AsteroiziOtilia Mazilu

Asteroid Bellerophon – Greu de ucis (sau cum să te descurci în orice situaţie)

Bellerophon - Ivanov Alexander Andreevich (1806 - 1858)
Bellerophon – Ivanov Alexander Andreevich (1806 – 1858)

Iată un asteroid mai puțin cunoscut și povestea lui!

Mit. Da, era unul dintre eroii greci, fiul regelui din Corint. Sunt și versiuni mitologice în care este considerat fiul lui Poseidon (Neptun). Inițial, numele său era Hiponoos, dar a dobândit o altă denumire din momentul în care a ucis în luptă unul dintre tiranii din Corint ce purta numele de Beleros. De atunci, numele său a devenit Belerofon (Belerofonte) – „Ucigașul lui Beleros”, „Cel care l-a ucis pe Beleros”.

Se spune că, după această victorie, a cerut exilul în Argo, unde a fost primit de către rege cu multe onoruri ( în unele versiuni se spune că fost exilat). Numai că regele din Argo avea o soție, Anteea, de care Belerofon se îndrăgosti până peste cap, mai ales că aceasta nu i-a răspuns avansurilor făcute! Dimpotrivă, rănită în orgoliu de necuviința tânărului oaspete, aceasta i-a spus regelui. Regele, având o bună impresie despre tânăr, dar nevrând nici să-și sfideze soția, i-a trimis o scrisoare socrului său (Iobat) prin care îi cerea să îl invite pe Belerofon într-o aventură periculoasă, cu gândul că îl va îndepărta de soția sa și că, poate, acesta va muri în luptă.

Belerofon este chemat astfel să ucidă un monstru cu trei capete care scuipa foc, Himera. Evident că era o sarcină grea, dar tânărul nostru inventiv l-a chemat în ajutor pe Pegasus, calul înaripat (despre care se mai spune că era și fratele său, un alt fiu al lui Poseidon). Se mai spune că de acest cal nu se putea atinge nimeni, dar Belerofon a știut cum să îl îmblânzească, încât acesta să devină prietenul și ajutorul său. Calul l-a înălțat în aer și, de acolo, a reușit să înfigă câte o săgeată în cele trei capete ale Himerei.

Dar pentru că în planul inițial trebuia să fie ucis Belerofon și acest plan a da greș, Iobat (socrul) a mai inventat o probă pentru neînfricatul nostru. L-a trimis în război contra solimilor, dar și de acolo a venit învingător! Ce a mai scornit regele ca să îl omoare? A creat un complot între cei mai buni luptători ai săi, dar tânărul nostru i-a ucis pe toți. Beleforon a fost trimis, din nou, contra amazoanelor, și iar s-a întors viu , nevătămat și… învingător! Până la urmă, Iobat nu a mai putut nega calitățile extraordinare ale tânărului nostru și așa i-a dat în căsătorie pe fiica sa și jumătate din regat!

În alte povestiri, totuși, războinicul nostru, care era un muritor trecut de tinerețe dar încă dornic de aventură, și-a luat calul înaripat în drum către Olimp. Se spune că a vrut să se convingă el personal că sunt zei acolo sau poate a vrut să devină și el nemuritor. Însă, în zborul său către Olimp, Pegasus l-ar fi aruncat din șa și Belerofon ar fi căzut pe pământ și ar fi rămas șchiop. (Ori abilitățile de călăreț s-au cam slăbit cu timpul și nu a mai făcut față zborului). Cert este că acesta nu a mai ajuns în Olimp, nici nu a devenit nemuritor și, probabil nemulțumit de faptul că nu mai era in putere, s-a retras în singurătate și în cele din urmă a murit ca un anonim, neștiut de nimeni.

Mai există o versiune a acestui final de poveste, în care se spune ca zeii ar fi fost deranjați de îndrăzneala lui Belerofon de a-i vizita în Olimp. De aceea, Zeus a trimis un fulger prin care l-a făcut pe Belerofon să cadă de pe cal şi să se zdrobească de pământ.

Detalii Tehnice. Asteroid (1808) Bellerophon (Belerofon este numele eroului mitologic, în limba română, în schimb numele asteroidului este listat și în românește Bellerophon) a fost descoperit pe 24.09.1960 în California, în mișcare retrogradă, la gradul 11.24 Berbec. În astrograma sa se remarcă un Marte în careu cu Soarele. Face parte din centura principală de asteroizi. Perioada orbiatală: 5,44 ani.

Impact Astrologic. Nu este greu să extragem concluzii din mitul lui Belerofon, pentru a le transmuta spre asteroidul cu același nume. Cuvintele cheie principale sunt : dorința de aventură, curaj, inițiativă, nevoia de provocare, nevoia de recunoaștere a onorurilor/calităţilor.

În plus, nu putem să nu remarcăm dificultatea probelor prin care acest personaj a fost nevoit să treacă dar, și mai mai mult de atât: sunt demne de luat în calcul creativitatea/ inventivitatea de care a dat dovadă în fiecare întâmplare. Personajul nostru era perfect conștient de limitele personale (ca muritor de rând), dar total încrezător în reușitele sale. Deci, de la „puterile” limitate până la reușita de care avea nevoie, a știut să își găsească suport/ sprijin astfel încât să ducă la îndeplinire orice sarcină. A ştiut cum să acceseze resurse suplimentare, necesare.

