit un ”șșș” nespus de timid. Slab argument în fața Domnului… I-a și crăpat limba-n două de rușine!

”Doamne, e vina ei!”
”Doamne, e vina ei!”

Curiozitate înțeleg, dar și nerăbdare?! De fapt, cred că asta l-a enervat cel mai tare pe Domnu’. Scrie negru pe alb că Eva a luat mărul din pom: ”Femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat” (Facerea 3.6.). Cu alte cuvinte, mărul, dacă era încă în pom însemna că nu era copt! La naiba, femeie, ai luat un măr verde! Dacă ar fi avut răbdare să se coacă mărul, să cadă și să-l culeagă de pe jos, se alegea cu mult mai mult, se alegea cu înțelepciune! Mărul necopt i-a oferit doar cunoaștere… Cum să nu te enerveze treaba asta?! Dacă ar mai fi stat puțin, pariu că ar fi scris și legea gravitației, i-ar fi luat-o înainte lui Newton, iar condiția femeii de-a lungul veacurilor ar fi fost cu totul alta!

Ce mă miră este că, deși ar fi fost capabilă să facă mai multe lucruri deodată, n-a luat și din pomul învecinat, cel al nemuririi… Că dacă ar fi făcut-o, zicala ”An apple a day keeps the doctor away”* ar fi sunat cu totul altfel – ”An apple a day keeps death away”*. Dar, probabil că nemurirea i s-a părut Evei că ar fi prea monotonă. O fi avut intuiția faptului că n-ar putea să trăiască veșnic c-o gură de țărână dimineața, la amiaz’ și seara, cum promitea traiul lângă Adam. Parcă încep să-i înțeleg nerăbdarea de-a gusta mere…

În fine, se poate să fi luat toată povestea asta la modul personal. Ce s-a întâmplat? Ridicasem zilele trecute o hartă orară care avea unghiurile pe semne mutabile și reliefa opoziția dintre Soare / Marte / Mercur retrograd din Gemeni și Saturn retrograd din Săgetător. Când am văzut-o, mi-am prescris mie însămi răbdare în problema pentru care ridicasem harta. Mă lămuream să aștept cuminte să se așeze lucrurile, să nu cedez curiozității, că pică el mărul, când e pregătit. Dar, ce să vezi?, genele Evei s-au trezit la viață, iar urmarea e lesne de prevăzut… Adio, Eden!


*trad.ro: ”Un măr consumat pe zi, ține doctorul la distanță” vs. ”Un măr consumat pe zi, ține moartea la distanță.”

DIANA SPINEAN

diana-spinean-autor