Eseuri & ReflectiiSorana Cancel

Semnele mutabile şi etapele cunoaşterii

În iunie, axa semnelor mutabile e activă prin careul în T format atât de Luna Nouă, cât și de Luna Plină cu Neptun din Pești. Avem în prim-plan modul în care gândim și comunicăm, iar posibila confuzie, visare sau neatenție la detalii care ne-ar putea afecta își găsește leac în conștiinciozitatea și în atenția la detalii a Fecioarei, semnul care ar completa careul. În ton cu momentul, am găsit în cartea lui Stephen Arroyo, “Astrologia, psihologia și cele patru elemente”, o idee interesantă despre cum fiecare din semnele mutabile reprezintă o etapă a dezvoltării cunoașterii umane…

Cunoașterea începe atunci când devenim pentru prima oară conștienți și începem să percepem lumea fizică din jurul nostru. Culori, sunete, texturi, mișcări- copilul începe să adune încet-încet informații despre lume chiar de dinainte să se nască. Dacă unui copil i se cântă o melodie în mod repetat atâta timp cât e în burta mamei, el o va recunoaște și mai târziu. E deja prezent, stimulii din jur au un impact asupra lui: aici începe călătoria lui “a ști”, în zodia Gemenilor, care înainte de informație reprezintă percepția pură.

Ulterior, percepțiile sunt prelucrate în informații, iar informațiile sunt stocate și exprimate. Gemenii reprezintă conexiunile de orice fel: între neuroni, între fragmente de cunoaștere, între locurile în care este stocată informația (de la mine la tine și invers); între un om și altul. Din mediul lui proximal, copilul extrage primele informații despre lume și își formează primele relații, lianți ai cunoașterii. Ulterior, la școală, află tot felul de lucruri menite să îl ghideze în a naviga prin lume și în a-și forma propriile gânduri despre ea. În zodia Gemenilor, “Universul arată mai mult ca un mare gând decât ca o mare mașinărie” (S. Arroyo).

Fecioara energizează următoarea etapă a cunoașterii. La fel ca Gemenii, și ea e guvernată de Mercur, pe a cărui curiozitate și tendință de a analiza lucrurile cât de mult se poate o onorează pe deplin. În același timp, fiind o zodie de Pământ, ne aduce înapoi în lumea concretă spre ceea ce putem vedea și atinge cu mâinile noastre (Mercur guvernează mâinile). Informațiile învățate pe băncile școlii au fost doar rânduri și gânduri. În această etapă, e momentul ca ele să fie aplicate prin muncă susținută, prin îndeplinirea primelor datorii.

Etapa corespunde stadiului de ucenic, în care învățăm o abilitate practică pe care o punem ulterior în folosul comunității. Învățăm sau învățam- în trecut, oamenii nici nu ieșeau din adolescență și începeau deja să muncească. Acum traversăm o perioadă geminiană, unde informația abstractă e la putere, iar perioada de adolescență și de “tânăr adult” caracteristică acestei zodii e prelungită. Cred că de aceea se întâmplă des să sărim direct de la stadiul de Gemeni (informații) la cel de Săgetător (integrarea informațiilor- studii superioare), fără să trecem mai întâi (sau măcar simultan) prin partea de practică. Însă putem să unim și să facem trecerea de la informații disparate dintr-un domeniu (Gemenii) la înțelegerea superioară a acestuia (Săgetătorul) doar prin “cuptorul” practicii susținute. Altfel cunoașterea e goală, neancorată în realitate.

Dincolo de studiile academice, Săgetătorul, ca etapă a cunoașterii, simbolizează excelența într-un domeniu, faptul de a-l fi “masterat”, dincolo de informațiile acumulate în facultate, care de multe ori mi se par și ele mai degrabă geminiene (bucățele de informații, fără o imagine de ansamblu). Această etapă are două fețe. Pe de o parte, învățăm continuu, extragem constant noi semnificații din ceea ce facem. A fi expert într-un domeniu nu înseamnă a avea multă experiență, ci a ști să practici reflectând constant la acțiunile tale. Pe de altă parte, putem să dăm mai departe ce am învățat prin contribuții în dezvoltarea unui domeniu, prin a fi mentori pentru cei care ne prind din urmă sau prin a publica rezultatele muncii noastre.

Săgetătorul reprezintă arhetipul maestrului. Din multe dintre facultățile pe care le urmăm (nu toate) nu ieșim maeștri în formare, ci tineri adulți care abia acum, după 12 ani de școală și încă 3-5 de facultate, sunt nevoiți să se întoarcă la perioada de ucenicie, de muncă și, până la urmă, de modestie (Fecioară) peste care au sărit. Abia prin procesul acesta putem deveni și noi viitori experți și învățători.

Ultima etapă e simbolizată de zodia Peștilor. Am acumulat cunoștințe (Gemeni), le-am aplicat (Fecioară), ne-am însușit la nivel de maestru domeniul nostru (Săgetător), iar acum urmează să integrăm și în același timp să ne detașăm de ciclul de experiență de până acum. Gemenii și Fecioara sunt guvernate de Mercur, o planetă sociabilă, “de lume”, iar Săgetătorul de Jupiter, la rândul său o planetă care are de-a face cu dimensiunea socială, însă în Pești îl găsim pe Neptun. El trece dincolo de cotidian și de social și dizolvă granițele realității pe care o cunoșteam până acum, spre o altă dimensiune în care nimic nu ne mai separă de lumea pe care o credeam exterioară nouă.

Această dizolvare poate fi conștientă, în care descoperim emoția, înțelegerea și conexiunea cea mai profundă: compasiunea și acceptarea față de tot ce a fost și este, cunoașterea spirituală, conexiunea cu divinitatea. Bătrânul care a trecut cu succes prin primele 3 etape se uită la viața sa cu blândețe, apoi își întoarce privirea spre interior. Însă poate fi și pierdere, stingere înceată, un alt fel de transcendere a ego-ului izvorâtă nu din conștiență, ci din incapacitatea de a-l mai susține cu energie. Această etapă de final, oricum ar arăta ea, e o oglindă care reflectă, împlinește și aduce la un alt nivel starea sufletului de dinainte de naștere.

Sorana Cancel

Sorana Cancel