Este remarcabilă calitatea de a ști să atragă ajutorul potrivit în sprijinul ideilor personale! Putem să observăm din mit că eroul nostru a reușit să se descurce în orice situație chiar dacă a trebuit să folosească aliați externi. A folosit cu succes instrumentele avute în dotare. Putem presupune că era o fire solară, prietenoasă, știa să fie apreciat, încrezător în frumusețea sa, poate prea îndrăzneț în fața femeilor. Dar era conștient și de curajul și priceperea de războinic, iar în modul acesta a reușit să îl facă pe Pegasus să îi fie credincios.

Renumele și recunoașterea sa au devenit firești numai după ce și-a dovedit măiestria ca războinic. Vă amintiți că înainte era un anonim, devenind recunoscut după o faptă eroică!

Însă, ce merită remarcat în cele din urmă este finalul său, cu cele două versiuni probabile. Eu cred că cele două posibilități „de final” sunt alegerile conştientului nostru; sunt cele două opțiuni pe care le avem cu toții atunci când atingem o anumită culme de împlinire prin eforturi personale:

  • trăim până la adânci bătrâneți mulțumiți cu ceea ce avem, cu rezultatele pe care le-am atins, conștienți că vremea de glorie a trecut. Este un timp pentru fiecare lucru și fiecare vârstă vine cu promisiunile sale, cu experiențele sale!
  • rămânem mereu captivi în amintirile succesului „din tinerețe” , mereu în „acea victorie” neacceptând evoluţia şi transformarea, căutăm nemurirea care nu ne-a fost oferită niciodată, sau nu așa cum ne-am fi dorit (căutăm acea recunoașterea eternă), mânați de o încredere în noi care nu a îmbătrânit, conduși de o imagine de sine mereu prezentă, însă „apusă”ca interes pentru cei din jur.

Prezența Asteroidului 1808 Bellerophon în temele natale poate să indice ambele versiuni „de succes”, în funcție de cum este amplasat, aspectat.  Dacă este benefic acompaniat de planete și primeşte aspecte pozitive ( în special de la Marte, Saturn), putem să interpretăm că primim cu detașare trecerea anilor, timpului, succesului. Nu ne agățăm de ceea ce a fost cândva și facem loc celor tineri să-și dovedească puterea. Știm să trăim și să îmbătrânim cu înţelepciune și să primim recompensele care ne sunt oferite, atunci când sunt prezente. Acceptăm că succesul nu se termină niciodată, dar el nu vine mereu din aceeași sursă. Nu este vorba despre acceptarea unui standard de viață scăzut, ci de aprecierea corectă a unei situații date.

În aspecte negative, însă, reușita personală nu ne poate fi suficientă. Ne dăm seamă că avem nevoie de omagii, onoruri, recunoaștere publică. Nu putem trece peste ceea ce am fost cândva, peste faptul că bătrânețea/timpul nu ne mai oferă acele dotări din trecut. Rămânem captivi în amintiri apuse și nu putem sa ne retragem în acceparea noii situații. Căutăm recunoașterea celorlalți în continuare, pentru că este utilă pentru ego-ul nostru, iar dacă ea nu mai este prezentă atunci mergem în căutarea ei, doar pentru a mai recompensa ego-ul cu încă o victorie, cât de mică.

Am acum în minte povestea Mădălinei Manole1, cântăreața noastră, „fata cu părul de foc”, care nu a putut să accepte faptul că momentul ei de glorie a trecut. A rămas captivă în succesul pe care l-a avut și în faptul că tinerețea ei a apus. Sigur, nu acestea au fost toate argumentele depresiei în care artista s-a adâncit în decursul timpului, dar ceea ce vreau să subliniez este că Mădălina Manole îl avea în tema ei pe Bellerophon în Balanță, la gradul 12.45, la mai puțin de 2 grade față de Luna natală.

harta-madalina-manole

Remarcați opoziția exactă cu Saturn din Berbec (Saturn- trecerea timpului; Berbec- succes predominant înca dn tinerețe, înca de la început).

În temele personale, concret, Bellerophon indică puterea de a da 100% în orice situație, a face tot ce îți stă în putință să reușești. Este sămânța succesului prezentă în fiecare dintre noi. Ea este activată de diferite aspecte, poziții, tranzite.

În temele relaționale, Asteroid Bellerophon poate să semnaleze nevoia / prezența unui partener „glorios”, a unui om de (viitor) succes (dacă Luna/Soarele interferează cu Bellerophon din tema personală). Este la fel de posibil să ne simțim motivați/ împinși de curajul și ideile partenerului pentru a face pașii necesari către propriul succes (prin interacțiunea cu Mercur/Marte/ Venus).

Însă, este interesant de observat Bellerophon și în tema partenerului și cum interacționează cu tema natală proprie: atunci puteți afla mai multe despre cum vă sprijină în demersurile către succes, cum vede reușitele voastre personale; cum se acomodează cu ideea de a fi o persoană care reușește. Presupun că o să descoperiți ceva nou despre voi și partenerii voștri! 🙂

Închei cu o explicație: am ales Bellerophon și pentru că în perioadă care urmează, în aprilie 2016, el este în Gemeni în opoziție cu Marte și Saturn din Săgetător. În perioada acesta, putem să facem o scanare a succesului personal, a reușitelor proprii, dar există posibilitatea de a nu avea/vedea rezultate mulțumitoare. Este potrivit să alegem cărei finalități îi acordăm credit (din cele două opțiuni prezentate mai sus, cf. mitului), să înțelegem că unele etape se încheie și putem de acum să ne dedicam altor versiuni de succes, provenite din alte surse, în alte moduri. Sau putem să ne încăpăţânăm să revenim acolo unde am fost, doar pentru că acolo este realitatea unică pe care o putem accepta.

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor